Mariusz 109 #251 Napisano 28 Lutego 2013 (edytowane) Ależ oczywiście, że daruję , tym bardziej, że znalazłem przyczynę ograniczenia jego działania.Się "dziurka wyrobiła" W starych razem, słowniki podkreślają " na czerwono" ...OK niech będzie na czerwono, ale po dawnemu Edytowane 28 Lutego 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #252 Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Wczesne chodziki miniaturki nie miały.QED: Nawet te najwcześniejsze: Edytowane 1 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #253 Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) A jak nazwać wcześniejsze od wczesnych i najwcześniejszych ? U1 - w celach edukacyjnych po raz kolejny , oraz z naszej ulubionej strony.Po drodze wg numerów jest jeszcze mój i tez ma. Edytowane 1 Marca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #254 Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) A jak nazwać wcześniejsze od wczesnych i najwcześniejszych ? Te "przed ingerencją głównego księgowego - kosztorysanta firmy" . Nawet słupki jakoś porządniej są zanitowane w płycie... A 1001 to też jest miniaturka ? Edytowane 1 Marca 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #255 Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Ja nie wiem co precyzyjnie nazwać miniaturką - raczej kojarzyło mi się to z długością wahadła.Ale wymiar mechanizmu ( płyty ) taki sam - jeżeli dobrze widzę. A co do mechanizmu przeciwzapadkowego - z Twojego wcześniejszego postu Resch nr 3447 post 206 Czyżby tez miał , ale inaczej skonstruowany.Jeżeli tak to mały problem, bo po tej "bocznej dziurze" identyfikacja może być niezbyt trafna Edytowane 1 Marca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #256 Napisano 1 Marca 2013 Ulan ! Bierz Pan suwmiarkę czy tam co i mierz ! Mariusz. Mój post 206 to nie Twój post 206 (ukryte posty itp) - nie mogę go odszukać. Przedwiośnie osłabia. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #257 Napisano 1 Marca 2013 Tak mi się jakoś zamieścił. A było to w nawiązaniu do wcześniejszych dywagacji o istnieniu lokalnych, "statystycznych" wpływów na produkcję Rescha. W poście z 1 stycznia (co też pośrednio świadczy o tym, że zbytnio nie szalałem w Sylwestra...)http://zegarkiclub.pl/forum/topic/11894-vienna-regulators-remember/page__st__180#entry913399 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #258 Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Na szybko spróbowałem znaleźć drogę zmian w mechanizmie Rescha . Nazywasz go miniaturką ? OK, choć fajnie by było doprecyzować definicję ( może nie w tym wątku , bo może wyjść jak z def. regulatora ) Obecna wiedza/fakty : Od chodzika Jacka nr 1001 do chodzika ze strony Rescha nr 5400 ( na podstawie 4 szt ) CHYBA jest wszystko jednakowe.Nr 1001, 2813, 4680, 5400Do nr 5400 (d.w. 7682 ) Zwracam uwagę na:-mechanizm przeciwzapadkowy ( do 5400 jest ) [nr 7628 dwie wagi jest]-mostek wychwytu tylna płyta ( nie był przekuwany - piłowany/frezowany z całości )+ [nr 7628 dwie wagi]-łożysko nastawne w przedniej płycie ( jest )- mocowanie słupków do tylnej płyty. ( nitowane ) + [nr 7628 dwie wagi]-ramię widełek kotwicy profilowane, stopka przykręcana, frezowany otwór przesuwu kołka, śruba regulacyjna zakryta stopką ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- W późniejszych modelach zegarów występują wymiennie nieprofilowane i profilowane raniona widełek z przykręcanymi stopkami [ mechanizmy wyższej jakości (?)], ale już nigdy nie pojawiły się (wg dotychczasowej wiedzy) śruby regulacyjne zakryte stopką. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ nr 15265, 34986 , 39633 -mechanizm przeciwzapadkowy brak-mostek wychwytu tylna płyta ( nie był przekuwany - piłowany/frezowany z całości )-łożysko nastawne w przedniej płycie - brak wiedzy ( 34986 bez łożyska )-mocowanie słupków do tylnej płyty. ( nitowane ) nr 42191 -mechanizm przeciwzapadkowy brak-mostek wychwytu tylna płyta ( nie był przekuwany - piłowany/frezowany z całości )-łożysko nastawne w przedniej płycie - brak wiedzy-mocowanie słupków do tylnej płyty. - śruby nr 43833 *, 44984, 55922, 175333 -mechanizm przeciwzapadkowy brak-mostek wychwytu tylna płyta przekuwany-łożysko nastawne w przedniej płycie - brak-mocowanie słupków do tylnej płyty - śruby-pojawia się sygnatura PS jest jeszcze co najmniej jeden szczegół, ale...--------------------------------------------------------------------------------------------- * brak pełnego obrazu płyt --------------------------------------------------------------------------------------------- Nowa koncepcja 49260 jeszcze Wiedeń ---------------------------------------------------------------------------------------------- WYJĄTKI /OSOBLIWOŚCI 40246 Chodzik z miesięcznym zapasem chodu (...)Tutaj ewidentnie "reschoidalny" miesięcznik, w znośnym chyba stanie Nr nie doczytałem mechanizm przeciwzapadkowy JEST ! ( z drugiej strony ( !!!)... czy może zdjęcie odwrócone ? ) mostek kuty, śruby przy połączeniu słupków i płyty dają wskazówkę, że mechanizm powyżej 39633Stopka widełek kotwicy FREZOWANA z niezakrytą śrubą Wersje specjalne Eksport tylko do USA ( ? ) regulatory z systemem przeciwzapadkowym ( produkcja ok roku 1885 ? ) chodzik 121225, duża tarcza ( zamontowane przedłużki pod słupki tarczy ) mostek kuty, ramię skręcane profilowane stopka niefrezowana, śruba regulacyjna niezakryta. Płyty skręcane na śruby.----------------------------------------------------Post będę poprawiał w miarę jak coś nowego zauważę Edytowane 24 Marca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 32 #259 Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Sprawdzę jeszcze moje dwa Resche.....A tu też Resch na bardzo niskich numerach 2813 jeszcze z Wiednia w ciekawej skrzyni i w arcy ciekawej cenie..... http://www.ebay.pl/i...984.m1423.l2649 Edytowane 15 Marca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #260 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Mariusz, jeśli masz werk od Kiniola, ma on numer 4680. Na zdjęciu zapadka z mechanizmu nr 2813(maluch). Ciekawy wzór obudowy.Lepszego zdjęcia nie mam. PRGreg wkleił link w poście nad moim, tam są zdjęcia całego zegara. Dołączyłem jeszcze kilka zdjęć, bo zegar jest ciekawy i w wyjątkowo ładnym stanie. To nie jest klasyczna miniaturka tylko tzw Dwarf albo Bantam - tarcza ma 18 cm (7 cali) średnicy, soczewka wahadła też jest jak od "dużego" zegara. Edytowane 15 Marca 2013 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #261 Napisano 13 Marca 2013 Mariusz, jeśli masz werk od Kiniola, ma on numer 4680. Na zdjęciu zapadka z mechanizmu nr 2813(maluch). Ciekawy wzór obudowy.Lepszego zdjęcia nie mam. PRGreg wkleił link w poście nad moim, tam są zdjęcia całego zegara. Mariusz, odrysuje Ci ta zapadke, ale nie bede wyjmowal z werku. Odstawie ile sie da na zewnatrz i odmaluje na kartce.Poczta moge Ci wyslac ...albo zwymiaruje to co moge i klikne zdjecie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #262 Napisano 13 Marca 2013 Tylko jaki zapadka ma mieć kształt? Czy za kryterium przyjmiemy numerację mechanizmów, czy nie.Nie ma materiału porównawczego, mechanizm z mojego zdjęcia, to "maluch" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #263 Napisano 13 Marca 2013 Jacku - dobre zdjęcia wystarczą.Może by je też zamieścić w tym wątku - jak pozwolisz. Potrzebne zdjęcie z góry tak by było widać na którym zębie bębna zaskakuje zapadka, może być pomocny pomiar grubości blachy z jakiej jest zrobiona.No i jakieś zdjęcie boczne zapadki.Resztę wyciągnę sobie z programu graficznego No i przydałoby się rozstrzygnąć definitywnie czy tuleja na której siedzi zapadka jest jednością z osią... Młocie Thora - tak - mam mechanizm od Krzyśka i ma ten numer - dobrze wydedukowałeś Zdjęcia z aukcji jakiś czas temu "pobrałem" i nawet go uwzględniłem w opisie mechanizmów kilka postów wyżej. Dzięki wszystkim za pomoc.--------------------------------------------Myślę, że zmiany w mechanizmach mają ścisły związek z ilością produkowanych sztuk - zmieniali, bo im przeszkadzała pracochłonność - tak na mój rozum. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #264 Napisano 13 Marca 2013 Jacku - dobre zdjęcia wystarczą.Może by je też zamieścić w tym wątku - jak pozwolisz. Potrzebne zdjęcie z góry tak by było widać na którym zębie bębna zaskakuje zapadka, może być pomocny pomiar grubości blachy z jakiej jest zrobiona.No i jakieś zdjęcie boczne zapadki. No to jestesmy umowieni, najpozniej sobota-niedziela. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #265 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Mariusz, nanieś korektę przy sygnaturze i śrubach w tylnej płycie.Zdjęcia już były w temacie.Czytamy, czytamy temat Edytowane 13 Marca 2013 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #266 Napisano 13 Marca 2013 Tylko jaki zapadka ma mieć kształt? Czy za kryterium przyjmiemy numerację mechanizmów, czy nie.Nie ma materiału porównawczego, mechanizm z mojego zdjęcia, to "maluch" ...jaka tarcza? może mam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #267 Napisano 13 Marca 2013 ...jaka tarcza? może mam. Mariusz ma mechanizm kompletny, tylko brakuje mu wzoru zapadki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #268 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) Lusyk - potrzebuję zapadki mechanizmu przeciwzapadkowego do chodzika Rescha.Wg obecnej wiedzy była do mechanizmu nr 7628. Ale jakby co nie ma biedy - istnieje jedna w Polsce ( póki co ) na wzór Młocie Thora - nieźle Pojawia się "nowa grupa"... tylko jaki to jest nr ? 42791 czy 42191 ? Przydałby się wygląd całej płyty 43833 ... no i zdjęcia płyt przednich I znalazłem ciekawostkę sprzed 9 lat, której link sam zamieściłem http://www.prices4an...nch-A044617.htm Resch 49260 z Wiednia raczej Cholera, że mechanizmu nie pokazali Z tego by wynikało, że wszystkie zmiany były jeszcze robione w Wiedniu !Niby ma to swoją logikę - jak juz nic nie było do uproszczenia się rozbudowali Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #269 Napisano 13 Marca 2013 Lusyk - potrzebuję zapadki mechanizmu przeciwzapadkowego do "miniaturki " Rescha.Wg obecnej wiedzy była do mechanizmu nr 7628. Ale jakby co nie ma biedy - istnieje jedna w Polsce ( póki co ) na wzór Młocie Thora - nieźle Pojawia się "nowa grupa"... tylko jaki to jest nr ? 42791 czy 42191 ? Przydałby się wygląd całej płyty 43833 ... no i zdjęcia płyt przednich I znalazłem ciekawostkę sprzed 9 lat, której link sam zamieściłem http://www.prices4an...nch-A044617.htm Resch 49260 z Wiednia raczej Cholera, że mechanizmu nie pokazali Z tego by wynikało, że wszystkie zmiany były jeszcze robione w Wiedniu !Niby ma to swoją logikę - jak juz nic nie było do uproszczenia się rozbudowali ....mam ten zegar z linku nr 57 xxx 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #270 Napisano 13 Marca 2013 Chyba nie bardzo rozumiem - za duży skrót myślowy uczyniłeś lusyk "Mówisz" o linku do zegara 49260 ? o tym linku pisałem a nr 57xxx to jest w moim zegarze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #271 Napisano 13 Marca 2013 Rozumiem czyli masz taki/podobny zegar. Wg dotychczasowej naszej wiedzy powinien mieć następującą charakterystykę mechanizmu : -mechanizm przeciwzapadkowy brak-mostek wychwytu tylna płyta przekuwany-łożysko nastawne w przedniej płycie - brak-mocowanie słupków do tylnej płyty - śruby-pojawia się sygnatura Zgadza się ? Ten z linku ma jedna ciekawą rzecz podpis wiedeński. Na ile to należy brać na poważnie wg Was ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lusyk 7 #272 Napisano 13 Marca 2013 Rozumiem czyli masz taki/podobny zegar. Wg dotychczasowej naszej wiedzy powinien mieć następującą charakterystykę mechanizmu : -mechanizm przeciwzapadkowy brak-mostek wychwytu tylna płyta przekuwany-łożysko nastawne w przedniej płycie - brak-mocowanie słupków do tylnej płyty - śruby-pojawia się sygnatura Zgadza się ? Ten z linku ma jedna ciekawą rzecz podpis wiedeński. Na ile to należy brać na poważnie wg Was ? W moim sygnatura jest, na reszte odpowiem jutro + zdj.Podpis wiedeński trzeba brac na poważnie, znam lokalizacje zegara w identycznej skrzyni z podpisem wiedeńskim i chyba mam gdzieś zdj. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #273 Napisano 13 Marca 2013 Ten z linku ma jedna ciekawą rzecz podpis wiedeński. Na ile to należy brać na poważnie wg Was ? Nie należy pomijać napisu i trzeba go brać na poważnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #274 Napisano 13 Marca 2013 No więc wysokość 29,75 inches (75,5 cm), szerokość 10 (25,4), tarcza 5,25 (13,3). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #275 Napisano 13 Marca 2013 (edytowane) ciąg dalszy no tak, wiedziałem... jeszcze leniuch... Edytowane 13 Marca 2013 przez fibo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach