Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli sprzedający ma firmę(allegro), jest dwa tygodnie na zwrot, ale nie chcę czegoś pokręcić.

Radziłbym to sprawdzić.

Edytowane przez Młot Thora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielokrotnie się zastanawiałem nad niedbałością wykonania części niewidocznych w starych zegarach. Miałem inne wyobrażenie o dawnych normach. Puszczali niedoróby. 

Ale partie widoczne zawsze były zrobione perfekcyjnie! Tarant to zobaczył i to klasyfikuje przód- łuk nie pasuje do tarczy! Nie pasuje zresztą do czegokolwiek. Nikt w porządnej manufakturze by czegoś podobnego nie puścił.  To główny punkt zegara. Musi być idealny! Człowiek patrzy która godzina i... widzi  niesymetryczne dziury wokół cyferblatu. Tu mamy Rzemieślniczy Dom Handlowy.

Zamocowanie wewnętrznej tarczy woła o pomstę do nieba. Gienek, który to zrobił, miał za zadanie połączyć kilka elementów w celu sprzedaży. Sobie poradził...

U Rescha po czymś takim wróciłby wypasać kozy. Zresztą w fabryce nie dało się źle zmontować części. Wszystko było zaprojektowane i pasowało. Tylko skręcić śrubkami, nic nie zaginać!

Wahadło lewe.

Te nieszczęsne oczka otworów do nakręcania- znowu coś zainstalowano, ale to nie tak było! Szeroka podkładka od spodu! I ślicznie wytoczone w oryginale ...

O stylu skrzyni, oraz okresach czasowych i błędach stolarskich już mądrzejsi koledzy napisali. 

Oddaj, jeśli możesz. 

Edytowane przez fibo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-22303-0-65760900-1376951128_thumb.jpgpost-22303-0-11938700-1376953288_thumb.jpgpost-22303-0-16724600-1376951166_thumb.jpg

Tak wyglądać mógł wzór dla twórcy skrzyni, a motyw z wag wymaga takiego wahadła jak po prawej (Becker z 1912 r.)

http://allegro.pl/help_item.php?item=3552#q16

Masz 10 dni aby zawiadomić sprzedawcę o rezygnacji z zakupu. Sprzedający napisał, że zegar jest stary, a jest nowy. Wystawił w dziale Antyki a powinien w Repliki. Napisał:

Witam . Przedmiotem aukcji jest  stary  , piękny zegar wiszący żyłkowy braci RESCH . Zegar  sprawny - chodzi i bije . Duża tarcza porcelanowa w kolorze ecri z mosiężnym środkiem . Wahadło mosiężne . Werk czysty , sygnowany i numerowany tym samym numerem na wahadle i zawiesiu . Zegar posiada wszystkie gadżety - klucz , górka , wskaźnik wychyłu itd. Rzadki okaz utrzymany w idealnym stanie co potwierdzają zdjęcia - ponad 60 zdjęć . Wysyłka kurierska pobraniowa po zakończeniu aukcji . Życzę powodzenia w licytacji .

PS

Termin minął, zostaje Ci szantaż negatywem, moim zdaniem zasłużonym. Jeśli Cię oleje, zostaje sąd - wygrywasz w cuglach.

To nie jest zegar braci Resch - niezgodność towaru z opisem. Piszesz pismo przedprocesowe żądając świadczenia z tytułu rękojmi, masz 14 dni od momentu wykrycia wady (dzisiaj!) na zawiadomienie kontrahenta. Po tym terminie roszczenia wygasają.

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem o tym zegarze na Forum zanim skończyła się aukcja. „ Niezły przekręt a ludziska ochoczo licytują” Jest i komentarz Mariusza do mojego postu, poszukaj kilka postów wcześniej.

Edytowane przez lusyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za to ładnie wisi na ścianie i chodzi.

Bardzo dziękuję za opinie, uwagi i jakże słuszną krytykę, dziękuję też za ciepłe słowa wsparcia w trudnych chwilach - a to przecież ma być rozrywka i zabawa. Nie zdawałem sobie sprawy iż kolekcjonerstwo to taki ciężki kawałek chleba.

Są też pozytywne elementy tego wydarzenia. Moja wiedza poszerzyła się o wiadomości z zakresu secesji, subtelnych szczegółów z zakresu układania forniru, mocowania tarczy, konstrukcji tralek - a to bezcenne.

Poza tym zegar przyczynił się do pewnego ożywienia i zwiększenia aktywności kolegów, których dawno nie było na forum.

Zegara nie zwrócę (chociaż nie minęło jeszcze 10 dni od dostawy). Poza wątpliwymi walorami kolekcjonerskimi ma on dla mnie wartość edukacyjną i mimo wszystko estetyczną - dobrze wygląda obok GB ze Srebrnej Góry - jest olbrzymi. Poza tym procedura zwrotu będzie się wiązała z niemałą dawką stresu, a tego unikam jak ognia.

Ale się nie łamię i za chwilę pokażę, w innym dziale, niespotykanej urody CONCORDIĘ.

P.S.

Zastanawiam się dlaczego ktoś, kiedyś zadał sobie tyle trudu związanego z wymianą wag, środka tarczy (zewnętrzny pierścień jest w dobrym stanie) i soczewki wahadła - numery na werku, wieszaku i wahadle są zbieżne.

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w przedpokoju (od sześciu lat) wisi Resch. Ku przestrodze. Kit jaki wciśnięto w Twoim nawet nie umywa się do tego w moim.

Co tam... Pokażę go:

post-6402-0-45745200-1376982733_thumb.jpg

Bijcie... ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już mi dużo lżej. Wielkie dzięki. Nie Zapomnę Ci tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kobas - zawsze możesz go doprowadzić do rozsądnego reschowskiego wyglądu.

Piotr - skrzynka w Twoim jest "nowa" czy odbudowywana ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samo pudło - "prostopadłościan" jest stare. Resztę podoklejano, oblepiono starym fornirem.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S.

Zastanawiam się dlaczego ktoś, kiedyś zadał sobie tyle trudu związanego z wymianą wag, środka tarczy (zewnętrzny pierścień jest w dobrym stanie) i soczewki wahadła - numery na werku, wieszaku i wahadle są zbieżne.

Myślę, że tego nikt nie wymieniał. To były prawdopodobnie braki powstałe w wyniku zagubienia podczas nieskończonej naprawy.

No i ktoś to uzupełnił tym co mu się wydawało właściwe, lub było łatwo dostępne.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale za to ładnie wisi na ścianie i chodzi.

.

Są też pozytywne elementy tego wydarzenia. Moja wiedza poszerzyła się o wiadomości z zakresu secesji, subtelnych szczegółów z zakresu układania forniru, mocowania tarczy, konstrukcji tralek - a to bezcenne.

I tego się trzymaj i się nie przejmuj!!   

Bo kupując ten zegar, zrobiłeś pierwszy krok by zostać w przyszłości ekspertem od starych austriackich i niemieckich zegarów.

Bo prawdziwym ekspertem można zostać tylko wtedy, gdy popełni się wszystkie możliwe błędy w jednej bardzo wąskiej dziedzinie.  

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Emocje lekko opanowane więc można zadać kolejne pytanie. Wewnątrz skrzyni znajduje się taki zaczep. Czy to jest może wieszak do korbki, czy też coś innego ?

Pokazuję też zdjęcie śruby pod soczewką.

post-57457-0-31113400-1377020386_thumb.jpg

post-57457-0-50729200-1377020403_thumb.jpg

post-57457-0-72714500-1377020425_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w przedpokoju (od sześciu lat) wisi Resch. Ku przestrodze. Kit jaki wciśnięto w Twoim nawet nie umywa się do tego w moim.

Co tam... Pokażę go:

attachicon.gifmsg-6402-0-96924500-1306184272.jpg

Bijcie... ;)

Ale fajny ten gobelin...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fajny ten gobelin...

To pamiątka po Dziadku. Mieli w klubie emeryta dostęp do odrzutów wełny z fabryki w Kowarach.. Ja nie będę taki pracowity na emeryturze. Zegarów już mi się nie chce naprawiać.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szraubka jak najbardziej Reschowa, tyle, że do góry nogami. Ale się nie zmarnowała. Ładna jest.

Nie chcę offa popełniać, ale w zeszłym roku oszukali mnie jak dziecko w UK. Straciłem czujność i się rozluźniłem, wiara w tambylców przysłoniła rozsądek i zanabyłem linkowego GB trzymającego się tylko na politurze, oraz mechanizm zniszczony do granic. Kupiłem opis, a nie zegar. Na dobitkę nawet szyby Królewska Poczta wytłukła... 

Cóż było mówić, Paweł ani pisnął, wrócił do siebie i czapkę nacisnął :angry: .

Też wisi na widoku! Niech zostanie, w końcu go doprowadziłem do przyzwoitego stanu... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtopy sie zarzaja i sa pouczajace.

Czyzby kiniol sugerowal zasloniecie zegara gobelinem?

Bicia nie bedzie slychac.

Tez mnie zastanawia ten key holder...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wewnątrz skrzyni znajduje się taki zaczep. Czy to jest może wieszak do korbki, czy też coś innego ?

Wygląda, że tak. Spróbuj włożyć korbkę tak, aby cześć walcowa weszła pod blaszkę zaczepu z lewej strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem, że zegar jest wyjątkowy - jest wyposażony w system bezpiecznego przechowywania urządzenia  inicjującego przekazywanie energii kinetycznej do systemów bębnowych magazynujących tą energię. I jak subtelnie jest ulokowany

post-57457-0-69044000-1377036424_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny szczególik... PKP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie mówiłem, że zegar jest wyjątkowy - jest wyposażony w system bezpiecznego przechowywania urządzenia  inicjującego przekazywanie energii kinetycznej do systemów bębnowych magazynujących tą energię. I jak subtelnie jest ulokowany

Nie bębnowych, GRAWITACYJNYCH! Zamienianie energii kinetycznej ruchu obrotowego na energię potencjalną grawitacji.

W którym zegarze masz ten przemiły zaczep?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W omawianym Reschu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może to wyglądać na pewien rodzaj upierdliwości, więc od razu proszę o wybaczenie, ale w sprawie pojawiły się nowe dowody. Rozpocząłem poszukiwania prawidłowej tarczy, wag i soczewki wahadła i natknąłem się na zrujnowaną skrzynię, która jest mocno podobna do tej z "secesyjnego" Rescha - więć ją pokazuję. Widząc dwie podobne skrzynie doszedłem do wniosku, że w pierwszej ilość nowatorskich poprawek jest dyskusyjna.

Jednocześnie proszę o informację czy wahadło ze śrubką (ze szczególnym naciskiem na śrubkę) jest reschowe ?

post-57457-0-89013100-1377536340_thumb.jpg

post-57457-0-62735400-1377536364_thumb.jpg

post-57457-0-38662700-1377536389_thumb.jpg

post-57457-0-04233200-1377536405_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

c.d.

post-57457-0-20979800-1377536533_thumb.jpg

post-57457-0-62192300-1377536552_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja takiej nie mam. Moje "nakrętki" nie mają takiego przetoczenia pośrodku moletowania (takie główki śrub mocujących lubił robić Lenzkirch). Ale czy mam oryginalne...? A werk pokażesz ? To może być Karlsteiner.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moich WSZYSTKICH (włącznie ze sprężyną) moletowanie jest niedzielone.

I tam, gdzie jest nakrętka wpuszczona w soczewkę wahadła są identyczne wyglądem ( różne rozmiarem )

No i jeszcze jedno - korzystając z innych Twoich zdjęć - ten wieszak nie jest raczej na pewno od Rescha.

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi