Szwardzwald1984 11 #651 Napisano 4 Września 2013 zdjęcia werku 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #652 Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Mechanizm o wymiarach 4,5cm na 7cm to straszne maleństwo. Prawie taki jak naszego kolegi Czasika. Pamiętacie, jak wisiał na ścianie w Srebrnej Górze. Edytowane 4 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #653 Napisano 4 Września 2013 Może niech kolega Szwarcwald zmierzy raz jeszcze . Mnie się wydaje, że to jest 5.5 na 8. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FRANK 1 #654 Napisano 4 Września 2013 (edytowane) Może niech kolega Szwarcwald zmierzy raz jeszcze . Mnie się wydaje, że to jest 5.5 na 8.A ja twierdzę,że to jest 6,5 na 8. Edytowane 4 Września 2013 przez FRANK 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #655 Napisano 4 Września 2013 przepraszam zmierzyłem powtórnie i wymiary to: 5,5x7,5cm za błąd przepraszam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #656 Napisano 4 Września 2013 Chciałem się tylko upewnić: czy mierzyłeś wysokość płyty na brzegu, czy na środku, tam, gdzie mostek (w najwyższym miejscu)? Pomiar A, czy B? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #657 Napisano 4 Września 2013 A już wydawało się, że będzie coś nowego 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #658 Napisano 4 Września 2013 Stare też jest piękne. Oczywiście chodzi o zegary 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #659 Napisano 5 Września 2013 witam, pomiar A. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #660 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Dorzucę kilka zdjęć zegara, który nazwałem Volksresch.Płyta. Nie wcelowało się nawiercenie otworu przy mostku wychwytu. Sygnatura kiepsko nabita - a jest jeszcze całkiem nowa... Mostek od tyłu: A tu drążek wychwytu od tyłu...: Kotwica. Trzy kreski na ramieniu to chyba nie przypadek, odpowiadają trzem kropkom na innych częściach. No i bęben (nie wiem czemu ten wewnętrzny dekielek ktoś wlutował - fabyka ?), Zapadkę przytrzymuje tylko sprężyna, jest jedynie włożona w otwór w "szprysze" koła : Sam bęben jest gładki, z wyraźną niedoróbką (zrobiono go z giętego kawałka mosiądzu, zaklepanego w tym miejscu ?) No i co - jesteście pod wrażeniem wysokiej jakości wykończenia ? Edytowane 7 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #661 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Wydaje mi się, że dekielek lutował "naprawiacz" zegara, może był oryginalnie na wcisk i się obluzował?. Kto wie czy nie ten sam naprawiacz wstawił tulejkę do mostka. Edytowane 7 Września 2013 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #662 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Pewnie tak.Otwór łożyska w mostku nie był moim zdaniem tulejowany, ja widzę tylko wyfrezowane zagłębienie. W każdym razie od drugiej strony nie ma śladu naprawy. Edytowane 7 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arek_Win 77 #663 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Faktycznie nie był tulejowany. Wydaje mi się, że ktoś od wewnątrz frezem zebrał materiał, by zwiększyć np. luz osiowy wałka kotwicy. Może znowu już wspomniany wcześniej "naprawiacz". Edytowane 7 Września 2013 przez Arek_Win 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #664 Napisano 7 Września 2013 Od środka wgłębienie było frezowane w celu ustawienia luzu osiowego. Od zewnątrz wygląda na sztancowane. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #665 Napisano 7 Września 2013 "Ten typ chyba tak miał". Zobaczcie zdjęcie Janka z 92XXX. Może to była forma fabrycznej regulacji. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #666 Napisano 7 Września 2013 Łatwiej zrobić zagłębienie w mostku niż podtaczać czop osi zmontowanej kotwicy. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #667 Napisano 7 Września 2013 Moim zdaniem, zegary Rescha to tandeta i zawsze taka była. Jeżeli ktoś uważa że jest inaczej, to prawdopodobnie nigdy nie widział i nie rozbierał dobrze zrobionego zegara. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #668 Napisano 7 Września 2013 Potrafili też lepiej...Swoją drogą. Brakuje nam tutaj zdjęć "makro" mechanizmów . Nie jest to proste i wdzięczne. Obiektyw, aparat, wprawa. Trudność z uzyskaniem kompromisu między oświetleniem, głębią ostrości, czasem naświetlenia, możliwością stabilizacji. Niemniej zachęcam. Zegary bardzo z bliska stają się całkiem inne i ...zaskakujące. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #669 Napisano 7 Września 2013 Mocne słowa i moim zdaniem grubo przesadzone i bardzo ogólnikowe, mam Rescha jeszcze z Wiednia ( ok. 1860) i zapewniam Cię, że nie jest to tandeta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #670 Napisano 7 Września 2013 Nawet bardzo grubo !!!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #671 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Mocne słowa i moim zdaniem grubo przesadzone i bardzo ogólnikowe, mam Rescha jeszcze z Wiednia ( ok. 1860) i zapewniam Cię, że nie jest to tandeta.Zobacz ile mechanizm w Twoim zegarze ma kropek na mostku. Ja mam taki, który ma trzy kropki i jest zrobiony, jako tako. Ale do tego żeby go nazwać ''Vienna regulators'', to moim zdaniem dużo mu brakuje. Edytowane 7 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomass 5 #672 Napisano 7 Września 2013 Zobacz ile mechanizm w Twoim zegarze ma kropek na mostku. Ja mam taki, który ma trzy kropki i jest zrobiony, jako tako. Ale do tego żeby go nazwać ''Vienna regulators'', to moim zdaniem dużo mu brakuje.Jeżeli będziemy go porównywać z takim REGULATOREM to pewnie, że duuuuuużo mu brakuje do Vienna regulators. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #673 Napisano 7 Września 2013 No, przynajmniej w jednej kwestii jesteśmy zgodni. Tak przy okazji, to zobacz ile kropek jest na mostku w mechanizmie Twojego zegara. Bo tak mi przyszło do głowy, że może te kropki to podpis zegarmistrza, który robił i składał cały mechanizm. Jeżeli tak by było, to można by było w dość prosty sposób wyjaśnić różnicę w jakości między różnymi mechanizmami. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2974 #674 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Albo oznaczenie klasy (jakości) mechanizmów po wstępnym dopasowaniu.Edit.Sądzę, że miałeś to samo na myśli. Edytowane 7 Września 2013 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1332 #675 Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Dokładnie to. Moim zdaniem, trzeba się temu przyjrzeć i sprawdzić czy kropki mają jakikolwiek związek z jakością mechanizmów. Edit.Przepraszam za pomyłkę. Mam dwa mechanizmy Rescha, jeden chodzik i jeden bijący i obydwa mają po cztery kropki na mostku. Edytowane 7 Września 2013 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach