Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Mariusz

Vienna regulators "REMEMBER"

Rekomendowane odpowiedzi

Mechanizm o wymiarach 4,5cm na 7cm to straszne maleństwo.

Prawie taki jak naszego kolegi Czasika.

Pamiętacie, jak wisiał na ścianie w Srebrnej Górze.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może niech kolega Szwarcwald zmierzy raz jeszcze . Mnie się wydaje, że to jest 5.5 na 8.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może niech kolega Szwarcwald zmierzy raz jeszcze . Mnie się wydaje, że to jest 5.5 na 8.

A ja twierdzę,że to jest 6,5 na 8. Edytowane przez FRANK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem się tylko upewnić: czy mierzyłeś wysokość płyty na brzegu, czy na środku, tam, gdzie mostek (w najwyższym miejscu)? Pomiar A, czy B?

post-39092-0-10332800-1378323817.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już wydawało się, że będzie coś nowego :(

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę kilka zdjęć zegara, który nazwałem Volksresch.

Płyta. Nie wcelowało się nawiercenie otworu przy mostku wychwytu. Sygnatura kiepsko nabita - a jest jeszcze całkiem nowa...

139fef29a684b786.jpg

Mostek od tyłu:

124093302d60ff3c.jpg

A tu drążek wychwytu od tyłu...:

7189087238c74167.jpg

Kotwica. Trzy kreski na ramieniu to chyba nie przypadek, odpowiadają trzem kropkom na innych częściach.

de7afb46395f5474.jpg

No i bęben (nie wiem czemu ten wewnętrzny dekielek ktoś wlutował - fabyka ?), Zapadkę przytrzymuje tylko sprężyna, jest jedynie włożona w otwór w "szprysze" koła :

2da1c3ee57ca2eb8.jpg

a9514c57ce547bce.jpg

Sam bęben jest gładki, z wyraźną niedoróbką (zrobiono go z giętego kawałka mosiądzu, zaklepanego w tym miejscu ?)

28f8db581c9d74f3.jpg

No i co  - jesteście pod wrażeniem wysokiej jakości wykończenia ?

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że dekielek lutował "naprawiacz" zegara, może był oryginalnie na wcisk i się obluzował?. Kto wie czy nie ten sam naprawiacz wstawił tulejkę do mostka.

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie tak.

Otwór łożyska w mostku nie był moim zdaniem tulejowany, ja widzę tylko wyfrezowane zagłębienie. W każdym razie od drugiej strony nie ma śladu naprawy.

2b32c7833c6471fe.jpg

dbbfcb2b2a7260ab.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie był tulejowany. Wydaje mi się, że ktoś od wewnątrz frezem zebrał materiał, by zwiększyć np. luz osiowy wałka kotwicy. Może znowu już wspomniany wcześniej "naprawiacz". :D

Edytowane przez Arek_Win

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od środka wgłębienie było frezowane w celu ustawienia luzu osiowego. Od zewnątrz wygląda na sztancowane.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ten typ chyba tak miał". Zobaczcie zdjęcie Janka z 92XXX. Może to była forma fabrycznej regulacji.

post-6402-0-99322900-1378580857_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej zrobić zagłębienie w mostku niż podtaczać czop osi zmontowanej kotwicy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, zegary Rescha to tandeta i zawsze taka była.

Jeżeli ktoś uważa że jest inaczej, to prawdopodobnie nigdy nie widział i nie rozbierał dobrze zrobionego zegara. :) 

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrafili też lepiej...

Swoją drogą. Brakuje nam tutaj zdjęć "makro" mechanizmów . Nie jest to proste i wdzięczne. Obiektyw, aparat, wprawa. Trudność z uzyskaniem kompromisu między oświetleniem, głębią ostrości, czasem naświetlenia, możliwością stabilizacji. Niemniej zachęcam. Zegary bardzo z bliska stają się całkiem inne i ...zaskakujące.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocne słowa i moim zdaniem grubo przesadzone i bardzo ogólnikowe, mam Rescha jeszcze z Wiednia ( ok. 1860) i zapewniam Cię, że nie jest to tandeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocne słowa i moim zdaniem grubo przesadzone i bardzo ogólnikowe, mam Rescha jeszcze z Wiednia ( ok. 1860) i zapewniam Cię, że nie jest to tandeta.

Zobacz ile mechanizm w Twoim zegarze ma kropek na mostku. Ja mam taki, który ma trzy kropki i jest zrobiony, jako tako.

Ale do tego żeby go nazwać  ''Vienna regulators'', to moim zdaniem dużo mu brakuje.

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz ile mechanizm w Twoim zegarze ma kropek na mostku. Ja mam taki, który ma trzy kropki i jest zrobiony, jako tako.

Ale do tego żeby go nazwać  ''Vienna regulators'', to moim zdaniem dużo mu brakuje.

Jeżeli będziemy go porównywać z takim REGULATOREM to pewnie, że duuuuuużo mu brakuje do Vienna regulators.

post-61762-0-23861400-1378587919_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, przynajmniej w jednej kwestii jesteśmy zgodni.  

Tak przy okazji, to zobacz ile kropek jest na mostku w mechanizmie Twojego zegara. Bo tak mi przyszło do głowy, że może te kropki to podpis zegarmistrza, który robił i składał cały mechanizm.

Jeżeli tak by było, to można by było w dość prosty sposób wyjaśnić różnicę w jakości między różnymi mechanizmami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo oznaczenie klasy (jakości) mechanizmów po wstępnym dopasowaniu.

Edit.

Sądzę, że miałeś to samo na myśli.

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie to.  

Moim zdaniem, trzeba się temu przyjrzeć i sprawdzić czy kropki mają jakikolwiek związek z jakością mechanizmów.

Edit.

Przepraszam za pomyłkę. Mam dwa mechanizmy Rescha, jeden chodzik i jeden bijący i obydwa mają po cztery kropki na mostku.

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi