LESKOS 3470 #1526 Napisano 5 Stycznia 2018 Poszedł 6:05, leżał obok Beckera. Damy z całością sobie radę. Remoncik zajmie jakieś 2-3 tygodnie. Część toczeń muszę dotoczyć no i cała politurka do wymiany. Będzie OK 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1527 Napisano 5 Stycznia 2018 Jak już Kolega napisał. Skrzynia moim zdaniem jak najbardziej "w stylu". Zauważcie podobieństwa stylistyczne do tego ostatnio pokazywanego "nieJunga".Franz Rottler & Sohne. Werschetz, czyli Vršac w Serbii.W 1861 prenumerował lokalne czasopismo. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1528 Napisano 5 Stycznia 2018 PIOTRZE JESTEŚ NIEOCENIONY :-) Politura fakt razi trochę. Ale nie zamartwial bym się oryginalnością skrzyni wygląda ok gdzieś podobną widziałem ale nie pamiętam. ..wazne ze stara i brak dziur po innych sankach. Nie widziałem go dziś. Gratuluję.Jutro wyślę zdjęcie swojego Rescha bardzo podobne zwieńczenie góry. Numer tez mam niski tyle ze z biciem.Foto udało się wygrzebacPIĘKNIE DZIĘKUJĘ Na górce mam trzy oryginalne sterczyny. Na drzwiach właśnie coś nie grało. Brak też zwięczenia u mnie brody. Ale mam sporo takich toczeń więc dobiorę , ewentualnie podtoczę... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1529 Napisano 5 Stycznia 2018 Resch bardzo fajny,gratulácie! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1530 Napisano 5 Stycznia 2018 Resch bardzo fajny,gratulácie!DZIĘKI 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1531 Napisano 5 Stycznia 2018 Biorąc pod uwagę, że mam 4886 to prawie bliźniaki A co do skrzynki - odnoszę wrażenie, że na drzwiach nie było sterczyn a "poręcze" - zdjęcia ew "pod stołem ". 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1532 Napisano 5 Stycznia 2018 Nie poręcze, tylko "wieszaki na ręczniki" raczej 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1533 Napisano 6 Stycznia 2018 Przesiedziałem nad mechanizmem sobotę ... ale jest już sprawny. No parę rzeczy było niesprawne do naprawy, dawno nie widziałem tab brudnego i zaklejonego smarami mechanizmu. Została mi jedna rzecz do dorobienia, choć jat to mówią bez tego też da się żyć. Brak MPZ. Niestety ktoś wymontował oś z "pazurkiem. Otwory są , trzeba dorobić. Damy radę. Muszę tylko dobrać blachę sp®żystą i twardą ~0,7 mm. Oś z czopami dotoczę.Z ciekawszych rzeczy to to, że od strony paznokcia przewierciłem sobie palec, na wylot, wiertłem 0,7 mm ...Dobry jestem. Nie złamałem wiertła, niecały 1 cm grubości palca na wysokości paznokcia w kciuku - w sekundę i wciągnąłem w 3 ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1534 Napisano 7 Stycznia 2018 Dorabiając trzecią zapadkę do MPZ Rescha ( każdą osobno) stwierdziłem dosyć tego i zrobiłem chyba ze 3 szt na zapas Sporo mechanizmów ma usunięte zapadki A swoją drogą mam pytanie do Taranta - masz swoją miniaturę już zrobioną ( tą z "wieszakami na ręczniki" ) ? 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1535 Napisano 7 Stycznia 2018 Ładna dzisiaj pogoda. Świeci księżyc, nie ma chmur 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1536 Napisano 7 Stycznia 2018 :D 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1537 Napisano 7 Stycznia 2018 No tak...U nasz też księżyc i chmurki szybkie... Niebo jest nieprzewidywalne. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #1538 Napisano 7 Stycznia 2018 Przesiedziałem nad mechanizmem sobotę ... ale jest już sprawny. No parę rzeczy było niesprawne do naprawy, dawno nie widziałem tab brudnego i zaklejonego smarami mechanizmu. Została mi jedna rzecz do dorobienia, choć jat to mówią bez tego też da się żyć. Brak MPZ. Niestety ktoś wymontował oś z "pazurkiem. Otwory są , trzeba dorobić. Damy radę. Muszę tylko dobrać blachę sp®żystą i twardą ~0,7 mm. Oś z czopami dotoczę.Z ciekawszych rzeczy to to, że od strony paznokcia przewierciłem sobie palec, na wylot, wiertłem 0,7 mm ...Dobry jestem. Nie złamałem wiertła, niecały 1 cm grubości palca na wysokości paznokcia w kciuku - w sekundę i wciągnąłem w 3 ... Koniecznie pokarz nam fotkę Twojego przewierconego paznokcia. Twój biedny przewiercony paznokieć przejdzie do historii jako męczennik i ofiara niezbędna do przywracania pierwotnej funkcji i piękna starych unikatowych zegarów z CK. Nie tylko nauka wymaga ofiar. Renowacja i naprawa też... Nie gniewaj się ! To oczywiście żart, ale w pozytywnym znaczeniu. A tak na poważnie to Ci szczerze współczuję. Kiedyś miałem zastrzał i wiem co to za męczarnia i ból... Pozdrowienia i gratulacje za wspaniałą zdobycz. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1539 Napisano 7 Stycznia 2018 No zdjęć nie będę robił , ale najdziwniejsze jest to że nic mnie to nie boli. Posmarowałem maścią z arniki i tyle. Może to dobry znak . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1540 Napisano 7 Stycznia 2018 Dorabiając trzecią zapadkę do MPZ Rescha ( każdą osobno) stwierdziłem dosyć tego i zrobiłem chyba ze 3 szt na zapas Sporo mechanizmów ma usunięte zapadki A swoją drogą mam pytanie do Taranta - masz swoją miniaturę już zrobioną ( tą z "wieszakami na ręczniki" ) ?Prepsazam,jak ma pan 3szt.,u mnia tež brakuja 1 zapadka MPZ,chentnie by kupilem 1stz. Jest to možliwe? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1541 Napisano 7 Stycznia 2018 Ładna dzisiaj pogoda. Świeci księżyc, nie ma chmur Kończę... Już pięć kotwic sp... nie mogę trafić... zły czas mam w życiu...Skrzynka jest gotowa... Tak wiem, uderz w stół a nożyce się itd... :D Bardzo kur... zabawne, bardzo... No tak...U nasz też księżyc i chmurki szybkie... Niebo jest nieprzewidywalne.A Twój chyba chodzi , nie? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1542 Napisano 7 Stycznia 2018 Pewnie, że chodzi, czy ja cuś o chodzącym nadmieniłem?Po prostu chmurki się kręcą po niebku w srebrzystej poświacie, Twardowski nie może dolecieć, bo mu nawigacja odmawia pracy w ciężkich warunkach, jutro trzecia kwadra, zaraz nów będzie i już żadnych znaków nie zobaczy...O niebie gwiaździstym pisałem . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1543 Napisano 7 Stycznia 2018 Mhm... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1544 Napisano 7 Stycznia 2018 Prepsazam,jak ma pan 3szt.,u mnia tež brakuja 1 zapadka MPZ,chentnie by kupilem 1stz. Jest to možliwe? To są wycięte,ale nie wykończone elementy.Mechanizmy były w wykończeniu "indywidualnym", czyli elementy pasowano do konkretnego mechanizmu.To nie jest tak, że się włoży i będzie OK.Czopy mają różne średnice- to trzeba wszystko pasować.Jeżeli ktoś potrafi dopasować, to bez trudu również wytnie... 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
exalto 13 #1545 Napisano 8 Stycznia 2018 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1546 Napisano 8 Stycznia 2018 To są wycięte,ale nie wykończone elementy.Mechanizmy były w wykończeniu "indywidualnym", czyli elementy pasowano do konkretnego mechanizmu.To nie jest tak, że się włoży i będzie OK.Czopy mają różne średnice- to trzeba wszystko pasować.Jeżeli ktoś potrafi dopasować, to bez trudu również wytnie...Jak tak jest,nech pan wytnie?Dzienkuje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1547 Napisano 21 Stycznia 2018 (edytowane) witam wpadł mi w ręce takowy egzemplarz.Nic nadzwyczajnego ale prawie komplet oprócz sterczynek i przedniego oszklenia.nr. ok. 155 000Niestety dewastator lakiernik zalał wszystko 3 warstwami białej z motylkiem.Przez tydzień udało się zdjąć farbę z pleców i górki, i będę walczył dalej.Dwie pierwsze warstwy schodzą ale ta ostatnia to masakra, farba nie puchnie tylkosię rozmazuje i tam gdzie była licha politura wsiąkła w drewno.Grunt to się nie poddawać.Do barwienia i politury dam do fachowca ale farbę muszę niestety ściągnąć sam.W międzyczasie chciałem zamówić sterczyny i tę środkową rzeźbę na górkę.Jeżeli chodzi o sterczyny to w wątku trochę wzorów jest, ale dość mało jest tychrzeźb. Czy szanowne grono może doradzić co tam powinno być?będę wdzięczny. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez wosiu24 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1548 Napisano 21 Stycznia 2018 Piękny , ale jeszcze wiele potu ....Chyba w temacie - ,, Renowacja skrzyń starych zegarów,, - jest opisanych kilka sposobów , pozbycia się farby !!!! ( są i proste i skuteczne ) Możesz poszukać , ewentualnie , ktoś z forum pomoże !!!Podziwiam zapał i determinację !!!!Pozdrawiam i powodzenia !!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1549 Napisano 21 Stycznia 2018 Poprosimy o zdjęcia mechanizmu od tyłu, wieszaka, wahadła (górnych okuć) - to takie " wkupne".Poza tym zdjęcie od góry skrzynki. Niestety farba zaciera mnóstwo szczegółów .Najprawdopodobniej na dole brakuje nie tylko sterczynPod dolną półką brakuje chyba ( jeżeli dobrze widzę ) prostokątnych elementów takich jak powyżej półki. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wosiu24 1 #1550 Napisano 21 Stycznia 2018 oczywiście wszystkie zdjęcia dorzucę. Obiecuję na 100%trochę mam to porozrzucane pomiędzy domem a zakładem co bynie drażnić królowej żony.Na tych listwach pod półką raczej nic, bo doskrobałemsię do forniru i jest czysty bez śladów klejenia czegokolwiek. to usuwanie starych powłok dokładnie przeczytałem wielokrotniei z ostatecznych rzeczy pozostaje mi ten ług ale zostawięsobie to na totalną ostateczność. (trochę szkoda mi drewna)na razie chemia i skalpel, nożyk, żyletka. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach