LESKOS 3470 #1976 Napisano 12 Grudnia 2020 Żeby było jasne nie upieram się absolutnie że ten zegar ma pochodzenie Reschowe... w zasadzie to bardziej interesują mnie okoliczności jego powstania. Ma kilka charakterystycznych, jak dla mnie elementów , ale jak widać pasujących lub zbliżonych do kręgu (wybaczcie że tak powiem) wiedeńskich mistrzów. Jednak jak widać nie wskazuje jednoznacznie na wykonawcę , wręcz sugeruje wykonanie w niewielkiej manufakturze. Z kolei nadanie numeru wydaje mi się że wskazuje na fakt przynajmniej zamiaru tworzenia większej serii. Trochę dużo tego gdybania (ale taką mam skłonność) Piotrze odszukałem trochę informacji na temat Franza Xavera Wurm - ale więcej tam informacji o jego wynalazkach z zakresu mechaniki maszynowej (przemysłowej) niż o działalności zegarmistrzowskiej no i jak piszesz - fakt nie ma żadnego dowodu że jakikolwiek zegar linkowy powstał w zakładzie Braci RESCH przed 1864 rokiem kiedy to pierwszy raz chyba się zareklamowali w gazecie. No tak ale to wszyscy już wiedzą 😉 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1977 Napisano 12 Grudnia 2020 2 godziny temu, tarant napisał: Ciekawe jest porównanie z cenami zegarów Franza Effenbergera (roczniaki robił skubany...). Chyba tego nie zamieszczałem (?). Tylko trzeba o jednej rzeczy pamiętać przy tych dywagacjach cenowych. Zegar jako komplet to jedno , a mechanizm to drugie. Jeżeli dobrze pamiętam skrzynka skrzynce nie równa i też ma swoją cenę. Reschowskie skrzynki nie istniały od początku powstawania mechanizmów. Te początkowe były najwyraźniej z produkcji seryjnej dostępnej na rynku. Kto i dokładnie kiedy zajął się "reschowskim stylem" nie zostało ustalone. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1978 Napisano 12 Grudnia 2020 No to masz - w skrzyni bogato rzeźbionej z jasnego drewna - 120 florenów. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1979 Napisano 13 Grudnia 2020 Przy okazji rozbierania policzyłem ząbki staruszkowi i wyszło od koła wychwytowego 30; 72/8; 72/8 . Zatem ilość wahnięć to 4860 a długość zredukowana wahadła to 545,4 mm co w praktyce przekłada się na wahadło z drewnianym kijem ~ 64 - 65 cm . Czyli taki standard. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1980 Napisano 13 Grudnia 2020 No i jest numer na podkładzie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1981 Napisano 14 Grudnia 2020 (edytowane) JEŻELI odejdziemy na chwilę od prób ustalenia daty produkcji, a spróbowalibyśmy dopasować mechanizm do możliwego toku zdarzeń, to można sobie wyobrazić zegarmistrza, który robi zegary w pojedynkę i robi ich klika/kilkanaście sztuk rocznie. Wtedy modyfikacje pomiędzy numerem "13" - tym , który posiadasz a numerem 293 na przestrzeni kilku lat są do zaakceptowania. Numerowanie poszczególnych elementów ma sens, gdy powstaje wiele zegarów równocześnie - wtedy pasowane do siebie elementy się nie pomylą. W wypadku podkładu tarczy są to otwory w płycie przedniej i otwory podkładu pod słupki dystansowe - OK. Logicznym wydaje się, że w takim układzie powinna być numerowana nie tylko tylna płyta, ale i przednia. Jest tam jakiś numer nabity ? Może gdzieś pod przekładnią, albo "od tyłu" ? Edytowane 14 Grudnia 2020 przez Mariusz 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1982 Napisano 14 Grudnia 2020 No tak numeru na płucie od Tarczy nie ma ale na spodzie płyt jest oznaczenie identyfikujące parę płyt (tak jak we wczesnych Beckerach np). I tyle . Przy okazji tarcza ładnie pokazała swoja krasę po wyczyszczeniu .... mechanizm jest b. delikatny, ale po umyciu ruszył bez problemu sprawnie .... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1983 Napisano 14 Grudnia 2020 Próbowałeś porównać poszczególne części z częściami z innego mechanizmu wczesnego Rescha ? Powstanie takiej ramki może mieć logiczne uzasadnienie. Wyoblane późniejsze ramki były gładkie. Poprzedzające je odlewane miały różne ozdobniki. Zakładając, że chciano utrzymać podobieństwo do wcześniejszych , logicznym się wydaje utrzymanie ozdobników na kolejnej wersji ramki tarczy. To może pasować, ale pcha mechanizm w lata wcześniejsze wg mnie. Natomiast co do oznakowania płyt od dołu - to może mieć kilka zastosowań. Np powtórne złożenie płyt w tej samej pozycji. Znak wygląda tak jakby był robiony przed zamontowaniem słupków - obie płyty złożone i znakowane na raz. Teoretycznie razem zeszlifowane płyty zawsze ten warunek powinny spełniać, ale ... Myślę, że przy założeniu niskiej ilości mechanizmów produkowanych miesięcznie czy rocznie sprawa wyglądać zaczyna ciekawie. 1 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1984 Napisano 17 Marca 2021 Takie maleństwo wypatrzyłem ... prawda, że fajny ??? 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1985 Napisano 17 Marca 2021 Dobrze widzę, sprężynowy? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1986 Napisano 17 Marca 2021 Wychodzi że tak ... za marne pieniądze, tyle że bez osprzętu niestety. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1987 Napisano 17 Marca 2021 Tarcza 13 ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1988 Napisano 17 Marca 2021 Najniższy ze znanych dotąd numerów "sprężynowców" Rescha. Bęben bębnem, ale najprościej je rozpoznać po widełkach w regulatorze wychwytu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1989 Napisano 17 Marca 2021 Jaki ma numer? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1990 Napisano 17 Marca 2021 58 minut temu, tarant napisał(-a): Najniższy ze znanych dotąd numerów "sprężynowców" Rescha. Bęben bębnem, ale najprościej je rozpoznać po widełkach w regulatorze wychwytu. Jeszcze RUDE sprężynowe takie mają... i jeszcze u kogoś typowo linkowcowego z produktem sprężynowym taki widziałem. Na ogłoszeniu piszą, że tarcza 14,5 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1991 Napisano 17 Marca 2021 (edytowane) Gdy przyjedzie, to się dokładnie obejrzy... Edytowane 17 Marca 2021 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1992 Napisano 19 Marca 2021 14,5 to standard. Jak zwykle brakuje blokady wieszaka Wieszak ma, czy tylko to co na zdjęciach ? Tak czy inaczej - bardzo fajny 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1993 Napisano 19 Marca 2021 To może jeszcze jedno maleństwo jako ciekawostkę wrzucę... te małe się zawsze fajnie prezentują :)) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1994 Napisano 19 Marca 2021 5 godzin temu, Mariusz napisał(-a): 14,5 to standard. Jak zwykle brakuje blokady wieszaka Wieszak ma, czy tylko to co na zdjęciach ? Tak czy inaczej - bardzo fajny A chodziki miały blokadę? Nim napisałem o tym najniższym numerze, przeszukałem temat, obejrzałem zdjęcia i...już nie pamiętam 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1995 Napisano 19 Marca 2021 Nie wiem, czy wszystkie - może początkowe nie, ale ten miał Przy otworach od górnych słupków wieszaka masz otwory gwintowane na dokręcenie blokady. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1996 Napisano 24 Marca 2021 Jeszcze jeden ciekawy RR... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #1997 Napisano 25 Marca 2021 Ale to nie sprężyna a wagowy. Trochę okaleczony - płyta cięta, ktoś zrobił rewizję do wychwytu. Cena dobra, soczewka wahadła obca, brak wagi i wskazówki do wymiany. Ale na części super. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #1998 Napisano 25 Marca 2021 Właśnie na ten 'powiększony' otwór zwróciłem uwagę... bo nie spotkałem takiego wcześniej. Czyli wychodzi, że on raczej 'autorski' jest a nie orygin... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1999 Napisano 13 Listopada 2021 Bardzo moim zdaniem ciekawy Junghans z fabryki w Ebensee. Wygląda na początek "własnej" produkcji. Prętowy gong nie jest jeszcze zespolony z wieszakiem. Zastosowano już nowego typu kotwicę "omega" z regulowanymi paletami. Najciekawszy jest jednak nabity numer seryjny. Po raz pierwszy w życiu taki widzę, zapewne numerowana seria była bardzo krótka. Nasuwa się analogia z wprowadzoną 24 lata później limitowaną numeracją zegarów przejmowanego Beckera/VFU. Zdjęcia: kol. Kazimierz A. z grupy fb Czas na Zegary". 3 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2285 #2000 Napisano 24 Stycznia 2022 Taki Resch Ja wyższego numeru na własne oczy - nie widziałem Ale wspomniany jest na początku: 277501 2/ półgodzinny 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach