Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

Półogniwa są zbędne. OP tak jak wszystkie modele (oprócz modeli z Glidelockiem oraz Datejust 36 na jubilee, który ma hidden clasp) ma Easylink (0, +5mm) i 3 punkty kotwiczenia bransolety(-3mm, 0, +3mm).

Mógłbyś rozwinąć temat 3 punktów kotwiczenia bransolety? Czy dobrze rozumiem, że to są 3 pary otworów wewnątrz zapinki, w które wchodzi teleskop mocujący bransoletę? Do samodzielnej i łatwej regulacji jeśli mam narzędzie do teleskopów?

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś rozwinąć temat 3 punktów kotwiczenia bransolety? Czy dobrze rozumiem, że to są 3 pary otworów wewnątrz zapinki, w które wchodzi teleskop mocujący bransoletę? Do samodzielnej i łatwej regulacji jeśli mam narzędzie do teleskopów?

Właśnie tak jak piszesz

Co do OP to rzeczywiście nie ma easylinka, natomiast DJ36 ma, ale tylko na bransolecie oyster, jubilee nie ma żadnej mikroregulacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PrezesPolski

Milcz! Nicon

Z innej beczki:

Ostatnio jednego kolegę z forum okradli bagażnik samochodu, w którym było zegarek z pudełkiem & papierami, kiedy poszedł do parkomatu.

Samochód nowy, keyless-go. Nie wiadomo czy kumpel nie stał przy parkomacie aby przyciągnąć kolejkę

Innemu ostatnio ukradziono zegarek z domu kiedy zaprosił kupca do siebie

Uważajcie

Uważam, że to nie jest całkiem jasne, to co napisałeś :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak jak piszesz

Co do OP to rzeczywiście nie ma easylinka, natomiast DJ36 ma, ale tylko na bransolecie oyster, jubilee nie ma żadnej mikroregulacji.

Dzięki. No to biały OP, taki jak kupił świerszczu, staje się dla mnie mocnym kandydatem, ale jeszcze będzie rywalizował z innym mocnym kandydatem z konkurencyjnej stajni ;)

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prezesie, @Awi nie jest native speakerem w czym można się zorientować przejrzawszy choć dwie strony wątku  :unsure:  Co mu nie przeszkadza z lekka onieśmielać wiedzą w tym temacie.

A po prowdzie twojemu zdaniu tez daleko do hiperpoprawności...  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie tak jak piszesz

Przypomne sie jeszcze raz ze DJ36 na jubilee (najnowszy ktory wyszedl w 2018, z nowym mechanizmem) ma easylink. Sam go ustawialem swojej dziewczynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rzeczywiście, DJ36 z nowym mechanizmem mają inną, niepełną jubilee, jak DJ41.

W starszych wersjach nie ma easylinka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Sorry, masz racje

to jeszcze raz...obie sytuacje się wydarzyły w ostatnim tygodniu

Pierwsza sytuacja

Kolega z forum zaparkował na dobrej ulicy, z duża ilością sklepów, zamknął samochód, poszedł do parkomatu, wrócił i zauważył że lusterka nadal złożone ale samochód był otwarty. Zajrzał do bagażnika, w którym miał zegarek z pudełkiem i papierami i zauważył że go nie ma. Jest ponoć grupa która albo „przypadkowo” lub poprzez obserwacje okrada samochody w błyskawicznym tempie, z czytując sygnał klucza, będąc blisko ciebie. On miał „keyless-go”

Druga sytuacja

Sprzedawca miał do sprzedania zegarek w Allegro. Potencjalny kupiec się skontaktował a sprzedawca zaproponował transakcje u siebie w domu. Kupiec obejrzał zegarek i powiedział ze nie jest jeszcze pewny i przemyśli sprawę. Drugiego dnia zadzwonił i powiedział że już jest pewny i chciałby go odebrać / zakupić. Znów przyjechał do sprzedawcy do domu, obejrzał zegarek, rozejrzał się i wybiegł z zegarkiem z domu. Kupca jeszcze za nim wybiegł ale go już nie złapał.

Mam nadzieje że trochę bardziej zrozumiałe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomne sie jeszcze raz ze DJ36 na jubilee (najnowszy ktory wyszedl w 2018, z nowym mechanizmem) ma easylink. Sam go ustawialem swojej dziewczynie

DJ36 nie ma jeszcze nowego mechanizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, 

Mam Rolexa 114060 (Sub Ceramic no date) . z 2013 roku. Komplet papierów, zawieszek itp.

Stan 9,5/10 (żadnych ubytków, troche rys jak to w rolexach). Realnie, jaką kwotę mogę wołać za niego?

W linku poniżej w rozdziale VI, punkt 6 masz orientacyjne ceny Suba Ceramicznego no date z 2013.

Rolex average prices

Pozdraawiam

Edytowane przez bartwerk36

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

To nie tak :) ze nie podszedł. Podszedł i to bardzo ale OP w tej wersji jest poprostu przepiękne i wg mnie oczywiście ex nie ma do niego startu wyglądem. Gdyby OP miało zwykła biała tarcze to nawet bym go nie obejrzał ale ta biel to jest nito krem nito perła która mi w głowie zawróciła. Nawet pod pewnym katem wyglądała jak szary metalik. I te prawie niedostrzegalne drobinki mieniące się na tarczy, No coś pięknego. W mojej kategoryzacji ex jest na drugim miejscu za OP niestety :D

To czemu akurat wziąłeś Explodera? OP zawsze widziałem na półce, chyba nie ma braków. 

Ja ciągle zachwycam się swoim ;)

post-89329-0-93419100-1547238923_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DJ36 nie ma jeszcze nowego mechanizmu.

Analogicznie jak z easylink - stal ma starszy 31xx , two tone ma nowy 32xx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wziąłem exa bo nie widziałem nigdzie OP w nowej wersji i nie miałem gdzie i jak s ująć. Bo również ex mi się bardzo podobał i nadal podoba ale dzisiejsze przymiarki powodują ze ex idzie na sprzedaz

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość PrezesPolski

Sorry, masz racje

to jeszcze raz...obie sytuacje się wydarzyły w ostatnim tygodniu

Pierwsza sytuacja

Kolega z forum zaparkował na dobrej ulicy, z duża ilością sklepów, zamknął samochód, poszedł do parkomatu, wrócił i zauważył że lusterka nadal złożone ale samochód był otwarty. Zajrzał do bagażnika, w którym miał zegarek z pudełkiem i papierami i zauważył że go nie ma. Jest ponoć grupa która albo „przypadkowo” lub poprzez obserwacje okrada samochody w błyskawicznym tempie, z czytując sygnał klucza, będąc blisko ciebie. On miał „keyless-go”

Druga sytuacja

Sprzedawca miał do sprzedania zegarek w Allegro. Potencjalny kupiec się skontaktował a sprzedawca zaproponował transakcje u siebie w domu. Kupiec obejrzał zegarek i powiedział ze nie jest jeszcze pewny i przemyśli sprawę. Drugiego dnia zadzwonił i powiedział że już jest pewny i chciałby go odebrać / zakupić. Znów przyjechał do sprzedawcy do domu, obejrzał zegarek, rozejrzał się i wybiegł z zegarkiem z domu. Kupca jeszcze za nim wybiegł ale go już nie złapał.

Mam nadzieje że trochę bardziej zrozumiałe

Bardzo dziękuję, ta druga historia przypomina mi nieco opowieść mojego kolegi adwokata, który w swej kancelarii przyjął klientów, w trakcie rozmowy, na chwilę, wyszedł do innego pomieszczenia. Ustalenia o powierzeniu mu sprawy nie zapadły. Klienci opuścili kancelarię, a po pewnym czasie papuga zorientował się, że nie ma portfela, kluczyków do auta i w konsekwencji również samochodu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zobaczyć gdzieś w sieci realne wymiary kopert/tarcz modeli Rolexa ? Rysunki, szkice techniczne...??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy można zobaczyć gdzieś w sieci realne wymiary kopert/tarcz modeli Rolexa ? Rysunki, szkice techniczne...??

Jak masz dostęp do serwerów firmy to pewnie tak..:)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Ja mam takie informacje (zewnętrznych wymiarów), na jednym papierze, paru starszych Rolexów - wiem, jakość nie najlepsza, ale da się wszystko zczytać

Czy o takie chodzi?

f1255360ed54779762e802fa96b984f0.jpg

320786010f0f8845722014031a5d5643.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość awi

Jeszcze takie informacje są

http://clockmaker.com.au/rolex_case_size.html

Poza tym można, rzadko ale od czasu czasu jest, w necie nie raz znaleść tzw „Manual serwisowy dla zegarków Rolex” znaleść na sprzedaż. Ten Manual jest normalnie tylko dla zegarmistrzów, wydane przez Rolex

Edytowane przez awi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie o takie chodzi, szkoda tylko że nie ma więcej sześciocyfrowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Vitriol - dzięki, że tak pomierzyłeś. Myślałem, że sub jest mniejszy :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, po co wam te dokładne wymiary? Robicie lateksowy pokrowiec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi