Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
chrono-craze

Klub Miłośników Zegarków ROLEX

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, eye_lip napisał(-a):

Kruk robi sobie 5.4 pln za euro lub inaczej  wedle uznania więc nie podają ceny;) 

Myślałem że "tylko" 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, a_team napisał(-a):

Orientujecie się ile € kosztuje ten zegarek za granicą ? Niemcy, Czechy itp ? emoji846.png

5ed94b0bffb4dd63434b19fc10dde742.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W tym roku kolega miał podawaną cenę latem mc nie powiem 18[6] tyś ..., bądź inna końcówka nie jestem pewien ale chyba 6 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Bugs napisał(-a):

Ale to nie ma znaczenia czy na ręce czy w ręce - ustawiasz w tej samej pozycji i tą samą ręką.

Czyli Sprite musiałbyś ustawiać lewą ręką trzymając zegarek w prawej i kręcąc koronką w kierunkach odwrotnych niż normalnie jesteś przyzwyczajony.

Może to nie jest trudne do nauczenia zwłaszcza jak masz i nosisz tylko ten jeden, coś jak jeżdżenie autem w ruchu lewostronnym, z kierownicą po prawej stronie i zmienianie biegów lewą ręką, tylko po co? ...

Zapewne najwygodniej go ustawiać "do góry nogami".

Może wypowie się ktoś, kto go używa. 

56 minut temu, Bugs napisał(-a):

... Jest tyle zegarków o bardziej przyjaznej dla praworęcznych konstrukcji.   

Zapewne większość. Ale to jest inny Rolex i w dodatku ciężko dostępny. Stąd duże nim zainteresowanie.  

49 minut temu, Bugs napisał(-a):

Ale to nie ma znaczenia czy na ręce czy w ręce - ustawiasz w tej samej pozycji i tą samą ręką.

Czyli Sprite musiałbyś ustawiać lewą ręką trzymając zegarek w prawej i kręcąc koronką w kierunkach odwrotnych niż normalnie jesteś przyzwyczajony.

Może to nie jest trudne do nauczenia zwłaszcza jak masz i nosisz tylko ten jeden, coś jak jeżdżenie autem w ruchu lewostronnym, z kierownicą po prawej stronie i zmienianie biegów lewą ręką, tylko po co? ...

Zapewne najwygodniej go ustawiać "do góry nogami".

Może wypowie się ktoś, kto go używa. 

56 minut temu, Bugs napisał(-a):

... Jest tyle zegarków o bardziej przyjaznej dla praworęcznych konstrukcji.   

Zapewne większość. Ale to jest inny Rolex i w dodatku ciężko dostępny. Stąd duże nim zainteresowanie.  

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartek już się wypowiadał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Krystian napisał(-a):

Bartek już się wypowiadał ;)

O ustawianiu godziny 

Edytowane przez Dorian06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cenniku niemieckim wychodzi 39800€, dzisiaj w Kruku podali mi cenę 199490 zł Wychodzi różnica 14 tyś zł. Gdyby można było np. bliżej w Czechach i jechać raz się zapisać i drugi raz odebrać, to jednak trochę oszczedniej wychodzi

Na seadwellera 43mm dostałem cenę 65290 zł, na cenniku niemieckim 13000€. Różnica ok 4800 zł.

Orientujecie się gdzie za naszą granicą byłoby najbliżej i najłatwiej z Katowic podjechać się zapisać na zegarek ?

Czy za granicą jest opcja zapisać się na Daydate ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zarabiasz w EUR?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, rafi napisał(-a):

A zarabiasz w EUR?

Nawet jak nie zarabia to Euro wszędzie jest tańsze niż u Kruka, że innych różnicach w cenie nie wspomnę…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O nakręcaniu

Szczerze nakręcasz automat koronką? Ja nigdy tego nie robię. Wystarczy chwilę poruszyć zegarkiem i na nadgarstek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Krystian napisał(-a):

Szczerze nakręcasz automat koronką? Ja nigdy tego nie robię. Wystarczy chwilę poruszyć zegarkiem i na nadgarstek emoji2371.png

Źle napisałem. Chodziło mi o ustawienie godziny. 

Oczywiście, że nie nakręcam. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A zarabiasz w EUR?

Nie do końca, tzn. wpadnie jakaś kwota, ale braknie do zegarka i resztę można dokupić po nirmalnym kursie. To nie ma większego znaczenia, bo przeliczałem ceny po kursie € z dzisiaj. Na zegarku za 200 tyś różnica wychodzi ok 15 tyś zł, co już małą kwotą nie jest

Analizuje po prostu za i przeciw i na razie wyszły takie różnice. Najbliżej mam butik Rolexa w Brnie w Czechach, odległość znośna, bo 262km.

Nie mam doświadczenia, dlatego może Wy macie informacje albo ktoś kupował już w Czechach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

A zarabiasz w EUR?

Nie rozumiem, co masz na myśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, rafi napisał(-a):

A zarabiasz w EUR?

A jak kupi euro po korzystnym kursie zamiast w kantorze Kruka to mu źle będzie😄?

Na Day-Date’y ciężko się wszędzie zapisać. Znajomy twiedzi że może szybko je dostać w oficjalnym salonie w Amsterdamie. 

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca, tzn. wpadnie jakaś kwota, ale braknie do zegarka i resztę można dokupić po nirmalnym kursie. To nie ma większego znaczenia, bo przeliczałem ceny po kursie € z dzisiaj. Na zegarku za 200 tyś różnica wychodzi ok 15 tyś zł, co już małą kwotą nie jest

Analizuje po prostu za i przeciw i na razie wyszły takie różnice. Najbliżej mam butik Rolexa w Brnie w Czechach, odległość znośna, bo 262km.

Nie mam doświadczenia, dlatego może Wy macie informacje albo ktoś kupował już w Czechach ?

Przeliczyłeś po średnich kursach. W praktyce różnica będzie mniejsza. Ale oczywiście i tak będzie. Kurs Kruka jest złodziejski.

Bardziej chodzi mi o ryzyko kursowe - jak PLN osłabnie zanim doczekasz się zegarka, to możesz być w plecy. Chociaż z drugiej strony czytałem, że na kurs EUR w górę to Kruk reaguje dość szybko, gorzej w dół.

Oczywiście jak złoty się wzmocni, to będziesz do przodu…

A w Czechach to jednak chyba jeszcze korona?

jw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Kurzy napisał(-a):

Pewnie miał na myśli kredyty frankowe. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba warto kolejny raz przypomnieć, że różnica w cenach u nas i w niemczech wynika też z różnych stawek VATu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sanik napisał(-a):

Chyba warto kolejny raz przypomnieć, że różnica w cenach u nas i w niemczech wynika też z różnych stawek VATu.

Ale jaki to ma wpływ na klienta z Polski kupującego w Berlinie np.? Chce kupić tam taniej, to kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, beniowski napisał(-a):

Ale jaki to ma wpływ na klienta z Polski kupującego w Berlinie np.? Chce kupić tam taniej, to kupi.

Chodzi o to, że w Polsce wyższa cena Rolexa nie zależy tylko od Kruka, a w tym kontekście są powyższe wypowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, sanik napisał(-a):

Chodzi o to, że w Polsce wyższa cena Rolexa nie zależy tylko od Kruka, a w tym kontekście są powyższe wypowiedzi.

Jak Apple 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, sanik napisał(-a):

Dobrze że wspomniałeś o tym VACie, nie dość że wyższy to jeszcze wiadomo do kogo trafia …

Czesława też będziesz bronił ? 😉 

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie czy w Czechach będzie taka różnica. Pytam z ciekawości, bo to ciekawy temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczy się cena tu i teraz, ryzyko kursowe się zabezpiecza. Można to zrobić tak dla zakupów w Polsce rozliczanych wg kursu obcej waluty, jak i zakupów zagranicznych.

17 minut temu, a_team napisał(-a):

Pytanie czy w Czechach będzie taka różnica. Pytam z ciekawości, bo to ciekawy temat emoji846.png

No nie wiem, korona pnie się w górę, ale forint tanieje…😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rafi napisał(-a):

Bardziej chodzi mi o ryzyko kursowe - jak PLN osłabnie zanim doczekasz się zegarka, to możesz być w plecy. Chociaż z drugiej strony czytałem, że na kurs EUR w górę to Kruk reaguje dość szybko, gorzej w dół.

Kiedyś szukałem odpowiedzi w salonie Kruka, skąd taki kurs obierają, to tłumaczyli, że aktualizacja kursu to problematyczna sprawa, bo to globalnie w systemie trzeba zmieniać i nie da się tak prosto... no ale właśnie, jak kurs do góry idzie gwałtownie to nie mają problemów ze zmianą aż z zapasem do góry, ale jak spada to często nic nie robią tygodniami, a może i miesiącami. Ot takie głupie gadanie - gdyby mieli dobrą wolę nie oszukiwać klientów, to kurs mogliby aktualizować nawet codziennie wg. notowań NBP, a jak już tak to jest problematyczne to chociaż raz w tygodniu i można byłoby to spokojnie zautomatyzować, żaden problem.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi