Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Ale czemu kopertę? I tak by tego nie było widać :P Za to z metalowym bezelem z kwasówki lub nawet alu polerowanego czy anodyzowanego to by było coś fajnego i chętnie bym się na to pisał :) czarny standardowy pasek nawet by mógł pasować do kwasówki :D

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umiem czytać i wiem jaka jest różnica między kopertą a bezelem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czemu kopertę?

Dlatego, że niezniszczalny G dopiero wtedy stałby się niezniszczalny. Pomijając pojedynczy incydent pompkomana, trzeba pamiętać, że plastik się starzeje i to dość szybko - ostatnio gdzieś czytałem, że komuś kilkunasto czy kilkudziesięcio letni zegarek z plastikową kopertą, rozsypał się niemalże w ręku. A tak koperta z kwasówki czyniłaby go niezniszczalnym ;). Bezel jest jego ochroną i można go spokojnie wymienić niewielkim kosztem, natomiast uszkodzenie koperty powoduje, że zegarek w zasadzie możemy wyrzucić, ponieważ nie można dokupić koperty do Rangemana :( .  Przy nowym zegarku nie ma problemu, ale ja chciałbym, żeby zegarek służył dużo dłużej niż kilkanaście lat.

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego nie można dokupić koperty? To potwierdzone info ;)? dla przykładu w zibi można zamówić kopertę do gdf-100 za 180zl więc pewnie do rangemana też można.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do niektórych modeli można, ale do Rangemana z tego co wiem, raczej nie - było wałkowane w tym temacie przy okazji uszkodzonej koperty na WUS'ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok to dobrze wiedzieć.

<p>amw-705d db-35h db-v300 g-2300 g-8900sc[mod] ga-110hc[mod] dw-6930a[mod] gb-x6900[mod] gw-6900b[mod] grx-5600ge gwx-5600c gwx-5600c[mod] gwx-8900b[mod] gw-9230[mod] g-9300[mod] gw-9430 gw-3000b[mod] gw-4000 gwn-1000b[mod] gwn-q1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi tak się spodobał czerwony pozytyw, że chyba sprzedam czarny zestaw i zostanę przy czerwonym na stałe :)

Idealnie uzupełnia moją kolekcję w tym kolorze.

post-71916-0-24550400-1425508882_thumb.jpg

A i nie wiem jak u Was ale u mnie na początku metalowy guzik od podświetlenia był w takim samym kolorze jak reszta bocznych a na tą chwilę  jest ciemny, prawie czarny. Wygląda to całkiem fajnie.

Pewnie zabrudził się od wciskania ale próbowałem go wyszorować szczoteczką i mydłem ale bez skutku.

Mi to nie przeszkadza.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie świetnie się komponuje wnętrze od 1ER z czerwonym ubrankiem. Ale swoją drogą o możliwość zrobienia koperty i cenę takiego cuda mógłbyś się zapytać ;) .

PS. Na wyświetlaczu NYC, więc nic tylko dodać " a taki jest sliczny, hamerykański" ;)  :lol: .

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie świetnie się komponuje wnętrze od 1ER z czerwonym ubrankiem. Ale swoją drogą o możliwość zrobienia koperty i cenę takiego cuda mógłbyś się zapytać ;) .

Musiałbym do tego celu mieć wolną i przede wszystkim pustą kopertę Range'a na wzór no i szkiełko.

To już nie takie proste.

Edytowane przez Waldzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak w sumie skąd spec maiłby wziąć wymiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary swoją drogą ale żeby taka koperta była trwała i wodoszczelna to musiałaby być zrobiona z jednego elementu metalu czyli w tym przypadku odlewu a żeby zrobić odlew to trzeba z czegoś pozyskać formę.

I dlatego wspomniałem o bezelu, bo tu sprawa jest prosta.

Ściągam bezel, koleś robi formę w gipsie, potem robi odlew np aluminiowy, poleruje i mamy ciekawy bezel tylko gorzej do tego dobrać jakiś pasek, żeby pasowało :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, tylko zabawy dużo, koszt pewnie też spory, a efekt tylko wizualny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Ale wpadłem na pomysł, aby wykorzystać i poświęcić mój czarny komplet i zrobić formę a potem odlew całego Range'a na wizerunek statuetki z aluminium w skali 1:1 na jakiejś ciekawej podstawce :D

Taki gadżet :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperty nie trzeba odlewac,wystarczy dobry gosc z dobra CNC i cuda mozna robic:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mi się wydaje, że CNC to o wiele lepszy pomysł :P

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zależy kto do czego ma dostęp, jak ktoś ma mini hute na podwórku i odlewa metale to prościej mu będzie zrobić odlew :D  ale prowizoryczny odlew może zrobić więcej problemów, porowatość itd. jak masz w okolicy narzędziownie cnc to problem znika, mają pewnie biuro konstruktorskie, modelują detal, kostkę stali wrzucają na frezarkę, reszta na drążenie i ewentualny jedyny problem to cena ;)

a jak ktoś chciałby wyburzać ściany zegarkiem to najlepiej żeby koperta była kuta :P

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Panowie, wczoraj ominęła mnie ciekawa dyskusja, ale 11 h w pracy przed komputerem spowodowało, że nie dałem rady na forum. ;)

Wrócę do tematu - mnie chodziła po głowie stalowa oprawka do 9400, czyli bezel + bransoleta. Całość z możliwie dalekim zachowaniem oryginalnej stylistyki. Spodziewam się, że szarpanie się z produkcją bransolety chyba raczej nie miałoby sensu, bo robiąc stalowy bezel, możnaby dopasować montaż solidnej bransolety dotępnej w ofercie handlowej. Sam bezel w np. solidnym PVD + bransoleta dobrana stylistycznie, a w środku 9400 zamknięty w stali - pancerny zegarek!

Może jakiś wspólny projekt w tym kierunku? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę krótko ... trochę odlatujecie  :P

"zegarek na kilkanaście lat" , "pancerny" (co najmniej wytrzymujący pompki :lol:  ) ... i.t.d.  :P

Mamy na warsztacie obrabiarki CNC , lasery i drążarkę ... ale to kiepski pomysł  <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie bardzo rozumiem twoją, mam wrażenie, z lekka ironiczną wypowiedź... Odlatujemy - owszem, bo to nasze hobby. I nie ma w tym nic niestosownego. Jak kogoś stać, to kupuje plastikowego G-shocka za kilkanaście tysi (vide wątek o G) i jest zadowolony. Z realizacji takiego projektu byłaby większa satysfakcja za mniejsze pieniądze. Co w tym złego? No, chyba, że masz na myśli aspekt techniczny w oparciu o własną wiedzę. W takim przypadku chętnie pznam Twoją opinię i jesze za nią podziękuję. Ale za sarkastyczne parsknięcia dziękuję z góry, i bez osobistych wycieczek. ;)

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy kiepski - na pewno drogi

co do wykonania - wszystkiego od freza się nie zrobi a drążenie to dużo większe koszta, trzeba dorabiać elektrody itd. nie ma problemu żeby coś takiego wykonać, wszystko jak zwykle rozbija się o pieniądze - roboczogodzina pracy maszyny itd. wyfrezowanie bezela z kawała stali jakoś długo by nie trwało, musiałbym przyjrzeć się Range'owi pod kątem wykonania go  :P

Edytowane przez trollu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ale za sarkastyczne parsknięcia dziękuję z góry, i bez osobistych wycieczek. ;)

beee.gif

Aby taki projekt (koperta w stali) mógł powstać należy najpierw opracować całą technologię wykonania (użyte materiały, narzędzia, kolejność procesu obróbczego i.t.d.).

Na tej podstawie zakładamy koszty wykonania. Szukamy inwestora  ;) i możemy zaczynać. 

Jednego "pacjenta" przeznaczamy na rozbiórkę i testy, niech to będzie Twój zegarek  :P .

Powstaję rys. techniczny, program na cnc i lecimy  :) .

Po obróbce wykańczającej, mamy kawałek stali i co dalej ... scratch_one-s_head.gif

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Dziękuję. Tyle mi wystarczy. ;):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mógłbym spróbowac już dzis wieczorem na Stegnach. 

8-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do procesu obróbczego to fakt, fajnie by było wszystko na początku określić ale sprawa w dużym uproszczeniu sprowadziłaby się do tego że lecimy na frezarce co się da, czego się nie da to drążymy i tyle :P po obróbce wykańczającej nie mamy kawałka stali tylko gotową kopertę/bezel i wszyscy są hepi. 

cudów nie ma, bezel i cała plastikowa reszta powstała na wtryskarce a do tego była potrzebna forma którą trzeba było wcześniej wykonać. zawsze istnieje możliwość druku 3D w metalu ale nie wiem jak wytrzymałością takiego detalu, ceną itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi