Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam 17,5 cm. w nadgarstku i dla mnie Rangeman jest za duży, podobnie Mudman.

Riseman leży idealnie  :)

Jedyny i pewny sposób czy wielkością  podpasuje to przymiarka. Są różne nadgarstki, objętość to nie wszystko, jest jeszcze jego grubość i płaskość  ;) . Jeszcze ważna rzecz to trafić z odpowiednią dziurką w pasku, aby wygodnie nosić  :)

Osobiście nie lubię zahaczać zegarkiem o wszystko dookoła a widzę niektóre te Wasze Rangemany na nadgarstkach za małych ... ale co kto lubi  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swego czasu podobał mi się King, nawet przymierzałem pomarańczkę kumpla.

O ło takie:

3c4e.jpg

Da radę do niego przypakować  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Mam pytanie Panowie, żeby automatycznie mieć ustawione info o ciśnieniu atmosferycznym na głównym wyświetlaczu w postaci wykresu, to musi być też włączony napis baro po prawej stronie okna z wykresem, czy bez tego napisu też pokazuje się automatycznie ciśnienie.

Edytowane przez Tomasz Nowak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musi się wyświetlać baro. Jak jest baro to dostajesz sygnał jak ciśnienie zaczyna spadać lub rosnąć, a do samego wykresu wystarczy raz na głównym ekranie kliknąć lewy górny.

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

Dzięki za info. Mam też wątpliwości co do odczytu wysokości, bo moja miejscowość znajduje się 523 n. p. m, a mi pokazuje ok. 550 metrów. Wpisałem ręcznie wysokość, ale sam zegarek zmienił wysokość względem ciśnienia atmosferycznego. Nie mogę za bardzo tego ogarnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz przeczytać o co chodzi z wysokościomierzem barometrycznym. Dzisiaj ustawisz 550, a jutro może być 400 :)

Zaraz wrzucę fotki jak wygląda Rang na małym nadgarstku.

Edytowane przez kamilspider

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W skrócie.. Wyświetlana wysokość zależna jest od ciśnienia. Mozesz znajdować się w tym samym miejscu przez np 24h ale jeśli ciśnienie się zmieni to zmieni się też wartość wskazania wysokościomierza.

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Tomasz Nowak

I nie da się tego ustawić żeby faktyczny stan pokazywał? Mnie to tam zwisa, ale fajnie by było wiedzieć dokładniej na jakiej wysokości się znajduję. Instrukcję czytałem, ale jest ona masakrycznie rozbudowana. Dużo czasu mi zajmie jej studiowanie. Dzięki za pomoc i zaczynam dalej się bawić ustawieniami. ☺

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wygląda Rang na nadgarstu max 17cm i to na pompie (jak widać, żyły nabrzmiałe :D) Zapinam na 4tą dziurkę i jest ok.

Może to komuś coś pomoże i rozjaśni.

post-78564-0-89918900-1425035919_thumb.jpg

Edytowane przez kamilspider

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że da się to ustawić, skalibrować wysokościomierz tak aby wskazywał właściwą wysokość i wskazuje ją bardzo dokładnie jednak wystarczy delikatny skok ciśnienia i wysokość się zmieni nawet jak przebywamy nadal w tym samym miejscu.

Tak naprawdę jeśli akurat zamierzasz skorzystać z wysokościomierza np podczas wspinaczki w górach to najlepiej przedtem skalibrować wyśokowciomierz wówczas wskazania bedą dokładne. I tak za każdym razem przed takową przyslowiową wspinaczką.

Generalnie wysokościomierz w Rangemenie jest dokładny ale wymaga czestej kalibracji do poprawnych wskazań gdyż jest to wysokościomierz baryczny zależny od zmian ciśnienia atmosferycznego.

Edytowane przez GitBit

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już pisałem wcześniej, ktokolwiek będzie chciał skomentować proporcje nadgarstka do zegarka to nigdy nie powie "ale masz mały nadgarstek (nawet na pompie :))" tylko powie "ale masz zajefajny, duży zegarek".

I o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :)

Jak byłem w 4-5 klasie podstawówki to miałem DW-290 i wtedy to był olbrzym u dziecka :) Pamiętam, że w całej szkole tylko ja i mój kumpel mieliśmy takie zegarki i każdy mówił, że super czad :D a alarm z mrugającym podświetleniem to już był masakrujący WOW :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam 17,5cm w nadgarstku przed zakupem Rangemrna też zastanawiałem się czy nie będzie zaduży i owszem był duży, więkrzy od poprzednich G jakie mam, miałem ale szybko się przyzwyczaiłem do jego rozmiaru. Za to później każdy inny G wydawał mi się jakiś taki za mały..  ;)

Generalnie nie ma tragedii jego rozmiar na 17cm jest okey.

SYGNATURA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to namieszaliście mi w głowie-dzięki za foty.Ostatnie pytanie-czy dobrze rozumiem,że różnica do modelu 9200 to tylko dodatkowo kompas i poza wyglądem,kompletnie żadnych innych zman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Mam też wątpliwości co do odczytu wysokości, bo moja miejscowość znajduje się 523 n. p. m, a mi pokazuje ok. 550 metrów. Wpisałem ręcznie wysokość, ale sam zegarek zmienił wysokość względem ciśnienia atmosferycznego. Nie mogę za bardzo tego ogarnąć.

I nie da się tego ustawić żeby faktyczny stan pokazywał? Mnie to tam zwisa, ale fajnie by było wiedzieć dokładniej na jakiej wysokości się znajduję. Instrukcję czytałem, ale jest ona masakrycznie rozbudowana. Dużo czasu mi zajmie jej studiowanie. Dzięki za pomoc i zaczynam dalej się bawić ustawieniami. ☺

Jak ten temat przeczytasz w całości, to zrozumiesz o jak działa wysokościomierz i pozostałe funkcje i instrukcja nie będzie Ci do niczego potrzebna ;), dodatkowo dowiesz się takich rzeczy, których w instrukcji nie znajdziesz :) .

No to namieszaliście mi w głowie-dzięki za foty.Ostatnie pytanie-czy dobrze rozumiem,że różnica do modelu 9200 to tylko dodatkowo kompas i poza wyglądem,kompletnie żadnych innych zman?

W Range sa dodatkowo wschody i zachody słońca. Ponadto o ile dobrze pamiętam, podobno - ja zapewnia producent - działanie funkcji ABC-T w Range zużywa tylko 1/3 energii, którą zużywają funkcje w starszych zegarkach, czyli np. Ryśku. A i jeszcze odczyt wysokości w Range jest co 1m, a w ryśku co 5m ;) .

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z grubsza to chyba masz rację, jak są jakieś inne różnice tą są nieznaczne... np w Risemanie nie można zmienić czasu podświetlenia, jest 1,5s i koniec, a w Rangemanie masz 1,5 lub 3, w Rangemanie jest inne podświetlenie, w Risemanie wyświetla się też rok w dacie... to mi tak na szybko przyszło do głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pięknie dziękuję -to są nieistotne drobiazgi-czyli zasadniczych różnic oprócz wspomnianych -nie ma.Dzięki raz jeszcze i ukłony dla Wszystkich

JK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapomniałem jeszcze o jednej różnicy, która ogólnie jest może mało istotna, ale dla mnie osobiście miała duże a wręcz bardzo duże znaczenie - sposób/precyzja działania przycisków. W Range są bardzo precyzyjne i łatwe do "znalezienia", w Ryśku są schowane i mi osobiście ciężko/mało precyzyjnie się je obsługiwało - oczywiście to moje wrażwenia i to tylko podczas 30 minut spędzonych w sklepie, bo Ryśka nie miałem.

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fakt, w Rangu przyciski są metalowe, dobrze wykonane, łatwo się je wciska, ale np przycisk sensora jest za słabo schowany i mi się czasem sam wciska :/ ale o dziwo coraz rzadziej to się dzieje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rangeman ma jedną genialną funkcję - włączanie stopera.

W Ryszardzie trzeba przejść do menu i tam włączyć stoper, a Range - jedno wciśniecie i już mierzysz czas.

Dla tej jednej różnicy warto kupić ten zegarek (moim zdaniem) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście.

Wcześniej nigdy nie używałem stopera ale dzięki temu rozwiązaniu używam go teraz kiedy jest potrzebny, bo zwyczajnie jest "pod ręką" ;)

Bardzo się przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierdziele,juz tu wiecej nie zagladam i nic nie czytam:) dopiero zanabylem Ryska,dajcie sie nim nacieszyc:) hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O stoperze pisałem już chyba nawet kiedyś wcześniej i potwierdzam, jest to super opcja, która mi się przydaje codziennie :)

Ludy po prostu trzeba iść do sklepu i przymierzyć G9300, GW9200 i GW9400, a następnie wybrać ten który się bardziej podoba i po problemie :D

Znam ludzi dla których Rangeman jest za mały, a Riseman to "stonka na nadgarstku" oraz takich dla których Mudman jest już za duży ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi