ICE 620 #1576 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Co do zrobienia koperty w stali, to tak jak napisał tomaliusz, więc raczej chetnych brak . Ale juz co do bezla, to przypuszczam, to co proponuje xenocratex jest całkiem fajnym i realnym pomysłem (koszt bezla 35pln ). Nie znam się bardzo na maszynach skarawajacych, ale napewno osoba, która zajmuj się tym na codzień potrafi określić przybliżone koszty wykonania projektu i samego elementu. Przypuszczam, ze najdroższy w tym wszystkim (bo najbardziej czasochłonny) byłby program, który trzeba stworzyć dla obrabiarki a nie samo wykonanie gotowego elementu. A, że program piszę sie tylko raz, to przy większej liczbie chętnych taki koszt nie byłby zbytnio odczuwalny. Do tego dokupić ciekawą bransoletę i pancerny Range gotowy . Edytowane 6 Marca 2015 przez ICE 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1577 Napisano 6 Marca 2015 przyznam szczerze że nawet nie wiem ile kosztuje roboczogodzina pracy frezarki czy drążarki a jestem programistą-operatorem 3 osiowego centrum obróbczego napisanie programu a raczej stworzenie w CAMie to najmniejszy problem, sprawa rozbija się o obróbkę - czas, mocowanie, narzędzia. Najdroższe jest drążenie, bezel w całości trzeba by wykańczać na drążarce co niesie za sobą koszty pracy maszyny do wykonania elektrody i samej drążarki, sam materiał np grafit jakoś specjalnie drogi nie jest. A co do cen to dla przykładu frez wielkości igły do obróbki grafitu potrafi kosztować kilkaset zł wiadomo, klienta to nie nie interesuje ale właściciel firmy wyceniając koszt wykonania danej rzeczy musi brać wszystko pod uwagę. Ceny są różne - wolny rynek, są bardziej prowizoryczne narzędziownie gdzie mozna coś zrobić taniej ale wątpię żeby taki zakład podjąłby się wykonania takiego bezela czy formy na niego, dość skomplikowany kształt 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1578 Napisano 6 Marca 2015 Sprawa sprowadzałaby się do wydziergania samego bezela, ale prawdopodobnie ze zmodyfikowanym montażem bransolety. Myślę, że brasoleta powinna mieć solidny montaż np. na grubych teleskopach, takich jak w monsterze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #1579 Napisano 6 Marca 2015 Chłopaki ja się piszę na taki metalowy bezel mogę dać +/- 100zł, więc może warto zrobić zapisy i złożyć gdzieś zlecenie? 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Banalny 26 #1580 Napisano 6 Marca 2015 Stal odradzam, chyba że wskazania kompasu nie mają znaczenia... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1581 Napisano 6 Marca 2015 ja bym raczej zapomniał o 100zł skoro jak się dowiedziałem koszt roboczogodziny frezarki/drążarki to przeszło 100zł/h a na wykonanie sztuki jedną zmianę na pewno by pochłonęło. Oczywiście wszystko zależy od tego kto ile zaśpiewa za godzinę pracy maszyny, wielu ludzi ma jakieś maszyny w garażach i stukają jakieś pierdoły, na pewno da radę zejść z ceny ale w 100zł raczej nie ma szans się zmieścić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #1582 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Zwykła stal tak, ale kwasówka jest niemagnetyczna Z tą ceną tak tylko strzeliłem, jak widać nietrafnie. A może u jakiegoś Chińczyka by to załatwił? Edytowane 6 Marca 2015 przez kamilspider 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1583 Napisano 6 Marca 2015 QV ma "know-how" ale jednostkowa produkcja to ciężki temat 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1584 Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Gdyby udało się zrobić w PVD, to można dopasować bransoletę w tym typie: Super Engineer II w PVD. Tyle, że bezel też musiałby być w PVD. Montaż na grubych i solidnych teleskopach, takich jak w Seiko Monster. Jest też w stali szczotkowanej w kolorze naturalnym stali. Kompas możnaby poświęcić dla sprawy. 100 zł, to zdecydowanie mało. Mówimy o kolekcjonerskim projekcie, a takie inicjatywy wymagają poświęcenia finansowego. EDIT: Może nawet standardowa bransoleta od Monstera pasowałaby nawet lepiej stylistycznie? (Po lewej przykładowe foto.) Edytowane 6 Marca 2015 przez Gość 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tajson1 15 #1585 Napisano 8 Marca 2015 Gdybyście coś takiego wymyslili to teź się piszę na takie przebranie, nawet gdyby było dużo więcej jak 100 Dziabnięte z Nota_3 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kornel91 86543 #1586 Napisano 8 Marca 2015 Chyba szybciej z 500-1000 zł Panowie. Ponad $50 to kosztuje jakaś zwykła koperta u Chińczyka. 0 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Machnac 3 #1587 Napisano 8 Marca 2015 Wracając do tematu głównego...Troszkę przed czasem, ale nie chciałem by mi go wykupili, prezent na okrągłe urodziny Mój wymarzony RD-4ER Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1588 Napisano 8 Marca 2015 Chyba szybciej z 500-1000 zł Panowie.niestety. ciężki temat, bezel-obudowa musiałby być 2 częściowa, trochę zabawy by było a każda komplikacja to koszty 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1589 Napisano 8 Marca 2015 Ciężki, to prawda. Koszty to jedno, ale dochodzi jeszcze sprawa koordynowania projektu, a to moim zdaniem jest wykonalne tylko dla kogoś siedzącego w branży. Iaczej obowiązki zawodowe, rodzinne... eh.. raczej małe szanse na sukces. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollu 729 #1590 Napisano 8 Marca 2015 trzeba by się zgłosić do jakiejś firmy, zrobić wycenę i wiadomo co i jak, tylko jak jest kilku chętnych a po usłyszeniu ceny zostanie dwóch to jest przysłowiowe "zawracanie gitary" niestety to dość drogi biznes, ori bezel został wykonany na wtryskarce a forma do jego wykonania na nasze kosztowałaby kilkanaście tys zł a może i więcej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #1591 Napisano 10 Marca 2015 Dziewiąta wersja kolorystyczna: GW-9401KJ-3JR Love the Earth, 50k jenów, premiera w czerwcu 2015. pozdrawiam, Piowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
X-Ray 95 #1592 Napisano 10 Marca 2015 Ble...wygląda jak ogórek! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość #1593 Napisano 10 Marca 2015 Mnie bardziej przypomina rzekotkę 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilspider 70 #1594 Napisano 10 Marca 2015 Przyszły do mnie frukty w końcu tzn niebieskie przebranie i żółty bezel, na razie nic nie przekładam bo przy okazji wpadły mi jeszcze 2 zegarki do kolekcji Niebieski, a właściwie granatowy zestaw jest bardzo fajny, nie rzuca się w oczy i bez problemu można go nosić na co dzień.Żółty bezel na chwilę obecną mam na sprzedanie i jest w w dziale sprzedaży, ponieważ nie będę co chwilę zmieniał tych bezeli i kupiłem inny żółty model na wakacje 0 "Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #1595 Napisano 10 Marca 2015 Na innych zdjęciach zielony nie jest już taki zielony. http://forums.watchuseek.com/f17/love-earth-green-rangeman-coming-june-2015-a-1651082-2.html#post13677570 Trzeba poczekać na Tanakę. pozdrawiam, Piowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1947 26 #1596 Napisano 10 Marca 2015 Zielony na folderze wygląda bardzo dobrze. Czy ktoś z Was ma doświadczenie kupowania limitowanych wersji G w chwili premiery? Ceny po wyczerpaniu zapasów bardzo rosną i kupno przestaje być opłacalne. piowa - jaka to wersja Tanaka? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldzior 3229 #1597 Napisano 10 Marca 2015 Przyszły do mnie frukty w końcu tzn niebieskie przebranie i żółty bezel, na razie nic nie przekładam bo przy okazji wpadły mi jeszcze 2 zegarki do kolekcji Niebieski, a właściwie granatowy zestaw jest bardzo fajny, nie rzuca się w oczy i bez problemu można go nosić na co dzień.Żółty bezel na chwilę obecną mam na sprzedanie i jest w w dziale sprzedaży, ponieważ nie będę co chwilę zmieniał tych bezeli i kupiłem inny żółty model na wakacje Korci mnie żeby kupić żółte przebranie ale mieć 3 kolory na jeden zegarek to za dużo.Chyba, że dokupię 2 Rangemany 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #1598 Napisano 10 Marca 2015 WatchTanaka ma msz najlepsze zegarkowe foty i filmy w sieci. https://www.youtube.com/user/WATCHTANAKA1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1947 26 #1599 Napisano 10 Marca 2015 Byłem przekonany, że to jakaś wersja G piowa - znasz może odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piowa 265 #1600 Napisano 10 Marca 2015 Ceny jednych lecą w kosmos (np. GX-56DGK), innych tylko trochę rosną. Nie ma reguły. na WUSie jest już pierwszy Range Camo http://forums.watchuseek.com/f17/rangeman-gw-9400-official-count-920996-153.html pozdrawiam, Piowa 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach