Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Seven

GW-9400 Rangeman

Rekomendowane odpowiedzi

Co do zrobienia koperty w stali, to tak jak napisał tomaliusz, więc raczej chetnych brak ;). Ale juz co do bezla, to przypuszczam, to co proponuje xenocratex jest całkiem fajnym i realnym pomysłem (koszt bezla 35pln ;) ). Nie znam się bardzo na maszynach skarawajacych, ale napewno osoba, która zajmuj się tym na codzień potrafi określić przybliżone koszty wykonania projektu i samego elementu. Przypuszczam, ze najdroższy w tym wszystkim (bo najbardziej czasochłonny) byłby program, który trzeba stworzyć dla obrabiarki a nie samo wykonanie gotowego elementu. A, że program piszę sie tylko raz, to przy większej liczbie chętnych taki koszt nie byłby zbytnio odczuwalny. Do tego dokupić ciekawą bransoletę i pancerny Range gotowy B) .

Edytowane przez ICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam szczerze że nawet nie wiem ile kosztuje roboczogodzina pracy frezarki czy drążarki a jestem programistą-operatorem 3 osiowego centrum obróbczego :P napisanie programu a raczej stworzenie w CAMie to najmniejszy problem, sprawa rozbija się o obróbkę - czas, mocowanie, narzędzia. Najdroższe jest drążenie, bezel w całości trzeba by wykańczać na drążarce co niesie za sobą koszty pracy maszyny do wykonania elektrody i samej drążarki, sam materiał np grafit jakoś specjalnie drogi nie jest. A co do cen to dla przykładu frez wielkości igły do obróbki grafitu potrafi kosztować kilkaset zł  ;) wiadomo, klienta to nie nie interesuje ale właściciel firmy wyceniając koszt wykonania danej rzeczy musi brać wszystko pod uwagę. Ceny są różne - wolny rynek, są bardziej prowizoryczne narzędziownie gdzie mozna coś zrobić taniej ale wątpię żeby taki zakład podjąłby się wykonania takiego bezela czy formy na niego, dość skomplikowany kształt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Sprawa sprowadzałaby się do wydziergania samego bezela, ale prawdopodobnie ze zmodyfikowanym montażem bransolety. Myślę, że brasoleta powinna mieć solidny montaż np. na grubych teleskopach, takich jak w monsterze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłopaki ja się piszę na taki metalowy bezel :) mogę dać +/- 100zł, więc może warto zrobić zapisy i złożyć gdzieś zlecenie? ;)

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stal odradzam, chyba że wskazania kompasu nie mają znaczenia...  :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym raczej zapomniał o 100zł skoro jak się dowiedziałem koszt roboczogodziny frezarki/drążarki to przeszło 100zł/h a na wykonanie sztuki jedną zmianę na pewno by pochłonęło. Oczywiście wszystko zależy od tego kto ile zaśpiewa za godzinę pracy maszyny, wielu ludzi ma jakieś maszyny w garażach i stukają jakieś pierdoły, na pewno da radę zejść z ceny ale w 100zł raczej nie ma szans się zmieścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykła stal tak, ale kwasówka jest niemagnetyczna :P

Z tą ceną tak tylko strzeliłem, jak widać nietrafnie. A może u jakiegoś Chińczyka by to załatwił? :D

Edytowane przez kamilspider

"Każdy ma swój wehikuł czasu -wspomnienia cofają w przeszłość, a marzenia przenoszą w przyszłość."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

QV ma "know-how"  :P  ale jednostkowa produkcja to ciężki temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Gdyby udało się zrobić w PVD, to można dopasować bransoletę w tym typie:

SSD222210BBK024-1_1024x1024.jpeg?v=13546

Super Engineer II w PVD. Tyle, że bezel też musiałby być w PVD. Montaż na grubych i solidnych teleskopach, takich jak w Seiko Monster. Jest też w stali szczotkowanej w kolorze naturalnym stali.

Kompas możnaby poświęcić dla sprawy.

100 zł, to zdecydowanie mało. Mówimy o kolekcjonerskim projekcie, a takie inicjatywy wymagają poświęcenia finansowego. ;)

EDIT:

Może nawet standardowa bransoleta od Monstera pasowałaby nawet lepiej stylistycznie? (Po lewej przykładowe foto.)

Seiko+Prospex+Monster+SRP581K1+and+SRP58

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyście coś takiego wymyslili to teź się piszę na takie przebranie, nawet gdyby było dużo więcej jak 100 :)

Dziabnięte z Nota_3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba szybciej z 500-1000 zł Panowie. Ponad $50 to kosztuje jakaś zwykła koperta u Chińczyka.

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu głównego...

Troszkę przed czasem, ale nie chciałem by mi go wykupili, prezent na okrągłe urodziny

Mój wymarzony RD-4ER

709baa133bc73eca16995cdd7f53b525.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba szybciej z 500-1000 zł Panowie.

niestety. ciężki temat, bezel-obudowa musiałby być 2 częściowa, trochę zabawy by było a każda komplikacja to koszty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ciężki, to prawda. Koszty to jedno, ale dochodzi jeszcze sprawa koordynowania projektu, a to moim zdaniem jest wykonalne tylko dla kogoś siedzącego w branży. Iaczej obowiązki zawodowe, rodzinne... eh.. raczej małe szanse na sukces. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba by się zgłosić do jakiejś firmy, zrobić wycenę i wiadomo co i jak, tylko jak jest kilku chętnych a po usłyszeniu ceny zostanie dwóch to jest przysłowiowe "zawracanie gitary" ;)  niestety to dość drogi biznes, ori bezel został wykonany na wtryskarce a forma do jego wykonania na nasze kosztowałaby kilkanaście tys zł a może i więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziewiąta wersja kolorystyczna:

earthjpg_wneqprw.jpg

GW-9401KJ-3JR Love the Earth, 50k jenów, premiera w czerwcu 2015.

pozdrawiam, Piowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mnie bardziej przypomina rzekotkę ;)

4135.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły do mnie frukty w końcu :) tzn niebieskie przebranie i żółty bezel, na razie nic nie przekładam bo przy okazji wpadły mi jeszcze 2 zegarki do kolekcji :D

Niebieski, a właściwie granatowy zestaw jest bardzo fajny, nie rzuca się w oczy i bez problemu można go nosić na co dzień.

Żółty bezel na chwilę obecną mam na sprzedanie i jest w w dziale sprzedaży, ponieważ nie będę co chwilę zmieniał tych bezeli i kupiłem inny żółty model na wakacje ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zielony na folderze wygląda bardzo dobrze. Czy ktoś z Was ma doświadczenie kupowania limitowanych wersji G w chwili premiery? Ceny po wyczerpaniu zapasów bardzo rosną i kupno przestaje być opłacalne.

piowa - jaka to wersja Tanaka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszły do mnie frukty w końcu :) tzn niebieskie przebranie i żółty bezel, na razie nic nie przekładam bo przy okazji wpadły mi jeszcze 2 zegarki do kolekcji :D

Niebieski, a właściwie granatowy zestaw jest bardzo fajny, nie rzuca się w oczy i bez problemu można go nosić na co dzień.

Żółty bezel na chwilę obecną mam na sprzedanie i jest w w dziale sprzedaży, ponieważ nie będę co chwilę zmieniał tych bezeli i kupiłem inny żółty model na wakacje ;)

Korci mnie żeby kupić żółte przebranie ale mieć 3 kolory na jeden zegarek to za dużo.

Chyba, że dokupię 2 Rangemany :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem przekonany, że to jakaś wersja G :)

piowa - znasz może odpowiedź na moje wcześniejsze pytanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi