Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

proki1971

Zegarek klubowy 2015

Rekomendowane odpowiedzi

@maze123,

Tyle, że gdy wszystkie  zegarki Pawła są robione ręcznie, to zamówieniem bardziej zunifikowanych 40 egzemplarzy nie upraszczasz znacząco procesu. Gdyby była linia produkcyjna - tak. Wtedy to jest wielka różnica. W tym przypadku nie aż tak wielka i bedzie to prawie tak, jakby zostało wykonanych 40 pełnoprawnie personalizowanych zegarków. Cały czas rozbija się o to, że to manufaktura, a nie fabryka.

O to to to właśnie !!! Bardzo mądry post! Który chyba ucina wszelkie dyskusje odnośnie zbijania ceny.

Paweł musi poświęcić tyle samo czasu na każdy zegarek nie zależnie czy zamówisz 1 sztukę czy 40, bo nie ma lini produkcyjnej. No chyba że chcecie zegarek ze zwykłą drukowaną tarczą ...no ale jaki jest wtedy sens wyboru właśnie Chronos-Art. Mało by było tego Art.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Panowie ale dalej wypowiadacie się za kogoś. Jak P. Paweł wprost oznajmi, że nie ma żadnej możliwości obniżenia tej ceny to Wasza argumentacja bedzie jak najbardziej trafna ale póki co, tak jak i kolega maze123 uważam, że trzeba spróbować tę kwestię wyjaśnić. Jest dużo postów, zdań tyle, że nie tej osoby, która winna się wypowiedzieć bo od Niej tylko to zależy. Dlatego też wcześniej poprosiłem P. Pawła o jego zdanie na ten temat i to utnie te dyskusje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie tluczecie posty bez sensu, przeciez czy to bedzie 6 czy 4k pln to i tak w tym przedziale cenowym ilosc chetnych nie przekroczy zakladam ze 30-40 userow. Tak wlasciwie to w tych widelkach cenowych to jest ta sama grupa docelowa odbiorcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie przesadzaj, różnica 2k może znacząco wpływać na ilość chętnych. Np. ja na zegarek za ok. 4k sie pisze, powyżej 6k już nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie sprawa jest oczywista. Teoretycznie zegarek klubowy powinien być dostępny dla jak największej grupy pasjonatów zegarków. Nie oszukujmy się najwięcej chętnych będzie jak będziemy mocno ciąć koszty. Czy to oznacza, że zawsze mamy klepać zegarki za 1000 - 1500zł bo najwięcej ludzi na taki właśnie zagłosuje?

W ankiecie, która się pojawiła już na etapie jej wystawienia można przewidzieć wynik, że nie wygra projekt Pana Pawła. Za rok, za dwa czy za trzy ciągle bedą wygrywały zegarki za 1000zł. Aż do roku 2024 gdy na 20 lecie zrobimy zegarek dla 20 osób za 30 000zł :)

Planujemy zegarek z dużym wyprzedzeniem można parę groszy uciułać do tego czasu - dlaczego więc po wsze czasy mamy się zatrzymywać na badziewiu za 1000zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak Panowie ale dalej wypowiadacie się za kogoś. Jak P. Paweł wprost oznajmi, że nie ma żadnej możliwości obniżenia tej ceny to Wasza argumentacja bedzie jak najbardziej trafna ale póki co, tak jak i kolega maze123 uważam, że trzeba spróbować tę kwestię wyjaśnić. Jest dużo postów, zdań tyle, że nie tej osoby, która winna się wypowiedzieć bo od Niej tylko to zależy. Dlatego też wcześniej poprosiłem P. Pawła o jego zdanie na ten temat i to utnie te dyskusje :)

Dokladnie. Ponadto Pawel pisal ze czeka na nasze propozycje. Nieco tansza wersja klubowa jest jedna z takich propozycji. Z checia poznam zdanie Pawla w tej kwestii. Jezeli 6 tys. to dolna granica bez wzgledu na ewentualne modyfikacje "budzetowe" no to koniec tematu i tyle. Natomiast nie rozstrzygalbym tego dopoki sie Pawel nie wypowie.

Panowie prosze nie piszcie oczywistosci. Oczywiscie, ze Pawel nie produkuje zegarkow na tasmie i oszczednosci tu nie bedzie. Ale tylko tytulem przykladu - przeciez wiemy, ze koszt recznej klamry i recznego paska moze spokojnie przekroczyc 1 tys. zl. Mysle, ze zjechanie z cena o nawet tys. zwiekszyloby grono chetnych.

Zgadzam sie z kolega gniewko w tak skostruowanej ankiecie zegarek od Pawla nie ma szans. Bylaby to wielka szkoda bo mamy szanse na fajny zegarek z polskiej manufaktury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może zacząć się od 6tyś zł  -_- a30 -40 osób to chyba zbyt optymistyczna wersja  :(

tak tylko dla przypomnienia dokładnego brzmienia postu Pawła.

nie wiem czy wymaga dalszej dyskusji

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ma być? Chińska klamra[nie mam nic przeciwko chinskim produktom], pasek ze skaju, szkiełko z plastiku,wskazówki malowane pędzelkiem i podany w reklamówce ?

Jest mi niezmiernie miło, że wzieliście pod uwage mój zegarek, co bardzo łechcze mą próżność, ale zejście poniżej pewnego poziomu nie wchodzi w rachubę. Do każdego zegarka podchodzę w sposób indywidualny i z wielkim zaangażowaniem ,czyli pot i łzy i pweien poziom cenowy musi być zachowany chodźby dla mojej psychiki i szacunku do wkładu pracy 

Pozdrawiam Serdecznie i mam nadzieję, ze nikogo nie uraziłem tą odpowiedzią 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to przy tym pulapie cenowym chyba jendak niestety mozemy zapomniec o wystarczajacej ilosci chetnych na zegarek od Chronos-Art. Pocieszenie takie, ze kto chce zegarek od Pawla to zamowi indywidualnie w podobnej cenie wersje spersonalizowana co jest lepsza opcja niz standardowa wersje klubowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a całe to kombinowanie wynika z tego być może, 

że wszyscy by chcieli a nie każdy może :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Dalej uważam, że opracowanie dwóch modeli klubowców (economy i premium) jest najlepszym rozwiązaniem, ponieważ wówczas w projekcie weźmie udział największa liczba forumowiczów. Nie wiem skąd bierze się przekonanie niektórych forumowiczów, że jest to niewykonalne, że zapanuje chaos? Nie padły jeszcze żadne merytoryczne argumenty przeciwko prowadzeniu projektu obejmującego 2 modele klubowca na 2015. Jedyny jaki się pojawił, to taki, że 2 projekty podzielą forumowiczów de facto na mniej i bardziej majętnych. Bez sensu jest wprowadzanie takich kryteriów podziału i w ogóle taki tok rozumowania.

Ja uważam, że jeśli byłyby 2 zegarki, to byłby autentyczny wybór i to już jest samo w sobie wartością.

Kto wie, może ktoś kupiłby zarówno model droższy, jak i tańszy, ktoś tylko droższy, a ktoś inny tylko tańszy?

Właśnie przeczytałem ostatni post Pawła Jankowskiego i zgadzam się z nim w 100%.

Akurat jestem szczęśliwym posiadaczem modelu Deja vu i napiszę tak - mam straszną ochotę na jeszcze jeden zegarek Chronos-Art :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a całe to kombinowanie wynika z tego być może, 

że wszyscy by chcieli a nie każdy może :) .

No Ameryki to tym stwierdzeniem nie odkryles.

Problem w przypadku Chronos-Art jest jednak inny. Po co mam kupowac standardowego klubowca od Chronos-Art jezeli moge miec w tej samej cenie cos zindywidualizowanego i zrobionego przez Pawla tylko podemnie. Klubowiec od Chronos-Art mialby racje bytu gdyby za standaryzacja klikudziesieciu sztuk szla nizsza cena wynikajaca zalozmy z oszczednosc w pewnych elementach projektu i braku koniecznosci indywidualizowania kazdego egzemplarza. Oczywiscie teraz jest to juz poza dyskusja bo Pawel wyraznie sie okreslil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy chciałby zegarek jedyny na świecie?

chyba to troche przesada,  40 czy 50 sztuk to  nie jakaś masówka.

wchodzimy w jakieś skrajności,

dla mnie nie miało by znaczenia że jest jeszcze 49 takich zegarków na świecie.

ale każdy ma swoje powody, a ja akurat nie jestem kompetentny bo to nie mój temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze pomyslmy jeszcze nad Schaumburgem. Mam jednego i naprawde sprawia wiele radosci. Mam takze i mysle, ze nie tylko ja dobre doswiadczenia z ich sposobem podejscia do klienta i elastycznoscia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He, też o tym napisałem w wątku z ankieta bo swego czasu, przy temacie dot. Klubowca 2013 poruszaliśmy Schaumburga i Tik Ta pisał, że własnie w 2015 będą mieli moce przerobowe. Może faktycznie zrobili by coś fajnego tak np. do 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje zdanie jest takie że albo chronos art (a co za tym idzie - mocne skupienie na organizacji funduszy) albo ... nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moje zdanie jest takie że albo chronos art (a co za tym idzie - mocne skupienie na organizacji funduszy) albo ... nic.

I to jest słuszna koncepcja.

jest szansa na naprawdę fajny zegarek i tego właśnie bym się trzymał, przy czym obcinanie funduszy i szukanie oszczędności w przypadku zegarka od Pawła to raczej nie jest dobry kierunek.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie w cenie 6 tyś zł mogę zaproponować: tarcza z porcelany, grawer w 3D spersonalizowany plus dekiel transparętny 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy zmieściłaby się w tym taka koncepcja, że koperta i grawer klubowy jest wspólny, a tarcze względnie indywidualne- np. 4 wersje Mariny- biała z arabskimi cyframi, biała z rzymskimi i analogicznie czarne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To żeby ten podstawowy temat nie umarł, bo zażarta, czasami niezbyt miła (niestety) dyskusja przeniosła się do tematu z ankietą, podbijam.

Może ktoś kompetentny uderzy jeszcze do Copernicusa i Polpory aby mieć jeszcze jakąś alternatywę lub, co gorsza, jakąkolwiek szansę na klubowca , jeżeli projekty z Chronos-Art czy innych  zegarków przepadną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszla mi jeszcze jedna marka na mysl, mianowicie Kemmner. Nie wiem na ile byloby to realne ale moze ktos mial doczynienia z wlascicielem i chociaz wie czy jest sens zaczynac rozmowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszla mi jeszcze jedna marka na mysl, mianowicie Kemmner. Nie wiem na ile byloby to realne ale moze ktos mial doczynienia z wlascicielem i chociaz wie czy jest sens zaczynac rozmowe?

Kiedyś z nim gadałem, nie był zainteresowany. Obecnie cisną go Niemcy z niemieckiego klubu więc jeśli się już ugnie to najpewniej pod ich naciskiem a nie naszym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, że będę upierdliwy :) A Ty nie masz możliwości uderzyć do Polpory? Może cos by z tego wyszło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, że będę upierdliwy :) A Ty nie masz możliwości uderzyć do Polpory? Może cos by z tego wyszło?

Nie interesuje mnie już budowanie zegarków na bazie czegoś. Ciągłe ograniczenia i podawanie absurdalnych wymagań i kosmicznych cen za każdą pierdołę od producenta. Tak jak już pisałem wiele razy Polpora nie produkuje ( tak jak większość marek ), produkuje fabryka w Szwajcarii a zasady i wymagania fabryk w Swiss znam dość dobrze. Nie ma szans na jakieś większe modyfikacje bazowego modelu.

Jak ktoś chce coś od podstaw bez flejmowania to zapraszam do tematu forumowego Bauhausu. Niedługo powinienem jakieś wstępne graficzne pomysły przedstawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.