Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
StaryWilk

Zegarkowe okazje z różnych źródeł

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, Trojin napisał(-a):

To akurat UPS w Irlandii tak dolicza ale z tego co wiem to w Polsce tez ta "domyslna" kwota nie nalezy do najnizszych

W Polsce mamy tak samo, w końcu UE (ueeeee.... ). Kasują u nas podobnie, choć zarobki jednak niekoniecznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paulus57 napisał(-a):

Uważać, czyli co? Możesz wyjaśnić precyzyjniej? Kilka razy przymierzałem się do zakupu w Ashford, ale zawsze te transportowe niejasności mnie odstraszały. 

25 minut temu, Trojin napisał(-a):

Jesli nie masz wysylki na fakturze do mogo policzyc domyslny koszt nawet do 100$ in od tego clo+ vat. Ja jak kupuje w Ashford to prosze zawsze aby na fakturze byla kwota 1$ za wysylke

Dokładnie jak napisał @Trojin. Taką właśnie sytuację kiedyś miałem. Wysyłka z Ashford była błyskawiczna. Potem wysyłka zawisła w agencji celnej firmy kurierskiej. Ponieważ na fakturze nie było informacji o koszcie transportu, to agencja nie pytając mnie o nic przyjęła, że transport to 90 USD i od tej kwoty naliczyła VAT. Trochę mnie to wkurzyło i złożyłem reklamację. Dzięki wsparciu jakiejś dobrej duszy w dziale reklamacji udało się tę reklamację przepchnąć i nawet dostałem zwrot nadpłaty. Natomiast jasno trzeba sobie powiedzieć, że w przypadku takiej reklamacji, jeżeli trafi się na mur obojętności to jest jak u Barei. Zasada "Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?" obowiązuje w pełni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na fakturze z Ashford podany jest koszt transportu, także nie powinno być problemów akurat w ich przypadku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, clusca napisał(-a):

Na fakturze z Ashford podany jest koszt transportu, także nie powinno być problemów akurat w ich przypadku.

Słyszałem do tej pory, że nie podają kosztów transportu. To pewne? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam się na tym dobrze, ale z tego co rozumiem, to w dokumentach celnych (deklaracji wywozowej) nie ma informacji o kosztach transportu, więc agencja celna w kraju przeznaczenia nie dostaje tej informacji automatycznie i powinna to sprawdzić i uzupełnić. Nie każdemu się chce sprawdzać, więc dlatego często w tym polu lądują wartości domyślne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, clusca napisał(-a):

Na mojej nigdy nie bylo jesli nie prosilem

dla porownania 2 rachunki

image.png.4545cf5a20cb7ea35690cb1fc60bdede.png

image.thumb.png.e3efcc780a26f98ae4d7df3792a4e29c.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

Nie znam się na tym dobrze, ale z tego co rozumiem, to w dokumentach celnych (deklaracji wywozowej) nie ma informacji o kosztach transportu, więc agencja celna w kraju przeznaczenia nie dostaje tej informacji automatycznie i powinna to sprawdzić i uzupełnić. Nie każdemu się chce sprawdzać, więc dlatego często w tym polu lądują wartości domyślne.

Podjesz wartość z transportem.

71-72 Unijnego Kodeksu Celnego. Przepis art. 71 ust. 1 punkt e) UKC stanowi bowiem, iż do wartości celnej przywożonych towarów dolicza się koszty transportu i ubezpieczenia, jak również opłaty załadunkowe i manipulacyjne związane z ich transportem, od wartości celnej nalicza się VAT

Kiedyś przeciągałem się z UC na fakturze za zegarek nie było kosztów transportu i naliczyli 100 USD do ceny faktury.

Wystarczyła informacja w formie oświadczenia, iż cena zwiera koszty transportu. Miałem przypadek że Fedex wymagał poprawionej faktury  innym razem nie info o transporcie i przeszło bez problemu ( UPS)

Po rozmowie z agentem celnym zawsze staram staram się mieć podkładkę na na koszty transporty, albo ujęte na fakturze albo informacja o warunkach dostawy ręcznie informacja iż cena zawiera koszty transportu.

Zastanawiam się dlaczego masz naliczony podatek za  Pradę, nie powinno go być.

Edytowane przez Rezi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Słyszałem do tej pory, że nie podają kosztów transportu. To pewne? 

3 godziny temu, Trojin napisał(-a):

Na mojej nigdy nie bylo jesli nie prosilem

Nie wiedziałem, że raz informację o kosztach zamieszczają, a raz nie. U mnie zawsze była:

image.png.a5b87361462466259370d075558d2be1.png

58 minut temu, Rezi napisał(-a):

Kiedyś przeciągałem się z UC na fakturze za zegarek nie było kosztów transportu i naliczyli 100 USD do ceny faktury.

Wystarczyła informacja w formie oświadczenia, iż cena zwiera koszty transportu. Miałem przypadek że Fedex wymagał poprawionej faktury  innym razem nie info o transporcie i przeszło bez problemu ( UPS)

Po rozmowie z agentem celnym zawsze staram staram się mieć podkładkę na na koszty transporty, albo ujęte na fakturze albo informacja o warunkach dostawy ręcznie informacja iż cena zawiera koszty transportu.

Zdarzyło mi się dwa razy podać informację, że koszty transportu są zawarte w cenie towaru (przy tzw. "darmowej" przesyłce oferowanej przez sprzedawcę) i w obu nic nie doliczyli. Raz się kopałem z firmą spedycyjną o to, to powiedzieli, że musi być na fakturze koszt transportu, ale jak dopisałem na deklaracji celnej, to, o czym mówi kolega @Rezi, również się obyło bez podatku od dodatkowych 100 USD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Rezi napisał(-a):

Podjesz wartość z transportem.

Tak. Wiem. Niestety nie miałem okazji podać wartości, bo agencja celna zrobiła odprawę nawet się ze mną nie kontaktując. Dostałem tylko mailem informację jaką kwotę opłat importowych muszę wpłacić (bez szczegółów i bez żadnej kalkulacji) żeby odebrać zegarek. Albo się płaci i kurier przyjeżdża albo się nie płacić i wtedy zegarek wraca do USA.

Ja wtedy przeciągałem się nie z Urzędem Celnym, tylko z agencją celną firmy kurierskiej UPS. Bo to agencja celna zrobiła odprawę przy użyciu statystycznych kosztów transportu nawet nie próbując się wcześniej ze mną skontaktować i dopytać o rzeczywiste koszty i o dokumenty dokumenty (zamówienie, przelew itp.).

To w ogóle była ciekawa historia. Zegarek kupiony na Ashford w ciągu 24 godzin od zrobienia wpłaty został wysłany z USA i przez Niemcy dotarł do Warszawy. W 24 godziny z USA do Warszawy! Rewelacyjna obsługa ze strony sklepu i firmy kurierskiej. Niestety, kiedy już dotarł do Warszawy zapadła cisza. Cisza trwała kilka dni, więc sam zacząłem się kontaktować z firmą kurierską i pytać kiedy odprawią przesyłkę i czy czegoś ode mnie nie potrzebują. Odpowiedzieli, że mam czekać, i po dwóch dniach dostałem informację o należnościach celnych do zapłaty, które muszę uiścić, żeby otrzymać przesyłkę.

Właśnie to olewające podejście agencji celnej do odprawy mnie wkurzyło i zmotywowało do złożenia i ciągnięcia reklamacji. Po świetnej robocie w USA i w Niemczech nagle dziadostwo w Polsce. Bo dodatkowy koszt rzędu kilkadziesiąt złotych nie był tak denerwujący jak ten brak kontaktu i ich nieco lekceważące podejście do obowiązków. Może byli zawaleni robotą, może był ku temu powód, ale mnie to po prostu wkurzyło.

A to już nie u mnie 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Rezi napisał(-a):

W sumie masz racje. Nie zwrocilem uwagi az do teraz. Pewnie gdyby bylo wiecej niz 10$ to bym zauwazyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukasz okazji, to nie jest okazja

przetłumacz sobie krzaczki i wątpliwości pomnóż x2

Nie wiem jak daleko akceptujesz fakt zużycia zegarka ale podejrzewam ze rozczarujesz się się stanem 

opis nie zgadza się ze zdjęciami, na tym z zdjęć nie widzę tych opisanych wad

z tłumaczenia

Koperta Niewielkie rysy SS ok. 44mm

Niewielkie zadrapania na ramce

Pasek/Bransoletka Niewielkie zadrapania

Igła Lekka plama

Edytowane przez Rezi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie masz rację. W przypadku  Japończyków bardzo często się zdarza, że zaniżają faktyczny stan zegarka ...w przeciwieństwie do Europejczyków. Czy to okazja to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś działa kupon w sklepie MERKUR 20/200 USD. Co może dać ciekawe ceny szczególnie, że działa z cenami zniżonymi.

https://www.merkurwatchgroup.com/ 

do jutra do godz. 8:00 

kod MERKURWATCH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.05.2022 o 15:43, Rezi napisał(-a):

szukasz okazji, to nie jest okazja

przetłumacz sobie krzaczki i wątpliwości pomnóż x2

Nie wiem jak daleko akceptujesz fakt zużycia zegarka ale podejrzewam ze rozczarujesz się się stanem 

opis nie zgadza się ze zdjęciami, na tym z zdjęć nie widzę tych opisanych wad

z tłumaczenia

Koperta Niewielkie rysy SS ok. 44mm

Niewielkie zadrapania na ramce

Pasek/Bransoletka Niewielkie zadrapania

Igła Lekka plama

Nie jestem pedantem, co więcej jestem dość nieuważny, więc rysy/zadrapania na nowym egzemplarzu to kwestia czasu. Dodatkowo, najtańsza nówka to koszt teraz rzędu 14k, a tu z podatkami mówimy o 7k~.
Niemniej, działają emocje, podpalanie się, dlatego pytam Was szanowni koledzy o opinie - czy warto czy też nie. Rozumiem, że wg. Ciebie temat tego konkretnego modelu do odpuszczenia?

Pytałem sprzedawcę o rok produkcji, ale nie był w stanie jej podać. Więc wygląda na to, ze kwestia kwitów jest wątpliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pedantem, co więcej jestem dość nieuważny, więc rysy/zadrapania na nowym egzemplarzu to kwestia czasu. Dodatkowo, najtańsza nówka to koszt teraz rzędu 14k, a tu z podatkami mówimy o 7k~.
Niemniej, działają emocje, podpalanie się, dlatego pytam Was szanowni koledzy o opinie - czy warto czy też nie. Rozumiem, że wg. Ciebie temat tego konkretnego modelu do odpuszczenia?

Pytałem sprzedawcę o rok produkcji, ale nie był w stanie jej podać. Więc wygląda na to, ze kwestia kwitów jest wątpliwa.
Z kolegą historycznie z Japoni kupiliśmy już trochę zegarków, każdy zakup był na 110 procent. To znaczy stan zegarka mile zaskakiwał.

Co do daty produkcji/zakupu zauważyłem, że nie przyjmują do tego uwagi. Często gęsto w opisie nic nie podają, a jak się przybliży zdjęcia zestawu to na kartach widać Date wyraźnie.

Co do tego sprzedawcy, było kupowane od niego i nie było uwag, z tego co kojarzę, czasem nawet ceny obniżał.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz wątpliwości. nie kupuj

Ten zegarek to nie jest okazja, w podobnej cenie są 2-3 na chrono a nowe wyciągniesz za 10 tys, tutaj robi tez kurs Euro. masz link na PRIV

Używany zegarek to nie tylko wygląd, ten można podciągnąć większym lub mniejszym kosztem. Kupując zegarki używane masz loterię.

Z chrono24 możesz zwrócić zegarek jeżeli jest to sprzedawca profesjonalny.  Łatwiej się zwraca na terenie EU - nie ma problemów celno podatkowych przy wywozie i transport jest tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś pół roku temu było wszystko -70% więc teraz -50% nie wydaje się bardzo atrakcyjne ale:

obraz.thumb.png.dccabdedee9eed43ed939e08561d52d9.png

P.S. Jeden model COSC GMT nadal za 33% oryginalnej ceny:

obraz.thumb.png.23bd3962f741c6262a57045c6702abc9.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy ktoś wrzucał https://www.jomashop.com/oris-artix-gt-chronograph-automatic-grey-dial-mens-watch-01-774-7750-4153-07-1-22-10fc.html

Mój najomy może mi przywieźć jak zamówię na jego adres. Pytanie: czy jak w bagażu będzie miał pudełko (a zegarek na ręku ) to urząd celny może czegoś chcieć ?

Pytanie numer 2 czy rozłożenie ponad 270 dolcow za bransoletę ma sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pudełko pocztą - zawsze, szukają box w bagażu rejestrowanym i podręcznym

zegarek na ręce 

270 usd za oryginał jest ok i ma sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minutes ago, TomekSadowski said:

Nie wiem czy ktoś wrzucał https://www.jomashop.com/oris-artix-gt-chronograph-automatic-grey-dial-mens-watch-01-774-7750-4153-07-1-22-10fc.html

Mój najomy może mi przywieźć jak zamówię na jego adres. Pytanie: czy jak w bagażu będzie miał pudełko (a zegarek na ręku ) to urząd celny może czegoś chcieć ?

Pytanie numer 2 czy rozłożenie ponad 270 dolcow za bransoletę ma sens?

Ad. 2. Ma sens. Nie dopasujesz tak łatwo innej, a kupienie oryginalnej oddzielnie może kosztować więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje Panowie. O ile na bransolecie mi się bardziej podoba, to zastanawiam się czy nie sprawi ona ze wizualnie zegarek będzie się wydawał jeszcze bardziej oversize na mojej łapie. Mam stosunkowo mały nadgarstek a to bydlę ma 44 mm. 

W razie gdyby bransoleta jednak nie leżała dobrze upłynnienie takiej bransolety będzie problematyczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, TomekSadowski said:

Dziękuje Panowie. O ile na bransolecie mi się bardziej podoba, to zastanawiam się czy nie sprawi ona ze wizualnie zegarek będzie się wydawał jeszcze bardziej oversize na mojej łapie. Mam stosunkowo mały nadgarstek a to bydlę ma 44 mm. 

W razie gdyby bransoleta jednak nie leżała dobrze upłynnienie takiej bransolety będzie problematyczne ?

Nie będzie. Jednak w przypadku sprzedaży zegarka zwykle ludzie zwracają uwagę na to czy jest bransoleta. Jeżeli rozważasz późniejszą sprzedaż to warto ją zostawić w pudełku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że sprzedaż rozważę w dniu kiedy go dostanę 🙃Bardzo podoba mi się ten zegarek i kupuje go przede wszystkim z myślą o sobie, jednak przy nadgarstku 16.2 cm zegar 44mm może wyglądać komicznie.

teraz nosze Garmina w tym rozmiarze (44) i wyglada to tak. Garmin jest bardzo gruby dlatego liczę ze ten Orisek będzie troszkę 

lepiej siedział.

Pomijając smartwatche - nigdy nie nosiłem tak dużych zegarków 

56CB163E-3BB7-49A6-9C6E-8018FDBC74D7.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi