Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

maze123

Najlepsza tymczasowa alternatywa dla Rolexa Sub

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Od kiedy kupilem mojego pierwszego Rolexa (DateJust) to juz planuje zakup nastepnego. W gre wchodzi Sub albo Master GMT. Problem w tym, iz potrzebuje troche czasu zeby uzbierac niezbedne fundusze. W zwiazku z tym postanowilem kupic w miedzyczasie zegarek, ktory bylby wzorowany na powyzszych genialnych i ponadczasowych designach Rolexa. I tutaj moja prosba o pomoc. Ktora marka warta jest waszym zdaniem zainteresowania. Na czym mi zalezy:

1) design jak najbardziej zblizony do powyzszych Rolexow,

2) dobry stosunek jakosc/cena

3) solidnosc i niezawodnosc - w koncu ma nasladowac jedna z najbardziej niezawodnych marek:)

4) w miare budzetowa cena - ma to byc tylko tanszy tymczasowy zamiennik

Kilka przykladow:

Squale Ref. 1545

6ghm.jpg

Steinhart Ocean

4hie.jpg

Parnis

1ihd.jpg

Davosa

ap6v.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemua sluzyc noszenie tych imitacji Suba jesli moge wiedziec, gdy w zamysle jest kupno Rolka?

Chyba ze chcesz docenic przepasc miedzy nimi jak juz kupisz oryginal ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Steinhart ma 42 mm, a Sub 40, więc design może i się zgadza, ale już rozmiar nie do końca. Nie wiem w jakim rozmiarze ten Squale jest, ale większośc tych kopii Rolka jest produkowana w większych kopertach niż pierwowzór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartek79

Roznice moge mniej wiecej ocenic juz teraz bo juz nie raz mialem okazje trzymac w rece i nosic na nadgarstku Rolexa Sub. Ale masz racje, ze to bedzie tez ciekawa mozliwosc empirycznego zaabserowowania roznic. Przede wszystkim chce jednak kupic taki zegarek dla zabawy i rowniez nim sie cieszyc. Absolutnie nie krytykuje nasladownictwa. Czemu nie wzorowac sie na czyms co jest dobre lub doskonale. Mam zamiar cieszyc sie nowym zegarkiem jak kazdym innym ale oczywiscie pozniejszy zakup Rolexa bedzie zupelnie innym rodzajem doznania:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meinard

Squale jako jedyny w tym towarzystwie jest w rozmiarze 40 mm i dlatego jest moim faworytem. Jest to bowiem jak dla mnie optymalny rozmiar a niestety 42 to za duzo:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Davosa jest chyba w rozm. 40 mm więc ten model najbardziej będzie zbliżony do Rolexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, Davosa ma 40mm jest nawet na forum na bazarku wystawiona czarna i niebieska ;)

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już Parnisa Suba i Davosę Ternos i powiem Ci tak: jeśli mierzysz w jakość Suba, to nie będziesz z nich zadowolony.

Mi obydwa znudziły się mniej więcej po miesiącu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiscie i Davosa i Parnis sa w rozmiarze 40 mm co pisze sie na ich plus.

@cer_tom

Nie oczekuje jakosci Rolka. Mam swiadomosc, ze tego nie dostane dlatego nie powinnieneym byc za bardzo rozczarowany. Natomiast moze byc tak, ze sie znudze szybko, ale coz ma to byc tylko tymczasowa namiastka, dlatego niewysoka cena jest tez zaleta. Pot zakupie Rolka po prostu sprezentuje zegarek komus w rodzinie:)

A jak oceniasz Parnisa w porownaniu z Davosa? Wiesz cos wiecej o wodoszczelnosci Parnisa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle się wyraziłem.

Chodzi o to, że jeśli masz już Rolexa i myślisz o drugim, to takie substytuty będą Cię raziły.

Jeśli już, to kup Parnisa, ja poza tandetnie pomalowanym i luźno zamontowanym bezelem nie widziałem w nim większych różnić w stosunku do Davosy...

Chociaż ja mimo wszystko z tych czterech wybrałbym teraz Squale - ta stara Subowa koperta i aluminiowy bezel chyba bardziej mi się podobały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeżeli zamierzasz po nabyciu Rolka ten "substytut" sprezentować komuś w rodzinie to kup jednak Davosę, to jednak zegarek swiss made i troszkę wyżej notowany i z pewnością lepiej wykonany niż Parnis :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Zwykle w przypadku gdy ktoś pyta o substytut Suba odpowiadam, żeby nie kupować zegarka, który go tylko naśladuje, a nim nie jest. Noszenie substytutu powoduje bowiem, że jeszcze bardziej tęsknimy za tym wymarzonym zegarkiem i w efekcie z substytutem czujemy się źle.

Chyba jednak w Twoim przypadku paradoksalnie właśnie o to chodzi, wiesz do czego zmierzasz, a namiastka Rolexa ma jeszcze bardziej skłaniać Cię do jego nabycia. Zatem dlaczego nie?

Proponuję coś w rozmiarze Submarinera, ta Davosa wydaje się OK, poza tym, że ma antyrefleks. Żeby się potem nie okazało, że brakuje Ci tego w Subie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Parnis ma juz tez ceramiczny bezel i szafirowe szklo ale ozywiscie chinski werk i nieistniejaca kontrole jakosci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że przy Twoich założeniach to tylko Parnis, ale wersja bez logo. 2k to moim zdaniem nie tak mało za substytut. Lepiej tę kase dołożyć do prawdziwego celu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę, że przy Twoich założeniach to tylko Parnis, ale wersja bez logo. 2k to moim zdaniem nie tak mało za substytut. Lepiej tę kase dołożyć do prawdziwego celu.

I ta opcja chyba wygra + kusi mnie zegarek sterile dial:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wziąłbym squale. Parniaka zawsze można kupić "na próbę" bo to po taniości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest z bransoletami w tych Parniakach? Nie sypią się przy próbie skrócenia itd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, są solidne, ogniwa są skręcane.

Ale bransolety fatalnie wykończone, ostre krawędzie i zacinająca się zapinka jest standardem (miałem już GMT i Suba i było tak samo).

Ale jak się nad nimi trochę popracuje z papierem ściernym to mogą być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze z tymi bransoletami to juz sie zmienilo bo troche poprzegladalem i co prawda nie w Sub ale w Parnisie See Dweller znalazlem nawet Glidelock :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, są solidne, ogniwa są skręcane.

Ale bransolety fatalnie wykończone, ostre krawędzie i zacinająca się zapinka jest standardem (miałem już GMT i Suba i było tak samo).

Ale jak się nad nimi trochę popracuje z papierem ściernym to mogą być...

Dzięki

Moze z tymi bransoletami to juz sie zmienilo bo troche poprzegladalem i co prawda nie w Sub ale w Parnisie See Dweller znalazlem nawet Glidelock :)

Właśnie ten Parnis sea dweller bez logo chodzi mi ostatnio po głowie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej dorzucić budżet na używanego Tudora ( plan maximum na zastępstwo ) czy seiko . Wartość odsprzedaży na przyszłość zachowana, zegarek sam w sobie atrakycjny więc można spokojnie zbierać na Rolka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A który Tudor lub Seiko są kopią Rolexa Suba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba tylko Tudor Submariner, ale już nie produkowany. Występował w kilku wersjach. Za ok 10k można kupiś idealy, ale chyba nie o to chodziło

08qw.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.