old time 456 #151 Napisano 8 Września 2018 Super,jesli ktos chce krytykowac to niech zrobi lepsze .Jak 3 razy zmieni wlasciciela to bedzie robic za oryginal . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #152 Napisano 10 Września 2018 (edytowane) Przybył mi taki budzik, jakby w stylu Boulle, chyba francuz. Młotek bije w cylinder/obudowę tzn nie ma dzwonka. Tarcza ma tylko 5 cm średnicy. Może ktoś powie coś więcej (firma, lata)?cd Edytowane 10 Września 2018 przez tarant 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #153 Napisano 10 Września 2018 Charles Hour/Diette Fils et Hour. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #154 Napisano 11 Września 2018 Charles Hour/Diette Fils et Hour.To ciekawe- Charles Hour robił kareciaki. Podobnego u niego nie znalazłem. Możesz Piotrze coś przybliżyć/dodać?Nie napisałem, że werk jest z krótkim wahadłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #155 Napisano 11 Września 2018 Francuzi prawie nic nie piszą o swoim przemyśle zegarowym. D.H (Fils et) działał od lat 90 do 1927 roku i zmienił nazwę. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę po francusku budzik/budzik wahadłowy/ budzik wahadłowy oficerski itp. D.H. to zobaczysz kilka obrazków. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #156 Napisano 11 Września 2018 Dziękuję Piotrze. Rzeczywiście Francuzi nie chcą się za bardzo chwalić, a moim zdaniem robili przepiękne rzeczy i to w bardzo zróżnicowanym asortymencie. Chyba u nich najlepiej wychodziło połączenie sztuki (a przynajmniej rzemiosła artystycznego) i techniki. Inni (Niemcy, Anglia) byli daleko za nimi. Potem technika wzięła górę.Charles Hour/Diette Fils et Hour. Tym razem wiem kto to popełnił, więc tylko pokażę. To budzik HAU ok. 1900-1905 roku. Takiego w posiadanych katalogach nie znalazłem, ale w podobnym stylu są.Charles Hour/Diette Fils et Hour. Tym razem wiem kto to popełnił, więc tylko pokażę. To budzik HAU ok. 1900-1905 roku. Takiego w posiadanych katalogach nie znalazłem, ale w podobnym stylu są. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #157 Napisano 11 Września 2018 Francuzi prawie nic nie piszą o swoim przemyśle zegarowym. D.H (Fils et) działał od lat 90 do 1927 roku i zmienił nazwę. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę po francusku budzik/budzik wahadłowy/ budzik wahadłowy oficerski itp. D.H. to zobaczysz kilka obrazków.Charles, Victor HOUR Urodził się 28/04/1848 w mieście Villevaudé z Montjay-la-Tour (77) Syn Charles François Hour znanego jako producent zegarow Hour Lavigne, ogrodnika i Bliss GOBEILL Eugenie (zarówno starych rodów Brie) kiedy Charles Victor Hour laczy sie z Maurice Lavigne i produkty nosza nazwe nazwę” Hour -Lavigne " Wszedł w wieku 11 lat jako praktykant (Victor Hour)w paryskim zakladzie zegarmistrzowskim i zaczal sie wspinac po szczeblach kariery zdobywajac doswiadczenie na wszystkich poziomach, aby utworzyc w 1881 roku warsztat produkcji wyrafinowanych zegarow , firma powielala zegary styl „Diette i Hour , Te zegary są nadal produkowane dzisiaj w Doubs.Znana byla marka L'Epee ,kareciaki ,podrozne,obecnie firma chyba juz nie istnieje,bankructwo.Pod koniec 19 wieku producent zegarow w Paryżu był największy w swojej klasie we Francji, miał 800 pracowników i było 3 mln franków w dochodach.W 1910 roku wygrał Grand Prix Brukseli, aw 1911 roku wygrał nagrode w Turyn. Charles Victor Hour byl członkiem-założycielem izby rzemieslniczej zegarmistrzowskiej w Paryżu, utworzonej w 1875 roku, stał się prezydentem.Jest także założycielem szkoły zegarmistrzowskiej.14/19/1900 zostaje odznaczony orderem Rycerza (Kawalera - Chevalier ?) Legii Honorowej . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #158 Napisano 13 Września 2018 Super,jesli ktos chce krytykowac to niech zrobi lepsze .Jak 3 razy zmieni wlasciciela to bedzie robic za oryginal .I muszę się (nieskromnie) pochwalić, że pierwszy (intuicyjnie) dobrany włos (stary, z fosforobrązu 0,060mm) sprawuje sięświetnie, bo bez regulacji (dolną zawieszką) w ciągu 4 dób zbłądził o 3 min. Choć dla mnie najistotniejsze, by stabilniekręcił. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #159 Napisano 13 Września 2018 Wahadło świetne, uruchomienie świetne! Nie wiem jak tam ze sprężyną, ja w swoich zostawiam stare (trochę się nad nimi znęcam), jeśli jeszcze nie mają plam rdzy. Zwykle jednak nie zapewniają stabilnej pracy przez rok. Są chyba za bardzo doświadczone przez wiek. Owszem, na początku ślicznie, potem w środku muszę przeregulować, a pod koniec to już masakra... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #160 Napisano 13 Września 2018 Jak czytam od jakiegoś czasu o waszej fascynacji zegarami z wahadłem torsyjnym, jak pooglądałem sobie w realu kilka, to powiem, że coraz bliżej jestem popełnienia pierwszego kroku i zakupu takiego "cacka". Boję się tylko "wtopić" więc poczekam na jakąś okazję może forumową ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #161 Napisano 1 Października 2018 Pozyskałem takiego przedstawiciela secesji - zegar Lauer und Kuhn z Villingen. Jak wyczytałem firma nie robiła swoich werków, ale współpracowała z dobrymi artystami (szczeg. z Monachium). Efekt widoczny, moim zdaniem śliczna secesja. Logo "L&K" w ogonie komety jest na gongu.cd 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #162 Napisano 1 Października 2018 A posągi stojące obok to z kompletu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #163 Napisano 1 Października 2018 Nie, figurki już były (z giełdy w Świdnicy kilka lat temu). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #164 Napisano 1 Października 2018 To bardzo korzystnie, Można je przerobić na kiwaki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #165 Napisano 16 Listopada 2018 Doszedł mi taki mały Junghansik. Tarcza papierowa, bardzo dziarsko (i głośno) tyka. W katalogu Junghansa z 1902 r to model BAGDAD (ale nie potrafię go umieścić tzn. zmniejszyć rozmiar pliku .pdf) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #166 Napisano 16 Listopada 2018 Śliczny One nie dość że tykają mega głośno to i dzwonią jak dzikie. Wiesz ile dniowa rezerwa chodu ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #167 Napisano 16 Listopada 2018 (edytowane) Też mam takiego piekielnika. Hałas robi jak zegar wieżowy. Pierwotnie te elementy z gesso były w środku złocone.Chodzi 48 +/-. Nie to, co budżetowe Junghansy starsze o 20 lat. Większość z nich chodziła ponad 2 tygodnie. Edytowane 16 Listopada 2018 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #168 Napisano 16 Listopada 2018 Kurcze jakie one ładne! Ładniejsze tarcze w nich niż w moim. Styl skrzynek nadzwyczaj urodziwyMój Union co to od Kinia zdobyłam też wymiata. Wszystkie pozostałe zagłusza pomimo że w innym pomieszczeniu wisi. Jak się zatrzyma to w nocy już wiem że nakręcić czas:-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #169 Napisano 16 Listopada 2018 Ten miał 7-mio dniową rezerwę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #170 Napisano 16 Listopada 2018 Wiedeniec, tj. z bocznymi szybkami? Miałem napisać, że były 2 wersje. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arek1a2b 127 #171 Napisano 16 Listopada 2018 Nie pamiętam ale chyba miał boczne szybki. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #172 Napisano 7 Grudnia 2018 A to moja wesoła gromadka Junghansików 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #173 Napisano 8 Grudnia 2018 Erzlot- super trojaczki. Coś przybyło nowego? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 298 #174 Napisano 8 Grudnia 2018 Erzlot- super trojaczki. Coś przybyło nowego?Ten najbliżej jest nowy, więc je połączyłem "do kupki" - zawsze im raźniej będzie. Doszedł mi oficerski budzik Japy Freres. Budzików nie zbieram, ale ten mnie urzekł, bo kocham secesję. Autorem jest Alfons Mucha - chyba najbardziej znany artysta malarz z tego okresu.Ciekawe, że oś wskazówek jest na pierwszym kole zaraz po bębnie sprężynowym ( w roczniakach jest chyba na 4-tym). Głośno tyka, chód ok. 1,5 doby. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #175 Napisano 8 Grudnia 2018 Piękny ,a i jeszcze taki autor :)ale bardziej już buduarowy niż oficerski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach