Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy pomóżcie proszę :) potrzebuję informacji jeśli chodzi o rozmiar Certiny Ds1 numer modelu C006.407.11.058.00 . Zależy mi na wymiarze lug to lug oraz jakimś zdjęciu porównawczym z zegarkiem o średnicy 42 mm :) Będę bardzo wdzięczny :) Moja łapka to 18,5 cm i zastanawiam się czy nie będzie za malutki :)

Certina-c0064071105800.jpg?t=1411456740

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

l2l to niecałe 45mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d90404d4265e40e8cbb038983c9849a5.jpg

A to moja nówka. Ma za zadanie pełnić rolę EDC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups sorry seba za "dezercję" w pytaniu bo mogłem bezpośrednio się do Ciebie zwrócić i byś mnie ostudził :P

Tym razem jeszcze wybaczam <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups sorry seba za "dezercję" w pytaniu bo mogłem bezpośrednio się do Ciebie zwrócić i byś mnie ostudził

"Pytam"- bardzo ładna klasyczna certinka gratuluję :)

Dziękuję. Jeszcze 2 fotki i kończę

da1c7a36c3aeb75d4bec4716b0c1f4ec.jpg

dfb7e3e2f118eb6d01e77dba7d41d40b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładna ta DS czwórka. Żeby koperta była tak ze 2mm większa......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moje maleństwo :)

392fc2b0ab538bc0gen.jpg

51170d76c212ef82gen.jpg

1589c174c4eb8d9dmed.jpg

Edytowane przez mat_eo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to moje maleństwo :)

Dobierz jakiś fajny paseczek, a odwdzięczy się na pewno :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobierz jakiś fajny paseczek, a odwdzięczy się na pewno :).

Na pasek już mam pomysł :) tylko pewnie kogoś z forum poproszę o realizację. Niestety pierwsze chciałbym naprawić wskazówki są białe, prawdopodobnie od zakładania uszkodzone - odeszła farba, i  oczywiście odświeżyć bo zegarek ulepiony jest brudem.

Może podpowiecie co z nimi zrobić(wysłać do odnowienia, zrobić samemu) ,wieczorem podeśle lepsze fotki wskazówek.

Edytowane przez mat_eo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może da radę załatwić nowe. Trzeba by zapytać w jakimś "ASO".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może da radę załatwić nowe. Trzeba by zapytać w jakimś "ASO".

a jakieś namiary na takie ASO ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócę na moment do DS-4 ze zdjęcia na górze podstrony. Zegarek jest sprzedawany z zapięciem motylkowym, za którym nie specjalnie przepadam. Znalazłem oryginalne zapięcie "tradycyjne" do paska w odpowiednim rozmiarze. Zamówiłem. Zabieram się do montażu i..  okazało się, że pasek nie ma "dziury" na ten jakby haczyk, który jest przy tradycyjnym zapięciu i wchodzi w dziurki na pasku. Owszem, moje niedopatrzenie.

Czy ciąć teraz w domowym zaciszu krechę w końcówce  paska jakimś ostrym narzędziem (która i tak musi być o jakiejś szerokości) czy dać spokój, bo może się skóra rozejść czy co tam jeszcze gdy nie jest to fachowo zrobione i zabezpieczone?  Z motylkiem da się żyć, jakby coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można przeciąć. Popruć się nie popruje.

Byle po środku paska i nie za szeroko, bo ten haczyk powinien się poruszać z lekkim oporem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedstawiam moją Certinę DS-2 z ciekawą tarczą w kolorze morskim (chyba tak należy go określić ;)). Jest to wersja z manualnym naciągiem, znany i popularny mechanizm 25-661. Zegarek ma oryginalną tarczę (nie jest odnawiana), ładnie się zachowała. Generalnie to fajny zegarek, choć bardzo rzadko go noszę. Niebieska wskazówka trochę przypomina Omegę Geneve Dynamic w popularnej wersji ;) przepraszam za jakość zdjęć, starałem się jak mogłem.

post-43711-0-07120900-1451825871_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś kto posiada DS1 z czarną tarczą również ma problemy z odczytem czasu w miejscach słabo oświetlonych?

Ja mam problem np. w samochodzie i muszę ustawić zegarek pod pewnym kątem aby odczytać godzinę. Wskazówki są w pełni wykonane z metalu, który w pewnych warunkach zlewa się z czarną tarczą.

Szkoda bo to bardzo fajny zegarek, ale ta przypadłość mnie dość mocno irytuje i przez to DS1 rzadko gości na moim nadgarstku. Szkoda, że Certina nie nakłada choć trochę luminovy na wskazówki...

RG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Was. Czy mogę cape codem spolerowac bezel w DS Action? Jest on bodajze akrylowy i nie wiem czy nic mu sie nie stanie. Niestety lapie on rysy od patrzenia sie i chce to jakos spolerowac delikatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A da się ściągnąć bezel w ds action ? W jaki sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś kto posiada DS1 z czarną tarczą również ma problemy z odczytem czasu w miejscach słabo oświetlonych?

Ja mam problem np. w samochodzie i muszę ustawić zegarek pod pewnym kątem aby odczytać godzinę. Wskazówki są w pełni wykonane z metalu, który w pewnych warunkach zlewa się z czarną tarczą.

Szkoda bo to bardzo fajny zegarek, ale ta przypadłość mnie dość mocno irytuje i przez to DS1 rzadko gości na moim nadgarstku. Szkoda, że Certina nie nakłada choć trochę luminovy na wskazówki...

RG

Miałem ten sam problem z ds1.Brak lumy to mały minusik tego zegarka.

Tisell Klub Polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RG

Miałem ten sam problem z ds1.Brak lumy to mały minusik tego zegarka.

To fakt, czasem odczyt godziny jest trudny. W nowych wersjach DS-1 (np. Powermatic 80) jest już luma na wskazówkach. Jest też chyba w tej wersji z rzymskimi indeksami, choć sam zegarek w tej wersji mniej mi się podoba niż klasyczna DS-1.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda, mam to samo z czarną ds1, ale muszę powiedzieć, że światło bardzo fajnie odbija sie we wskazówkach i indeksach i przeważnie wystarczy lekko zmienić kąt. Troszkę lumy by sie przydało. Ale nie zamieniłbym ja na nowszy model ze względu na mechanizm z plastikowymi częściami. No i nowsza wersja już mi sie tak nie podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi