Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
armageddon10

Klub Miłośników Zegarków Certina

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.03.2026 o 17:15, rafalmosty napisał(-a):

🍊🍊🍊

IMG_0648.jpeg

Przygotowania do wiosny i lata? Elegancka jajecznica.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czesc Certiniarze i Certiniarki 😛

Moje blizniaki.

20260329_125414.jpg

Edytowane przez marcinol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMG_8284.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Mam pytanie, odnośnie mechanizmu powermatic 80... Czy Wam sprawia również problemy? Bo jak do tej pory, to zegarek ten jest najbardziej awaryjnym w moim zestawieniu... Zegar zakupiony, jako nowy, maksymalnie 30x na ręku i co jakiś czas pojawia się taka oto przypadłość,  że podczas kręcenia koronką, obraca się wahnik i to tak dosyć mocno... Zegarek był odsyłany trzy razy do serwisu i teraz czeka go to samo, oczywiście w ramach gwarancji... Zauważyłem też,  że zmiana daty następuje o godz. 3...

Zegarek w większości czasu przeleżał w pudełku, nie był nigdzie uderzony, nie upadł,  można powiedzieć, że prawie nieużywany, a tu takie cuda się dzieją...

20260402_082843.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnych problemów. Cytrynkę z tym mechanizmem mam 5 lat i złego słowa nie powiem. Przy tym to najdokładniejszy zegarek w mojej kolekcji. Odchyłka dobowa to ok. +2 s.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od sześciu lat Certine DS Action Diver z tym mechanizmem i nie mam z nim żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to najwidoczniej mam pecha, co do tego zegarka... Zostaje kolejny raz wysłać zegar do serwisu i zobaczymy co tym razem wymyślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dziadyga napisał(-a):

Witajcie!

Mam pytanie, odnośnie mechanizmu powermatic 80... Czy Wam sprawia również problemy? Bo jak do tej pory, to zegarek ten jest najbardziej awaryjnym w moim zestawieniu... Zegar zakupiony, jako nowy, maksymalnie 30x na ręku i co jakiś czas pojawia się taka oto przypadłość,  że podczas kręcenia koronką, obraca się wahnik i to tak dosyć mocno... Zegarek był odsyłany trzy razy do serwisu i teraz czeka go to samo, oczywiście w ramach gwarancji... Zauważyłem też,  że zmiana daty następuje o godz. 3...

Zegarek w większości czasu przeleżał w pudełku, nie był nigdzie uderzony, nie upadł,  można powiedzieć, że prawie nieużywany, a tu takie cuda się dzieją...

To dość częsta przypadłość w mechanizmach ETA-2824 i pochodnych. Miałem tak w jednej Sellicie w Alpinie. Po pełnym serwisie problem zniknął i nigdy więcej nie wrócił. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie niestety powraca, jak bumerang... Dostałem jakieś kwitki z serwisu, nawet test szczelności był wykonywany i teraz 4 raz to samo...

Z tą zmianą daty, rozumiem, że też coś jest nie tak? Wcześniej nawet uwagi na to nie zwróciłem w tym zegarku, bo we wszystkich innych data przeskakuje w okolicach godz 12, a w tym przypadku o godz 3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

cześć.
U mnie dokładnie tan sam model śmiga bez problemów od prawie 6 lat.
Może trochę głupie pytanie ale czy nie zmieniałeś w nim daty między godzinami 22 - 02?
Mnie kiedyś instruowali aby tego nie robić bo można coś uszkodzić (nie wiem może to bajka, a może jakiś trop).

Edytowane przez speede

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, speede napisał(-a):

cześć.
U mnie dokładnie tan sam model śmiga bez problemów od prawie 6 lat.
Może trochę głupie pytanie ale czy nie zmieniałeś w nim daty między godzinami 22 - 02?
Mnie kiedyś instruowali aby tego nie robić bo można coś uszkodzić (nie wiem może to bajka, a może jakiś trop).

Nic takiego nie miało miejsca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, dziadyga napisał(-a):

(...)

Z tą zmianą daty, rozumiem, że też coś jest nie tak? Wcześniej nawet uwagi na to nie zwróciłem w tym zegarku, bo we wszystkich innych data przeskakuje w okolicach godz 12, a w tym przypadku o godz 3...

Najwyraźniej ktoś, po którejś naprawie źle założył wskazówki. Wystarczy je założyć prawidłowo - zajęcie na kilka minut.

Dawno kupiłeś ten zegarek? 

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz będzie dwa lata...

Jest jeszcze na gwarancji, więc 4 raz będę go odsyłał...

Pytalem z ciekawości odnośnie tego mechanizmu i tej przypadłości, czy się zdarzały takie przypadki, jak mój. Do tej pory Japonia królowała na nadgarstku i nie było takich szopek z mechanizmami, a były użytkowane bardziej intensywnie niż powermatic 80...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dziadyga napisał(-a):

Zaraz będzie dwa lata...

Jest jeszcze na gwarancji, więc 4 raz będę go odsyłał...

Pytalem z ciekawości odnośnie tego mechanizmu i tej przypadłości, czy się zdarzały takie przypadki, jak mój. Do tej pory Japonia królowała na nadgarstku i nie było takich szopek z mechanizmami, a były użytkowane bardziej intensywnie niż powermatic 80...

A może warto skorzystać z rękojmi?

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, dziadyga napisał(-a):

Tak jak pisałem kilka postów wcześniej, użytkuje Certine z tym mechanizmem od 6 lat i nie mam z nią problemów.

Zegarek przyspiesza niecałe 2,5 sekundy na dobę niezależnie od stopnia napięcia sprężyny, co uważam za bardzo dobry wynik. Raz zdarzyło się, że zaczął przyspieszać kilkanaście sekund na dobę. Miałem pewne podejrzenia, że zegarek się namagnesował, więc zaniosłem go do zegarmistrza, który to potwierdził, rozmagnesowal zegarek I po tym zabiegu dokładność chodu wróciła do niecałych 2,5 sekundy na plusie.

Data zmienia się u mnie o północy.

Zegarek dokręcam koronką bardzo rzadko, niestety nie mam pojęcia, czy wahnik się wtedy porusza, bo mam Certine DS Action Diver, która ma stalowy dekiel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzięki za wszystkie opinie i sugestie, jutro będę się kontaktował ze sklepem, niech ogarniają temat. 

Pozdrawiam!

Edytowane przez dziadyga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.04.2026 o 08:45, dziadyga napisał(-a):

Dzięki za wszystkie opinie i sugestie, jutro będę się kontaktował ze sklepem, niech ogarniają temat. 

Pozdrawiam!

To się nazywa "helicopter rotor". Wynika z tego, że tzw "reverser wheels" są fabrycznie za mocno/za słabo nasmarowane. To się kwalifikuje na serwis, konieczna jest ich wymiana lub wyczyszczenie oraz prawidłowe nasmarowanie. Nie powinni Ci odsyłać zegarka w tym stanie bo to znaczy, że nic z nim nie zrobili. A użytkowanie werku w takim stanie spowoduje w jakimś momencie jego nieodwracalne uszkodzenie. Przerabiałem temat z sellitą sw 200, po serwisie gwarancyjnym u producenta problem zniknął. Powodzenia :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi