Wbrew temu co twierdzą "fani" ajfonów, chyba mało komu chodzi tu o hejtowanie.
Benchmarki przy pewnych mocach procesorów (np. dla Antutu, wartości powiedzmy powyżej 80000 - 100000) nie mają znaczenia, bo realnie nikt nie zauważy różnicy w szybkościach działania telefonów, tak samo jak nikt nie zauważy różnicy między 4, a 8 GB RAM-u w andku, itp itd.
Zaś co do innych "nowinek" typu indukcja...
Po prostu patrząc obiektywnie, to nie wiem czy ktoś z apple zagląda na aliexpress, ale gdyby zajrzał to pewnie smutno by mu się zrobiło, gdyby zobaczył mnogość wariantów (kształtów, rozmiarów) ładowarek bezprzewodowych. A "jaranie się". że na applowskiej można naładować więcej, niż jedno urządzenie, to w ogóle mało poważne. Jak ktoś nie chce gotowca z Ali, to za kilkanaście dolców, z części kupionych na Ali można samemu sklecić taką, która będzie ładowała 4 czy 5 urządzeń jednocześnie, nie mówiąc o innych kombinacjach. Sam sobie kiedyś wmontowałem układ w podstawkę pod myszkę i drugi moduł w mysz bezprzewodową, tak że mogłem odpalać ładowanie bez konieczności wpinania myszy do ładowarki, czy wymiany aku. Za takie kombo, to apple pewnie kazałoby zabulić z 500 $...
W fonach, to ładowanie indukcyjne miałem wieki temu już w nexusie 4, a teraz apple robi z tego wielką rewolucję.
Smutne jest to, że apple na nowo odkrywa koło, fani marki im przyklaskują i zdają się nie zauważać, że większość ich "nowinek" jest w większości mocno wtórna. I mówię to bez złośliwości, tylko jako stwierdzenie faktu.
Ogólnie apple robi naprawdę przyzwoite telefony i sprzedaje w bardzo nieprzyzwoitych cenach. Ich zysk, że udaje im się namówić ludzi do kupowania. I tyle.
Osobiście widzę jedną, naprawdę mega wielką zaletę ajfonów (nad telefonami androidowymi), a mianowicie długie wsparcie systemu. Z tego co kojarzę, to iOS 11 ma dostać nawet ajfon 5s, a wiec model bodaj czteroletni. I nie chodzi nawet o fragmentację androida, po prostu nie ma ani jednego producenta fonów na andku, który by nawet (byłym) flagowcom zapewniał tak długie wsparcie. Większość cmoka nad flagowcem do mometu wypuszczenia kolejnego flagowca, a potem olewka. Może jedna aktualizacja i tyle. A jak chcesz człowieku nowy syste, to se idź na XDA...
Więc za wsparcie, jakie oferuje apple spokojnie byłbym skłonny dopłacić do ceny telefonu (chociaż nie tyle ile woła apple
)
To prawda, że wiele rozwiązań z najnowszych produktów apple już dawno było dostępnych na rynku, ale nie w takiej formie.
Bolączką dzisiejszego świata elektronicznego jest codzienne albo prawie codzienne ładowanie gadżetów, które wielu lubi posiadać. W przypadku urządzeń apple dostajemy możliwość naładowania 3 urządzeń jednocześnie-telefon, słuchawki, zegarek. Wszystko to ze sobą współgra. Słuchawki z ich chipem są małą rewolucją jeśli chodzi o prostotę, przełączanie pomiędzy urządzeniami.
Apple wprowadzając ładowanie indukcyjne upowszechni to rozwiązanie na taką skalą jakiej jeszcze nie widzieliśmy.
Miejsca publiczne, kawiarnie, bary, lotniska itp. itd. będą dosłownie zalane stacjami do tego rodzaju ładowania.
Obawiałem się, że wprowadzą swój standard, na szczęście zostało tak jak u reszty QI.
Nie bądź też śmieszny z tym aliexpress i sklejaniem sobie ładowarki samemu na kilka slotów.
Po pierwsze komu by się chciało? Może milionom odbiorcom urządzeń apple, którzy są w stanie wydać kilkaset dolarów na takie zabaweczki?
Po drugie jakby to wizualnie wyglądało? Tutaj dostajemy gotowy produkt, który stylistycznie nie będzie wyglądał jak kaszalot.
Po trzecie jeśli mamy kilka urządzeń z jednej firmy to mamy pewność, że kupując taką ładowarkę od apple będzie w pełni kompatybilna sprzętowo, stylistycznie z naszymi produktami.
Spójrzmy na największą konkurencję Apple-Samsunga:
-galaxy s8 firmowa ładowarka indukcyjna:

-słuchawki gear icon X-ładowanie za pomocą MICRO USB podczas gdy S8 ma USB TYPU C-kolejna fragmentacja i nieporozumienie

-zegarek od samsunga i dodatkowy dock do ładowania indukcyjnego:

Tymczasem u Apple po robocie przychodzi sobie Amerykanin do domu i zamiast szukać na aliexpress ładowarek, kabli, sklejać sobie samemu jak to poleciałeś j3bnie sobie telefon, słuchawki i zegarek na takiej podstawce:

Wytłumacz mi co w tym przypadku jest bardziej komfortowe, ładniejsze wizualnie i praktyczniejsze???????
Rzeczy, które mi się nie podobają w nowym iphonie X:
-znowu złącze lighting zamiast usb C, które jest standardem w nowych macbookach,
-brak touch id, niby jest to odblokowanie mordą, zapewne będzie o wiele lepiej działać niż u konkurencji, jednak wolałbym odcisk palca.
-wystający aparat.
-ramka w w czarnej wersji mogłaby być srebrna a nie pokryta PVD.
-cena powinna być taka jak za poprzedni model.
Iphone 8 śmiech na sali komentować to jest porażka i skok na kasę.
Mimo wszystko to jest złoty interes-zyski z odgrzanego kotleta iphone 8 najprawdopodobniej przewyższą kasę jaką samsung zarobi na S8, S8+ i Note 8 razem wziętych.
Użytkownik bart8 edytował ten post 13 wrzesień 2017 - 09:59