Klub Miłośników Zegarów i Zegarków: MOTOCYKLE - Klub Miłośników Zegarów i Zegarków

Skocz do zawartości

• (27 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Ostatnia »
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

MOTOCYKLE

#441 Użytkownik nie jest zalogowany   dr Judym 

• regularny użytkownik
  • Grupa: Użytkownicy
  • Hobby:sporty motorowe, literatura współczesna, kulinaria, podróże

Napisano 11 lipiec 2010 - 18:46

Wyświetl postUżytkownik Lawnowerman dnia 11 lipiec 2010 - 18:30 napisał

Bardzo rzeczowe argumenty :P ale może jakiś konkret ?

konkret ale w jakiej kwestii? odradzenia?prosze bardzo: pochylona sylwetka, podgiete kolana, sportowa kierownica. wszszystko to skutkuje bolem nadgarstkow, podudzi i karku po ok 500 km. czyli srednim dziennym dystansie ( po Polsce lub "dzikich krajach"). a w kwesti doradzenia. proponowalbym mimo wszystko Fazera (bardzo wygodny motocykl ( moze w wersji 1000ccm?), honde VFR super turystyczny motocykl z "dusza" i super wygladem lub BMW ( to sa juz wieksze pieniadze) np GS lub moze Suzuki Varadero ale to juz wielki motocykl ( i ciezki) i wieksze pieniadze. pzdr

Użytkownik dr Judym edytował ten post 11 lipiec 2010 - 18:46

#442 Użytkownik nie jest zalogowany   lewandek 

• Mistrz

Napisano 11 lipiec 2010 - 19:18

1. Na SV650 da sie spokojnie robic 500 km dziennie. Koledzy, ktorzy ze mna jechali zrobili moja trase + 500 km czyli 1350 km w dwa dni, jeden jechal na SVce, drugi na Bandicie. Trzeba tylko kupic wersje z szyba lub dokupic jakas akcesoryjna.

2. SV650 jest bardzo fajnym sprzetem na poczatek - pierwszy rok, dwa lata, potem odczujesz niedobor mocy - zwlaszcza jak bedziesz jezdzil z motocyklistami, na mocniejszych sprzetach. Znam 3 motocyklistow, ktorzy zaczynali swoja przygode z 2 kolkami od SV650 i wszyscy chwala ten wybor.

3. Dobor motocykla jest kwestia bardzo idywidualna - dla mnie Buell jest za maly, dla mojego kumpla MT-01 za duza. Trudno uniwersalnie wybrac sprzet dla czlowieka o wzroscie 165 cm i 192 cm.

#443 Użytkownik nie jest zalogowany   lewandek 

• Mistrz

Napisano 11 lipiec 2010 - 19:22

ksylo1 - przy Twoim wzroscie nie bedzie latwo znalezc cos o malej pojemnosci - poprzymierzaj sie do sprzetow w salonach. Niczego o mocy powyzej 60-70 KM nie polecam na poczatek.

#444 Użytkownik nie jest zalogowany   ksylo1 

• Entuzjasta zegarmistrzostwa

Napisano 14 lipiec 2010 - 17:45

Wyświetl postUżytkownik paprot dnia 05 lipiec 2010 - 00:18 napisał

ksylo1, miałem podobny problem (192 cm. wzrostu) i ostatecznie zdecydowałem się na Yamahę TDM.
Dołączona grafika
850 cm3, 85 KM, jest trochę narowista, ale jak masz olej w głowie to dasz sobie radę. Bardzo wygodna, wyprostowana pozycja za kierownicą. Problemem jest wysoko położony środek ciężkości (jak zaczyna się przewracać to nie utrzymasz - przetestowane na parkingu :) Mój egzemplarz pochodzi z 1997 r., w zaplanowanym przez Ciebie budżecie zmieściłoby się półtora tdm'y :)
Co do Transalpa to też chciałem kupić i się nawet przymierzałem, ale jest za mały - miałem kolana poza owiewkami. Varadero z kolei to już pokaźne bydlę jak na początek.
Ewentualnie jakiś v-strom, ale to już większa kasa.
Tu masz porównanie tdm'y z fazerem, tdm'ka jest wyższa i węższa, co się przydaje w korkach :)
Dołączona grafika
Polecam!

nad TDMką myslałem.... wyglada na fajne moto choć nie miałem z nim jeszcze bliższej styczności. faktycznie taka cięzka?
problem troche z pojemnościa.. spora, myslalem max na 650ccm

#445 Użytkownik nie jest zalogowany   ksylo1 

Napisano 14 lipiec 2010 - 17:45

Wyświetl postUżytkownik dr Judym dnia 11 lipiec 2010 - 18:46 napisał

konkret ale w jakiej kwestii? odradzenia?prosze bardzo: pochylona sylwetka, podgiete kolana, sportowa kierownica. wszszystko to skutkuje bolem nadgarstkow, podudzi i karku po ok 500 km. czyli srednim dziennym dystansie ( po Polsce lub "dzikich krajach"). a w kwesti doradzenia. proponowalbym mimo wszystko Fazera (bardzo wygodny motocykl ( moze w wersji 1000ccm?), honde VFR super turystyczny motocykl z "dusza" i super wygladem lub BMW ( to sa juz wieksze pieniadze) np GS lub moze Suzuki Varadero ale to juz wielki motocykl ( i ciezki) i wieksze pieniadze. pzdr

cholera a juz prawie byłem zdecydowany na SV-ke! fazer i GS zdecydowanie za małe
VFR trzeba pooglądać:) BMW! jakie np?

Użytkownik ksylo1 edytował ten post 14 lipiec 2010 - 17:49

#446 Użytkownik nie jest zalogowany   paprot 

• nowy użytkownik
  • Wyświetl galerię
  • Hobby:fajka, motocykle

Napisano 16 lipiec 2010 - 20:31

Ksylo1, tdmka waży mniej więcej tyle co inne motocykle, tyle, że ma wysoko położony środek ciężkości, o którym trzeba pamiętać przy manewrach z małymi prędkościami. Fazer jest mniejszy, poręczniejszy, mając 4 cylindry rozpędza się spokojnie, miarowo a nie nerwowo (tdm'ka trochę jak turbodiesel - nic, nic, nic, 3 tyś obrotów - ŁUBUDU i ciągnie jak lokomotywa). Generalnie Fazer ze swoimi 100KM jest szybszy a tdm lepiej przyspiesza :) No i tdm ma z przodu koło 18" i większe skoki miększego zawieszenia, co znacząco zwiększa komfort na naszych drogach.
Tdm'a to mój pierwszy motocykl, leżałem tylko raz (nagła śnieżyca w marcu :), wywaliłbym się na każdym innym sprzęcie). Zwykle śmigam z prędkościami rzędu 120 km/h i tak jest najprzyjemniej - wygodna, wyprostowana pozycja za kierownicą, niezła ochrona przed wiatrem, pozostaje tylko podziwiać krajobraz.

#447 Użytkownik nie jest zalogowany   nekroskop 

• Hobby:Strong Man, motocykle, muzyka metalowa ,zegarki ,tabaka ,cygaro ,książka ,2WS
  • GG: 1563624

Napisano 18 lipiec 2010 - 20:58

Wczoraj nakulałem 500 km w siodle :)
Rano pod Grunwald ,tam pół dnia i z powrotem do domu. Upał straszny , korki jak cholera ale warto było. Dzień pełen wrażen. Za rok chyba powtórka :)

#448 Użytkownik jest zalogowany   irekm 

• Mistrz

Napisano 19 lipiec 2010 - 03:07

Czy ma ktos z kolegow doswiadczenie z Michelin Pilot Power ?

#449 Użytkownik nie jest zalogowany   Jędrek_38 

• Stowarzyszenie
  • Grupa: Stowarzyszenie
  • Hobby:Quady

Napisano 19 lipiec 2010 - 22:38

Witam. Jestem w trakcie wyboru pierwszego, wlasnego motocykla. Mam wobec tych maszyn duzo pokory, ale musze kupic bo dluzej nie wytrzymam :rolleyes: Na placu boju pozostaly Fazer600, i Suzuki SV650 lub GSR600. Co poradzicie ? Prosze o nie rozszerzanie ewentualnego wyboru o inne sprzety, bo i tak juz glupi jestem.
Pozdrawiam

#450 Użytkownik jest zalogowany   irekm 

• Mistrz

Napisano 20 lipiec 2010 - 01:48

Czesc

Moja rada bedzie troche o kant dupy rozbic bo nie jezdzilem na zadnym z tych motorow . Natomiast nie zamienilbym V2 na zaden inny 4 cyl silnik, i oczywiscie nie chodzi tutaj o max moc lub max predkosc . Ale jezeli lubisz uczucie HEMI w samochodzie to bedziesz lubia V2 w motorach . Ja wzialbym sv650 . Napewno znajda sie koledzy ktorzy maja doswiadczenie z tej klasy motorami zeby Ci doradzic . Sam jestem bardzo ciekawy

Użytkownik irekm edytował ten post 20 lipiec 2010 - 04:46

#451 Użytkownik nie jest zalogowany   Kojiro 

• Mistrz

Napisano 20 lipiec 2010 - 08:00

Jedrek: idz do salonu i sie przejedz. IMHO wszystkie trzy moga okazac sie zbyt narowiste jak na pierwsze moto i mozesz zalowac, ale to Twoj wybor. Jesli chodzi o ocene tych motocykli, abstrahujac od przydatnosci na pierwszy sprzet, to zgadzam sie z poprzednikiem, bierz sv650.

#452 Użytkownik nie jest zalogowany   ksylo1 

Napisano 20 lipiec 2010 - 11:17

Wyświetl postUżytkownik paprot dnia 16 lipiec 2010 - 20:31 napisał

Ksylo1, tdmka waży mniej więcej tyle co inne motocykle, tyle, że ma wysoko położony środek ciężkości, o którym trzeba pamiętać przy manewrach z małymi prędkościami. Fazer jest mniejszy, poręczniejszy, mając 4 cylindry rozpędza się spokojnie, miarowo a nie nerwowo (tdm'ka trochę jak turbodiesel - nic, nic, nic, 3 tyś obrotów - ŁUBUDU i ciągnie jak lokomotywa). Generalnie Fazer ze swoimi 100KM jest szybszy a tdm lepiej przyspiesza :) No i tdm ma z przodu koło 18" i większe skoki miększego zawieszenia, co znacząco zwiększa komfort na naszych drogach.
Tdm'a to mój pierwszy motocykl, leżałem tylko raz (nagła śnieżyca w marcu :), wywaliłbym się na każdym innym sprzęcie). Zwykle śmigam z prędkościami rzędu 120 km/h i tak jest najprzyjemniej - wygodna, wyprostowana pozycja za kierownicą, niezła ochrona przed wiatrem, pozostaje tylko podziwiać krajobraz.

paprot dzieki wielkie za cenne wskazówki, bede szukał TDM-ki w komisie. poogladam, przejade sie i zobaczymy...:)

#453 Użytkownik nie jest zalogowany   Jędrek_38 

• Stowarzyszenie

Napisano 20 lipiec 2010 - 12:20

Wyświetl postUżytkownik Kojiro dnia 20 lipiec 2010 - 08:00 napisał

Jedrek: idz do salonu i sie przejedz. IMHO wszystkie trzy moga okazac sie zbyt narowiste jak na pierwsze moto i mozesz zalowac, ale to Twoj wybor. Jesli chodzi o ocene tych motocykli, abstrahujac od przydatnosci na pierwszy sprzet, to zgadzam sie z poprzednikiem, bierz sv650.

To co kupic w takim razie? Mialem ograniczyc sie do tej trojki, ale niech bedzie. Nie chce zeby motocykl byl duzo ponad moje mozliwosci, a doswiadczenie mam mikre. Co proponujecie?

Pozdrawiam.
Edyta. Z drugiej strony podobaja mi sie czopery, i chcialbym drag stara 600, ale takie moto to raczej na wycieczki, bo na miescie stoisz w korku jak samochodem :( Z tym raczej dalbym sobie rade, bo nie jest to raczej strzala.

Użytkownik Jędrek_38 edytował ten post 20 lipiec 2010 - 12:24

#454 Użytkownik nie jest zalogowany   Kojiro 

• Mistrz

Napisano 20 lipiec 2010 - 13:06

Na pierwszy to zawsze poleca sie: Honde VTR 250, Kawasaki Z250R, albo uzywane Suzuki GS500 czy Honda CB500. Jednak najlepiej umowic sie na jazde probna w salonie i samemu sprobowac, tylko wtedy tak naprawde dowiesz sie, co jest najlepsze dla Ciebie.

#455 Użytkownik nie jest zalogowany   chwat 

• nowy użytkownik

Napisano 20 lipiec 2010 - 18:22

Akurat teraz jezdze na MICHELIN power sport. Zmienilem po Dunlpach (nie pamietam nazwy) o charakterystyce sport-turyst, bo wydawalo mi sie, ze mialy slaba przyczepnosc, ale Micheliny mnie wcale nie zachwycily. Owszem jest lepiej, ale zdarza sie niekontrolowany zanik przyczepnosci tu i owdzie, spodziewalem sie lepszych parametrow. Mam Ducati St2, 83 KM wiec niezbyt wiele i przy umiarkowanej jezdzie udalo mi sie zrobic na Michelinach 10 tkm, wiec to niezly rezultat, tym bardziej ze maja jeszcze troche bieznika. Nastepnym razem chyba zdecyduje sie na Pirelli Corsa, kazdy kto je mial to je zachwala, pewne cos w tym jest.

#456 Użytkownik jest zalogowany   irekm 

• Mistrz

Napisano 20 lipiec 2010 - 23:57

Dzieki za info. ja mialem na swoim osiolku Bridgestone BT014 super "lepkie" ale na dlugo nie wystarczyly i ostatnio mialem maly wystrzal z tylu przy 150km/h , szybko mi to podnioslo cisnienie . Zalozylem Micheliny dwa dni temu i sa OK

#457 Użytkownik nie jest zalogowany   dr Judym 

• regularny użytkownik

Napisano 21 lipiec 2010 - 17:11

Wyświetl postUżytkownik ksylo1 dnia 14 lipiec 2010 - 17:45 napisał

cholera a juz prawie byłem zdecydowany na SV-ke! fazer i GS zdecydowanie za małe
VFR trzeba pooglądać:) BMW! jakie np?

juz odpowiadam w sprawie BMW. chodzi o R 1200 GS. duzy i wygodny sprzet. ale to juz duzy wydatek. ma zalety. niemiecka robota, walrk Kardana wygodna pozycja i mnostwo doadatkow, ktore ulatwiaja jazde. . po za tym chcialem sprostowac blad, ktory zrobilem w poprzednim wpisie. . nie chodzilo mi o Suzuki gs Varadero (to jakas kompletna bzdura!) ale o Suzuki V.Strom. wielki i ciezki motocykl. ale fajny na polskie drogi a i po polnej drodze tez mozna sie przrejechac. niestety w Polsce w salonach nie jest dostepna wersja 1000ccm.

#458 Użytkownik nie jest zalogowany   dr Judym 

• regularny użytkownik

Napisano 21 lipiec 2010 - 17:20

Wyświetl postUżytkownik Kojiro dnia 20 lipiec 2010 - 13:06 napisał

Na pierwszy to zawsze poleca sie: Honde VTR 250, Kawasaki Z250R, albo uzywane Suzuki GS500 czy Honda CB500. Jednak najlepiej umowic sie na jazde probna w salonie i samemu sprobowac, tylko wtedy tak naprawde dowiesz sie, co jest najlepsze dla Ciebie.

odradzam motocykl o pojemnosci 250 ccm. po pol roku bediesz sie czul jak na rowerze. ja zaczynalem od GS 500 w wersji z owiewkami i bylem bardzo z niego zadowolony ale po roku zaczalem odczuwac niedosyt mocy. dlatego jesli jestes rozsadny polecilbym jakas rzedowa czworke o wygodnej pozycji, ktora wystarczylaby na dluzej. ale wszystko zalezy od srodkow jakimi dysponujesz, rodzaju motocykla jaki chcesz kupic, czy to ma byc nowka sztuka z salonu czy uzywany, sposobu eksploatacji (na codzien, do roboty, czy od wielkiego dzwonu?9. a i tak jak odpowiesz soSobie na te pytania, to bedziesz musial przejsc sie do salonow i " przysiasc sie " na ew. kandytatach

#459 Użytkownik nie jest zalogowany   Jędrek_38 

• Stowarzyszenie

Napisano 21 lipiec 2010 - 21:44

Jako ze nie mam doswiadczenia na motocyklach, ale radze sobie z duzymi quadami i smigam skuterem, na pierwsze moto wybralem Yamahe XJ 600. Nowa z salonu. Hołk.

Użytkownik Jędrek_38 edytował ten post 21 lipiec 2010 - 21:45

#460 Użytkownik nie jest zalogowany   Jędrek_38 

• Stowarzyszenie

Napisano 21 lipiec 2010 - 21:49

Wyświetl postUżytkownik dr Judym dnia 21 lipiec 2010 - 17:20 napisał

odradzam motocykl o pojemnosci 250 ccm. po pol roku bediesz sie czul jak na rowerze. ja zaczynalem od GS 500 w wersji z owiewkami i bylem bardzo z niego zadowolony ale po roku zaczalem odczuwac niedosyt mocy. dlatego jesli jestes rozsadny polecilbym jakas rzedowa czworke o wygodnej pozycji, ktora wystarczylaby na dluzej. ale wszystko zalezy od srodkow jakimi dysponujesz, rodzaju motocykla jaki chcesz kupic, czy to ma byc nowka sztuka z salonu czy uzywany, sposobu eksploatacji (na codzien, do roboty, czy od wielkiego dzwonu?9. a i tak jak odpowiesz soSobie na te pytania, to bedziesz musial przejsc sie do salonow i " przysiasc sie " na ew. kandytatach

Chyba nie ma w Polsce motocykla do ktorego sie nie przymierzalem.-)

Opcje tematu:

• (27 strony)
  • +
  • « Pierwsza
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • Ostatnia »