U mnie gołąbki robi Żona, ale do sosu nikogo nie dopuszczę, a jest zaje...
Krótki przepis:
Passata Mutti u mnie często dwie butelki idą. Normalna, nie ta z bazylią.
Cebule 4 - 5 szt.
Czosnek główka,
Cukier trzcinowy,
Sól,
Pieprz,
Majeranek,
Zioła prowansalskie,
Bazylia - suszona.
Tymianek - suszony,
Oregano - suszone.
Cebulę szklę i dodaję czosnek (olej rzepakowy). Dodaję przyprawy i zalewam odrobiną wody z gołąbków. Trzymam jeszcze chwilę na patelni i przerzucam do garnka zalewając pasattą.
Do smaku sól, cukier, pieprz. Jak zacznie bulgotać - blenduję całość - nawet gorący musi być gęsty. Jest to prosty, ale świetny sos. W zasadzie typowy włos sos pomidorowy(sugo al pomodoro)... Z nutą Polsko - Francuską (Majeranek + Zioła prowansalskie)