Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Mam jeszcze jedno pytanie czy Nomos w ogóle organizuje jakiekolwiek promocje czy też wyprzedaże? Mowa oczywiście o ich firmowym sklepie/stronie. 

Przez ostatni rok niczego takiego nie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze jedno pytanie czy Nomos w ogóle organizuje jakiekolwiek promocje czy też wyprzedaże? Mowa oczywiście o ich firmowym sklepie/stronie. 

Nie przypominam sobie. Jedyna opcja kupienia od nich czegoś taniej, to z kategorii „rare finds”, gdzie zawsze mają kilka refurbished. Ale to są często stare zegarki, sprzed ery inhouse.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Nie. Nigdy nie bylo i nie sadze aby byly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi👍 posprawdzam tych AD, których podaliście wcześniej, zobaczę co ciekawego mają 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj używki na polskim rynku, często są w bardzo dobrym stanie i za dużo mniejsze pieniądze. Nomos jest świetny, ale cena wg mnie nowych przesadzona.

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nomos podrozal jak wszystko... natomiast zgadzam sie, ze jak patrze na Cluba to manualna Alpha kosztuje ~1.400 EUR, tak samo wykonana koperta i tarcza ale w Clubie z automatem od Nomosa kosztuje 2 x tyle. Wg mnie oplaca sie kupowac bazowe wersje na manualnej Alphie (ktora jednak z mojego doswiadczenia jest podatna na namagnesowanie - prawdopodobnie z racji niewielkiej grubosci) albo skomplikowane zegarki jak Zurich Weltzeit. Mid range robi sie drogawy (choc wystarczy popatrzec np. na ceny Black Bay 36 / 39 / 41 by zrozumiec, ze nie az tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś szukał, to będę się rozstawał ze swoim Clubem 703.

IMG_0232.thumb.jpeg.c15b2382f58b1d4b19e6f1114b639769.jpeg

IMG_0265.thumb.jpeg.6ce060169fc4efee8af1af167784df62.jpeg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łomatko, koniec świata. Coś za niego wpada, czy redukcja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, evilym napisał(-a):

Zapytam tak niezobowiązująco 😉 w jakiej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, rafi napisał(-a):

Łomatko, koniec świata. Coś za niego wpada, czy redukcja?

Redukcja nie. Trzymam się 3 sztuk + G-shock.

Jest kilka pomysłów.

Początkowo myślałem o zamianie na Oriona, ale w sumie coraz rzadziej ubieram się elegancko do pracy. A szkoda bo mi się podoba.

Skłaniam sie ku Clubowi Sport 37mm lub innej marce. Coś sportowego na bransolecie, ale po założeniu skórzanego paska będzie pasował nawet do garnituru.

12 godzin temu, Nocny Jastrząb napisał(-a):

Zapytam tak niezobowiązująco 😉 w jakiej cenie?

U mnie jak w najlepszym butiku. Wszystko ustalane indywidualnie 😉

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malo co dorownuje wszechstronnosci Cluba ale manuala na dwa razy drozszy automat ja osobiscie bym nie zamienil. Do sportowego stroju masz inne zegarki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli dojrzewam do zakupu Nomosa. Myślę właśnie nad modelem Club. Jaką opinią cieszą się mechanizmy w tych zegarkach? Nie ma problemu z serwisowaniem przez niezależnych zegarmistrzów?

Wysłane z mojego motorola edge 30 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alpha jest projektowana w oparciu o stary dobry 7001 Peseux, 3-wskazówkom automaty w Clubie też powinny być do ogarnięcia.

Swego czasu Nomos dostarczał bez problemów części niezależnym zegarmistrzom. Nie wiem jak teraz.

Plus ceny serwisu u producenta są dość uczciwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, eye_lip napisał(-a):

Lata temu miałem taką ciekawą Tetrę i wróciła do mnie dziś od kolegi któremu sprzedałem 😄

P1070988.jpg

P1070986.jpg

Nie widziały mi się z początku, a teraz mnie jakoś "hipnotyzują".

Kurde mój jeszcze w naprawie do końca stycznia...

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lata temu miałem taką ciekawą Tetrę i wróciła do mnie dziś od kolegi któremu sprzedałem
P1070988.thumb.jpg.29310e3703e51c928d40e67f7dc4360f.jpg
P1070986.thumb.jpg.1b1fcdfb4bf38d0d1dc17cd2cfdbc537.jpg

Fajny. Tu jest już Alpha? To 27,5 czy 29,5?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizmy na bazie Peseux nie występowały w srebrnym kolorze i w takim wykończeniu pasami genewskimi, to Alfa. Duża wersja.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, Ile Ty masz w nadgarstku?
Jako casualowy Orion ten jest świetny, tylko na brązowym pasku Nomosa. Wiem, bo miałem go na nadgarstku. Cały czas ze mną chodzi, choć na teraz w planie mam coś innego.

7f4fe978e2e2c88fd18b5598a55bd8cf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.01.2025 o 11:54, cordi7 napisał(-a):

Malo co dorownuje wszechstronnosci Cluba ale manuala na dwa razy drozszy automat ja osobiscie bym nie zamienil. Do sportowego stroju masz inne zegarki :P

Jakby Club Sport był dostępny w manualu to też bym wolał tańszego. Ale wyboru nie mam, więc głównym kandydatem od Nomosa jest właśnie Sport 37mm.

Chcę zmaksymalizować uniwersalność mojej mini kolekcji.

20 godzin temu, rafi napisał(-a):

Łukasz, Ile Ty masz w nadgarstku?
Jako casualowy Orion ten jest świetny, tylko na brązowym pasku Nomosa. Wiem, bo miałem go na nadgarstku. Cały czas ze mną chodzi, choć na teraz w planie mam coś innego.

7f4fe978e2e2c88fd18b5598a55bd8cf.jpg

Niespełna 17cm. Bliżej do 16,5.

Orion jest naprawdę fajny. Długo o nim myślałem, gdy chciałem kupić coś bardziej eleganckiego niż mój Club.

Ale szukam zegarka który będę mógł nosić do wszystkiego. Czyli w pracy jakieś chinosy + koszula, ale po pracy dresiaki i t-shirt...

Taki mi chodził (chodzi?) po głowie.

301-309-detail-22-1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niespełna 17cm. Bliżej do 16,5.
Orion jest naprawdę fajny. Długo o nim myślałem, gdy chciałem kupić coś bardziej eleganckiego niż mój Club.
Ale szukam zegarka który będę mógł nosić do wszystkiego. Czyli w pracy jakieś chinosy + koszula, ale po pracy dresiaki i t-shirt...

Taki mi chodził (chodzi?) po głowie.
301-309-detail-22-1.jpg&key=7ca181c27b1bb22ba6036f75a02bb48cb85a2c318efdc203825fca81e66c1d5a

Do mnie też ten gada od lat. Ale tą wersję 38 z datą miałem okazję mierzyć, na brązowym pasku. I jest naprawdę ekstra. Prawie byłem na nią zdecydowany, ale zacząłem się przyglądać komplementarności swojego zbiorku i stwierdziłem, że skoro już mam kupować coś casualowo - eleganckiego, to tym razem może z ciemną tarczą…

Orion do Chinosów i koszuli, polo, czy t-shirta pasuje świetnie. Do dresików może mniej. Ale z drugiej strony, skoro i tak wszyscy mamy za dużo zegarków (w kategoriach „zwykłych ludzi”), to powinniśmy kupować to, co nas kręci i najbardziej nam się podoba, a dodatkowo się jakoś uzupełnia.
Dobra, bo zaraz będzie, że Ci mówię, jak masz żyć
a Nomos Club Sport 37 to świetny zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, rafi napisał(-a):

Do mnie też ten gada od lat. Ale tą wersję 38 z datą miałem okazję mierzyć, na brązowym pasku. I jest naprawdę ekstra. Prawie byłem na nią zdecydowany, ale zacząłem się przyglądać komplementarności swojego zbiorku i stwierdziłem, że skoro już mam kupować coś casualowo - eleganckiego, to tym razem może z ciemną tarczą…

Orion do Chinosów i koszuli, polo, czy t-shirta pasuje świetnie. Do dresików może mniej. Ale z drugiej strony, skoro i tak wszyscy mamy za dużo zegarków (w kategoriach „zwykłych ludzi”), to powinniśmy kupować to, co nas kręci i najbardziej nam się podoba, a dodatkowo się jakoś uzupełnia.
Dobra, bo zaraz będzie, że Ci mówię, jak masz żyć emoji16.png
a Nomos Club Sport 37 to świetny zegarek.

Heh, spoko - każdej rady chętnie wysłucham! Dla mnie Orion wydaje się bardzo elegancki i niezależnie od paska, do T-shirta już bym go pewnie nie założył... Dlatego skierowałem swoje myśli w zupełnie innym kierunku. Ale jeszcze mam dużo czasu do namysłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spam. 
Słodko-gorzka Tetra - dzień czwarty. To naprawdę świetny zegar: smak, wykończenie, własny mechanizm… 

Przy okazji, taki manual ze standardową autonomią chodu, noszony codziennie, uczy systematyczności. Mam oczywiście manuale, ale na przykład Helvetię noszę bardzo rzadko, i zwykle zakładam ją jednorazowo. Z kolei Hamiego noszę czasami seriami po kilka dni, ale on ma tak długą rezerwę chodu, że po prostu nakręcam go kiedy mi się przypomni i jeszcze nie zdarzyło się, żeby zatrzymał się w trakcie noszenia. A Tetra dziś mi się zatrzymała 😂

IMG_9829.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi