Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
tomek123er

Klub Miłośników Zegarków Nomos

Recommended Posts

O widzisz. To dlatego tak minusie podoba :) Mój Nomos już chyba od wakacji nie widział skory, tylko noszę go na tym silikonie :) W końcu wersja sport ;)

Dziś coś ze starszej generacji :)

Te wskazówki jakoś mi nie leżą, ale... najważniejszy mechanizm. co tam w środku jest? To samo co w nowych wersjach?

Czas zmienia perspektywę

Te wskazówki jakoś mi nie leżą, ale... najważniejszy mechanizm. co tam w środku jest? To samo co w nowych wersjach?

Peseux 7001, w wersji 1TS.

dzięki za info.

hm... nomos poza tym, że pięknie wygląda z tarczy to jeszcze te plecy - pięknie ma dopracowany mechanizm - zarówno wizualnie jak i mechanicznie to istne arcydzieło w swojej klasie :)

Czas zmienia perspektywę

dzięki za info.

hm... nomos poza tym, że pięknie wygląda z tarczy to jeszcze te plecy - pięknie ma dopracowany mechanizm - zarówno wizualnie jak i mechanicznie to istne arcydzieło w swojej klasie :)

Przypomniałem sobie, ten niebieski silikon jest od Timexa :)

ok, dziękuję.

Pytanie brzmi czy jest jakaś inna marka, która produkuje podobne zegarki stylistycznie trzymając się jakości?

Czas zmienia perspektywę

Guest norbie

Zob. niemieckie marki - np. Montblanc (niemiecki Szwajcar), Junghans, Nivrel, Union Glashutte, Stowa, Defakto, Laco, Junkers.

Wszystkie starają się trzymać poziom jakości wykonania, z reguły adekwatny do ceny (choć na relatywnie niską cenę niektórych modeli zegarków wpływa też istotnie fakt użycia japońskich werków), ale wpadki zdarzają się wszystkim.

dzięki za info.

Coś w tym jest

a1bb7d1d441f3124e65df18d397d6af4.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Mój Nomos debiutuje w roli zegarka na konferencję, wiec dostał nowy, czarny paseczek :)

post-2232-0-95532500-1519740858_thumb.jpg

I bardzo mu w nim do twarzy :)

Miłego dnia!

Koledzy, czy ktoś posiada lub miał okazję mierzyć model Ahoi? Przymierzam się do niego ale obawiam się średnicy i rozstawu L2L.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czy mi się wydaje czy po wchłonięciu przez stronę Nomosa strony sklepu „nomos store” przy okazji grawerowanie przestało być gratisowe? Wydaje mi się, że kosztowało dotychczas eine Null Zero €, a teraz 48 EUR. Ogólnie to mam straszną ochotę na Tangente i w tym kwartsle planowałem zakupić.

Mam prośbę o pomoc, w szczególności do osób mających doświadczenie z zegarkami z serii neomatik (mechanizm DUW 3001).

Kupiłem taki zegarek przez internet i mam z nim kilka problemów. Rozważam zwrot.

Ręczne nakręcanie działa bardzo ciężko, wydawane są przy tym lekko 'chropowate' dźwięki. Po spróbowaniu od razu przestałem kręcić, bo sprawiało to wrażenia, że mógłbym uszkodzić mechanizm. Rozumiem, że zegarek jest automatyczny, ale to chyba nie powinno tak działać.

Rotor powinien zatrzymać się przy pełnej rezerwie i jestem mocno przekonany, że to w moim zegarku nie działa.

No i wisienka na torcie: zegarek jest bardzo nieprecyzyjny, w ciągu doby śpieszy się ponad jedną minutę.

Bardzo mnie to zaskoczyło, bo ogólnie trudno spotkać się z narzekaniem na te zegarki.

Sądzicie, że powinienem nie bawić się w żadne naprawy i jak najszybciej odstąpić od umowy?

Rotor powinien zatrzymać się przy pełnej rezerwie i jestem mocno przekonany, że to w moim zegarku nie działa.

No i wisienka na torcie: zegarek jest bardzo nieprecyzyjny, w ciągu doby śpieszy się ponad jedną minutę...

ROTOR nie powinien się zatrzymać przy pełnym naciągu, to tak nie działa.

Jeśli możesz odstąpić od umowy, zrób to lub dogadaj się, że wymienią Ci na nowy, wolny od wad . Shit heppens.

Edited by tomek123er

Dokładnie. Taka odchyłka chodu to sygnał, że mechanizm wymaga interwencji.

Mam prośbę o pomoc, w szczególności do osób mających doświadczenie z zegarkami z serii neomatik (mechanizm DUW 3001).

Kupiłem taki zegarek przez internet i mam z nim kilka problemów. Rozważam zwrot.

Ręczne nakręcanie działa bardzo ciężko, wydawane są przy tym lekko 'chropowate' dźwięki. Po spróbowaniu od razu przestałem kręcić, bo sprawiało to wrażenia, że mógłbym uszkodzić mechanizm. Rozumiem, że zegarek jest automatyczny, ale to chyba nie powinno tak działać.

No i wisienka na torcie: zegarek jest bardzo nieprecyzyjny, w ciągu doby śpieszy się ponad jedną minutę.

Bardzo mnie to zaskoczyło, bo ogólnie trudno spotkać się z narzekaniem na te zegarki.

Sądzicie, że powinienem nie bawić się w żadne naprawy i jak najszybciej odstąpić od umowy?

jak zerknąłbyś kilka postów wyżej to zobaczyłbyś że posiadam zegarek z tym mechanizmem.

zanim cokolwiek skomentuję odpowiedz mi proszę na pytanie: ile zegarków z naciągiem automatycznym posiadałeś przed zakupem Nomosa (niemieckie, szwajcarskie, japońskie, chińskie...jakiekolwiek)?

nie zrozum mnie źle, ale po tym co napisałeś mam obawy, że nie miałeś wcześniejszych doświadczeń z tego typu zegarkami.

moje doświadczenia z Nomosem i innymi zegarkami: nakręcanie jest ciężkie, mam inne zegarki które nakręcają się lżej, ale też inne które nakręcają się zupełnie podobnie jak Nomos.

przy nakręcaniu słyszę "chropowate dźwięki" ale takie same dźwięki słyszę przy innych mechanizmach.

nie ma tu sytuacji w której kręcisz koronką i jest ......cisza.

oczywiście wiele może być interpretacji stwierdzenia "chropowate dźwięki"

dodatkowo, co mnie trochę zdziwiło, wahnik pracuje dość głośno.

oczywiście nie neguję tego, że mogłeś otrzymać uszkodzony zegarek. tak jak koledzy napisali odchyłka jest dość spora.

jednakże odchyłka na poziomie 10 sekund nie byłaby niczym dziwnym.

zmierz jeszcze raz (ale dokładnie) odchyłkę

Wszystkie Nomosy są fotogeniczne

7cce1d06a60e518a893824c435c0377b.jpg

Wszystkie Nomosy są fotogeniczne

Ależ ta tarcza robi robotę :)

lort - daj więcej zdjęć :)

Proszę bardzo ....Dzisiejsze

8229c9adda6c3c74ad7ff393a5f09e02.jpg765ea4a5b6aa40f4bdee393a0168d426.jpg

Ciekawe czy w tych nowych kostatkach silvercut też jest plastik dookoła mechanizmu jako wypełnienie koperty? Czy ktoś ma takie info?

dd9d2f0f507bd8c813303fef9065e20f.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edited by Ram83

Guest norbie

lort - dzięki. Świetny zegarek. Do tej pory myślałem, że Doxa grafic jest najładniejszą bauhausową kostką. Teraz mam wątpliwości :)

post-54231-0-73023500-1521586205.jpg

lort - dzięki. Świetny zegarek. Do tej pory myślałem, że Doxa grafic jest najładniejszą bauhausową kostką. Teraz mam wątpliwości :)

dostałem propozycję jej kupna jak szukałem kostki. podchodziłem do tej Doxy kilka razy. jednak się uparłem że ma być kanciasta kostka i już :)

Co sądzicie o nowościach?

Wersje oparte o nowy mechanizm:

https://nomos-glashuette.com/en/watches/series/update

Nowy model - Autobahn:

https://nomos-glashuette.com/en/watches/families/autobahn

Jak dla mnie to raczej rozczarowanie.

Autobahn kompletnie nie pasuje mi do stylu Nomosa, a nowe wersje klasyków fajne, ale ogromne.

instagr.am/klxn

Widać marka chce poszerzyć ofertę. Nowy model nie w moim typie, ale nowe wersje klasyków stanowią ciekawe wzbogacenie oferty.