Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.04.2024 o 18:35, a_team napisał(-a):

Czy orientuje się ktoś jaką odchyłkę dobową ma mechanizm IW500113 w IWC Portuguese Automatic 7-Days ?
Szukam, szukam i ciężko znaleźć emoji53.png

Chodziło Ci o mechanizm  51011 z iw500113? Bo w serii 7 days kojarzę poza tym jeszcze mechanizm 52010 z serii iw5007 (poprzednia) i najnowszy 52011 z serii iw5017.

Jeżeli pytasz o dobową odchyłkę w mechanizmie 51011 z serii IW5001 to nie znam dokładnych danych, ale rozmawiałem z dwoma zegarmistrzami i mówili, że mechanizm  z kolejnej serii (5007) jest dużo lepszy (pytalem bo na rynku wtórnym jest imo znaczna różnica w cenie pomiędzy seria iw5001 a iw5007).

Na szybko widzę w internecie dane o +6, ale też wspomnienie o “heard so many bad reviews about its accuracy” tej pierwszej serii (na watchuseek temat “Question about the wearability of the IWC Portuguese 7 days” i tam masz kilka wypowiedzi) i to jest coś, co kojarzę więc jeżeli tego nie robiłeś, to może poszperaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jedynie info, że starszy mechanizm przez jeden bęben trzyma różnie odchyłkę w zależności w jakim stopniu jest najręcony. Niwy mechanizm z dwoma bębnami podobno bardziej to niweluje, ale cena też sporo się różni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.05.2024 o 10:45, skar napisał(-a):

Chodziło Ci o mechanizm  51011 z iw500113? Bo w serii 7 days kojarzę poza tym jeszcze mechanizm 52010 z serii iw5007 (poprzednia) i najnowszy 52011 z serii iw5017.

Jeżeli pytasz o dobową odchyłkę w mechanizmie 51011 z serii IW5001 to nie znam dokładnych danych, ale rozmawiałem z dwoma zegarmistrzami i mówili, że mechanizm  z kolejnej serii (5007) jest dużo lepszy (pytalem bo na rynku wtórnym jest imo znaczna różnica w cenie pomiędzy seria iw5001 a iw5007).

Na szybko widzę w internecie dane o +6, ale też wspomnienie o “heard so many bad reviews about its accuracy” tej pierwszej serii (na watchuseek temat “Question about the wearability of the IWC Portuguese 7 days” i tam masz kilka wypowiedzi) i to jest coś, co kojarzę więc jeżeli tego nie robiłeś, to może poszperaj.

IWC nie podaje dokładnych danych, jednak w instrukcji obsługi zegarków z 7 dniową rezerwą chodu jest (a przynajmniej był kiedys) zapis że dopuszcza się dzienną odchyłkę na poziomie 7 sekund.

I zgadza się, 5007 jest juz bardziej dopracowany i ma lepszą odchyłkę, należy jednak pamiętać o tym, że każdy z tych mechanizmów można wyregulować u dobrego zegarmistrza, nie tylko w autoryzowanym serwisie 😅 To nie "rocket science", a że IWC nie daje certyfikatu chronometru nie oznacza że jest gorszym mechanizmem 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IWC nie podaje dokładnych danych, jednak w instrukcji obsługi zegarków z 7 dniową rezerwą chodu jest (a przynajmniej był kiedys) zapis że dopuszcza się dzienną odchyłkę na poziomie 7 sekund.
I zgadza się, 5007 jest juz bardziej dopracowany i ma lepszą odchyłkę, należy jednak pamiętać o tym, że każdy z tych mechanizmów można wyregulować u dobrego zegarmistrza, nie tylko w autoryzowanym serwisie To nie "rocket science", a że IWC nie daje certyfikatu chronometru nie oznacza że jest gorszym mechanizmem

Czyli mogę wywnioskować z Twojej wypowiedzi, że nie powinienem się bać starszego mechanizmu, jeśli nie chce dopłacać kilkadziesiąt tysięcy, bo jest to kwestia regulacji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, a_team napisał(-a):

Czyli mogę wywnioskować z Twojej wypowiedzi, że nie powinienem się bać starszego mechanizmu, jeśli nie chce dopłacać kilkadziesiąt tysięcy, bo jest to kwestia regulacji ? emoji846.png

Nie kupuj zegarka z mechanizmem 51XXX. Miałem i nie byłem zadowolony - rotor jest na ślizgu, nie ma podparcia i wali w szkiełko przy gwałtowniejszych ruchach ręką, mechanizm jest mało dokładny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, a_team napisał(-a):

Czyli mogę wywnioskować z Twojej wypowiedzi, że nie powinienem się bać starszego mechanizmu, jeśli nie chce dopłacać kilkadziesiąt tysięcy, bo jest to kwestia regulacji ? emoji846.png

Dokładnie. 7 dniowe IWC i tak prawie zawsze miały mymieniane sprężyny / bęben podczas serwisu więc wiedzieli gdzie są bolączki tych werków. Pamiętaj jednak, że inny werk to również delikatne zmiany koperty / tarczy... ja osobiście natomiast jestem fanem starszych referencji ☺️ Jest jak z każdym innym zegarkiem - nigdy nie wiesz na co trafisz, wszakże nie są to nowe modele, trzeba więc zainwestować w serwis.

Edytowane przez TomASH
Typo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie kupuj zegarka z mechanizmem 51XXX. Miałem i nie byłem zadowolony - rotor jest na ślizgu, nie ma podparcia i wali w szkiełko przy gwałtowniejszych ruchach ręką, mechanizm jest mało dokładny.

Tutaj właśnie chyba chodzi o twn mechanizm, ref zegarka IW500113

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, a_team napisał(-a):

Tutaj właśnie chyba chodzi o twn mechanizm, ref zegarka IW500113

Rotor na ślizgu, dokręcany tą jedną śrubką przy osi - ona potrafi się odkręcać, miałem podobnie w zegarku z mechanizmem 80111 IWC. Rotor i sam mechanizm są bardzo duże w stosunku do koperty (zawsze się zastanawiałem ile grubości mają jej ścianki; podejrzewam, że około 1mm). To sprawia że pracuje również w płaszczyźnie pionowej przy gwałtownych ruchach ręką i uderza w szkiełko. Żeby nie było, nie odradzam, bo to jest bardzo fajny zegarek - duży i gruby, niestety nudny na dłuższą metę (jak dla mnie). Gdybym naprawdę miał go kupić, mając swoje doświadczenia, wybrałbym coś na 52XXX. Na pewno będzie lepiej ze względów użytkowych. A wygląda tak samo.

Dodaję parę archiwalnych fotek mojego sprzętu:

IMG_20180130_164719.thumb.jpg.57c683169b4d44de7154b25b95c16585.jpg

IMG_20180621_1539096.thumb.jpg.e0e7c3f9f4c61399507c27f225966e15.jpg

I taka informacja z serwisu, bo oczywiście hałas był taki, że oddałem do naprawy.

DSC_2173.thumb.JPG.3ce45557a63c153373f1b8d28c6e0027.JPG

I jeszcze jedna bardzo istotna sprawa, jeżeli już zdecydujesz się kupić - koniecznie obejrzyj zegarek na żywo, bo w moim był fakap - zgrywanie wskazówek na godzinie 12 i 6 - one są dość długie a tarcza jest duża, od razu widać że coś się nie zgrywa. Ja kupiłem swojego na Chrono24 i musiałem z tym żyć...

Edytowane przez facecik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rotor na ślizgu, dokręcany tą jedną śrubką przy osi - ona potrafi się odkręcać, miałem podobnie w zegarku z mechanizmem 80111 IWC. Rotor i sam mechanizm są bardzo duże w stosunku do koperty (zawsze się zastanawiałem ile grubości mają jej ścianki; podejrzewam, że około 1mm). To sprawia że pracuje również w płaszczyźnie pionowej przy gwałtownych ruchach ręką i uderza w szkiełko. Żeby nie było, nie odradzam, bo to jest bardzo fajny zegarek - duży i gruby, niestety nudny na dłuższą metę (jak dla mnie). Gdybym naprawdę miał go kupić, mając swoje doświadczenia, wybrałbym coś na 52XXX. Na pewno będzie lepiej ze względów użytkowych. A wygląda tak samo.
Dodaję parę archiwalnych fotek mojego sprzętu:
IMG_20180130_164719.thumb.jpg.57c683169b4d44de7154b25b95c16585.jpg
IMG_20180621_1539096.thumb.jpg.e0e7c3f9f4c61399507c27f225966e15.jpg
I taka informacja z serwisu, bo oczywiście hałas był taki, że oddałem do naprawy.
DSC_2173.thumb.JPG.3ce45557a63c153373f1b8d28c6e0027.JPG
I jeszcze jedna bardzo istotna sprawa, jeżeli już zdecydujesz się kupić - koniecznie obejrzyj zegarek na żywo, bo w moim był fakap - zgrywanie wskazówek na godzinie 12 i 6 - one są dość długie a tarcza jest duża, od razu widać że coś się nie zgrywa. Ja kupiłem swojego na Chrono24 i musiałem z tym żyć...

Dzięki za obszerne info. Jestem na etapie zbierania informacji, ostateczna decyzja jeszcze nie podjęta, zegarek jest w Warszawie w sklepie Le Sabre, więc na pewno oglądałbym przed zakupem Kusi tym, że na nowszym mechaniźmie jest ok 30-40 tys zł droższy - mowa tu o zegarku w różowym złocie

816a205fdd8740843b780850361879f7.jpg
426fd5ac2f283dc64c66ce5df5ef7159.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, a_team napisał(-a):

Dzięki za obszerne info. Jestem na etapie zbierania informacji, ostateczna decyzja jeszcze nie podjęta, zegarek jest w Warszawie w sklepie Le Sabre, więc na pewno oglądałbym przed zakupememoji846.png Kusi tym, że na nowszym mechaniźmie jest ok 30-40 tys zł droższy - mowa tu o zegarku w różowym złocie emoji846.png

816a205fdd8740843b780850361879f7.jpg
426fd5ac2f283dc64c66ce5df5ef7159.jpg

Powtórzę jeszcze raz, nie traktuj tego co napisałem jako próby zniechęcenia Cię do zakupu. PA to bardzo fajny zegarek, tylko trzeba znać jego ograniczenia, a tymi są rozmiar (średnica i wysokość) i chimeryczny mechanizm. Jeżeli masz okazję obejrzeć go przed zakupem na żywo, to tylko na +. Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Powtórzę jeszcze raz, nie traktuj tego co napisałem jako próby zniechęcenia Cię do zakupu. PA to bardzo fajny zegarek, tylko trzeba znać jego ograniczenia, a tymi są rozmiar (średnica i wysokość) i chimeryczny mechanizm. Jeżeli masz okazję obejrzeć go przed zakupem na żywo, to tylko na +. Powodzenia!

Nie odbieram tego tak, ale chcę podjąć decyzję świadomie a dzięki Twojemu opisowi ta decyzja właśnie taka może być. Dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze taką informację, aby uzupełnić fakty: na kilkanaście 7 dniowych Portugalczyków sprzedanych w Krakowie ok 20 lat temu, kilka wracało nagminnie do serwisu a jeden został wymieniony na nowy. Procentowo jest to więc zegarek podwyższonego ryzyka 😅 Ciekawe jest tez to, że Big Pilot nie miał takich problemów 😁 Może więc faktycznie problem stanowiła sama koperta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś chce?
4999b3b24d1327fd26b6a46270964ed2.jpg

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lort napisał(-a):

Ktoś chce?
4999b3b24d1327fd26b6a46270964ed2.jpg

Proponują już 20% rabatu, czy to jeszcze nie ten czas? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Proponują już 20% rabatu, czy to jeszcze nie ten czas? 

Jak na mój gust to musieliby 30% dać, żeby go rozważać (59 300 PLN to cena na stronie IWC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek. Gdyby miał mikroregulację w zapięciu, to za 60-70% ceny katalogowej poważnie bym go rozważał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po przymiarkach mocno napaliłem się na tego inżyniera... ale potem poczytałem o mechanizmie i mi przeszło. :) W zegarku za 10k to jeszcze może bym to zaakceptował, ale to są nieco inne pieniądze i zdecydowanie wyższe oczekiwania. IWC jest IMO niepoważne.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdziwiłem się że jest od ręki. O rabat zapytałem z ciekawości i bez szans. Cena 13100 EUR.
Dobrze leżał na nadgarstku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, machlo napisał(-a):

Ja po przymiarkach mocno napaliłem się na tego inżyniera... ale potem poczytałem o mechanizmie i mi przeszło. :) W zegarku za 10k to jeszcze może bym to zaakceptował, ale to są nieco inne pieniądze i zdecydowanie wyższe oczekiwania. IWC jest IMO niepoważne.

A co złego piszą internety  o tym mechanizmie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kingcrimson napisał(-a):

A co złego piszą internety  o tym mechanizmie?

Nie trzyma czasu za dobrze.

FS: Zenith A384 | Grand Seiko SBGX093

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi