Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Guest arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Recommended Posts

W dniu 29.07.2024 o 15:13, KrysH napisał(-a):

Super nie wiedziałem że robią 39mm z tą “onion crown” - zawsze myślałem że tylko te większe piloty 44mm ją mają. Ta koronka jest świetna tak poza tym! Jak już raz się nią pobawiłem to bardzo polubiłem. 

Nie robią i nie robili Marków z "onion crown" a z "diamond crown". Tak wygląda cebulowa koronka. 🙂 

tempkrone-vintageTbAYXMZfuTpgQ_600x600.jpg.372d96b111cd098288c4055890315731.jpg

Edited by memento mori

22 minutes ago, memento mori said:

Nie robią i nie robili Marków z "onion crown" a z "diamond crown". Tak wygląda cebulowa koronka. 🙂 

tempkrone-vintageTbAYXMZfuTpgQ_600x600.jpg.372d96b111cd098288c4055890315731.jpg

A widzisz! dziękuję za poprawkę czegoś się właśnie nauczyłem, dziękuje! 

45 minut temu, KrysH napisał(-a):

A widzisz! dziękuję za poprawkę czegoś się właśnie nauczyłem, dziękuje! 

Ja się nauczyłem, jak 15 lat temu zamawiając pilota w Steinharcie można było sobie wybrać rodzaj koronki lub zamówić i zmienić po zakupie zegarka. 🙂

Edited by memento mori

2 godziny temu, facecik napisał(-a):

Bez dziecięcego paska znacznie lepiej. Zabieram go na wakacje.

IMG_1380.thumb.jpg.6a372d007d1bfc6866ac27c27e9ac1d8.jpg

Świetnie pasuje ten pasek! Można wiedzieć gdzie taki można nabyć? 🤔

W dniu 30.07.2024 o 17:11, mariusz1986 napisał(-a):

Świetnie pasuje ten pasek! Można wiedzieć gdzie taki można nabyć? 🤔

Ja mam ten pasek do przejęcia, niewiele używany.

Kto rano wstaje ten leje jak z cebra...

Jest w Krakowie. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Strojny

5 minut temu, Dorian06 napisał(-a):

Strojny

Ponoć kończy współpracę z IWC. Obecnie wyprzedaje stoki. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Może i tak być. 

Gdzie mamy teraz najbliższy salon IWC? 

Jest jeszcze w Katowicach w Silesi i Jubitomie - ale rzeczywiście IWC kończy współpracę i przechodzi na sprzedaż butikową.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jest jeszcze w Katowicach w Silesi i Jubitomie - ale rzeczywiście IWC kończy współpracę i przechodzi na sprzedaż butikową.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W jubitomie na to co mają w salonie dają rabaty

W dniu 25.08.2024 o 00:20, mario1971 napisał(-a):

Ponoć kończy współpracę z IWC. Obecnie wyprzedaje stoki. 

IWC wzięło się za czystki u AD... od ponad roku również JLC czy Panerai przechodzą już na sprzedaż butikową - taka jest długoterminowa strategia Richemont. 

Czy to dobrze, czy źle okaże się za kilka lat. 

Moim zdaniem, jeśli kupować IWC u AD to właśnie teraz, kiedy wyprzedają to co mają na stanie... szkoda tylko, że IWC odkupiło  najbardziej "chodliwe" sztuki więc autoryzowani sprzedawcy mają teraz dość marne stocki 😒

2 godziny temu, TomASH napisał(-a):

IWC wzięło się za czystki u AD... od ponad roku również JLC czy Panerai przechodzą już na sprzedaż butikową - taka jest długoterminowa strategia Richemont. 

Moim zdaniem, jeśli kupować IWC u AD to właśnie teraz, kiedy wyprzedają to co mają na stanie... szkoda tylko, że IWC odkupiło  najbardziej "chodliwe" sztuki więc autoryzowani sprzedawcy mają teraz dość marne stocki 😒

Jestem ciekawy czy w takim razie powstaną w Polsce salony IWC czy Panerai... 🫠

W dniu 30.08.2024 o 15:28, mariusz1986 napisał(-a):

Jestem ciekawy czy w takim razie powstaną w Polsce salony IWC czy Panerai... 🫠

A ja się zastanawiałem, dlaczego w ostatnich latach wszystkie IWC poznikały ze sklepów, a kiedyś, np. w Warszawie były w kilku miejscach, np. Galeria Mokotów, Kruki, etc. Byłem właśnie w Bolonii a tam duży ładny salon IWC a wcześniej na Malcie, a tam ładny mały salon IWC. A w Warszawie, to ze świecą szukać. Trochę szkoda. Zresztą, widzę, że ostatnio IWC nie jest już tak u nas popularne jak kilka lat temu. Sam mam Pilota Chronographa Saint Exupery i Portofino Hand Wound 8 days, ale pewnie sprzedam, bo jakoś przestałem w nich chodzić.

Kiedyś dałbym się zabić za ten zegarek, a teraz od lat w nim już nie chodzę, tylko nakręcam od czasu do czasu.

IMG_6521.jpg

Mam Mark XV i XVI (tego drugiego planuję wkrótce wystawić na bazarek) i w obu zegarkach bardzo cenię sobie to, że są dosyć cienkie. Zauważyłem, że ten wymiar - zaraz obok L2L - stał się dla mnie kluczowy w kontekście wygody.

Wbrew logice zaczął za mną chodzić 3706, który na papierze nie należy do czempionów tej kategorii (14,6 mm). Z różnych recenzji wynika, że iwc zrobiło kilka stylistycznych zabiegów, które mają sprawiać, że rozmiar nie jest tak dojmujący, jak mogą to sugerować suche liczby.

Stąd, zanim podejmę dalsze kroki, chciałem zasięgnąć rady. Miał ktoś z Was do czynienia z tym modelem i może podzielić się wrażeniami? A może jest tu jakiś szczęśliwy posiadacz z Warszawy lub okolic, który pozwoliłby mi przymierzyć swój model?

Niestety nie pomogę w przymiarce... ale miałem kilka lat temu 3706 i przyznam, że na nadgarstku leżał wyjątkowo dobrze pomimo moich marnych 16,5cm średnicy. Pasek 20mm, wygięte uszy i fajna konstrukcja koperty robią robotę.

Trzeba jednak też pamiętać o tym, że wykonanie koperty (bardzo surowe, gruba ziarnistość szlifu) oraz brak antyrefleksu szkła powodują, że zegarek wydaje się co najmniej klasę gorzej wykonany niż choćby nastepca, czyli 3717. Ale to oczywiście kwestia gustu... 

Coraz trudniej też znaleźć egzemplarz w dobrym stanie, bez polerki. 

Powodzenia w poszukiwaniach 👍

W dniu 4.09.2024 o 17:23, TomASH napisał(-a):

Niestety nie pomogę w przymiarce... ale miałem kilka lat temu 3706 i przyznam, że na nadgarstku leżał wyjątkowo dobrze pomimo moich marnych 16,5cm średnicy. Pasek 20mm, wygięte uszy i fajna konstrukcja koperty robią robotę.

Trzeba jednak też pamiętać o tym, że wykonanie koperty (bardzo surowe, gruba ziarnistość szlifu) oraz brak antyrefleksu szkła powodują, że zegarek wydaje się co najmniej klasę gorzej wykonany niż choćby nastepca, czyli 3717. Ale to oczywiście kwestia gustu... 

Coraz trudniej też znaleźć egzemplarz w dobrym stanie, bez polerki. 

Powodzenia w poszukiwaniach 👍

Dzięki!

W dniu 30.08.2024 o 13:08, TomASH napisał(-a):

Ciekawe, jak im się sprawdzi ten model biznesowy. Dla klientów to chyba bardziej udręka niż udogodnienie albo może ja czegoś nie rozumiem. Pamiętam czasy, kiedy w salonie Apartu był Lange, Vacheron, Jaeger, Zenith, Hublot itd. Było co porównywać i w czym wybierać, a dziś kolejne marki znikają z gablot. Jak im się jeszcze Zenith zawinie, to Breitling będzie tam na topie. Niedługo co prawda ma w ofercie pojawić się Jacob&Co aczkolwiek braku Lange oraz Vacherona nie zrekompensuje no ale fajnie, że w ogóle będzie obecny w naszym kraju, bo zegareczki bardzo ciekawe.

11 godzin temu, McIntosh napisał(-a):

Ciekawe, jak im się sprawdzi ten model biznesowy. Dla klientów to chyba bardziej udręka niż udogodnienie albo może ja czegoś nie rozumiem. Pamiętam czasy, kiedy w salonie Apartu był Lange, Vacheron, Jaeger, Zenith, Hublot itd. Było co porównywać i w czym wybierać, a dziś kolejne marki znikają z gablot. Jak im się jeszcze Zenith zawinie, to Breitling będzie tam na topie. Niedługo co prawda ma w ofercie pojawić się Jacob&Co aczkolwiek braku Lange oraz Vacherona nie zrekompensuje no ale fajnie, że w ogóle będzie obecny w naszym kraju, bo zegareczki bardzo ciekawe.

Myślę, że trend był, jest i będzie szedł w kierunku monobutików, czy się nam to podoba czy nie 🫣 Zakup Bucherera przez Rolexa wręcz przyspieszył pewne ruchy z tym związane - szczególnie w krajach, gdzie było zawsze wiele salonów oferujących szeroką gamę produktów. Nasz kraj nie jest, delikatnie mówiąc, potentatem w kontekście sprzedaży czasomierzy a potencjalny klient salonu z "ekskluzywnymi" zegarkamu z wysokim prawdopodobienstwem może odwiedzić butik na jakimś lotnisku czy w stolicy innego kraju... 

Mam podobne spostrzeżenia co do Breitlinga, co ty. Ciekawe, jak Kern poprowadzi strategie sprzedaży... z prestiżowych marek właściwie jako jedyni ciągle stosunkowo dobrze dbają o swoich AD.

Na pewno plusem całej sytuacji będzie rozwój salonów oferujących zegarki z drugiej ręki. Tutaj również ciagle daleko nam do zachodnioeuropejskich, amerykańskich czy japońskich standardów. 

Niewątpliwie nadchodzą ciekawe zmiany, na które nie mamy żadnego wpływu 🫣