Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
arek-legnica

Klub Miłośników Zegarków IWC Schaffhausen

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie Mark XX to dużo plusów i raptem jeden minus. Świetny zegarek za przyzwoite pieniądze. 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak wyraźny minus. Bardzo przymierzałem się do tego zegarka, ale właśnie mechanizm był hamulcem. Nasuwa się też pytanie o stabilność werku w dłuższej perspektywie czasowej. Po za tym producent nie określa dopuszczalnych odchyłek dobowym, co też uważam za minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

IWC nie publikuje tego w gwarancji (bo nie muszą, to ich wewnętrzny target), ale jak napiszesz do serwisu/fabryki  to odpisują, że gwarantują 0/+7.W sieci jest sporo tematów z przed lat gdzie wyraźnie ludzie związani z marką to opisują.Także regulacja przy gwarancji na 100% za free.Czy zrobią darmowy serwis tego nie wiem bo w gwarancji masz haczyk z ich strony ,że serwis w tym czyszczenie i smarowanie nie obejmuje gwarancja mam na myśli np. mojego Darwina który ma lekko ponad 3  lata i jeszcze nie całe 5 lat gwarancji.U Mariusza jak nadal będzie wariował to wyregulują na pewno za free.Ale może się dotrze... 😁

https://forum.iwc.com/t/published-specifications-regarding-accuracy/4301/

Edytowane przez Genovese_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Genovese_ napisał(-a):

IWC nie publikuje tego w gwarancji (bo nie muszą, to ich wewnętrzny target), ale jak napiszesz do serwisu/fabryki  to odpisują, że gwarantują 0/+7.W sieci jest sporo tematów z przed lat gdzie wyraźnie ludzie związani z marką to opisują.Także regulacja przy gwarancji na 100% za free.Czy zrobią darmowy serwis tego nie wiem bo w gwarancji masz haczyk z ich strony ,że serwis w tym czyszczenie i smarowanie nie obejmuje gwarancja mam na myśli np. mojego Darwina który ma lekko ponad 3  lata i jeszcze nie całe 5 lat gwarancji.U Mariusza jak nadal będzie wariował to wyregulują na pewno za free.Ale może się dotrze... 😁

https://forum.iwc.com/t/published-specifications-regarding-accuracy/4301/

Zakres 0-7 s na pewno dotyczy werków opartych na Selitta, z tego co swego czasu ustaliłem nie przekłada się to z automatu na werk 32111. Rozumiem politykę firmy, nie czepiam się IWC, wspominam o tym bo wolę mieć jasne i klarowne wskazania niż później liczyć na uznaniowość producenta. Nowy Mark, nowy Inżynier to piękne zegarki, ale uważam że mechanizm to ich pięta Achillesowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem kolejny test i nic się nie zmieniło, zegarek dokręcony z koronki na noc, zostawiony w pudełku zrobił średnią ponad 8s/dobę, założony na rękę zrobił +4,2s/dobę, a odłożony do pudełka wczoraj o 14-tej, do dzisiaj znowu znacznie przyspieszył. Nie jest to zbyt stabilny werk. 

Screenshot_20260405_074616_WatchCheck.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, mario1971 napisał(-a):

Nie jest to zbyt stabilny werk. 

a zdaje się, że ten sam mechanizm jest wykorzystany w nowym ingenieur 40mm. jeśli tak, to toby tłumaczyło pewne zdystansowanie rynku do odnowionego przez iwc projektu genty, w szczególności jeśli chodzi o cenę z metki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a zdaje się, że ten sam mechanizm jest wykorzystany w nowym ingenieur 40mm. jeśli tak, to toby tłumaczyło pewne zdystansowanie rynku do odnowionego przez iwc projektu genty, w szczególności jeśli chodzi o cenę z metki.
To mój pierwszy werk nie licząc swego czasy Reverso na manualnym 822, który ma taki rozstrzał w dziennych amplitudach pomiaru precyzji chodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2026 o 07:46, mario1971 napisał(-a):

Zrobiłem kolejny test i nic się nie zmieniło, zegarek dokręcony z koronki na noc, zostawiony w pudełku zrobił średnią ponad 8s/dobę, założony na rękę zrobił +4,2s/dobę, a odłożony do pudełka wczoraj o 14-tej, do dzisiaj znowu znacznie przyspieszył. Nie jest to zbyt stabilny werk. 

Screenshot_20260405_074616_WatchCheck.jpg

Jego czas został policzony.  :D

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, Dorian06 napisał(-a):

Jego czas został policzony.  :D

Zgadza się - idzie na sell. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nowy Longines za 8 koła przebija precyzja chodu IWC? No to BK… A ja już zamówiłem zielonego a tu takie buty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

Tak szybko ? :(

Jestem zadowolony - zostaje. Niezadowolony - idzie do ludzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Pamiko napisał(-a):

IMG_5850.jpeg

Podoba mi się.Czarna ceramika , chrono i ten rozmiar... 😎

Daj znać za jakiś czas jak wrażenia.Graty !Niech się nosi !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Potrzebuję Waszej pomocy w znalezieniu jakiś danych na temat tego zegarka. Jest to IWC z mechanizmem JLC 633, czyli kroczący motor plus mechaniczny stoper, w 18-karatowej kopercie. O ile pamiętam, wersje stalowa ze skórzanym paskiem, ze stalową bransoletą, z białą i czarną tarczą i złota ze skórzanym paskiem miały ten sam numer referencyjny, różniły się tylko "dodatkiem" (xxxx-01, xxxx-02 itd), a złoty zegarek ze złotą bransoletą miał zupełnie inny inny ref. number. Nie jestem w stanie znaleźć w Necie żadnego egzemplarza  na sprzedaż, może Wam się uda? 

WhatsApp Image 2026-04-16 at 5.20.12 PM.jpeg

Edytowane przez hiob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi