Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Rekomendowane odpowiedzi

Gość hubex

Odnoszę wrażenie, że wg Paneristi, Officine Panerai traci na elitarności. Może właśnie przez poszerzenie oferty. Pojawiają się jakieś nooby i prawią "mądrości", np. ja. Kupiłem sobie zegarek i pokazuję jaki to jestem obeznany w temacie. Nie jestem.

Ale proszę mnie nie lekceważyć, bo już trochę wiem.

Widzę co się dzieje na rynku, nie tylko zegarków. I mam prawo się wypowiedzieć, skoro mam prawo głosu. Wiem, że moim następnym zegarkiem będzie PAM. To będzie pam 233. Już jestem tego pewien. Pozostaje tylko kwestia czego muszę się pozbyć, żeby zyskać fundusze.

Popatrzcie na ten wątek, czy jest jakiś inny, który rozwija się w takim tempie? Nie sprawdzam, ale wątki "manufakturowe" raczej są martwe, a tu jest ciągła dyskusja. Ta manufaktura wzbudza emocje, i to jest budujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inny który rozwija się lawinowo to Rolex

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manufakturowe miały być a Rolex - co to za manufaktura bez wielkich komplikacji, zdobień mechanizmów i symbolicznej produkcji... ;-)

Edytowane przez desmo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manufakturowe miały być a Rolex - co to za manufaktura bez wielkich komplikacji, zdobień mechanizmów i symbolicznej produkcji... ;-)

Taka sama jak Seiko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka sama jak Seiko..

Księgowy by się nie zgodził...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

A tu akurat trochę odskakuje Panerai  - komplikacje jakich nie ma w Rolexie są, limitki są, zdobienia też są. I co, o tym cisza. Przepraszam, było, np. że szpetne te szkielety i tourbillony. Koledzy sami się wypowiadali...

Więc jednak Panerai, to powinien być Unitas i basta. Jedyne godne rozwiązanie dla tej "manufaktury". Do końca dni jej :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu akurat trochę odskakuje Panerai - komplikacje jakich nie ma w Rolexie są, limitki są, zdobienia też są. I co, o tym cisza. Przepraszam, było, np. że szpetne te szkielety i tourbillony. Koledzy sami się wypowiadali...

Więc jednak Panerai, to powinien być Unitas i basta. Jedyne godne rozwiązanie dla tej "manufaktury". Do końca dni jej :o

Może być też Angelus byleby nie ze stojącego budzika

Edytowane przez eye_lip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

A dlaczego nie z budzika? Powiększyłoby się kopertę do solidnych rozmiarów (co zapewne ucieszyłoby Kolegów) i hit gotowy. Na miarę prostych przodków sprzed dziesięcioleci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie z budzika? Powiększyłoby się kopertę do solidnych rozmiarów (co zapewne ucieszyłoby Kolegów) i hit gotowy. Na miarę prostych przodków sprzed dziesięcioleci :)

Dlatego że Angelus stosowany w latach 50 w Panerai nie był mechanizmem skonwertowanym z budzika. Dłuższa historia szczególnie w kontekście Angelusa w Panerai w ostatnim wydaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

Ty to akurat dobrze zrobiłeś bo ileż można mieć takich samych zegarków, chcesz zrobić sobie w domu kopię butiku Florencji? ;)

To jest tak że siedzi tutaj grupa ludzi w miarę ogarniętych dla których historia marki czy wiedza na temat dawnych zastosowań tych zegarków nie jest bez znaczenia. Wszyscy wiemy że mogliby tam powsadzać brylanty zamiast indeksów albo malować tarcze w panterkę i też by się sprzedało, bo 95% klientów ma gdzieś historie i parametry, liczy się logo i design. Ale nie odbieraj tym 5% które siedzi na forach i których głos nikogo nie obchodzi możliwości narzekania np. na zegarek z super osłonką koronki i WR30 co logicznie nie trzyma się kupy bo firmie to i tak nie zaszkodzi, z resztą spora część forumowych narzekaczy i tak kupi jakąś nowość na zasadzie syndromu sztokholmskiego ;).

EDIT: Co do ostatniego zdania to bym nie przesadzał, Rolex kiedyś miał nawet osobny wątek specjalnie na gównoburze, (zastrzegam że moje komentarze z tego wątku pisałem nie będąc w pełni władz umysłowych ;))

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/60233-fani-i-antyfani-rolexa/

Nie odbieram nikomu prawa narzekania. Narzekaj do woli. Ale skoro swoim narzekaniom dajesz tu upust, to ja też mam prawo się do tego odnieść. Sam swoim postem przyznajesz, że boli Cię rozszerzanie oferty i stosowanie wzornictwa zarezerwowanego dla tradycyjnych modeli, do nowych wypustów, powiedzmy, mało nawiązujących do tradycji tej marki. Ja to rozumiem. Ale przecież są ciągle w ofercie te tradycyjne modele.

Masz zatem za złe korporacji, że wprowadza nowe produkty, bo chce utrzymać się na rynku. Ja nie jestem marketingowcem, tylko zwykłym elektrykiem. Zwykłe BASE-y się nie sprzedają. I co, firma ma zbankrutować? Bo ktoś, kto już kupił kiedyś ich zegarki i cieszy się nimi, ma wyłączność i pewność, że oferta się nie zmieni? Zwykła naiwność. Przepraszam, ale musiałem to napisać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zatem za złe korporacji, że wprowadza nowe produkty, bo chce utrzymać się na rynku.(

Oczywiste jest, że firma ma prawo szukać rynków zbytu proponując nowe modele.

Ale @nikon dobrze to ujął, że śmieszne jest dawanie ich legendarnej koronki do modeli z WR zwykłego zegarka bez uszczelnień. To się nie spina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100m ma uszczelnienia ;)

Poza tym - 300m vs 100m = tansze serwisowanie a i tak maja swiadomosc, ze 99% ludzi nurkujacych w tych zegarkach nie schodzi glebiej niz rafa koralowa w Egipcie :D wiec uznali to jako... sztuka dla sztuki i dla mnie to bez znaczenia :)

A tak na serio - wiekszosc forumowych posiadaczy modeli z Eta za duzy plus uwaza, iz ich glowna zaleta jest mozliwosc serwisowania u dowolnego pana Kowalskiego. Domyslam sie, ze dowolny pan Kowalski ma mozliwosc zabezpieczenia i sprawdzenia wodoszczelnosci na poziomie 300m, tak??? :rolleyes:

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na serio - wiekszosc forumowych posiadaczy modeli z Eta za duzy plus uwaza, iz ich glowna zaleta jest mozliwosc serwisowania u dowolnego pana Kowalskiego. Domyslam sie, ze dowolny pan Kowalski ma mozliwosc zabezpieczenia i sprawdzenia wodoszczelnosci na poziomie 300m, tak??? :rolleyes:

W butiku omegi również sprawdzają do 100 :)

Zakładam, że na Marynarskiej robią to zgodnie z parametrami WR danego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem - dlatego gryzie mi sie oburzenie "co ztym 300m????", jak z zlozenia bedzie sie serwisowac u pana Wladka i sprawdzac max do 100m - takie pitolenie B):)

... np. na zegarek z super osłonką koronki i WR30 co logicznie nie trzyma się kupy...

A propos "super koronki" - jej design etc. nie wynika wylacznie z tego, ze zegarek ma super wodoszczelnosc ;)

Edytowane przez artme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hubex

Nie no, przecież siede guard z dźwigienką jest potrzebny w Due. A co będzie chroniło mechanizm przed kurzem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy to jest dalej Klub Miłośników Zegarków OP? Cieszmy się tym co mamy, nie odbierajmy radości zakupu tym co dopiero nabyli lub zamierzają nabyć Pama. Ogólnie jako puryście, nie do końca podobają mi sie wprowadzane zmiany.  Rozumiem (aczkolwiek nie do końca popieram) strategii firmy. Może nowy CEO cos zmieni. Jestem Risti od ponad 10 lat i moge stanowczo stwierdzić że to co ma ta marka najlepsze to, poza historia i zegarkami produkowanymi szczególnie do pewnego roku XXI wieku (tu celowo nie wpisuje daty) + parenaście wyjątków wyprodukowanych później, to możliwość poznania ludzi na całym świecie, wirtualnie czy na żywo. Nie słyszałem żeby inna marka mogłaby się poszczycić tym samym.

Coś mało zdjęć a za dużo polemiki, zatem poniżej mój codzienny kompan (sory, nie wiem jak go przekręcić).

Pozdrawiam wszystkich

post-83307-0-65775800-1516963206_thumb.jpg

Edytowane przez DiegoArmando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak się zastanawiam czy to jest dalej Klub Miłośników Zegarków OP? Cieszmy się tym co mamy, nie odbierajmy radości zakupu tym co dopiero nabyli lub zamierzają nabyć Pama. Ogólnie jako puryście, nie do końca podobają mi sie wprowadzane zmiany. Rozumiem (aczkolwiek nie do końca popieram) strategii firmy. Może nowy CEO cos zmieni. Jestem Risti od ponad 10 lat i moge stanowczo stwierdzić że to co ma ta marka najlepsze to, poza historia i zegarkami produkowanymi szczególnie do pewnego roku XXI wieku (tu celowo nie wpisuje daty) + parenaście wyjątków wyprodukowanych później, to możliwość poznania ludzi na całym świecie, wirtualnie czy na żywo. Nie słyszałem żeby inna marka mogłaby się poszczycić tym samym.

Coś mało zdjęć a za dużo polemiki, zatem poniżej mój codzienny kompan (sory, nie wiem jak go przekręcić).

Pozdrawiam wszystkich

Zgadzam się! Nigdy wcześniej do momentu nabycia Pama, nie zdarzyło mi się, żeby ktoś z zegarkiem tej samej marki podszedł do mnie w knajpie, przysiadł się i pogadał - tylko dlatego że zauważył go na ręku...

Miłe to!

Edytowane przez Tomaszek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się zdarzyło to ostatnio w pubie w Sztokholmie - miałem na ręku 380 i koles z Rolexem submarinerem zagadał do mnie i pochwalił pama.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) nawet nie wyobrażasz sobie ile razy to mi sie zdażyło. Cholernie miłe :) Ostatnio "wymsknęło" mi się na fcb że będę w Wielkim Mieście a chłopaki, których znałem tylko z fcb zorganizowali GTG. To niesamowite.

W załączeniu fotka z spotkania.

post-83307-0-56208900-1516965867_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe chłopaki noszą Luminory Due i wstyd im przychodzić na spotkania...  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się! Nigdy wcześniej do momentu nabycia Pama, nie zdażyło mi się, żeby ktoś z zegarkiem tej samej marki podszedł do mnie w knajpie, przysiadł się i pogadał - tylko dlatego że zauważył go na ręku...

Miłe to!

Mnie się to zdarzyło, gdy na ręce był Xicorr M.20 ;)

Nieoczekiwane spotkanie z właścicielem marki w przychodni dla dzieci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się zdarzyło to ostatnio w pubie w Sztokholmie - miałem na ręku 380 i koles z Rolexem submarinerem zagadał do mnie i pochwalił pama.

Eee tam to nie było w Sztokholmie tylko w Pruszkowie, to nie był SUB tylko DJ i pochwaliłem bo chciałem żeby było Ci miło ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi