Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

Wg mnie tak choć szkło pogrubia optycznie ten model to jednak proporcje są bardzo poprawne .

Powiem więcej, gdy zdejmuje Pama i zakładam Rolka to nie odczuwam dyskomfortu i jakiegoś "szoku" związanego z gabarytami zegarka

Mariusz

Tam poniekąd jest aż kilka powodów dla których potrzebuje takiej kopuły - GMT, data, poziom paliwa. Tyle, że tak wypukłe szkło choć podnosi grubość w najwyższym miejscu to nie generuje tak wysoko posadzonej na dużym promieniu krawędzi, najlepszej koleżanki wszelkich futryn i innych przeszkód terenowych :) Jak to ma miejsce choćby w Carrera 43 mm.

Świetny ten 233...

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

I tak i nie, bo przestrzeń pomiędzy szkłem a wskazówkami widać, że jest spora. Wydaje mi się, że zamysł projektantów zastosowania takiego szkła był inny - raczej "dizajnerski".

Nie mniej jednak szkło jest tu naprawdę ciężko uszkodzić .

233 to naprawdę super model i bardzo się cieszę, że się na niego zdecydowałem .

Jakbyś był Piotrek kiedyś w Wawie to zapraszam na kawę i przymiarkę

Edited by mikolaj78

Mariusz

Serdeczne dzięki i pewnie jeśli się nie spóźnię i jeszcze będziesz go miał to nie omieszkam skorzystać.

Dobrej nocy, jeszcze jeden post w temacie automobilowym i padam :)

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Nie ma sprawy .

To jak dla mnie zegarek must have, więc sprzedaż nie jest w planach .

Wzajemnie spokojnej nocy, ja również zmykam

Mariusz

Ps. Mariusz, nie myślisz czasami o powrocie do PAM'a?

Caly czas mysle i jak widzisz nie do watku o milosnikach Omegi czy Taga wracam, tylko wlasnie do Panerai ;)

Jednak Pam jako jedyny zegarek na co dzien, nie jest tak komfortowym wyborem jak Rolex a 233, ktore w zasadzie jest idealne dla mnie pod wzgledem uzytkowym, nie daje mozliwosci zamontowania chocby na lato bransolety, gdyz zwyczajnie jej nie produkuja :angry: - guma czy pasek w 30 stopni Celcjusza jest dla mnie strasznie meczaca i nie chcialbym do tego wracac :(

372 to dla mnie teraz kwintesencja Panerai vintage, jednak nadal nie rozumiem czemu mechanizm z 3 dniowa rezerwa chodu nie ma z tylu wskaznika rezerwy??? :wacko:

Edited by artme

Rozmawialem w Jansenie i specjalnie dla mnie sie dowiadywali - Panerai nie produkuje bransolet do tego modelu i zadna nie pasuje :angry::(

To, że nie produkują to wiem.

Pewnie profil koperty jest jednak inny i faktycznie nic oryginalnego by nie dopasował.

Mariusz

I wlasnie dlatego jesli Pam, to u mnie jako "urozmaicenie" Rolka a to oznacza, ze nie musi miec tylu komplikacji i dlatego zaczynam sie przygladac najprostrzym i najbardziej przypominajacym vintage modelom (372? :rolleyes: )

Myślę, że to by było bardzo dobre posunięcie.

Jeszcze ewentualnie 422 mógłby być dla Ciebie fajną alternatywą ze względu na rezerwę

Mariusz

Guest awi

Mi się jeszcze 127 podoba...ale cena....i niestety, wielkościowo mogę jako PAM "tylko" 44mm nosić :(

Edited by awi

127 na żywo nie widziałem, ale patrząc na zdjęcia to wydaje mi się, że sekundnik jest za mały.

Mariusz

Myślę, że to by było bardzo dobre posunięcie.

Jeszcze ewentualnie 422 mógłby być dla Ciebie fajną alternatywą ze względu na rezerwę

No tak - jako jedyny sensowny manual ma wskaznik, za to musieli go "popsuc" sekundą bez umieszczenia dziewiatki...  :wacko:  <_< 

Dziewiątka jest w Pamie ładna to fakt :) , więc zawsze jak widać jest jakieś "ale" -_-

Mariusz

Nie chcesz go sprzedac? :rolleyes:

Piekny :wub:

No właśnie... Nie :)

Obserwując od krótkiego czasu ponownie ogłoszenia używanych Pamów w necie zadziwia mnie ogromna ilość anonsów. Dużo więcej niż np współczesnych Longinesów, aby daleko nie szukać. Większość z nich powtarza się wielokrotnie (bardzo wielokrotnie :) ) O czym to świadczy? Ceny faktycznie trzymają, ale do transakcji nie dochodzi. Z kolei ze swojego skromnego doświadczenia i doświadczenia paru pewnych znajomych sprzedaż Pam-ów następuje dopiero w cenie dużo (bardzo bardzo :) ) niższej od oferowanej i jakiejś średniej na rynku. Hmmm...

Ciekaw jestem Waszych, bardziej doświadczonych, opinii

Pam niestety duzo traci na wartosci - i to sporo. :(

Zakup nowego jest delikatnie mowiac... wyrzuceniem duzej ilosci gotowki do blota (chyba, ze ktos kasy liczyc nie musi).

Lepiej sprawa sie ma z uzywkami, ale i tu nie jest lekko, bo trzeba trafic na swiadomego odbiorce a nie tak jak np. z Omega czy TH na przypadkowego "znafcę" marki B)

Lepiej sprawa sie ma z uzywkami, ale i tu nie jest lekko, bo trzeba trafic na swiadomego odbiorce a nie tak jak np. z Omega czy TH na przypadkowego "znafcę" marki B)

Szkoda, że nie wspomniałeś o Rolexie bo tu "znafcy" to chyba największy promil ;)