Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

Krystianie - Rolexa zna kazdy i tu sprawa jest jasna, ze kupuja go w wiekszosci ludzie dla samej marki (jedni dla prestizu a inni, bo nie znajac sie na zegarkach maja spokoj, ze kupuja cos "najlepszego"), jednak Omege i TH rowniez. Z ta tylko roznica, ze na kilkuletnia Omege czy TH stac wiecej smiertelnikow niz na Rolexa - dlatego podalem te dwie a nie Rolka ;)

Ja muszę przyznać, że czym dłużej posiadam swojego Radiomira tym bardziej mi się podoba, dotychczas doświadczyłem tego tylko przy jednym moim zegarku - Submarinerze.

Połączenie prostoty projektu, surowości i faktury tarczy oraz oryginalności kształtu koperty potrafi przyćmić nawet to, że ten zegarek jest dla mnie fizycznie za duży. Do tego kanapka, sekundnik, ręcznie nakręcany mechanizm, brak daty - to wszystko zawsze dla mnie było DNA Panerai.

Przeboleć tylko musiałem brak osłony koronki, ale przy moim nadgarstku Luminory odpadają...

imnuhu.jpg

Ja muszę przyznać, że czym dłużej posiadam swojego Radiomira tym bardziej mi się podoba, dotychczas doświadczyłem tego tylko przy jednym moim zegarku - Submarinerze.

Połączenie prostoty projektu, surowości i faktury tarczy oraz oryginalności kształtu koperty potrafi przyćmić nawet to, że ten zegarek jest dla mnie fizycznie za duży. Do tego kanapka, sekundnik, ręcznie nakręcany mechanizm, brak daty - to wszystko zawsze dla mnie było DNA Panerai.

Przeboleć tylko musiałem brak osłony koronki, ale przy moim nadgarstku Luminory odpadają...

U mnie dokładnie jak wyżej. Z tym, że tylko Luminor 1950 o rozmiarze 44-45mm.

Jak Panerai takiego wyprodukuje... to go kupię :rolleyes:

Już kolejny raz uświadamiam sobie, że Panerai powinien uruchomić konfigurator zegarków.

Wybierasz sobie kopertę, wielkość, rodzaj mechanizmu, datę lub jej brak, rodzaj szkiełka, kanapkę lub nie itd.

Bo jesteś już trzecią znaną mi osobą, która chce Pama, ale nie produkują jeszcze oczekiwanej przez nią wersji... 

Szanowni koledzy. Ostatnio ciągle myślę o Pam'ie. Moją uwagę przyciągnął PAM510. Przejrzałem stronę producenta w celu porównania kilku modeli i mam lekki mentlik w głowie. Jest tyle wersji, że się pogubiłem. Może podpowiecie które modele wziąć pod uwagę/porównania. Cena w okolicach PAM'a 510, średnica 44mm, najlepiej z sekundnikiem ( bardzo mi się podoba ). Może jest też wersja ze wskazaniem rezerwy chodu? lub automat?

Edited by anbru

Na stronie Panerai maja konfigurator i co zaznaczysz, to Ci wyskocza modele ;)

Na stronie Panerai maja konfigurator i co zaznaczysz, to Ci wyskocza modele ;)

Niestety konfigurator chyba nie działa. Pytanie zadałem tutaj licząc na pomoc fanów i posiadaczy marki. Ze względu na ilość modeli produkowanych jak i już nie produkowanych niestety nie ogarniam ich. Chciałem zapytać czy w ogóle znajdę model jaki mnie intetresuje ( być może taki nie istnieje ). Luminor, wielkość 44mm, tarcza sandwich, automat, ze wskazaniem rezerwy chodu, sekundnik, przeszklony dekiel. Jeszcze jedno, może głupie pytanie, ale jaka jest różnica pomiędzy Luminor, a Luminor1950.

ONI to specjalnie nam robią :P

Póki co pozostają wspomnienia tego co było :)

Czy to jest może 312 ?

Edited by DawPi
Nie cytujemy zdjęć.

Guest Passero

Niestety konfigurator chyba nie działa. Pytanie zadałem tutaj licząc na pomoc fanów i posiadaczy marki. Ze względu na ilość modeli produkowanych jak i już nie produkowanych niestety nie ogarniam ich. Chciałem zapytać czy w ogóle znajdę model jaki mnie intetresuje ( być może taki nie istnieje ). Luminor, wielkość 44mm, tarcza sandwich, automat, ze wskazaniem rezerwy chodu, sekundnik, przeszklony dekiel. Jeszcze jedno, może głupie pytanie, ale jaka jest różnica pomiędzy Luminor, a Luminor1950.

Parametry spełnia(częściowo) np. PAM320, posiada jeszcze datę, GMT i kopertę 1950.

Luminor 1950 ma kopertę w kształcie poduszki, która w połączeniu z automatem jest wyraźnie wyższa i inaczej układa się na nadgarstku. Najlepiej zrób przymiarkę, wtedy "poczujesz" różnicę ;) .

Też podoba mi się wypukłe szkło, ale trochę obawiał bym się o nie przy codziennym noszeniu.

Bez obaw, ja mam 233 i szkło jest w idealnym stanie

Mariusz

A myslisz, ze my posiadamy wszystkie konfiguracje i modele w glowie? :rolleyes:;)

Wszedlem na strone i sie chwile pobawilem i nie rozumiem co Ci nie dziala ? :unsure:

To nie jest moja zla wola czy czepliwosc, ale chyba zadna inna marka nie ma na stronie tak prostego konfiguratora i wystarczy sie tylko troche pobawic zeby np. zobaczyc jakie mechanizmy maja rezerwe chodu i w jakich sa modelach.

Odnosnie Twojego pytania, to nie ma zegarka z taka konfiguracja na jakiej Ci zalezy, dlatego wlasnie sam musisz pokombinowac z czego chcesz zrezygnowac a co zostawic, bo my Ci tego nie powiemy  ;)  - milej zabawy :)

przy takich odpowiedziach to najlepiej podlinkować rzeczony konfigurator niż się nad nim rozwodzić i opowiadać

Po co te nerwy. Jeżeli napisałem, że nie działał to znaczy że nie działał ! Być może był to chwilowy problem. Dzięki za linka. Dokładnie tą podstronę próbowałem otworzyć. Poza tym zadałem pytanie dotyczące konfiguracji, która mnie interesuje sądząc, że  może ktoś posiada/posiadał podobny lub taki sam model. 

Guest Passero

Po co te nerwy. Jeżeli napisałem, że nie działał to znaczy że nie działał ! Być może był to chwilowy problem. Dzięki za linka. Dokładnie tą podstronę próbowałem otworzyć. Poza tym zadałem pytanie dotyczące konfiguracji, która mnie interesuje sądząc, że  może ktoś posiada/posiadał podobny lub taki sam model. 

Tak jak napisał Mariusz, modelu o konfiguracji jaką podałeś nie ma. Ale jest sporo podobnych, kwestia tylko zakresu tego podobieństwa…i dlatego musisz zdecydować sam, na czym najbardziej Ci zależy ;)

Edited by Passero