Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Officine Panerai

Recommended Posts

Przemawia do mnie prostota 210 ale 45 mm już nie...oto kanapka z odciskiem przypalona w morzu ...ognia z okazji 112 strony wątku ;-)

post-55792-0-41094900-1471372601_thumb.jpeg

Guest Passero

Przemawia do mnie prostota 210 ale 45 mm już nie...oto kanapka z odciskiem przypalona w morzu ...ognia z okazji 112 strony wątku ;-)

Tylko, że 45 mm Radiomira jest na nadgarstku mniejsze niż 44mm Luminora…a 112 rewelacja ;)

Tylko, że 45 mm Radiomira jest na nadgarstku mniejsze niż 44mm Luminora…a 112 rewelacja ;)

U mnie odbiór jest odwrotny - ułamek koperty Radiomira sprawia że jest zdominowany przez tarczę i w tym rozmiarze wygląda przytłaczająco - Luminor jest bardziej przysadzisty ale jeśli akceptujesz grubość ma lepsze proporcje dla tak " czystej" tarczy - widać że to tool watch ale zgrabny jak na te wymiary.

Ale panowie nie spieszcie się tak z kupowaniem PAMów - w końcu Archie stwierdził że na dalekim wschodzie "rynek runął " ( eufemizm) więc lada moment korekta cen albo niszczenie stocku ;-)

Edited by desmo

Swietny! :)

Jesli sie nie myle to jest wlasnie moj byly egzemplarz. Seria M nr fajny jakos 1122 czy 2211 ;) Zalatwiany przez SP nieodrzalowanego Staszka z salonu w Gstad.

Trzeba przyznac, ze przekozacki zegar!

... figa z makiem  :P 1900 z Jansena :D

Na 100% o to chodzilo

To zwracam honor PAMowym teleskopom ale przyznam że czuję się pewniej jak zakładam grube ZULU pod " śrubki"

Nadmienię, że wujaszek Google ujawnia też 104 z przykręcanymi trzpieniami.

Inna sprawa, że jeśli się pochylić nad mechanizmem wyciskanych trzpieni vs teleskop to w obu rozwiązaniach mamy sprężynkę, która może nawalić. Więc najpewniejszy trzpień skręcony ale na klej. Wątpię, czy chciałoby mi się przy każdej zmianie dawać klej. A zmieniał będę prawdopodobnie często.

To zwracam honor PAMowym teleskopom ale przyznam że czuję się pewniej jak zakładam grube ZULU pod " śrubki"

No właśnie, prawdopodobnie w skórach nikt nie będzie pływał a jeśli założymy, że do wody używamy rzeczone Zulu - ryzyko defektu obu teleskopów naraz jest w praktyce bliskie zeru.

To czym obdarzam w 631 mieszanymi uczuciami to również nie jest WR100 bo po pierwsze jest wystarczające a po drugie lepsze niż u niektórych dużo droższych Luminorów (WR50 co w przypadku tego modelu jest prawdziwą parodia).

Natomiast wciskany dekiel mogli sobie podarować.

Choć i to da się użytkowo usprawiedliwić - nie jest dużym problemem po operacji na otwartym mechanizmie po prostu wykonać test szczelności za 20 czy 30 zł.

Edited by gustaw6666

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Mariusz ( Artme) pisał kiedyś że miał taki " wypadek" z PAMem

Mialem, ale tak jak Nicon i Koledzy napisali - chodzilo o klamre w tanim pasku z alle.

Edited by artme

No a jak wynik testu szczelności będzie negatywny ?

Przecież generalnie to mniej pewny sposób uszczelniania .

Edited by LMed

No sorry Mariusz ale jakoś wyparłem z pamięci takie faux pas...Twój cudny PAM na tanim pasku z allegro ;-)

Edited by desmo

No a jak wynik będzie negatywny ?

To sie wysuszy :D;)

Edited by artme

No sorry Mariusz ale jakoś wyparłem z pamięci takie faux pas...Twój cudny PAM na tanim pasku z allegro ;-)

To nie bylo tak :(

Prowadzilem rozmowy z naszymi "paskotworcami" odnosnie porzadnej ladownicy a poniewaz przegladajac allegro zobaczylem fajny pasek wykonany dokladnie jak oryginal Pama (ale bez logo etc. B) ) postanowilem sprawdzic jak to sie nosi i w ogole. Myslalem, ze skora bedzie niewygodna lub szwy sie rozejda albo klej pusci, ale w zyciu nie pomyslalem, ze moze "strzelic" mi klamra :wacko:

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale zarysowanie uszu przy wkładaniu/wciskaniu teleskopu jest lekko mówiąc prawdopodobne, gdy przy wkręcaniu śruby prawie niemożliwe  - mam na myśli oczywiście zmianę pasków bez niedozwolonego dopingu % :D

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

poprawcie mnie jeśli się mylę, ale zarysowanie uszu przy wkładaniu/wciskaniu teleskopu jest lekko mówiąc prawdopodobne, gdy przy wkręcaniu śruby prawie niemożliwe  - mam na myśli oczywiście zmianę pasków bez niedozwolonego dopingu % :D

Przy wkręcaniu uszy rysują się od zewnątrz :(

Co nie zmienia faktu, iż preferuję teleskopy wkręcane :)

Pozdrawiam, Wojtek

Przy wkręcaniu uszy rysują się od zewnątrz :(

zaznaczyłem, że wkręcanie bez dopingu % :P

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

?.. Więc najpewniejszy trzpień skręcony ale na klej.

Absolutnie nie i mam nadzieje ze nikt tego rozwiązania a szczegolnie kleju do gwintow loctite nie zastosuje.......to mocne kleje i w niektórych przypadkach aby odkręcić trzeba mocno podgrzać - chce ktoś przypalac kopertę Liminora ? Nie mówiąc już o tym jak pięknie można zniszczyć śrubkę mocując sie ze śrubokrętem .....

Dodam ze ani razu nie poluzowala mi sie śrubka a paski zmieniam dość często

Zawsze można też na zatoce zakupić teleskop a'la śruba ;)

spring-bars-2.jpg

Edited by Mirosuaw

http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt-6523.htm?primaryFacet=00000002IP,0000000389#

Jeśli ktoś ma kaprys i fantazję zastosować np.  Loctite 278 to mu nawet podgrzewanie nie pomoże.

Do takich zastosowań jak omawiamy stosuje się coś takiego ( Loctite 222 ):

http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt-6523.htm?nodeid=8802623422465

Czy 222 czy 278 nie polecam. Stosowałem wersje niebieska przy większych gwintach i mocowanie śrubki w kopercie zegarka to zdecydowanie nie jest target dla tego typu kleju. No ale jak kto woli ;)

Reasumując, wygoda większa przy teleskopie i wierconych uszach oraz przy wyciskanych trzpieniach. Bezpieczeństwo największe przy zakręconym trzpieniu. Co kto woli. Dla mnie za mało aby przekonać czy odwieść od zakupu.

A tak wygląda Penerai Luminor 44 mm na nadgarstku 165 mm, 54 mm szerokości.

post-68982-0-05328600-1471543563_thumb.jpg

post-68982-0-91087600-1471543600_thumb.jpg

Edited by gustaw6666

Diver na kroko... Luminor na kroko ....nieeeeee....Że Filip umie robić piękne eleganckie paski - wiadomo- ale "mówił mi ostatnio" ;-) że chciałby robić też surowe , brutalne , proste paski do naszych PAMow....dajcie szansę człowiekowi ;-)

Edited by desmo