Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dawna mam mołnie a ostatnio nie daje mi spokoju mostek balansu. Czy pomijając brakujące części regulacji jest właściwy ? Pozd

post-86954-0-29940400-1492606919_thumb.jpg

post-86954-0-13613000-1492606932_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Dzięki. Czyli muszę szukać brakujących elementów do precyzyjnej :(

Oczywiście, ale tylko w przypadku kiedy drażni Cię brak takiego ficzera jak precyzyjny regulator.

Bez  niego mechanizm w niczym nie odstaje od innych, nawet tych z regulatorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, ale tylko w przypadku kiedy drażni Cię brak takiego ficzera jak precyzyjny regulator.

Bez  niego mechanizm w niczym nie odstaje od innych, nawet tych z regulatorem.

Nie no masz rację bo mechanizm śmiga ale nawet atrapa by się przydała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Od dawna mam mołnie a ostatnio nie daje mi spokoju mostek balansu. Czy pomijając brakujące części regulacji jest właściwy ? Pozd

Tu na dwoje babka wróżyła  :D

Mostek balansu w Mołniach z regulacją precyzyjna zawsze był bez pasów.

Natomiast ja nie widziałem Molni z taka tarczą i  mechanizmem z mikroregulacją.

Oczywiście nie widziałem wszystkiego więc może i takie były. jakbyś powiedział jaka jest data produkcji, ile ma kamieni i  pokazał kopertę to więcej można by bylo powiedzieć.

Na ta chwilę brałbym pod uwagę dwie opcje - Podminiony balans lub podmieniona tarcza.

Edycja 

mamy sporo specjalistów od tych zegarków - można zapytać np. jac-st

Edycja 2

Widac chyba rant od płaskiego boku koperty więc raczej jest to 18 kamieniowa - właściwa Mołnia z mikroregulacja - bez mikroregulacji :) Dla mnie zagadką jest tarcza. Jutro lub pojutrze obejrze swoje 3602 z mikroregulacją, moze będe mądrzejszy  :)

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie, takie zestawienie "się gryzie".

Przy chromowanej kopercie widywałem wskazówki i indeksy w kolorze stali i analogicznie w przypadkach kopert złoconych indeksy i wskazówki były złocone. 

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jak dla mnie, takie zestawienie "się gryzie".

Przy chromowanej kopercie widywałem wskazówki i indeksy w kolorze stali i analogicznie w przypadkach kopert złoconych indeksy i wskazówki były złocone. 

Zależy od lat produkcji. Faktycznie ta sie gryzie.

Ale dla zegarków (wszystkich marek) z wcześniejszych lat nie obowiązywała zasada: złocona koperta - złocone wskazówki.

Zresztą nawet później trudno określić jakieś sztywne zasady designu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza w tej molniji jest z tych lat czyli 60-70 ale od molniji 15 ki.Ma obniżone pole sekundnika ale 18tki mają inny krój cyfr.Mechanizm ok choć pasy się nie schodzą , z szatonami na mostku balansu i mostku wychwytu .Mostek balansu bez pasów bo pasów nigdy nie było.Koperta 18tki ,koronka ok.To wszystko moim zdaniem ;-) a moja z mikroregulacją z tego rocznika na foto

post-63389-1492884813,9022_thumb.jpg

post-63389-1492884835,0844_thumb.jpg

post-63389-1492884853,3866_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie - czy były w oryginalne takie Rakiety World Time, z taką niebieską tarczą? Kojarzę jedynie te z metalicznymi.

http://www.ebay.pl/itm/RAKETA-WORLD-TIME-ZONE-Russian-Soviet-watch-/401312272712?hash=item5d70135148:g:vhYAAOSw~CFY8QQq

Link do mojej kolekcji: https://www.instagram.com/god.kirov/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam do Was pytanie - czy były w oryginalne takie Rakiety World Time, z taką niebieską tarczą? Kojarzę jedynie te z metalicznymi.

http://www.ebay.pl/itm/RAKETA-WORLD-TIME-ZONE-Russian-Soviet-watch-/401312272712?hash=item5d70135148:g:vhYAAOSw~CFY8QQq

Tarcze były różne ale czerwona sekunda to chyba nie pasuje

https://get.google.com/albumarchive/113098239036073221216/album/AF1QipOHEDCsrbMxM7zQbZN9r322o0zNLOjrtOSQ4tR3/AF1QipPsh08Mm3U1ySAt7Az4gElzgFLsiIYAZKXHSH8l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza malowana i to nieudolnie. Logo Rakieta krzywe a błąd powtórzenia dwa razy 21 zamiast 24 to już bez komentarza ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze licząc to powinno być 23

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dobrze licząc to powinno być 23

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, masz rację 23 :) Co nie zmienia finalnego wniosku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowała mnie taka Sława.
101930281_2_644x461_slava-automat-miedzi

Znalazłem w Internecie inne zdjęcie tego zegarka, gdzie dodatkowo jest ząbkowany pierścień na kopercie. Czy te pierścienie zawsze były montowane?
big_24e41f728b5ee6496d836214d8b801f7.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev
....

Pisz do Kolegi Yakovlev. On prawdę Ci powie :)

Nie pisz, bo o Slavach nie mam bladego pojęcia.

Nie mam żadnej i nie chcę już mieć. ;)

Ale na pierwszej fotce brak jest lunety, czyli tego pierścienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisz, bo o Slavach nie mam bladego pojęcia.

Nie mam żadnej i nie chcę już mieć. ;)

Ale na pierwszej fotce brak jest lunety, czyli tego pierścienia

Czyli powinien być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te koperty nie mają lunety, a te Ząbki to frezy w kopercie; były koperty takie i takie, z jakimi tarczami występowały nie wiem i nie chcę wiedzieć, bo też się już pozbyłem ostatniej sławy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Te koperty nie mają lunety, a te Ząbki to frezy w kopercie; były koperty takie i takie, z jakimi tarczami występowały nie wiem i nie chcę wiedzieć, bo też się już pozbyłem ostatniej sławy :)

Jeśli to koperta 91x to nie ma lunety,, natomiast koperta typu 301 ma. (chyba ma?)

Jednak ostateczną opinię zostawiam obeznanym w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to nie jest osobna część, ale integralna część koperty? Dobrze zrozumiałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi