Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kwiatek

A ja z tym Panem mam dobre wspomnienia i nawet specjalnie dla mnie osobiście aukcje przerwał... co prawda nigdy nie kupiłem u niego nic z papierami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam

Sprzedawca zabytki_i_zbytki sprzedał mi niby NOS-a z papierami od zegarka o innym numerze seryjnym. Jak się rzecz wydała, to zaproponował zwrot towaru, chyba tylko po to, żeby orżnąć kolejnego frajera. Po propozycji obniżenia ceny, co uważam za naturalne, napisał mi, że nigdzie w opisie aukcji nie było napisane, że sprzedaje zegarek z papierami i pudełkiem.

Jak dla mnie szopenfeldziarz spod budki z piwem i oszust.

Jak zaproponował zwrot towaru/ kasy to chyba nie oszust jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zaproponował zwrot towaru/ kasy to chyba nie oszust jednak.

kupuję z konta z danymi firmowymi - wtedy wybrać mogę uprawnienie z rękojmi polegające na obniżeniu ceny. Nie chce mi się bawić w zwroty towaru i odstąpienia od umowy, szkoda mojego czasu. To moim prawem jest prawo do żądania obniżenia ceny, jeśli towar nie ma właściwości, o której zapewnia sprzedający :)

_kwiatek_ - jako jedno z wyjść zaproponowałem temu Panu wyjście podobne do Twojego, ale odpowiedział, że nigdy tego nie robi. Kolejne kłamstwo

pozdrawiam szampańsko ! Miłej zabawy Wam życzę :)

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak to jest z tym obniżeniem ceny?

Kupujesz u mnie zegarek za 300zł okazuje się że kwitek jest nie z tym numerem a więc nie kompletny NOS lub ma ryski a opisany był jako idealny - chcesz obniżenia ceny i pytanie kto ustala o ile ma zostać zaniżona ??? ty chcesz 150 zwrotu ja proponuje 50

Jak to rozwiązać???

Zwrot jest chyba dobrym rozwiązaniem dla obu stron

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W większości przypadków kupują od Ciebie konsumenci, więc mój przypadek nie znajduje zastosowania, tylko przepisy konsumenckie.

W przypadku zakupu przez przedsiębiorcę u przedsiębiorcy stosuje się tylko rękojmię.

Jeśli opisujesz egzemplarz i dajesz do niego zdjęcia, to, o ile nie są retuszowane, trudno mówić o odpowiedzialności z tytułu rękojmi za jakieś mikroryski, przecież zdjęcia oddają stan rzeczywisty (to, że towar jest używany, też ma znaczenie).

Natomiast w przypadku wystąpienia wady z tytułu rękojmi to kupujący wybiera, z którego uprawnienia skorzysta, sprzedawcy nic do tego. W moim przypadku wymiana na nowy nie wchodziła w grę, bo sprzedający nie miał papierów, naprawa tym bardziej, bo przecież ich nie wydrukuje, pozostawało obniżenie ceny lub zwrot. Zwrotu nie chciałem, bo podejrzewałem, że zastosuje ten numer ponownie, chciałem obniżenia ceny.

I tu dochodzimy do postawionego przez Ciebie problemu - nie ma tabel cen urzędowych, więc nie ma urzędowego miernika wartości, wszystko siłą rzeczy odbywa się na oko. 

Jak wiesz, jestem bezproblemowym kupującym, po prostu machnąłem ręką i mam tym samym zegarek z papierami od innego egzemplarza w cenie trochę zawyżonej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam sprzedającego ale jeżeli zaproponował Ci zwrot to gdzie tu jest oszustwo?

Zegarek postanowiles zachować więc dokonałes wyboru. Po co dorabiać do tego jakaś dziwną teorię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie w Nowym 2015 Roku! :)

Nowy Rok, nowe pomysły i od razu pytanie, co sądzicie o tym zegarku?:

http://allegro.pl/przepiekny-sputnik-16-kamieni-w-krabie-i4941881022.html

Wszystkiego Najlepszego dla wszystkich w Nowym 2015 Roku!!!

Było już pytanie o niego. Piękna sztuka z nowiutką ukraińską tarczą :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :-)

Co sądzicie o tym K-43:

http://www.ebay.pl/itm/Pocket-watch-Zlatoust-Watch-Factory-made-in-the-USSR-/261705929657?pt=Pocket_Watches&hash=item3ceee393b9

Czy jak na model ze Złatousta to cena jest ok?

Zegarek wygląda chyba ok, patrzę na telefonie. Cena jest przystępna, na sąsiednim forum dwa razy sie spoznilem w na takiego Złotousta a kosztował porownywalnie.

Edytowane przez rk7000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@apocalypto

można je dorwać bezpośrednio z Rosji - mają w ofercie co najmniej kilkanaście różnych modeli w ciągłej sprzedaży, sprzedaż choćby przez ebay albo molotok. Całkiem ładnie spasowane. Sam mam od tego producenta czarną i białą Artkykę SP-1a. Fajne zegarki, punktualne, ładna koperta. Jeśli masz opory, by używać zegarka po kimś, w sam raz. Natomiast wartość kolekcjonerska dzisiaj jest niewielka. Pytanie, jaka będzie za dwadzieścia lat, pozostaje otwarte. W sumie to jest produkcja małoseryjna, to jest jej atut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek wygląda chyba ok, patrzę na telefonie. Cena jest przystępna, na sąsiednim forum dwa razy sie spoznilem w na takiego Złotousta a kosztował porownywalnie.

Dzięki za pomoc.

Jednak mam wątpliwości bo:

-zardzewiała zapadka naciągu

-regulator przekręcony na skraj (z tym się mogę jednak zgodzić)

-brak nabitej daty na mechaniźmie

-może się ustrzeli gdzieś starszego moskiewskiego brata, ale nie wiem czy to realne w takiej cenie i stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez daty ale wyglada na moje oko na dość wczesny egzemplarz. Najlepiej będzie wiedział kolega pmwas.

Co do moskiewskiego brata to w tej cenie będzie ciężko raczej.

Taki oto egzemplarz -  :wub:  :wub:  :wub:

kosztował mnie sporo  drożej ale i tak bym go za nic nie sprzedał  :P

post-47356-0-67096700-1420139686_thumb.jpg

post-47356-0-60990100-1420139669_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez daty ale wyglada na moje oko na dość wczesny egzemplarz. Najlepiej będzie wiedział kolega pmwas.

attachicon.gifIMG_4711 1.jpg

attachicon.gifIMG_4715 1.jpg

Piękny ten Twój K-43, w idealnym stanie, a mechanizm ...ehhh, mam cel kolekcjonerski na nowy rok.

Przeszedł mi koło nosa ten złatoust, o którym pisałem.

Ze złatousteckich jest jeszcze:

http://www.ebay.pl/itm/Old-Vintage-rare-USSR-Russian-pocket-watch-Zlatoust-SOVIET-Russian-/161538037237?pt=UK_Jewellery_Watches_Pocket_Watches_Accessories_ET&hash=item259c6ad5f5

ale cosik mi to koło balansowe za grube, może dorabiane przez zegarmistrza, bo takich nigdzie nie widziałem? Tego to na pewno odpuszczę - ale pewnie cierpliwość popłaci:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

attachicon.gifIMG_4711 1.jpg

attachicon.gifIMG_4715 1.jpg

Twój Kirow jednak datę wybitą ma - te "3-7" oznacza 3 kwartał 1937 r. Tym piękniejszy:)

Na http://forum.watch.ru:

Niejaki Brokman napisał:

"Там же на механизме выбита дата: 1 квартал 1939 года!

1-9 -Буду знать. Спасибо!"

http://forum.watch.ru/archive/index.php/t-6267-p-3.html

I rzeczywiście jakby przejrzeć mechanizmy z lat 30-tych to tak bite mają daty bez oznaczenia dekady, z rokiem 40 jest już ona dodana:

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=182356

Edytowane przez zadora972

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak  :)  Nie pisałem o tym bo to dla większości  jest jakby oczywista sprawa  :)

O ile dobrze kojarzę to K-43 z przed 1936 roku nie maja oznaczenia daty ale są sygnowane Moskwa CCCP

Więcej ciekawych staruszków znajdziesz w tym wątku

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/101252-nasze-najstarsze-czyli-wczesno-rosyjskie-vintyge/page-8

są tam też piękne carskie zegarki  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka - naprawdę cudeńka.

Ja dopiero zaczynam zegarkową przygodę i nie wszystko jeszcze jest jasne :) Muszę w wolnej chwili, o którą ciężko niestety, poczytać o carskich i już radzieckich czasach w zegarkach. Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten Wostok to nie składak koledzy? Nie mam porównania niestety, bo nigdzie nie widziałem podobnego. Niestety nie ma zdjęć mechanizmu.

post-33253-0-90945100-1420474473.jpg

post-33253-0-09582300-1420474478.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Duża cegła podobna wielkościowo do Sławy lodówki (także pod względem grubości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi