Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

Czy ten zegarek jest w 100% oryginalny?

Rekomendowane odpowiedzi

http://allegro.pl/zlocony-poljot-de-luxe-w-bardzo-ladnym-stanie-i4325756949.html

Wszystko ok? Wskazówki nie powinny być też złocone?

Edytowane przez Nucky Thompson

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza wygląda na warszawską.

"**wno chłopu nie zegarek..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak bardziej po amatorsku? :) Warszawską?

Dobre, bo сделано в CCCP

Goral35: "arbuz do ubioru dojrzalego FACETA nijak mi nie pasuje !! chyba ze gosc sobie torebeczke jak teletubis od razu zafunduje ! arbuzy sie je albo wklada do skrzynek :)"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza Warszawska to nieorginalna tarcza, po prostu zamiennik:

Cytuję: " ...tarcze "warszawskie", szarosrebrne z cyframi i indeksami koloru miedzianego lub ceglastoczerwonego. Wykonywano je prymitywną metodą fotochemiczną, przez co czasem miały one lekko nieostry rysunek."

Żródło: http://polskie-zegarki.republika.pl/his.html

Oczywiście to cytat ze strony o zegarkach z Błonia, ale tyczy się wszystkich tarcz warszawskich do Poljotów, Rakiet itd.

Jest to po prostu zwykły nadruk, jednego koloru, żadnych żłobień, "wypukłych" indeksów itp.

Edytowane przez TabaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej, dobrze wiedzieć. Może ktoś ma tarczę w zapasie, to licytuje :)

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko dostać taką tarczę, a dostać w dobrym stanie, to już w ogóle trzeba mieć spore szczęście.

Jakiś czas temu pełną parą ruszyła produkcja tarcz do Poljotów De Luxe (chyba nie tylko do Poljotów) na Ukrainie. Ciężko rozpoznać, że są to tarcze z Ukrainy, jedynie chyba po tym, że zbyt ładnie wyglądają.

Jeśli istnieją jakieś różnice między orginałami a Ukraińskimi, to w tej kwestii wypowiedzą się bardziej obeznani forumowicze.

Tak na marginesie, to Ukraińcy chyba tego wzoru tarczy jeszcze nie robią.

Edytowane przez TabaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak troszkę w temacie z tarczami. Siedzę u zegarmistrza i opowiadam, jakiego komandira ostatnio nabyłem NOSa, zestaw jak wprost ze sklepu, nawet metka z ceną. Koleś też jakiś tam był i zaczął opowiadać niestworzone historie, jak to jego znajomy ma tysiące tarcz, do wszystkich zegarków rodem z ZSRR i sprzedaje po 40zł/sztuka. WSZYSTKIE ORYGINALNE.  Jak mu powiedziałem, że w Chinach i na Ukrainie dalej trzaskają tarcze-zamienniki, to stwierdził, że w Chinach to Komandiry CCCP robią :D, a nie tarcze.

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOCCCP?

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ZAKAZ MO CCCP - zegarki z takim napisem były robione na zamówienie ministerstwa obrony ZSRR. Oczywiście to co wrzuciłem to Chińska podróba :) Na jego tarczy są błędy , jak choćby napis 17 kamieni, cała koperta to jedna wielka porażka, nie mówiąc już o mechanizmie.

Edytowane przez TabaQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje się że zegarek jest oryginalny. Mechanizm 31659 ze stopsekundą, tarcza również oryginalna - ale pozbawiona elementów świecących w ciemnościach z indeksów godzinowych. Zostały tylko kropki na godzinie 3, 6 i 9.

Najpopularniejsze podróbki tarcz wyglądają tak:

shturmanski.jpg

- brakuje tłoczenia przy małych tarczkach, słabo to widać na tym zdjęciu, ale są tam koncentryczne okręgi, tyle że powierzchownie, bez wgłębienia całości

- luma jest jasnozielona zamiast żółtej,

- inaczej wygląda skrzydło (pełna obwódka centralnego elementu, inny kształt zielonej części),

- nierówno ułożone jest okienko datownika (przesunięte w lewo).

Zdjęcie pochodzi z aukcji: http://www.ebay.com/itm/NEW-DIAL-WATCH-HANDS-for-RUSSIA-WATCH-CHRONOGRAPH-SHTURMANSKIE-POLJOT-CAL-3133-/181160147740?pt=Wristwatches&hash=item2a2dfc7b1c

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elementy ze светмассы na tarczy zegarka z Allegro nie są oryginalne,,Tak jak kolega napisał brakuje kropek na większości indeksów godzinowych ,a te które są widoczne zostały nieudolnie domalowane- szczególnie kropka na 9 zachodzi na subtarcze i punkt na godz 12 bezela .Dla porównania zdjęcie tarczy w moim 31659.. 

post-67292-0-92410800-1403359113_thumb.jpg

post-67292-0-45165400-1403360078_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ładnie zachowana oryginalna luma to prawdziwa rzadkość. Bardzo dużo jest zegarków z brakami, albo uzupełnieniami. Wydaje się że szybkie niszczenie w tym zakresie to wada fabryczna. Chronograf z Allegro rzeczywiście ma poprawiane kropki, ale wydaje się że to było zrobione bardzo dawno temu, prawdopodobnie reszta indeksów też była poprawiana i od tamtej pory zdążyła odpaść. Wskazówki kolorem wypełnienia pasują do kropek, a na pewno nie są nowe. Bardzo dużo jest egzemplarzy z takim kolorem lumy i sposobem położenia, co wskazuje na jedno źródło tych poprawek. W latach produkcji Szturmańskiego chronografu było trudniej o "świecący proszek", może to poprawki serwisowe, gwarancyjne wykonywane już ręcznie?

Gdy ktoś poprawia dzisiaj, raczej wychodzą takie potworki:

57.jpg

Zdjęcie z aukcji: http://www.ebay.pl/itm/STAINLESS-STEEL-USSR-SOVIET-MILITARY-POLJOT-31659-CHRONOGRAPH-SHTURMANSKIE-WATCH-/171358548640?pt=Wristwatches&hash=item27e5c3f2a0

Edytowane przez sowa2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginalny, oryginalny, na pewno nie radziecki a pochodzący z okresu przejściowego, ale chyba powszechnie uważa się już za rosyjski :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lata 199X? Szkoda (brak "zakazu" napełnił mnie złymi przeczuciami). Dzięki.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za TabaQ -> oryginalna "noworuska" komandiro/amfibia wostoka z naciągiem automatycznym, wyprodukowana po 1992 roku

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy ta rakieta jest oryginalna ?

Ring chyba od Rakiety 24 h koperta tez a srodek tarczy chyba nie od tego modelu czy sie mylę bo sie nad nią zastanawiam. Wychodziły takie wersje ?

Mechanizm to 2609. Prosze o opinie.

vupataqy.jpg

Edytowane przez Rybak1979GSL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Środek tarczy nie ma podziałki 24h, tylko 12h + po 4 znaczniki minutowe między godzinami.

Mam też wrażenie że koronki są dwie różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie i chyba to mechanizm z tarcza od rakiety okolicznościowej tej dużej. Osoba, która chce ja sprzedać mówi, ze jest 2609 a to zwykły mechanizm jak w rakiecie.

Nie mam żadnej rakiety 24h dlatego pytam.

Koronki tez właśnie masz racje 2 rożne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakieta 24 h w oryginale ma mechanizm 2623

Owszem są przerabiane domowym sposobem 2609 i jeszcze jeden mechanizm też przerabiają na 24h ale nie pamiętam jaki. Ta co pokazales nadaje się do Frankenów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://allegro.pl/rakieta-24h-piekna-tarcza-ciekawa-pasowka-i4361456109.html

Fajna Raketa 24h, szkoda, że mechanizm od innej.

Dobre, bo сделано в CCCP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisali że pasówka to włożyli kolor jaki mieli. W linku G na końcu jest nie potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi