Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem ekspertem od Kirowek, ale jak na moje oko wygląda rewelacyjnie. Druga Moskiewska bez jakichś wtrętów składakowych.

pozdrawiam

Narfas

Mam kilka tych kirowek i wszystkie mają indeksy malowane ale wypełnione - ostatnio pojawiło się kilka tarcz w doskonałym stanie wystawiane przez annoli i one też miały indeksy puste w środku i były w doskonałym stanie - mam jakieś Niemieckie katalogi Ruskich zegarków i tam też te tarcze mają indeksy pełne - samemu juz nie wiem :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o tą mołnie rudą to Krzysztof mnie zagadał na maila o tą czarną mołnię i przegapiłem zakończenie aukcji a chciałem licytować - może i dobrze :wacko:

Sorry :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak się okazało że poskładana to i dobrze chociaż podobała m sie i chciałem wbić 131.01 pewnie i tak bym przegrał - żadna strata ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no nie straszcie mnie :( Może z moją też coś nie tak?

Zdjęcie jeszcze z aukcji, nie moje:

post-49869-0-48649300-1413148446_thumb.jpg

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej no nie straszcie mnie :( Może z moją też coś nie tak?

Zdjęcie jeszcze z aukcji, nie moje:

Jak na mój gust wygląda dobrze. Stan zachowania - rewelacja. Co prawda fotka werku jest trochę mała i nie widzę dobrze oznaczeń, ale na pewno to jest Czelabińsk po 1955 roku.

Wie ktoś może kiedy wprowadzono ten nowszy typ zapadki naciągu? Jakoś nie mogę się zebrać żeby posprawdzać.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na mój gust wygląda dobrze. Stan zachowania - rewelacja. Co prawda fotka werku jest trochę mała i nie widzę dobrze oznaczeń, ale na pewno to jest Czelabińsk po 1955 roku.

Wie ktoś może kiedy wprowadzono ten nowszy typ zapadki naciągu? Jakoś nie mogę się zebrać żeby posprawdzać.

pozdrawiam

Narfas

Datowanie werku 3-57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Datowanie werku 3-57

Aaaa... to jest ten o którym wspominałeś wcześniej. No to wygląda to wiarygodnie.

Z Mołniami jest niestety pełno "chyba", "prawdopodobnie" i "być może", bo zbyt wiele się z nimi działo przez te lata (a teraz dzieje się jeszcze więcej), a o dokumentację z epoki trudno.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka tych kirowek i wszystkie mają indeksy malowane ale wypełnione - ostatnio pojawiło się kilka tarcz w doskonałym stanie wystawiane przez annoli i one też miały indeksy puste w środku i były w doskonałym stanie - mam jakieś Niemieckie katalogi Ruskich zegarków i tam też te tarcze mają indeksy pełne - samemu juz nie wiem :mellow:

Annoli w większości zegarków ma super tarcze,ba,ma nawet te tarcze luzem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówię o tej ze zdjęcia - tarcza jest idealna - mam taką samą ale indeksy pełne inna czcionka i kolor "bawarki" a nie taki biały - ale cholera wie może były takie

post-68206-0-25933500-1413177012_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaa... to jest ten o którym wspominałeś wcześniej. No to wygląda to wiarygodnie.

Z Mołniami jest niestety pełno "chyba", "prawdopodobnie" i "być może", bo zbyt wiele się z nimi działo przez te lata (a teraz dzieje się jeszcze więcej), a o dokumentację z epoki trudno.

pozdrawiam

Narfas

Odnośnie naszej dyskusji na poprzedniej stronie kiedy weszła mołnia z rudą tarczą

Ja w swoim katalogu znalazłem "RUDĄ" z 1949roku i to jest taka jak z aukcji :wacko:  to ki grzyb ???

Mam tam jeszcze mołnie z dziwnym logo o którym gdzieś pisałeś na forum że masz taki tylko w naręcznej kopercie i wszystko malowane lumą grubo nakładane

Obczajcie zdjęcia

post-68206-0-96762300-1413184157_thumb.jpg

post-68206-0-51410200-1413184166_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja,nie dopatrzylem tylko zasugerowałem sie pod którą jest opis a że nie znam germańskiego to wyszła buba ale nie edytuje niech sens kolejnych postów będzie zachowany <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie naszej dyskusji na poprzedniej stronie kiedy weszła mołnia z rudą tarczą

Ja w swoim katalogu znalazłem "RUDĄ" z 1949roku i to jest taka jak z aukcji :wacko:  to ki grzyb ???

Mam tam jeszcze mołnie z dziwnym logo o którym gdzieś pisałeś na forum że masz taki tylko w naręcznej kopercie i wszystko malowane lumą grubo nakładane

Obczajcie zdjęcia

Chwila chwila, a co to za katalog? Chcę takie coś!

Biorąc pod uwagę że to po niemiecku, czy był w to zamieszany Jurij L.?

Co do pierwszego zdjęcia: na pewno nie mam dokładnie takiej, ale być może wklejałem zapisaną fotkę z jakiejś aukcji, co mi się często zdarza (ostatnio kolekcjonuję raczej fotki niż zegarki). Chyba rzeczywiście widziałem gdzieś takiego czarnego, tylko w pożałowania godnym stanie. Czerwoną wersję widzę pierwszy raz w życiu, szczególnie zaskakujące są wskazówki.

Co do drugiego zdjęcia: pojawiło się zamieszanie. CZARNA jest tam opisana jako 3-54, a opis "miedzianki" jest ucięty, być może data jest poniżej, gdzie aparat nie sięgnął.

Przeszukałem jeszcze skąpe zasoby katalogowe i przyznaję się do swojej sklerozy. Omawiany wzór "miedzianki" pojawia się w katalogu Raznoexportu, datowanego na 1953 rok (chociaż mam niejakie wątpliwości co do tego datowania, niekoniecznie z powodu Mołni, wydaje się rok-dwa późniejszy, albo może prezentowane są tam zegarki wprowadzone do produkcji nieco później). Barwa tarczy jest tam opisywana jako "złocista", nie "miedziana".

%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%

%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%8D%D0%

Są dwie ciekawe rzeczy związane z tym zdjęciem:

1) są na nim dwie dość rzadkie wersje Mołni, bo tzw. "podwójny srebrny ring" i "miedzianka", nie ma za to tych paru wzorów bardziej typowych

2) ta miedzianka różni się pewnym dość istotnym szczegółem od innych, prezentowanych w tym wątku. Co to za szczegół: szukajcie sami. :D

Tyle dobrego, że chyba udało nam się ustalić, że ten wzór "miedzianki" pojawił się w Drugiej Moskiewskiej pod koniec produkcji, chociaż ten katalog Raznoexportu prezentuje najprawdopodobniej co najmniej kilka zegarków dopiero wprowadzanych do produkcji albo planowanych, być może były dopiero na etapie prototypów (sądzę tak na podstawie innych prezentowanych tam zegarków, o Mołni są tam tylko 2 strony).

pozdrawiam

Narfas

Edytowane przez Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj prawie byłem że to przekładka a dzisiaj znowu mi się wydaje że oryginał.

Narfas - już niech tak zostanie z drugą moskiewską  :P

img-4400.jpg

img-4405.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalog czy bardziej album z wybranymi zegarkami nie należy do Pana Jurija Levenberg jacyś inni - później wkleje kilka zdjęć stron

Kupiłem to ze dwa lata temu na allegro miało być 199stron ze zdjęciami a okazało się że jest 79stron - a bo się Panu sprzedającemu coś pomyliło

Dał mi zniżkę na zakup kolejnych przedmiotów z jego aukcji

- to jest to  -   http://allegro.pl/28343-faszination-sowjetische-uhren-fruhe-sowjeti-i4692343305.html

Tutaj druga podobna z tej seri   http://allegro.pl/28029-faszination-russische-uhren-i4680733498.html

Edytowane przez Paweł Bury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwila chwila, a co to za katalog? Chcę takie coś!

Biorąc pod uwagę że to po niemiecku, czy był w to zamieszany Jurij L.?

Co do pierwszego zdjęcia: na pewno nie mam dokładnie takiej, ale być może wklejałem zapisaną fotkę z jakiejś aukcji, co mi się często zdarza (ostatnio kolekcjonuję raczej fotki niż zegarki). Chyba rzeczywiście widziałem gdzieś takiego czarnego, tylko w pożałowania godnym stanie. Czerwoną wersję widzę pierwszy raz w życiu, szczególnie zaskakujące są wskazówki.

Co do drugiego zdjęcia: pojawiło się zamieszanie. CZARNA jest tam opisana jako 3-54, a opis "miedzianki" jest ucięty, być może data jest poniżej, gdzie aparat nie sięgnął.

Przeszukałem jeszcze skąpe zasoby katalogowe i przyznaję się do swojej sklerozy. Omawiany wzór "miedzianki" pojawia się w katalogu Raznoexportu, datowanego na 1953 rok (chociaż mam niejakie wątpliwości co do tego datowania, niekoniecznie z powodu Mołni, wydaje się rok-dwa późniejszy, albo może prezentowane są tam zegarki wprowadzone do produkcji nieco później). Barwa tarczy jest tam opisywana jako "złocista", nie "miedziana".

Są dwie ciekawe rzeczy związane z tym zdjęciem:

1) są na nim dwie dość rzadkie wersje Mołni, bo tzw. "podwójny srebrny ring" i "miedzianka", nie ma za to tych paru wzorów bardziej typowych

2) ta miedzianka różni się pewnym dość istotnym szczegółem od innych, prezentowanych w tym wątku. Co to za szczegół: szukajcie sami. :D

Tyle dobrego, że chyba udało nam się ustalić, że ten wzór "miedzianki" pojawił się w Drugiej Moskiewskiej pod koniec produkcji, chociaż ten katalog Raznoexportu prezentuje najprawdopodobniej co najmniej kilka zegarków dopiero wprowadzanych do produkcji albo planowanych, być może były dopiero na etapie prototypów (sądzę tak na podstawie innych prezentowanych tam zegarków, o Mołni są tam tylko 2 strony).

pozdrawiam

Narfas

Co do różnicy miedzianej to nie widzę żadnej w porównaniu z moim egzemplarzem :huh:

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj prawie byłem że to przekładka a dzisiaj znowu mi się wydaje że oryginał.

Narfas - już niech tak zostanie z drugą moskiewską  :P

Ooo... i to jest egzemplarz katalogowy. Ten istotny szczególik o którym wspominałem poprzednio to dodatkowy szlif na wskazówce minutowej przy osi, robiony już po niebieszczeniu. Jest charakterystyczny dla wcześniejszych Mołni, później z niego zrezygnowano.

To zeszlifowane na płasko niebieszczenie jest wyraźnie widoczne na obu fotach katalogowych, no i u Ciebie.

Przy okazji: Twoja tarcza rzeczywiście uchowała się taka złocista (a nie wyraźnie miedziana), czy to tylko wpływ oświetlenia przy robieniu fotki?

Co do różnicy miedzianej to nie widzę żadnej w porównaniu z moim egzemplarzem :huh:

No jest ta drobna różnica. :)

Te moje wcześniejsze miedzianki które pokazywałem też nie mają szlifu, a "srebrne" - tak, ale jeśli nawet to składaki, to całkiem sensowne (mechanizmy z bliskich okolic 1950). Różnicę widać na dwóch górnych zegarkach, bo  na dolnych światło niedomaga.

DSCF3659b.jpg

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Katalog czy bardziej album z wybranymi zegarkami nie należy do Pana Jurija Levenberg jacyś inni - później wkleje kilka zdjęć stron

Kupiłem to ze dwa lata temu na allegro miało być 199stron ze zdjęciami a okazało się że jest 79stron - a bo się Panu sprzedającemu coś pomyliło

Dał mi zniżkę na zakup kolejnych przedmiotów z jego aukcji

- to jest to  -   http://allegro.pl/28343-faszination-sowjetische-uhren-fruhe-sowjeti-i4692343305.html

Tutaj druga podobna z tej seri   http://allegro.pl/28029-faszination-russische-uhren-i4680733498.html

Dzięki! Pewnie kupię po wypłacie, bo jakoś szybko wydałem miesięczny limit na hobby (i naprawdę nie wiem po co mi dwa arbuzy). :)

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji: Twoja tarcza rzeczywiście uchowała się taka złocista (a nie wyraźnie miedziana), czy to tylko wpływ oświetlenia przy robieniu fotki?

Myślę że to głównie światło ale kolor i faktura tarczy różni się od miedzianej Mołnii z ringiem.

Jak znajdę chwilę to zrobię jutro zdjęcie dla porównania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! Pewnie kupię po wypłacie, bo jakoś szybko wydałem miesięczny limit na hobby (i naprawdę nie wiem po co mi dwa arbuzy). :)

Dwa to mało, dojrzejesz do trzeciego ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za parę lat będzie płakał, że nie wziął pięciu :D

Ja też! :(

Ja Arbuza wziąłem jednego a moja Ciotka właśnie zakrzyczała mnie o jeszcze jednego   :)

Szukam ładnej tarczy do złotego Kirowskiego. POMÓŻCIE!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za parę lat będzie płakał, że nie wziął pięciu :D

Ja też! :(

sam mam zajoba na punkcie jednego dość niespotykanego modelu wostoczka 2409 garniturowego (jak tylko się gdzieś pojawia - biorę! ...i sam nie potrafię odpowiedzieć sobie na pytanie: po jaką cholerę mi trzy identyczne sztuki? :))

ale z tym arbuzem, to chyba udzieliła się Wam jakaś zbiorowa totalna histeria... w czym rzecz?

koszyk tourbilliona do hublota ...niebity! kupię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Przyznam szczerze, że sam kupiłem jednego, ale jak wszyscy zaczęli pisać o wielosztukach to dokupiłem drugiego sam nie wiem po co?! :)

Patologia! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie idźcie tą drogą, przestańcie :angry: , bo w głowie zaczęło mi świtać (kup drugiego, kup drugiego, kup drugiego)  :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi