Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
rproch

NIE PRZEPŁACAJCIE NA ALLEGRO

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł nie przeginaj! :D :D :D I tak subtelnie milczę ;):D

:ph34r:  Ja też nic nie powiem.  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kchrapek - a czemu wyprany w pralce??

Tak z ciekawości pytam, jednocześnie rozdrapałeś (nieświadomie) ranę, w zeszłym tygodniu wyprałem mojego kieszonkowego Punktuala, tak się cieszyłem że go nosiłem a że w kieszeni to najwyżej nóż i multitool, zapomniałem o nim.. Wysechł w spodniach, po nakręceniu działał jakby nigdy nic, nawet chodu nie zmienił. Teraz muszę go dać do majstra na smarowanko wprawdzie i tak miał iść, w końcu to mechanizm z połowy lat 20 zeszłego wieku ;)

Mnie osobiście ten egzemplarz się nawet podoba, może to przez "sugestywny efekt wizualny."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

już 810 :P nie wiem czy ten stan jest aż tyle wart no ale kosmos to kosmos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nazwa zobowiązuje.. :D

Zobaczymy kto ma najwięcej "wolnych środków"..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kosmos! Prawie 900zł!!!

W życiu tyle bym nie dał.. :ph34r:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałem na narty, ustawiłem ofertę cenową zaporową, przekonany, że wygram lekkim cyckiem i z wielkim zapasem, a i tak przegrałem. No cóż, będę cały czas musiał się cieszyć starym egzemplarzem z ułamaną wskazówką datownika :(

Edytowane przez Sursum

Najlepszym paliwem jest makaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak tylko chciałem się wyżalić że na ponad 60 ustawionych zegarkowych snajperów (SIC!) ustrzeliłem tylko 2 złomy "do zrobienia"... Co to się porobiło z tymi cenami, ze powoli poniżej stówki nie kupi się niczego ciekawego...

Do Kosmosa nawet nie podchodziłem, chociaż oczywiście kibicowałem.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, jeszcze trochę i będziemy mieli na wszystko ceny jak na zatoce ^^ Nie no, odpukac :)

Na szczęście czasami da się jeszcze wyrwać bardzo ciekawe zegarki za poldarmo, czasami :)

Miło się o tym przekonałem kilka razy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Narfas. 

Prawdziwe okazje zostały wykupione  lata temu i są w kolekcjach. Kto kiedy widział w handlu naręczny budzik rakiety, czy też tutimę urofę. Bez walizki dolców nie podchodź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Narfas. 

Prawdziwe okazje zostały wykupione  lata temu i są w kolekcjach. Kto kiedy widział w handlu naręczny budzik rakiety, czy też tutimę urofę. Bez walizki dolców nie podchodź.

Chodzi o ten budzik z datownikiem, 3031, który był produkowany tylko przez chwilę, czy był jeszcze jakiś inny???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Narfas. 

Taaa... Zdarza mi się słyszeć opowieści ludzi którzy zbierali od lat '80, kiedy kupowali worek "ruskich" za kwarcoka z HongKongu albo i flaszkę... Cuda opowiadają, ale szczęka mi opadła kiedy zobaczyłem pewien garaż z kartonami pełnymi "ruskich" od ziemi po sufit. Skubany niczego nie chciał sprzedać... a to jeszcze w końcu wypłynie, kwestia czasu.

Chociaż głównie to są opowieści złomiarzy ile to tysięcy kopert AU 20 przetopili...

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, jeszcze trochę i będziemy mieli na wszystko ceny jak na zatoce ^^ Nie no, odpukac :)

Będziemy. Za znaczną większość ciekawych radzieckich egzemplarzy płaciłem ostatnio 200-300 zł, nie ma co się oszukiwać i wierzyć w okazje. Okazja trafia się raz na kilka miesięcy. Poniżej 100 zł można już dzisiaj kupić dosłownie złomy "do zrobienia" lub najpopularniejsze Wostoki czy Poljoty. Wszystko co rzadkie - Wostok 2427, Sława 32 kamienie i wiele innych lub to co w naprawdę ładnym stanie jest naprawdę drogie i nie będzie tanieć. Ostatnio już nawet zwykłe, ale ładnie zachowane Pobiedy osiągały w licytacjach na Allegro ponad 150 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Enkil

3031, 33 kamienie. Zresztą to tylko przykład. Zebrałoby się tych naprawdę rzadkich pewnie kilkadziesiąt modeli, a części to nawet w Polsce nie ma pewnie nikt. Kto nie dopadł w latach przełomu, ten nie dopadnie, chyba że ma budżet z gumy oraz dobre dojścia. 

@ Narfas

Bo tak było! Dzieckiem byłem, jak ruscy z Polski wychodzili. Można było kupić wszystko i za bezcen. Do dzisiaj mam wojskową lornetkę, którą jako nówkę kupiłem za kieszonkowe. A ile kieszonkowego mógł dostawać dziesięciolatek. Druga sprawa to cuda związane z rublem transferowym. Pamiętam księgarnię z książkami radzieckimi. Książki kosztowały tyle, co bochenek chleba. To takie migawki z dzieciństwa, bo za młody jestem, ale przy hiperinflacji, załamaniu systemu itp itd tak się często dzieje. Namiastkę tego mamy teraz na Ukrainie i trochę mniej w Rosji. Jeśli hrywna straciła właśnie 80% wartości, to dla nas otwiera się mały raj, nic tylko jechać i kupować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Enkil

3031, 33 kamienie. Zresztą to tylko przykład. Zebrałoby się tych naprawdę rzadkich pewnie kilkadziesiąt modeli, a części to nawet w Polsce nie ma pewnie nikt. Kto nie dopadł w latach przełomu, ten nie dopadnie, chyba że ma budżet z gumy oraz dobre dojścia. 

@ Narfas

Bo tak było! Dzieckiem byłem, jak ruscy z Polski wychodzili. Można było kupić wszystko i za bezcen. Do dzisiaj mam wojskową lornetkę, którą jako nówkę kupiłem za kieszonkowe. A ile kieszonkowego mógł dostawać dziesięciolatek. Druga sprawa to cuda związane z rublem transferowym. Pamiętam księgarnię z książkami radzieckimi. Książki kosztowały tyle, co bochenek chleba. To takie migawki z dzieciństwa, bo za młody jestem, ale przy hiperinflacji, załamaniu systemu itp itd tak się często dzieje. Namiastkę tego mamy teraz na Ukrainie i trochę mniej w Rosji. Jeśli hrywna straciła właśnie 80% wartości, to dla nas otwiera się mały raj, nic tylko jechać i kupować.

Jedną z dziwniejszych historii opowiadał mi gość, który kupował wtedy sporo tego towaru, trochę egzemplarzy w stanie idealnym sobie zostawiał (twierdził że ma jakieś 200 złoconych automatycznych Poljotów DeLuxe - nie zweryfikowane, ale to teraz całkiem zamożny facet, więc możliwe), koperty szły na przetop a całą resztę wysyłał bodaj do Armenii, gdzie podobno rozpaczliwie potrzebowali części zamiennych. Takie to interesy się robiło w latach '80 czy '90... ^_^

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojechałem na narty, ustawiłem ofertę cenową zaporową, przekonany, że wygram lekkim cyckiem i z wielkim zapasem, a i tak przegrałem. No cóż, będę cały czas musiał się cieszyć starym egzemplarzem z ułamaną wskazówką datownika :(

ostatnio widziałem taką wskazówkę na aukro za jakieś 350 hrywien ;) jak znajdę link to podrzuce ;P

EDIT: o jest http://aukro.ua/chasy-polet-kosmos-strelka-daty-novaya-i5126476022.htmltrochę drogo jak za samą wskazówkę :P

http://aukro.ua/chasy-naruchnye-kosmos-avtopodzavod-i5123651527.htmlzawsze można dać jakieś 2,5 kafla i mieć igłę :D

Edytowane przez rysqut

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był taki skrót, mój ma i ułamaną wskazówkę i przekładaną kopertę i stan ogólny dość zły. Taka sztuka dla sztuki :) Ten Twój NOS niestety nie jest koszerny.

Po kilku latach zbierania ośmielę się, wracając do tematu głównego, sformułować jedną tezę. Jeśli mówimy o:

- zegarku o roku produkcji do początku lat sześćdziesiątych,

- sprawnym, w dobrym stanie, na punktualnym chodzie,

- o rzadszym mechanizmie,

- bądź też marce

to mówienie, że coś było mocno przepłacone, jest trochę na siłę. To trochę jak z tą Wołną, która poszła tydzień temu na allegro za 550 zł. Niby cztery razy więcej niż normalnie, ale licytowało zacne grono i zegarek poszedł do doświadczonego kolekcjonera. Po prostu wzór kwiatowy jest super rzadki, to pewnie mniej niż jeden procent produkcji, jakieś promile. Sam mam jednego (przy kilkudziesięciu sztukach zegarków z tym mechanizmem).

Edytowane przez Sursum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wystawiona ponownie, ale nie sądzę, żeby znalazł się nabywca z uwagi na tego pięknego czopa na tarczy właśnie :D

Pobieda "czerwona 12" - 1-47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wzial bo wskazowek potrzebuje ... ale ni w tej cenie :)

Edit: Jakby ktos mial takie i chcial wymienic na plny to zapraszam na PW

Edytowane przez jackie01

Cyk...cyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi