Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Verbal

Serwis zegarków ceny - koszty o których się nie mówi

Rekomendowane odpowiedzi

No tak, wiele osób nie wie, ze taki jest zakres i to już od Longinesa poczynając, gdzie takie rzeczy są robione dla automatów których pelny serwis to trochę ponad 700 zł.

W Baumie było to rozłożenie, oczyszczenie, złożenie, oliwienie polerowanie koperty (stardard) + wymiana koronki - 1250 PLN 

Nie wiem ile może ta koronka kosztować, ale strasznie drogo w Baumie (Apart) . Teraz to do zegarmistrza zaniosę (tylko się modlić, żeby części z B&M nie potrzebował).

Generalnie jeśli ktoś kupi np certinę za 2500 PLN to po ok dwóch serwisach z wymianą paska koszt będzie podobny do ceny zegarka...  masakra. o chyba lepiej sprzedać i kupić nowy po 12 latach  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sadze ze zanim ktoś kupi drogi zegarek, to powinien zapytać o koszty serwisu. Bo to nie sztuka kupić drogi zegarek a pózniej płakać za serwis drogi. Tak samo jest z samochodem ludzie , biorą drogie auta a pózniej brak kasy na serwisowanie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktos kupi Certine to odda do dobrego majstra i zrobi raz na 5-6 latek serwis za 250zl, no chyba ze nie ma co robic z $$$ to poleci do Apartu czy innego Kruka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie jeśli ktoś kupi np certinę za 2500 PLN to po ok dwóch serwisach z wymianą paska koszt będzie podobny do ceny zegarka...  masakra. o chyba lepiej sprzedać i kupić nowy po 12 latach  :)

Serwis firmowy Certiny z testami wr, uszczelkami, odnowieniem dekla itp. to jakieś 500 zł. Pasek kosztuje 100zl.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film promujący serwis Omegi:

Wygląda bardzo przekonująco. Ilość zabiegów i wymienianych elementów chyba całkowicie uzasadnia koszt tej przyjemności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tak i nie. W Kruku maja serwis Rolexa i rozmawialem z serwisantem i powiedzial, ze czynnosci jakie wykonuja sa z gory ustalone przez firme i robia dokladnie to samo, co w innym kraju. Poza tym co roku maja szkolenia i "odwiedziny" ze Szwajcarii, aby mogli przekonac sie czy wszystko jest utrzymywane na poziomie ogolnoeuropejskim/swiatomym. Nie wierzysz w to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film promujący serwis Omegi:

Wygląda bardzo przekonująco. Ilość zabiegów i wymienianych elementów chyba całkowicie uzasadnia koszt tej przyjemności.

Niestety nie uzasadnia. Zaden zegarek nie powinien miec takich duzo kosztow serwisowania. Mamy wysokie ceny zeby nie wszystkich bylo stac na ten czy inny model i pozostal on eksluzywny dla wybrancow.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze wiecie - kiedy wymienia sie mase swiecaca w zegarkach podczas serwisowania?

Czy zalezy to od jej stanu technicznego, czy moze od indywidualnej prosby klienta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to może wygląda w Szwajcarii a nie u rzeźników w Polsce.

Rzeźników w Polsce? Byłem przekonany, że Omega wysyła zegarki na serwis do Szwajcarii, a nie przeprowadza go tutaj.. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@nicon - ja pisalem o Rolexie - nie wiem jak jest z Omega, ale jak czytam zagraniczne fora, to takie "smaczki" z powrotem z serwisu maja nie tylko u nas i nie tylko z Omega... niestety. Najwazniejsze, ze uznali. A co do zarysowania antyreflexu, to ja sie pieszcze z zegarkami w bialych rekawiczkach ;) w domu nie nosze i nie spie etc. a jak mialem TH, to ze 3 ryski sie pojawily - jak??? nie wiem do dzis... :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis firmowy Certiny z testami wr, uszczelkami, odnowieniem dekla itp. to jakieś 500 zł. Pasek kosztuje 100zl.

Ja liczyłem według cennika Baume & Mercier :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy są wszędzie, ale piszę to dlatego że taki filmik o białych rękawiczkach i naprawie z namaszczeniem mnie śmieszy i mam wrażenie że grubo mija się z prawdą.

To prawda, ale to tylko reklama a ona jak zapewne wiesz nie ma na celu pokazywania porysowanych szkielek, paprochow na tarczy czy krzywo ustawionych wskazowek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce serwisować swojego speda napisałem do nich o z prośbą  radę.

Sadziłem że poproszą mnie o to żebym go zaniósł do dilera, dostane kwit i tyle (U nie w mieście jest ich oficjalny sprzedawca) 

Jednak nie, doradca zasugerował  że wyślę mi paczkę w którą mam spakować zegarek i odesłać  do nich (The Swatch Group (UK) Limited Charter Court Third Avenue Millbrook Southampton United Kingdom SO15 0JA)

odesłanie po ewentualnym  servisie  lub tylko wycenie prac  kosztować będzie 12 funtów (przesyłka ubezpieczona )

wszystko wygląda normalnie i gdyby to była jakaś zwykła omega to bym się nie zastanawiał. 

Jednak tu chodzi o 2915  wysłałem im zdjęcie oraz ref mojego speda  wiec każdy w servisie powinien wiedzieć że to zegarek wyjątkowy .

Te ubezpieczenie za 12 funta nie pokryje jego wartości .

poza tym wysłać o tak na słowo , no nie nie podoba mi się to .

Dla mnie nasuwa się taka konkluzja że ten (customer care advisor) tak sobie siedzi  i " zawija w te sreberka"

a możne to ja jestem przewrażliwiony ??  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio oddałem B&W do regulacji (przyspieszenie) do miejscowego zegarmistrza i zrobił to w parę minut, natomiast z Eterną już miał problem (chyba nie chciał lub nie umiał jej otworzyć) Być może bał się otwierać, bo kazałem mu wodoszczelność sprawdzić, a chyba nie miał na czym. Stwierdził że minus 6 sekund to norma i lepiej nie ruszać...

Poleciał do Apartu gdzie na dzień dobry, zaczynają od 200 PLN. Oczywiście powiedziałem że to za dużo chyba, to Pani zaproponowała 100 jeśli to tylko regulacja, zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba oddać Apartowi że zachowali się bardzo ładnie. Wyregulowali zegarek i sprawdzili wodoszczelność za darmo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Classified

Biorąc pod uwagę cyrki jakie potrafia robić zagraniczne serwisy - także w US - moim zdaniem polskie serwisy zegarmistrzowskie nie odstają na tym polu od innych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie pojmuje tego "czasu oczekiwania " na części ze Szwajcarii. Czy ta mityczna Szwajcaria to w innej galaktyce jest?  Albo zbierają części do wysyłki przez miesiąc żeby taniej było? Koszty serwisu są tak wysokie, że chyba stać ich na kuriera. Drobne zamówienia z Chin idą nieraz zwykłą poczta tydzień. Na część do aparatu foto z Japonii czekał serwis od pn do czw. A tu szkiełko 3 tygodnie, a o ilu wielotygodniowych bataliach się tu naczytaliśmy? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cennik Christopher Ward:

http://www.christopherward.eu/cw360care/servicing.html

100 Euro za proste mechanizmy oparte na ETA2824 i Sellita SW200 oraz wszelkie kwarce, 195 Euro za inhouse i mechanizmy ETA z komplikacjami. Wydaje mi się, że przesyłka jest w cenie dla krajów gdzie są ich sklepy. Jeszcze nie wiem czy zdecyduję się skorzystać z ich usług dla Tridenta GMT, mam jeszcze kilka lat na zastanowienie. Podałem dla przykładu, że autoryzowany serwis na zachodzie nie musi być drogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Pisałem ostatnio do Baume&Mercier i kompletny serwis mojego Hamptona (bazowo 2824-2)

kosztuje od 360 Euro. Masakra... Odpowiedź przyszła z Monachium. 

Pewnie to ten sam serwisant co robi tourbillona, stąd ta cena :D 

Zrozumiałbym jeśli wymienialiby w tej cenie jakieś kluczowe elementy mechanizmu czy coś innego.

Czy ktoś ma może jakieś informacje na ten temat ?

Czy przeciętny zegarmistrz w PL zrobi to samo ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry renomowany zegarmistrz w dużym mieście zrobi Ci to za 400zł-500zł.

Inna sprawa - wiesz co jest w cenie serwisu? Zwykle są np nowe uszczelki, odswiezenie koperty, wymiana np wskazowek jak jest potrzeba, wysylka kurierem w obie strony itp itd jest to zryczaltowane, więc nie wiem czemu się dziwisz. Zegarek kosztuje pewnie z 8k i więcej więc ta cena nie jest jakaś dziwna, to serwis producenta.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry renomowany zegarmistrz w dużym mieście zrobi Ci to za 400zł-500zł.

Inna sprawa - wiesz co jest w cenie serwisu? Zwykle są np nowe uszczelki, odswiezenie koperty, wymiana np wskazowek jak jest potrzeba, wysylka kurierem w obie strony itp itd jest to zryczaltowane, więc nie wiem czemu się dziwisz. Zegarek kosztuje pewnie z 8k i więcej więc ta cena nie jest jakaś dziwna, to serwis producenta.

Dziwi mnie tylko stawka, prawie tyle to biorą w serwisie Omegi za werk 8500, z wymianą niektórych podzespołów.

Wydaje mi się żę te zegarki nie są porównywalne, jeśli chodzi o poziom komplikacji mechanizmu. Myślę że zasługa grupy Ritchmond. Prestż :( Po 8 latach, wartość tego zegarka oscyluje ok 3000 PLN. 

Chętnie oddam zegarek w ręce polskiego serwisu, lecz obawiam się czy będą miały dostęp do części (uszczelki, koronkę wskazówki). Może wiesz który serwis ma taki dostęp i robi to uczciwie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomnę się: "Serwisował ktoś niedawno i kojarzy jakie są koszty serwisu Omegi 1120? Jakie są różnice między SG i niezależnym? Wiem że to modyfikowana ETA, ale czy niezależni nie będą mieli problemu z dostępem do części po ograniczeniach SG?"

Anyone?

W SG 1610 zł

Niezależny na przykład w Łodzi serwis Bonda 2531.80.00 - uszczelki koronka wskazówki piny czyszczenie smarowanie regulacja test szczelności zmieścisz sie w 1000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w załączeniu link do tabeli z oficjalnymi cenami przeglądów.

Na razie po niemiecku, ale najważniejsze widać.

Jak trzeba będzie i znajdę chwilkę czasu to przetłumaczę.

Warto zwrócić jednak uwagę na różnice w zakresie usług.

http://www.watchtime.net/nachrichten/was-kostet-eine-uhrenrevision-12-marken-und-ihre-preise/

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.