Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Robnyc

Jakie hobby poza zegarkami..., inne nasze pasje

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Lemax napisał(-a):

Dalej skorupy - tak pod espresso

2021-03-21 13.07.19.jpg

Używane, czy do witrynki? 

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbieram ale czasami od wielkiego dzwonu kawka jak najbardziej. Tylko potem trzeba to myć delikatnie :)

Coś do kawy też można podać na fajnym fajansie.

IMG_6671.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Lemax napisał(-a):

Zbieram ale czasami od wielkiego dzwonu kawka jak najbardziej. Tylko potem trzeba to myć delikatnie :)

Coś do kawy też można podać na fajnym fajansie.

IMG_6671.jpg

A mógłbyś powiedzieć jaka manufaktura 🤔🤔🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Lemax napisał(-a):

Rosenthal

Dzięki 🤗 🤗 🤗 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybę klejem uwaliłem...

Trzeba będzie mu jakieś naklejki na szybie umieścić. 😉

Harley 1:10 a Honda 1:12.

IMG_20250211_125720805_HDR.jpg

IMG_20250211_125427778_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.02.2025 o 19:59, Krathor napisał(-a):

No to teraz ja się pochwalę... "Od zawsze" interesuję się szeroko rozumianą fantastyką, jej różnymi aspektami. Książki zbieram więc od podstawówki i trochę się ich uzbierało, choć część mam w ebook'ach, żeby zaoszczędzić trochę miejsca. W Polsce od po wojnie wydawano wiele różnych serii książkowych, również fantastycznych. Jedną z najbogatszych i najdłużej wydawanych była seria "Fantastyka/Przygoda" wydawnictwa Iskry. W zeszłym roku postanowiłem zebrać całą serię. Seria była wydawana od 1966, od "Zagadki Liliowej Planety" i po wydaniu 122 pozycji, zakończono ją w 1992 roku "Zimą Helikonii" Briana Aldissa. Kilka tytułów było wydawanych dwukrotnie, a wydano w tej serii wiele ważnych pozycji ze światowej i polskiej science fiction. Dzisiaj na półkę włożyłem dwie ostatnie książki, dopełniając kolekcję. Miałem kilka ciekawych decyzji jakie musiałem podjąć, zapłaciłem za jedną książkę trochę więcej niż chciałem ale proces zakończyłem. Może jeszcze kilka wymienię bo kilka dostałem niestety w złym stanie, ale to już jak będę wiedział że książka jest w dobrym stanie. W każdym razie mam co czytać na razie.😁 Ostatnio losowo wyciągnąłem 'Wojny urojone" Andrzej Zimniaka. Świetna nowela, która świetnie wpisuje się w polską tradycję fantastyki socjologicznej.

W procesie zbierania zostało mi do odsprzedania wiele książek z tej serii, bo np. musiałem kupić kolekcję książek z tej serii żeby zdobyć jedną z nich, której nie ma nigdzie od kilku miesięcy. Jeśli ktoś by chciał przeczytać coś innego, dziwnego i mało spotykanego... z koszt przesyłki paczkomatowej... niech da znać... 🤩 Dajcie znać w tym wątku lub wyliście wiadomość. Nie obiecuję że to będzie rewelacyjna lektura, ale może coś ciekawego a pewnie mało spotykanego. No chyba że ktoś ma podobny pomysł i mu czegoś brakuje albo po prostu lubi fantastykę i chciałby coś przeczytać czego sam by nie kupił albo nie znalazł. 

Tylko pogratulować wytrwałości!

Zebranie całej kolekcji od 1966 roku to niezły wyczyn - chylę czoła...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.02.2025 o 19:59, Krathor napisał(-a):

No to teraz ja się pochwalę... "Od zawsze" interesuję się szeroko rozumianą fantastyką, jej różnymi aspektami. Książki zbieram więc od podstawówki i trochę się ich uzbierało, choć część mam w ebook'ach, żeby zaoszczędzić trochę miejsca. W Polsce od po wojnie wydawano wiele różnych serii książkowych, również fantastycznych. Jedną z najbogatszych i najdłużej wydawanych była seria "Fantastyka/Przygoda" wydawnictwa Iskry. W zeszłym roku postanowiłem zebrać całą serię. Seria była wydawana od 1966, od "Zagadki Liliowej Planety" i po wydaniu 122 pozycji, zakończono ją w 1992 roku "Zimą Helikonii" Briana Aldissa. Kilka tytułów było wydawanych dwukrotnie, a wydano w tej serii wiele ważnych pozycji ze światowej i polskiej science fiction. Dzisiaj na półkę włożyłem dwie ostatnie książki, dopełniając kolekcję. Miałem kilka ciekawych decyzji jakie musiałem podjąć, zapłaciłem za jedną książkę trochę więcej niż chciałem ale proces zakończyłem. Może jeszcze kilka wymienię bo kilka dostałem niestety w złym stanie, ale to już jak będę wiedział że książka jest w dobrym stanie. W każdym razie mam co czytać na razie.😁 Ostatnio losowo wyciągnąłem 'Wojny urojone" Andrzej Zimniaka. Świetna nowela, która świetnie wpisuje się w polską tradycję fantastyki socjologicznej.

W procesie zbierania zostało mi do odsprzedania wiele książek z tej serii, bo np. musiałem kupić kolekcję książek z tej serii żeby zdobyć jedną z nich, której nie ma nigdzie od kilku miesięcy. Jeśli ktoś by chciał przeczytać coś innego, dziwnego i mało spotykanego... z koszt przesyłki paczkomatowej... niech da znać... 🤩 Dajcie znać w tym wątku lub wyliście wiadomość. Nie obiecuję że to będzie rewelacyjna lektura, ale może coś ciekawego a pewnie mało spotykanego. No chyba że ktoś ma podobny pomysł i mu czegoś brakuje albo po prostu lubi fantastykę i chciałby coś przeczytać czego sam by nie kupił albo nie znalazł.

Fantastyka-Przygoda.jpg

Szacunek 🤜🤛
Więc najprawdopodobniej masz tam "Ludzie jak bogowie" Sniegowa 🤔 Mialem ledwo ponad 10 lat kiedy ciągiem, w cyklu przeczytałem ją trzy razy (każdy tom był rotacyjnie u kogoś z rodziny w domu). Ta książka uruchomiła we mnie takie pokłady wyobraźni, że do dziś darzę ją ogromnym sentymentem. Na dodatek wówczas zacząłem słuchać LP3 i to są niezatarte, współistniejące wspomnienia 🥹

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kuklik Dzięki chociaż w większości problemem było znalezienie książki w dobrej jakości, ale faktycznie kilka to były większe kwoty albo co gorsze mała dostępność.

@Valygaar Akurat czytam "Przenicowany świat" Strugackich, a tak w ogóle ich książki (wraz z książkami Zajdla) to najdroższe i najrzadsze pozycje jakich musiałem szukać w czasie zbierania tej serii.

Byłem w antykwariacie przedwczoraj żeby się pozbyć nadmiarowych pozycji i okazało się że te książki nie są w zasadzie odkupowane. Moja propozycja w kwestii podarowania książek z tej serii jest aktualna.

Mord założycielski

Opus na trzy pociski

Jasnowidzenie inż. Szarka

Wakacje cyborga

Kowboje oceanu

Człowiek w labiryncie

Koniec akcji "Arka"

Non stop

To tylko kilka z książek które mogę oddać. Mam też zupełnie niechciane pozycje, jak zbiory opowiadań rosyjskich i radzieckich autorów "W pogoni za wężem morskim" czy " Galaktyka I" i "Galaktyka II". Ale co do tych to się już raczej pogodziłem że najwyżej je wrzucę do jakiegoś bookcrossingu.😀 Jakby ktoś chciał coś wybrać to polecam przejrzeć https://encyklopediafantastyki.pl/index.php?title=Fantastyka_Przygoda Cała lista książek z tej serii. Jęśli ktoś coś znajdzie dla siebie ciekawego - niech pisze. Może mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.02.2025 o 08:15, GostRado napisał(-a):

Moją największą pasją jest kawa. Żeby napić się perfekcyjnego espresso, a potem wszystko skrupulatnie posprzątać, aby było gotowe na następny shot, muszę wstać pół godziny wcześniej 😁

20240820_175920.jpg

20240820_175746.jpg

20240823_080647.jpg

Ja kawę zażywam do strony przelewu, tzn. V60 najczęściej. Ale widzę że masz kolekcję kawiarek. Czy masz jakąś swoją ulubioną, która robi wyraźnie lepszą kawę? Ja nie bardzo mogę zrobić sobie kawę z kawiarki, którą by mnie satysfakcjonowała. Choć próbowałem różne techniki. Do zrobienia małej kawy używam zawsze Areopressu, który daje mi wyśmienite wyniki... O ile sam czegoś nie zepsuję. 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Krathor napisał(-a):

Ja nie bardzo mogę zrobić sobie kawę z kawiarki, którą by mnie satysfakcjonowała.

Ja natomiast preferuję kawę z kawiarki i właśnie taka najbardziej mi smakuje. Używam podstawowych amelinowych bialetti - 1, 2 i 3 - w zależności od liczby kaw, oczywiście. Pamiętam jak kiedyś czytając komentarz o kawiarce śmiałem się, bo ktoś napisał, że zabiera kawiarkę ze sobą na wszystkie wyjazdy, wakacje etc. Teraz sam robię to samo. Kawa z kawiarki smakuje mi dużo bardziej niż z ekspresów do kawy (Jura, DeLonghi i coś tam jeszcze co ludzie mają po domach). Ale też jestem ciekaw, jakie kawiarki @GostRado poleca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Krathor

@Wacor

Z każdej kawiarki można zrobić niezły napar. Pytanie jest zasadnicze, czy prawidłowo zaparza się kawkę dopasowując indywidualnie parametry dla danej kawy, oczywiście świeżo zmielonej. Osobiście preferuję kawiarki z inoxa. Z aluminium mi nie podchodzi napar. Dla mnie taki nie mercedes, a Maybach, to Giannini Giannina. Akurat najdroższa z mojej kolekcji 🙂

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Giannini Giannina

Ciekawa…moje kawiarki są już nieco zmęczone, a tu kupując jedną zastąpię w sumie trzy…pomyślę…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alessi jest super, tylko trzeba by poczytać,  czy ma redukcję:

Screenshot_20250303_220419_Samsung Internet.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Wacor napisał(-a):

Pamiętam jak kiedyś czytając komentarz o kawiarce śmiałem się, bo ktoś napisał, że zabiera kawiarkę ze sobą na wszystkie wyjazdy, wakacje etc. Teraz sam robię to samo.

Ja na wyjazdy od wielu lat zabieram AreopressGo, w starej wersji. Bardzo dobrze mi robi kawę i mogę polecić. Duża elastyczność przez możliwość wpływania na wiele elementów procesu parzenia daje duże możliwości, też przez używanie różnych kaw. Areopress robię w hotelu, na plaży, w czasie rowerowych wyjazdów krótkich i kilkudniowych. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Krathor napisał(-a):

AreopressGo

Można dokupić jeszcze do niego Fellow Prismo i mieć bardziej skondensowany napar, ala espresso. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, GostRado napisał(-a):

Można dokupić jeszcze do niego Fellow Prismo i mieć bardziej skondensowany napar, ala espresso. 

Próbowałem z Prismo. Nie pasuje mi. Esspreso to nie jest, dodatkowe czyszczenie, kłopotliwe wyciskanie. Żadnych pozytywów, same negatywy. W każdym razie dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainteresowań hobbystycznych ci u mnie dostatek a może nawet i naddatek? Hu nołs? ;)

Ostatnio, nie wiadomo skąd pojawiły się "śmieszne figurki" POP FUNKO. No i tym razem żona już zareagowała, że na starość zgłupiałem i sobie laleczki kupuję. Mam nadzieję, że to jednak nie jest oznaka starczego zdziecinnienia, ale kolejny krok w hobbistycznym zbieractwie. Żeby jednak przygotować małżonkę, do bardziej tolerancyjnej postawy, kupiłem jej i sobie z tej serii breloczki do pilotów samochodowych. Spodobały się, więc jest szansa, że na 4 większych figurkach się nie skończy. 

Dziś prezentacja breloczków a później pokażę moją "kolekcję". ;)

Ciekaw jestem, czy ktoś z Was też zbiera coś takiego?

20250311_152027.jpg

20250313_194603.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

Zainteresowań hobbystycznych ci u mnie dostatek a może nawet i naddatek? Hu nołs? ;)

Ostatnio, nie wiadomo skąd pojawiły się "śmieszne figurki" POP FUNKO. No i tym razem żona już zareagowała, że na starość zgłupiałem i sobie laleczki kupuję. Mam nadzieję, że to jednak nie jest oznaka starczego zdziecinnienia, ale kolejny krok w hobbistycznym zbieractwie. Żeby jednak przygotować małżonkę, do bardziej tolerancyjnej postawy, kupiłem jej i sobie z tej serii breloczki do pilotów samochodowych. Spodobały się, więc jest szansa, że na 4 większych figurkach się nie skończy. 

20250311_152027.jpg

20250313_194603.jpg

Dawaj dawaj , pokazuj, ja mam przy kluczu od auta bryloczek Lego Boba feta a Żona księżniczkę Leie a młody Dartha Vadera 🤗🤗🤗

4 godziny temu, Paulus57 napisał(-a):

20250311_152027.jpg

20250313_194603.jpg

A Funko POP są fajne 🤗🤗🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, TomcioMiki napisał(-a):

Dawaj dawaj , pokazuj, ja mam przy kluczu od auta bryloczek Lego Boba feta a Żona księżniczkę Leie a młody Dartha Vadera 🤗🤗🤗

A Funko POP są fajne 🤗🤗🤗

No to tymczasem wrzuć fotki Twoich breloczków. :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi