Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Co znaczy ucieranie poglądów..

Ja opisałem to co sam doświadczyłem, a strzelam z długiej od jakiś 15-18 lat.

Przechodziłem prawie wszystkie etapy ... od pneumatyka, poprzez 22 LR z otwartmi potem z dioptrem.. "szło dobrze" a ...... potem gdy się przesiadłem na mocniejsze kalibry.... musiałem WSZYSTKO ( no prawie wszystko) zaczynać od samego początku.

Teraz już mi wszystko jedno, czy strzelam z 22LR czy 30-06,  300WM czy nawet większych i mocniejszych.

Piszesz PROCES... OK. ale kiedy wiesz ,że proces idziew dobrym kierunku, jeżeli wyniki ( czyli trafienie tam gdzie JA chcę) są mizerne...

To się ćwiczy i ćwiczy.

Powiem tak... kiedyś strzelanie do rzutków "szło" mi dośc dobrze... nie strzelałem czhyba ze trzy lata i teraz mam problem,,,,z trafieniemmmmmmmm

1 minutę temu, Romi. napisał(-a):

wiecej sugestii, co do lunety mile widziane.

Poczytaj... "J. Ejsmont- balistyka dla snajperów"  to tam sporo jest praktycznych wskazówek dot. optyki...

Załapiesz o co chodzi przy jej doborze..

Ja mam Leupolda , Deltę i US Optics.. każda jest inna i na innej broni.. raczej dostosowana do moich potrzeb..

Jak wspomniałem... używam tylko danych w jednostkach imperialnych, bo łatwiej mi się je przelicza...pomiędzy sobą a i jest bardziej precyzyjnie ( w metrycznych musiałbym używać 3 miejsca po przecinku..... np w jednostak masy, czy pomiaru odległości itp...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram to co Zadra napisał o lunecie, 4x w sam raz. Odległość celnego strzelania do 100 m /skuteczna do 300/. Mówimy o LR, nie Hornet. Zdecydowanie upieralbym sie o odkrytych przyrządach jako podstawie. Przeziernikowe, luneta, to potem. Jeśli nauczysz się celnie strzelać z otwartych, dasz radę z każdym inyym celownikiem, w drugą stronę to nie działa. Ale każdy ma prawo mieć swoje pomysły. To, że karabinek nie ma muszki i szczerbinki? Kazdy rusznikasz da rade. Wielu trafień życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No I jak zwykle… skonczylem z wiekszym metlikiem w glowie, niz przed napisaniem posta:):)

chce kupic raz, a porzadnie, nie chce zmieniac po 2 miesiacach.

Edit:

dzieki mkl1, rzuce okiem, ale tak jak mowie, ja nie mam zamiaru byc jakims nie wiadomo jakim strzelacem wyborowym… Narazie z klubowego karabinka z jakas luneta, chyba x16 trafiam w czerwona kropke na srodku tarczy raczej bez problemow… nie wiem, czy to dobrze, czy zle, ale zabawa przednia i mam z tego kupe radosci i na tym mi najbardziej zalezy:)

Edit2:

Zdaje sobie sprawe, ze to moze sie klocic z filozofia strzelectwa dla niektorych z Was;);)

edit3:

dzieki goral_

B0B50803-7D31-483B-AD95-3C3B93A0D379.jpeg

Edytowane przez Romi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.02.2022 o 12:12, loco50 napisał(-a):

Kolba montowana na szynę picatinny. I stąd był problem, żeby takową znaleźć. 

Troche czasu już minęło więc pewnie jest po testach. Intryguje mnie jak sie przedstawia sprawa pewności połączenia kolby z komorą ?

Jeśli to jest amelinium  to mam przeczucie  że będą kłopoty ale może się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Romi. napisał(-a):

trafiam w czerwona kropke na srodku tarczy

Jak jest wielkość czerwonego?

tutaj moje strzały próbne z róznych łusek i różnych naważek prochu

image.thumb.jpeg.bc8606002483c80bad9d5c736d922f84.jpeg

Odlegóść 100m kropka to 1 MOA. sprawdzałem skupienie, nie trafienie... zawsze jest 5 strzałów..

Broń Remington ,308 win.. ( to już historia .. nie mam go....)

a tu ten karabin na stanowisku na 1000m

image.thumb.jpeg.2684d613da7fc88a3d1fb5eba5c65701.jpeg

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, gehaazi napisał(-a):

Troche czasu już minęło więc pewnie jest po testach. Intryguje mnie jak sie przedstawia sprawa pewności połączenia kolby z komorą ?

Jeśli to jest amelinium  to mam przeczucie  że będą kłopoty ale może się mylę?

Zacisk to stal. Poza tym jakie mogą być problemy w 9x19? Przecież to kapiszon jest 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mkl1 nie wiem jaka jest wielkosc tej kropki… tam lezy 1 eurocent

Widzisz ja strzelalem do kazdej kropki raz… nie wiedzialem, ze trzeba 5 razy do jednej😂😂😂

aaaa i to jest 50m;);) kij z tym, karabinek organizuje, celownik kupie i dalej bede strzelal dla zabawy, bo snajperstwo chyba nie dla mnie.

tak, czy tak dzieki za wszystkie opinie, zwlaszcza za Twoja o tej siatce w celowniku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Romi. napisał(-a):

Narazie z klubowego karabinka z jakas luneta, chyba x16

Jeszcze jedna rada.. może przydatna może nie.

Zmniejsz powiększenie do x 4, x5, to większy komfort... przy dużych powiększeniach, możesz mieć dyskomfort, bo wówczas każde drgnięcie ciał odbija się na "lataniu celu".

Ja na 800 i 1000 używam max x15, a zwiększam do 22 gdy chcę sprawdzić np wiatr, gdy ktoś inny strzela :)

Nie trzeba 5 razy.. pisałem ja sprawdzałem skupienie...

Na zawodach (100m snajper)strzelasz raz do jednej kropki/tarczy....więc OK.

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, mkl1 napisał(-a):

Cytujesz .22 HORNET

Tak, może niepotrzebnie pomieszałem, ale chodziło mi generalnie nie o rodzaj amunicji a o jej kaliber. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, zadra napisał(-a):

Tak, może niepotrzebnie pomieszałem, ale chodziło mi generalnie nie o rodzaj amunicji a o jej kaliber

Ale to Duża różnica...

22 Hornet - Wikipedia

22 short 22 long rifle 22 magnum 22 hornet.JPG

Left to right: a .22 Short, .22 LR, .22 Winchester Magnum, and a .22 Hornet with Hornady 35 gr (2.3 g) VMax bullet

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, mkl1 napisał(-a):

Jeszcze jedna rada.. może przydatna może nie.

Zmniejsz powiększenie do x 4, x5, to większy komfort... przy dużych powiększeniach, możesz mieć dyskomfort, bo wówczas każde drgnięcie ciał odbija się na "lataniu celu".

Ja na 800 i 1000 używam max x15, a zwiększam do 22 gdy chcę sprawdzić np wiatr, gdy ktoś inny strzela :)

Nie trzeba 5 razy.. pisałem ja sprawdzałem skupienie...

Na zawodach (100m snajper)strzelasz raz do jednej kropki/tarczy....więc OK.

Super! Dzieki, czyli szukac czegos 4-16, czy na przyklad 5-25 lepiej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uważam, że stałe powiększenie wystarczyłoby w zupełności tylko, najlepiej z regulacją paralaksy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Romi. napisał(-a):

Super! Dzieki, czyli szukac czegos 4-16, czy na przyklad 5-25 lepiej?

Idz do sklepu zobacz tą i tą patrząc na jakąś odległość... pamiętaj powiększenie to nie wszystko.

Liczy się jeszcze jasność lunety, oraz czy krzyżyk jest na pierwszym , czy drugim planie...

czyli czy się zwiększ wraz z powiększeniem, czy też zostaje taki sam, a cel jest powiększony...

1 minutę temu, zadra napisał(-a):

uważam, że stałe powiększenie wystarczyłoby w zupełności tylko, najlepiej z regulacją paralaksy.

Tak, ale coraz trudniej o taką lupkę.. bywają ale z krzyżem myśliwskim i to jest do d##py jeżeli chodzi o strzelanie precyzyjene..

Mam/miałem na sztucerku taką lupkę do strzelania "dzik w przebiegu" teraz zamontowałęm Delte 3-12 z jaśniejszy obietywem i strzelam z x3...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, gehaazi napisał(-a):

Garda sprawiała problemy?

Sie okaze, papiery zlozone, sejf sie montuje;);) mam nadzieje, ze nie bedzie problemow… a jak beda to karabinek pojdzie do strzelnicewego magazynu… ponoc duzo latwiej wtedy, bo sie nie musza stresowac, ze masz bron w domu 24/7;)

4 minuty temu, mkl1 napisał(-a):

Idz do sklepu zobacz tą i tą patrząc na jakąś odległość... pamiętaj powiększenie to nie wszystko.

Liczy się jeszcze jasność lunety, oraz czy krzyżyk jest na pierwszym , czy drugim planie...

czyli czy się zwiększ wraz z powiększeniem, czy też zostaje taki sam, a cel jest powiększony...

Tak, ale coraz trudniej o taką lupkę.. bywają ale z krzyżem myśliwskim i to jest do d##py jeżeli chodzi o strzelanie precyzyjene..

Mam/miałem na sztucerku taką lupkę do strzelania "dzik w przebiegu" teraz zamontowałęm Delte 3-12 z jaśniejszy obietywem i strzelam z x3...

Krotka pilka mkl1, bo Mysle, ze masz olbrzymia wiedze… zarzuc jakas luneta, ktora bys kupil w niskim, srednim I wyzszym budzecie, tak zebym mial, co googlowac i czytac;)

biorac pod uwage oczywiscie, ze to .22, a nie jakas armata, co na 3km strzela;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dostępnych  ( budżetowych)to Vortex, lub delta, ale mi się wydaje , że vortex poszedł lepszą drogą... poszukaj też( jak już w sklepei pooglądasz) na "optyka myśliwska" ( niech Cię nie zwiedzie  nazwa portalu...https://m.optykamysliwska.pl/akcesoria/lunety

kupisz używkę za niewielkie pieniądze i bedzi OK.. potem sam zdecydujesz co dla Ciebie jest dobre... zawsze sprawdzaj a nie słuchaj domorosłych .....takich jak np.ja

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siatka w MOA, regulacja w MOA więc OK.

Ta kropka jest OK.( to nie jest "klasyczny "DOT"

światło OK. paralksa od 9m OK.

Sightrona miałem.. przyjemna lupa była :)

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czym by nie mówić, to te nasze Pioruny ładnie siekają kacapów. Popykałbym. Kolega miał w woju na stanie  starszą wersję czyli Groma, mówił, że jedna rakieta do takiego zestawu to koszt dwóch Rolexów.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, albiNOS 01 napisał(-a):

nasze Pioruny ładnie siekają

Dobrze, że trafiły w obszar konfliktu, gdzie przechodzą chrzest bojowy. To zupełnie inne "testy" niż strzelanie poligonowe.

Co do podlinkowanego filmu, to nie jestem pewien, czy strącony śmigłowiec został trafiony piorunem (jest gdzieś taki opis albo informacja? ), niemniej możemy być ze swojego sprzętu dumni. Nie tylko pioruny powinny tam od nas trafiać, ale hmm.. to nie ten temat na takie dysputy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, albiNOS 01 napisał(-a):

O czym by nie mówić, to te nasze Pioruny ładnie siekają kacapów. Popykałbym. Kolega miał w woju na stanie  starszą wersję czyli Groma, mówił, że jedna rakieta do takiego zestawu to koszt dwóch Rolexów.

Przecież możesz się tam wybrać, to Ci dadzą popykać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć! Kojarzy ktoś klub w Rudzie Śląskiej:  Klub Strzelectwa Sportowego GRUPA WAWELBERG ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, goral_ napisał(-a):

Przecież możesz się tam wybrać, to Ci dadzą popykać.

Duża kolejka w biurze paszportowym. A jak przyjdzie bronić Polski, to popykam.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/posiadacze-broni-jako-druga-linia-rezerwy-byly-oficer-grom-komentuje/e6gwdrc

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtedy ja też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, goral_ napisał(-a):

Wtedy ja też.

a Ci co teraz wyjadą na Ukrainę stworzą V kolumnę i wroga od tyłu wezmą..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi