Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

Przez Ewe z raju Adaś dostał kopa na ziemię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bo baby to ch....e.😁

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bez bab xcujowo. Tak źle i tak nie dobrze.

Prawda. Ludzie ją cenią, łakną jej, są nawet gotowi oddać za nią własne życie. Pod warunkiem, że nie dotyczy ich samych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olight Odin Mini założony na Troya PDW

20250817_100527 (1).JPG

20250817_100536 (1).JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, LUKASZOWSKI napisał(-a):

„30 € za myśliwską lornetkę Swarovski – historia nie do uwierzenia”

Na flomarku w Niemczech trafiłem na

lornetkę Swarovski – kosztowała tylko 30 euro. Kupiłem ją bez wahania, choć była mocno zabrudzona. Po oczyszczeniu wyglądała naprawdę dobrze i przez pewien czas testowałem ją w terenie.

W dzień działała całkiem przyzwoicie, ale w nocy zauważyłem, że brakuje jej ostrości. To dało mi do myślenia, więc zdecydowałem się wysłać ją do serwisu Swarovski Optik w Austrii, żeby fachowcy sprawdzili jej stan.

Okazało się, że lornetka pochodzi z 2007 roku i wciąż jest objęta 30-letnią gwarancją. Swarovski potwierdził, że wymienią pryzmaty oraz gumowy uchwyt, a dodatkowo wykonają pełną kontrolę ostrości, szczelności i ponowne napełnienie gazem ochronnym.

Tak więc lornetka kupiona za grosze na pchlim targu dostała drugie życie i wróci w stanie niemal fabrycznym – a to wszystko w ramach gwarancji producenta.

IMG-20250511-WA0006.jpeg

IMG-20250511-WA0013.jpeg

IMG-20250724-WA0005.jpeg

IMG-20250724-WA0010.jpeg

1000022378-1.jpg

IMG-20250725-WA0002.jpg

Super strzał. Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 19.08.2025 o 15:36, loco50 napisał(-a):

Super strzał. Gratulacje.

Dzięki 😉 Takie historie się pamięta. Austriacy podeszli do tematu książkowo – after-sales service na poziomie premium, jak sama lornetka Swarovskiego. Testowałem ją z Fujinonem FMT-SX 10x50 i – jak dla mnie – Japończyk wypada słabiej właściwie pod każdym względem, mimo że zastosowanie jest podobne.

IMG-20250620-WA0009.jpg

Edytowane przez LUKASZOWSKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swarek to górna półka jest.

Trudno porównywać z czymkolwiek a jeśli nawet byś chciał, to musiałbyś z równo-górnopółkowymi innych producentów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

Swarek to górna półka jest.

Trudno porównywać z czymkolwiek a jeśli nawet byś chciał, to musiałbyś z równo-górnopółkowymi innych producentów.

Masz rację, Swarovski to absolutny top klasy premium, ale nie znaczy to, że Fujinon FMT-SX 10×50 jest gdzieś „niżej”. Na Optyczne.pl ten model wygrał testy w klasie 10×50 – chwalą go za ostrość praktycznie po całym polu, świetny kontrast i bardzo solidną, wojskową konstrukcję. W astronomii czy w trudnych warunkach terenowych naprawdę trudno mu coś zarzucić.

IMG-20250518-WA0003.jpeg

IMG-20250518-WA0006.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zwrócić uwagę, że porównujesz różne konstrukcje, różnych producentów.

Fujion "klasyczny" a Swarek dachowy. Jednemu jest trudniej... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, konstrukcje są różne – Porro u Fujinona i dach u Swarovskiego – ale właśnie to było dla mnie ciekawe w tym zestawieniu. W praktyce patrzymy nie tylko na parametry konstrukcji, ale też na to, jak sprzęt sprawdza się w rękach użytkownika. Chciałem pokazać swoje odczucia z obu, mimo że to dwa światy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Swarovski ma tu ogromną niebagatelną przewagę - tylko 30€ 🤣

Edytowane przez loco50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasuje w tej cenie znaleźć jeszcze do kompletu lunete swarovski Atx 95 😜

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kilkanaście lornetek, lepszych i gorszych. Najlepiej na dziś sprawuje mi się polska lornetka 7 x 45. Oczywiście rzecz gustu i przeznaczenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją lornetkę kupiłem w 1992 roku od Ruskiego na bazarze w Zgorzelcu za .... 600 tysięcy złotych😍

20250826_184736.jpg

20250826_184801.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedrogo

Duże powiększenie, raczej ręka potrzebuje oparcia.

Alw świetna jasność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest...

Guns.jpg

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Autor1984 napisał(-a):

Coś w tym jest...

Guns.jpg

Prawda jak ch...🤣🤣

Kolejny AR, kolejny 158 magazynek do niego, kolejna latarka pod broń ( no bo przecież prowadzimy operacje nocne 😁), kolejny kolimator bo: a - fajny i nowoczesny, b- takiego nie mam, c- a może się przyda. Oczywiście pasy nośne, bo każdy karabin musi mieć swój. Aha, zapomniałem o 'kajdeksowych holsterach" wypiekanych na wymiar w różnych kolorach i różnych konfiguracjach- OWB, IWB czy do taktyki. Ja sam już nazywam to pie....m😁. Ale jest jeszcze dobrze, że mam świadomość choroby 🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, loco50 napisał(-a):

Prawda jak ch...🤣🤣

Kolejny AR, kolejny 158 magazynek do niego, kolejna latarka pod broń ( no bo przecież prowadzimy operacje nocne 😁), kolejny kolimator bo: a - fajny i nowoczesny, b- takiego nie mam, c- a może się przyda. Oczywiście pasy nośne, bo każdy karabin musi mieć swój. Aha, zapomniałem o 'kajdeksowych holsterach" wypiekanych na wymiar w różnych kolorach i różnych konfiguracjach- OWB, IWB czy do taktyki. Ja sam już nazywam to pie....m😁. Ale jest jeszcze dobrze, że mam świadomość choroby 🤣🤣🤣

Ja trochę odpuściłem. Bo to przemiał jest "okrutny".

"Człowiek tyle jest wart, ile warte są sprawy, którymi się zajmuje." Marek Aureliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, paul221 napisał(-a):

Moją lornetkę kupiłem w 1992 roku od Ruskiego

ja z ruskich wyleczyłem się przez ich wagę i rozmiary(miałem chyba ze 4 szt - zostały dwie najmniejsze).

Tak jak Twoja - zastosowanie tylko stacjonarne a potrzebujesz wyjść w góry, czy nad wodę, do lasu i....

Dlatego najczęściej noszę ze sobą coś nieruskiego co waży 680g.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, zadra napisał(-a):

Masz rację, jest ciężka i duża, ale taki jej urok. Na wędrówki jej nie biorę,  ale tam gdzie można dojechać autem, sprawdza się świetnie. Zrobiłem też do niej stojak, dzięki czemu można oglądać księżyc w niezłym powiększeniu i bez drżenia rąk. Poza tym, robi wrażenie😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś w rękach Zeissa 20x60 ze stabilizacją – kawał kloca, ale jak wciśniesz guzik to obraz robi się jak przyklejony do statywu. 20x powiększenie i 60 mm szkła robią swoje. Sprzęt totalnie legendarny, ciężki i trochę niepraktyczny na co dzień, ale wrażenie zostaje na długo

zeiss-20x60-s-t.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tam była chyba stabilizacja mechaniczna.

Nie wiem jak to zrobili.. 

Ostatnio miałem przy oku stabilizowaną lornetkę 18x.

Obserwowałem bielika w locie.

Muszę przyznać, że łatwość obserwacji i ilość szczegółów bardzo wysoka, ale że lornetka nowoczesna, to i AC bardzo wyraźna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ,mechaniczna stabilizacja. Przekłada się to na cene (6k €) . Lepsza luneta  ze statywem I jeszcze na waciki zostanie🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi