Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
albiNOS 01

Broń palna, strzelanie i nie tylko.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, albiNOS 01 napisał(-a):

Czy ktoś z Was myślał o Glocku na Brazylię? Cena poniżej 2 koła. Gen 3.

17 i 19

Mi również Glock (jakikolwiek) nigdy nie pasował.

Lubiłem Norinko, CZ,  Berettę, ale  Glock jakoś do ręki najmnjej chętnie był brany.

Ale ja to taki niedzielny strzelacz, ostatnimi czasy nawet wręcz świąteczny "od wielkiego dzwona" .

Jak Tobie leży to brać i strzelać, bo skoro promesa.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rewolwer-kaliber-50-mm_2017-01-14_05-30-15.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15676281234841.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek.

Działa i okazało się że przydatne to jest 

IMG_20250503_211026739_HDR.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, jakubos napisał(-a):

Nowy nabytek.

Działa i okazało się że przydatne to jest 

IMG_20250503_211026739_HDR.jpg

Jakubos,to "suszarka" na strzelnicę? Fajna. Ale to nie są tanie rzeczy panie Boczek 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdzałem przez 2 godziny różne naboje. Z tego samego pudełka może być duży rozrzut i widać to natychmiast na tarczy już na 100 metrach. Winisz siebie że niby coś zerwales a tu nagle radar pokazuje że ten nabój był znacznie wolniejszy od identycznego z tęgo samego pudełka.

Wnioski mam takie że ggg to gówno esbecja już jest lepsza ale nie każda. Elaborka rządzi. Im cięższy nabój tym lepiej.

35 minut temu, loco50 napisał(-a):

Jakubos,to "suszarka" na strzelnicę? Fajna. Ale to nie są tanie rzeczy panie Boczek 😁

Dodatkowo pozwala wbić średnie prędkości wylotowe danej kulki do kalkulatora balistycznego i po uwzględnieniu pogoda dostajesz na tacy poprawki dla dowolnego dystansu.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O panie. Za trudne rzeczy pan mi tu mówisz 😁. Ja prosty chop jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, loco50 napisał(-a):

O panie. Za trudne rzeczy pan mi tu mówisz 😁. Ja prosty chop jestem.

Bez przesady.

Prosta matematyka.

Prędkość, masa kulki i wyznaczasz energię. Każda kulka (ze wzgledu na swój kształt) ma swoje opory więc i opad na danym dystansie - są jakieś tabele albo dane producenta.

Kalkulator ma te wszystkie dane w sobie.

Niestety chyba uśrednione, bo jeśli masa pocisku w danej partii będzie miała odchyłki, to kalkulator ich pod uwagę nie weźmie.

Przy elaborowaniu można sobie wybierać pociski wąskiej grupy masowej i dlatego są celniejsze (przy założeniu stałego kształtu i środka masy oraz, że wszystkie tak samo elaborowane).

Dalej to tylko gęstość powietrza, temperatura, wilgotność, ciśnienie (wysokość npm) kierunek/siła wiatru, kierunek strzału (poziomo, w górę, w dół), miejsce ostrzału - górna/dolna półkula ziemi oraz orientacja rotacji kuli ziemskiej, dobrze przygotowana i znana lufa i każdy grosz na 1000m trafiony ;) 

Takie moje fantazjowanie :) 

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to tylko biegam i w miarę szybko wskazicielem kiwam🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, zadra napisał(-a):

Bez przesady.

Prosta matematyka.

Prędkość, masa kulki i wyznaczasz energię. Każda kulka (ze wzgledu na swój kształt) ma swoje opory więc i opad na danym dystansie - są jakieś tabele albo dane producenta.

Kalkulator ma te wszystkie dane w sobie.

Niestety chyba uśrednione, bo jeśli masa pocisku w danej partii będzie miała odchyłki, to kalkulator ich pod uwagę nie weźmie.

Przy elaborowaniu można sobie wybierać pociski wąskiej grupy masowej i dlatego są celniejsze (przy założeniu stałego kształtu i środka masy oraz, że wszystkie tak samo elaborowane).

Dalej to tylko gęstość powietrza, temperatura, wilgotność, ciśnienie (wysokość npm) kierunek/siła wiatru, kierunek strzału (poziomo, w górę, w dół), miejsce ostrzału - górna/dolna półkula ziemi oraz orientacja rotacji kuli ziemskiej, dobrze przygotowana i znana lufa i każdy grosz na 1000m trafiony ;) 

Takie moje fantazjowanie :) 

prawie książkowo. Jeszcze warto uwzględnić skok gwintu wobec prędkości i odległości strzelania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, zadra napisał(-a):

po to się elaboruje, by wszystko było

jednakowo.. to ważne przy opuszczaniu lufy przez pocisk.

21 godzin temu, zadra napisał(-a):

Kurła nie wiedziałem , że to takie proste... 😁

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

jak ktoś chce to proszę :) 

Co nieco o 22LR i 300m 

długie ale przydatne..

Maciek spędził cały dzień, by coś przekazać..

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

Co nieco o 22LR

moim zdaniem jest to bardzo u nas niedoceniany kaliberek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wcale nie słaby.... Byłem na pogrzebie mężczyzny któremu taki pocisk przebił wątrobę, serce i utknął pod obojczykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, zadra napisał(-a):

moim zdaniem jest to bardzo u nas niedoceniany kaliberek.

Skąd ten wniosek?

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, dodge66 napisał(-a):

Skąd ten wniosek?

strzelałem z 22lr na dystansie 100 do 200 metrów w ramach szkolenia omnis arma u Stanisza. 

Po szkoleniu trafiałem w popera 20 cm na dystansie 300 metrów.

Niektóre siły specjalne ponoć używają bo cichutki jest jak wytłumiony a tak jak wyżej - wcale nie słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, pytanie techniczno - administracyjne. Do przerejestrowania broni ze sportu na kolekcję i odwrotnie są jakieś druki czy piszemy uprzejmą prośbę własnymi słowami? I czy $ niebiescy chcą za to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
29 minut temu, loco50 napisał(-a):

Panowie, pytanie techniczno - administracyjne. Do przerejestrowania broni ze sportu na kolekcję i odwrotnie są jakieś druki czy piszemy uprzejmą prośbę własnymi słowami? I czy $ niebiescy chcą za to?

chyba zaleźy od wpa. 

W krk było tak, że bez wniosku, bez promesy i bez opłat, idziesz z książeczką mówisz co chcesz, pani lub pan od linijki robi kreske w czerwonej książeczce partyjnej, wykreślając całą linijke a potem robiąc wpis niżej z tym samym tylko nowa kategoria.

Plus jakiś adjustment w swoim systemie i dowidzenia.

Ale zadzwon do swojego wpa. Od niektórych chceli podania na papierze żeby była podkładka że to obatel tak chciał..

Gdzieś trąbili, że bardziej leniwe wpa ogranicza się do przekreślenia samej literki w kolumnie kategoria i wpisaniu nowej z pieczątką (plus obowiązkowy adjustment w ich systemie)

Całośc pod warunkiem że masz wolne "sloty" w pozwoleniu docelowym of kors.

Edytowane przez jakubos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. Miejsce ma kolekcję mam. Chcę zwolnić sport. Zadzwonię do Bstoku 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, jakubos napisał(-a):

cichutki jest jak wytłumiony

w wersjach bardziej standardowych prędkość wylotowa jest poniżej prędkości dźwięku, więc odchodzi dodatkowe głośne przełamanie.

Są oczywiście i szybkie a nawet HP gdzieś widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Używałem HV /kiedy jeszcze trenowałem/- Vpocz. 384 m/s  dla lufy 70 cm, a nabó 5,6 Hornet 740 m/s

Edytowane przez goral_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, jakubos napisał(-a):

strzelałem z 22lr na dystansie 100 do 200 metrów w ramach szkolenia omnis arma u Stanisza. 

Po szkoleniu trafiałem w popera 20 cm na dystansie 300 metrów.

Niektóre siły specjalne ponoć używają bo cichutki jest jak wytłumiony a tak jak wyżej - wcale nie słaby.

Dokładnie, .22LR jest bardzo popularny i zdecydowanie doceniany na naszych strzelnicach :) 

10 godzin temu, zadra napisał(-a):

w wersjach bardziej standardowych prędkość wylotowa jest poniżej prędkości dźwięku, więc odchodzi dodatkowe głośne przełamanie.

Są oczywiście i szybkie a nawet HP gdzieś widziałem.

Wybór jest stosunkowo duży, HV są szczególnie popularne, natomiast z wolniejszymi również nie ma problemu ;) 

IQmvu05.jpeg

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem "znafcą" ani też fanem 22tki ale zauważyłem, że przy pistolecie wolniejsze mogą nie przeładowywać przy ciężkim zamku. U mnie w S&W Victory nie ma problemu - córka pyka jak zła 😁,ale kolega ma jakiegoś takiego ( nie pamiętam) , że na wolnej się tnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowana przewaga 22lr nad wszystkimi większymi to cena...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pamiętam .22lr ze  szkolnej strzlnicy... fajnie było z "radomki" pyknąć na 50 w 10..

Teraz Maciek udowodnił mi, ze mozna dalej...

Ja jestem jednak mało przekonany i wolę 6 ,5 Creedmoor :) lub starą .308 

Z wolnej ręki 3030 Win w Winchesterze  Mod 94 :) 

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi