Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Rog

Tag Heuer Carrera Calibre 1887 - historia okazyjnego zakupu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Po tygodniu czekania mogę dodać swój pierwszy post, z czego się cieszę, bo mało z kim mogę dzielić się swoim zainteresowaniem.  Większość ludzi interesuje tylko i wyłącznie design zegarka. Jak zegarek nie jest krzykliwy i wielki, to najprawdopodobniej przeciętna osoba nawet na niego nie spojrzy, a gdyby dowiedziała się zapłaconej ceny to popukałaby się w czoło i miała o czym opowiedzieć znajomym:)

Przy okazji mojego pierwszego postu chciałem pokazać swój nowy nabytek, który udało mi się kupić dość okazyjnie i stoi za nim też krótka historia… Mam już trzy rozsądne kwarce, ale nic specjalnego. Jeszcze jakiś czas temu noszenie mojego Tissota PRS200 dawało mi sporo przyjemności, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i chciałem czegoś z rozsądnym mechanizmem w środku. Do zakupu pierwszego mechanicznego szwajcara zabierałem się od ładnych kilku miesięcy, ale czekałem na swoje 30 urodziny, żeby zegarek miał do tego jakieś dodatkowe sentymentalne znaczenie. Muszę przyznać, ze modelu, który kupiłem nie brałem wcześniej pod uwagę, bo miałem założony budżet około 10 tysięcy. Chodziłem i przymierzałem po sklepach Tagi, Longinesy, Orisy itd. Z moim budżetem najbardziej podobały mi się nurki. Wybór zwęził się do automatycznego Longines Aqua Conquest, Orisa Aquis i nowego Taga F1. Były dużo tańsze i dobrze wyglądały na nadgarstku. Marzyła mi się Omega James Bond Sea Planet Ocean, ale była trochę za droga, jednak zegarek, z którym skończyłem jest w zupełnie innym stylu.

Tak wiec plan na zakup przypadał na luty i tego się trzymałem dopóki moja koleżanka, która pracuje dla firmy sponsorowanej przez Tag Heuer nie wysłała do mnie ich świątecznej oferty na zakup zegarków z 50% zniżka. Była to dość spora prezentacja power point, ale w ofercie nie było żadnych zegarków, które już mierzyłem. Z doświadczenia wiedziałem, że często zegarek, który mi się podoba na foto dość często nie podoba mi się na ręce. Spędziłem weekend jeżdżąc po sklepach i udało mi się znaleźć Carrere Calibre 1887 41mm Chronograph (CAR2110.BA0720), która była dostępna w świątecznej wyprzedaży. Zegarek był w trochę innej wersji, ale postanowiłem zaryzykować i skorzystać z oferty, bo zawsze mógłbym odsprzedać i nie stracić, a może nawet trochę zarobić.

Średnica 41mm to największa, na jaka mogę sobie pozwoli, bo nie mam grubych nadgarstków. Jest to tez rozmiar, do którego jestem przyzwyczajony i komfortowo się z nim czuje (chociaż mierząc Omegę Sea Planet Ocean wersję 42mm cos mi nie pasowało, a 45.5mm byłaby o wiele za duża).  Moja Carrera jest jednym z zegarków z nowym mechanizmem produkowanym ‘in house’. Z tego co wiem jest to pierwszy mechanizm, który jest odpowiedzią na zapowiedz ETA o limitacji dystrybucji poza Swatch Group. Prducenci jak TH i Breitling ruszyli z planem masowej produkcji mechanizmów wewnątrz firmy, aby zapewnić sobie ich wystarczającą ilość.  Tag Heuer Calibre 1887 wzbudził trochę kontrowersji wśród miłośników zegarków, jako że bazuje na patencie odkupionym od Seiko (mechanizm 6S37) i było sporo dyskusji na temat czy można określić go mianem 100% ‘in house design’ (co było początkowym chwytem reklamowym Taga). W internecie można znaleźć sporo informacji odnośnie tego, co TH zmienił, dodał czy ulepszył. Cześć komponentów jest zaopatrywana przez zewnętrzne firmy (270 z 320 składowych mechanizmu jest wyprodukowana w Szwajcarii), a mechanizm składany jest w nowo wybudowanej fabryce w La Chaux-de-Fonds. To, że cześć komponentów jest zaopatrywana przez specjalistyczne firmy jest standardem i w ogóle mnie to nie zraża, choć określnie mechanizmu ‘100% in house design’ chyba mija się z prawda. Szczerze to za mało o tym wiem, aby mieć własną opinie.

TH jest tez trochę krytykowany za swój marketing, ale mnie to nie rusza, takie czasy, a ilu ludzi tyle opinii. Do rozwoju firmy potrzebny jest budżet napędzany sprzedażą. Żadna nowością jest, że pomogą w tym reklamy z Pitem, DiCaprio i Diaz.

Po dwóch tygodniach czekania zegarek został dostarczony:). W prezentacji z której go wybrałem był mały błąd i nie wiedziałem czy dostane model BA0724 czy BA0720. Na moje szczęście dostałem ten, który mi się bardziej podoba (BA0724 – druga edycja z estetycznymi zmianami). Fajnie, że to właśnie ten model z nowej kolekcji najbardziej nawiązują do klasycznej pierwszej Carrery z 1963, bardzo mi to odpowiada.

Na koniec zrobiłem kilka fotek, po czym włożyłem go z powrotem do pudelka i schowałem. Częściowo będę trzymał się planu i zacznę go nosić dopiero po trzydziestce w lutym. Z tego powodu nie mogę teraz opisać jak sprawuje się mechanizm. PS. Nie mam zamiaru go odsprzedawać;)

Pozdrawiam, Wojtek

post-76681-0-29030500-1418131113_thumb.jpg

post-76681-0-49112900-1418131599_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dodatkowe zdjecia

post-76681-0-77699800-1418131690_thumb.jpg

post-76681-0-37551200-1418131697_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chwali się - bardzo ładny model.gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje pięknego zegarka a jeszcze bardziej żelaznej samodyscypliny, ja bym nie wytrzymał do urodzin na Twoim miejscu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem wersję z białą tarczą .

Miałeś :D

eBCXhu.jpg

TAG to jedna z tych firm której większość modeli trafia w moje gusta , drugą taką jest IWC .

Gratulacje dla nabywcy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi sie nie podoba Tak jak moj TH Monza ktory jest przesliczny :-)

Ale gratulacje i niech sie nosi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałeś :D

eBCXhu.jpg

TAG to jedna z tych firm której większość modeli trafia w moje gusta , drugą taką jest IWC .

Gratulacje dla nabywcy :)

Bardzo go lubię na białej tarczy. Widzę ze to V2, gdzieś czytałem, ze wyszedł w mniejszym nakładzie. Tak na marginesie to biały wygląda świetnie bez tachymetru, chyba nie jest już dostępny. Jeśli miałbym wybrać czarną tarczę to wole V3, ale z biała zdecydowałbym się na Twój model. Moim zdaniem na czarnym pasku jest mistrzostwem świata i okolic!

Pozdrawiam 

PS. Zorientowałem się z w poście zrobiłem błąd. Nie chodziło mi o różnice miedzy BA0724 i BA0720 a o wersje 2 i wersje 3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rog mam też do niego czarne croco i taki zestaw jest przez większość czasu na nadgarstku , do garniaka i białej koszuli idealnie .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, TAGi na 1887 to moim zdaniem jedne z najładniejszych chrono na rynku obecnie. Swoją drogą ta świąteczna promocja to tylko dla wtajemniczonych z tej firmy sponsorowanej przez TAGa?

Dziękuje bardzo :) Nie wiem czy mogę pisać na publicznym forum z jakiego źródła go mam, ale niestety była to jednodniowa promocja jak dystrybutor TH odwiedził tą firmę jakieś 3 tygodnie temu.

Jedynie co mogę napisać jako wskazówkę to: Jenson Button ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny, gratulacje! Jest to jeden z niewielu Tagów, który naprawdę mi się podoba - i to bardzo. Niezły też z niego grubasek:) Niech się dobrze nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny - gratulacje B):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny zegarek. Chyba też chciałbym mieć taki w białej wersji ma czarnym pasku, taki bardziej elegancik. Może kiedyś :rolleyes:

Gratulacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój afekt do Tagów jest... lekko mówiąc skomplikowany, ale to zdecydowanie mój ulubiony model.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie się czyta takie opowieści.

Gratulacje, super zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech się nosi,świetny zegarek-gratuluję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie sie to czytalo. Moj kolega ma podobny i mechanizm sprawuje sie bez zarzutow. Szkoda tylko ze zegarki nie maja uznania przez polityke Tag Heuer i skupiaja sie teraz na budzetowych zegarkach i nie bede konkurowac z Omega itp. Swoja droga oni maja swoj pelny in-house cal 1969, ktorego produkcje wstrzymuja i zostawia tylko 1887 :)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aż strach pytać, co będziesz robił żeby wytrzymać do lutego :)

Gratulacje zakupu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie sie to czytalo. Moj kolega ma podobny i mechanizm sprawuje sie bez zarzutow. Szkoda tylko ze zegarki nie maja uznania przez polityke Tag Heuer i skupiaja sie teraz na budzetowych zegarkach i nie bede konkurowac z Omega itp. Swoja droga oni maja swoj pelny in-house cal 1969, ktorego produkcje wstrzymuja i zostawia tylko 1887 :)

Nie wiem czy wiesz, ale TH należy to koncernu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), który wykupił też nasza polska wódkę Belvedere. Jest to francuski konglomerat operujący na rynku dóbr luksusowych.

Jak bardzo wpływa to na kierunek rozwoju Taga i jego polityke, to ciezko wywnioskowac. ZENITH i HUBLOT należą to tego samego koncernu! Może wzmacnia to ekonomicznie marki i daje im większą szanse przetrwania na rynku? Ekonomista nie jestem i nie wiem jak porównać to do np. Swatch Group. Celem tych firm jest generowanie przychodu i niestety jest coraz mniej niezależnych marek, …których celem tez jest generowanie przychodu;)

Może LVMH chce nakierunkować marki do odpowiednich klientów? Tak jak robi to Swatch Group.

Przykładowo:

Zegarki luksusowe to Breguet, Jaquet Droz, Omega……

dalej ‘high end’ Longines, Rado…….

później klasa średnia Tissot, Hamilton….

Itd.

Jakie jest wasze zdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem takiego na pasku,

staralem sie o bransolete ,

koszty byly za duze,

odpuscilem,

troche zaluje bo zegarek jest piekny,

gratuleje zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje!!! Fajnie trafić na taka promocję :) Oby nosił się długo i bezproblemowo jak moje Tagi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.