janekp 512 #26 Posted January 7, 2015 Janek, za mało dokładnie. W momencie który podałeś wskazówka godzinowa jest pierwsza, minutowa za nią a sekundnik na końcu. Zakładamy, że wskazówki poruszają się ze stałą prędkością (liniową lub kątową). Wynik można podać w postaci liczby wymiernej lub ułamka dziesiętnego. Kol. erzlot, najwyższy czas zrobić to zadanie, bo rzeczywiście jest w zasięgu kiedyś szóstoklasisty, wczoraj gimnazjalisty (ruch po okręgu został obecnie usunięty z programu nauczania fizyki) a dzisiaj licealisty. Czy inżynier policzy? No nie wiem.Pomyslalem troche na piechote i wychodzi mi ze ponownie ustawia sie w jednej linii dokladnie o 24,00 czyli po 12 godzinach.Wskazowka godzinowa podczas jednej godziny robi obrot (predkosc katowa?) 30 stopni,minutowa w tym czasie 3600 stopni a sekundowa 216000 stopni.Tarcza zegara ma 360 stopni.Godzinowa z minutowa spotkaja sie 11 razy rowno w odstepach 12/11 (60 *12 /11 =720/11= 65,45455 )godziny czyli co 1h 5 m 27 s i 3/11 sekundy . Sekundowa z gdzinowa spotyka sie co 60 sekund. sekundowa z godzinowa spotyka sie co 60 sekund czyli od startu jeszcze 11 *60 czyli 719 razy.Minutowa i sekundowa spotykaja sie w ciagu godziny 59 razy czyli co 60/59 minuty Wszystkie te punkty spotkan dwoch wszkazowek nie sa zbiezne z trzecia wskazowka . Trzeba by tutaj zastosowac uklad rownan dla ruchu jednostajnego i pewnie to wyjdzie ale juz dawno nic z matmy nie liczylem.Albo znalezc najblizsza wspolny wielokrotnosc ? Tutaj zapomnialem tego slowa.Wojtek nie mecz i podaj rozwiazanie . 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Share this post Link to post Share on other sites
OmegaDeVille 59 #27 Posted January 8, 2015 Na początek coś łatwego:Wszystkie wskazówki zegara z centralnym sekundnikiem pokrywają się punktualnie o godzinie dwunastej zero zero. Ile czasu upłynie do ponownego pokrycia się trzech wskazówek. Wynik podaj z dokładnością do 1 bródki (0,003 s).Napewno za 24 godziny 0 Share this post Link to post Share on other sites
tarant 2964 #28 Posted January 8, 2015 A wziął ktos do ręki zegarek (albo pokręcił wskazówkami zegara z centralnym sekundnikiem) ?Mi wychodzi za 66 minut i 6 sekund (1:06:06), albo mam zegarek do bani, albo xle widzę. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #29 Posted January 11, 2015 W mojej mini kolekcji mam dwa ciekawe (moim zdaniem - niektórzy powiedzą nic ciekawego) zegary: wiszący Junghas i roczniak Kern.Pytanie brzmi ile lat mają te zegary jeżeli: Junghans ma dwa razy tyle lat, ile Kern miał wtedy, gdy Junghans miał tyle lat, ile Kern miał przed 15 - toma laty. Gdy Kern będzie w wieku Junghansa to razem będą miały 150 lat. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Wachowicz 255 #30 Posted January 11, 2015 Wiecie co? Myslalem, ze jestem dobry z matematyki, a tu sie okazuje,ze jednak chyba NIE,no coz starosc nie radosc. Moja odpowiedz: Junghans ma 75 lat, a Kern 52,5 lat. 0 Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #31 Posted January 11, 2015 Przemyśl to jeszcze raz. 0 Share this post Link to post Share on other sites
WueM 113 #32 Posted January 11, 2015 Za 18 lat zegary będą miały w sumie 150 lat, teraz mają 66 i 48 lat. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
Andrzej Wachowicz 255 #33 Posted January 11, 2015 WueM ma racje. Junghans ma 66 lat teraz, a Kern 48 lat teraz.Zle odczytalem ostatnie zdanie. "Gdy Kern bedzie w wieku Junghansa to razem beda mialy 150 lat."Wedlug mnie to zdanie powinno brzmiec - Gdy Kern bedzie ( w przyszlosci ) w wieku Junghansa TERAZ to razem WTEDY ( w przyszlosci ) beda mialy 150 lat bo ja odczytalem je tak - Gdy Kern bedzie ( w przyszlosci ) w wieku Junghansa TERAZ to razem TERAZ beda mialy 150 lat. Pozdrawiam i dziekuje za zagadki ( jest okazja , aby cwiczyc umysl ). 0 Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #34 Posted January 12, 2015 Za 18 lat zegary będą miały w sumie 150 lat, teraz mają 66 i 48 lat.66 i 48 lat nie spełniają pierwszej części warunków zagadki (zadania). Zegary są trochę starsze. 0 Share this post Link to post Share on other sites
WueM 113 #35 Posted January 12, 2015 y=2((x-15)-(y-x))y+(y-x)+x+(y-x)=150 x=60, y=70 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #36 Posted January 12, 2015 70 i 60 dokładnie tyle lat mają zegary. 0 Share this post Link to post Share on other sites
kiniol 2278 #37 Posted January 12, 2015 A ten nowy? 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #38 Posted January 12, 2015 Nowy ma w pojedynkę 150 ! 0 Share this post Link to post Share on other sites
zasadas 5046 #39 Posted January 12, 2015 y=2((x-15)-(y-x))y+(y-x)+x+(y-x)=150 x=60, y=70takie proste - teraz .Gratuluję. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #40 Posted January 16, 2015 Mam zegar linkowy z olbrzymim i bardzo urodziwym bloczkiem.Bloczek jest wysoki i zajmuje sporo miejsca, które można inaczej wykorzystać.Jeżeli usunę bloczek i koniec linki przymocuję bezpośrednio do wagi to zaoszczędzę 4-5 cm - powiększy się długość (droga) opadu wagi, a więc wzrośnie rezerwa chodu.Czy zegar będzie funkcjonował prawidłowo i czy rzeczywiście wzrośnie rezerwa chodu ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
kumite 181 #41 Posted January 16, 2015 Mam zegar linkowy z olbrzymim i bardzo urodziwym bloczkiem.Bloczek jest wysoki i zajmuje sporo miejsca, które można inaczej wykorzystać.Jeżeli usunę bloczek i koniec linki przymocuję bezpośrednio do wagi to zaoszczędzę 4-5 cm - powiększy się długość (droga) opadu wagi, a więc wzrośnie rezerwa chodu.Czy zegar będzie funkcjonował prawidłowo i czy rzeczywiście wzrośnie rezerwa chodu ?To zagadka? P 0 Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #42 Posted January 16, 2015 Zagadka zegarowa.Czy można bezkarnie pozbyć się bloczka (w zegarze linkowym) ?Czy dzięki temu zwiększy się rezerwa chodu ? 0 Share this post Link to post Share on other sites
kumite 181 #43 Posted January 16, 2015 Uwaga do pytania. Jeden koniec linki jest w bębnie,a drugi pod mechanizmem. Zapewne o nie ten koniec Ci chodziło. Generalnie obciążnik ma pokonać wszelkie opory tarcia. Jego waga zależy od jakości wykonania mechanizmu i użytej przekładni chodu. Bloczek oczywiście jest elementem do zmniejszenia tego tarcia i umożliwienia opadania po jak najmniejszym oporze. Z jednej strony zmniejsza tą drogę wymiar jego uchwytu, zarazem powiększa o kąt opasania. Czy ruszy zegar bez bloczka , ruszy i będzie miał dłuższą rezerwę chodu o różnicę długości uchwytu bloczka i jego promienia.P 0 Share this post Link to post Share on other sites
kobas 260 #44 Posted January 16, 2015 Koniec linki jest bezpośrednio przymocowany do wagi. Linka jest nawinięta na bęben, a jej drugi koniec jest przymocowany do bębna. 0 Share this post Link to post Share on other sites
WueM 113 #45 Posted January 16, 2015 1. Zwiększy się 2x siła napędowa, zegar zacznie nieco spieszyć, 2. Zmniejszy się 2x długość robocza linki, rezerwa chodu zmaleje o połowę. Kolejna zagadka: Dwoma cięciami podzielić tarczę zegara na części tak, aby suma liczb na każdej była taka sama. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
kumite 181 #46 Posted January 16, 2015 1. Zwiększy się 2x siła napędowa, zegar zacznie nieco spieszyć,2. Zmniejszy się 2x długość robocza linki, rezerwa chodu zmaleje o połowę. Kolejna zagadka:Dwoma cięciami podzielić tarczę zegara na części tak, aby suma liczb na każdej była taka sama.Nie wiem jak liczyć cięcia. Pierwsze między 9 i 10,a drugie między 3, a 4 i będzie po 39,a razem ma być 78, Właściwie to jedno cięcie po średnicy.P 0 Share this post Link to post Share on other sites
WueM 113 #47 Posted January 16, 2015 Jedno cięcie, czyli dwa pokrywające się, jest rozwiązaniem trywialnym. Ale ciepło, ciepło 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Share this post Link to post Share on other sites
janekp 512 #48 Posted January 16, 2015 Dwa ciecia w jednym polu maja byc 5,6,7,8 w drugim 11 12 1 2 a w trzecim 9 10 3 4 ,nie mam graficznego obrazka tarczy ale tak to wychodzi suma oczuwioscie w kazdym polu 26Dwa ciecia dziela tarcze na trzy czesci . 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Share this post Link to post Share on other sites
janekp 512 #49 Posted January 16, 2015 Przy 5 cieciach sumy posrednie zbiorow to 13 wiec12 z 1 11 z 2 10 z 3 9 z 4 8 z 5 6 z 7.Przy tarczy dziesietnej z dawnej epoki francuskiej nieraz spotykanej na kieszonkach suma posrednia to 11 przy calkowitej 55 podobny podzial 4 ciecia 10 z 1 9 z 2 8 z 3 7 z 4 6 z5 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Share this post Link to post Share on other sites
kumite 181 #50 Posted January 16, 2015 Jedno cięcie, czyli dwa pokrywające się, jest rozwiązaniem trywialnym. Ale ciepło, ciepło Nie bardzo rozumiem, jest rozwiązaniem na 6, :)P Poszedłbym ze skargą do Dyrektora szkoły. Nie jest w pytaniu zabronione pokrywanie się cięć i nie ma podane na ile części trzeba pokroić. :)P 0 Share this post Link to post Share on other sites