Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
hezio

Automat od CITIZEN - Grand Touring - warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Może i warto, ale myślisz, że ktoś uwierzy w poprzeklejane naklejki na kostce :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jestem Feliks ale w 2 minuty układałem  :P

Edytowane przez tomaliusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal warto  :D

Nadal uważam, że jest moim numerem 1 :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami GT jest nr.1 a czasami nie. To zależy od okazji do której go zakładam. Ale dla ludzi obojętnych na zegarki gdy się pytam którego z mojej kolekcji uważają za najładniejszy to zawsze jak do tej pory wygrywa Obywatel GT. Pytam czemu akurat ten? Jest czytelny, prosty w formie ,elegancki i ma coś sportowego w sobie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep pierwszaklasazegarki bez problemu zwrócił pieniądze za zegarek i obie przesyłki.

Zamówiłem w drugim, upewniając się wcześniej że są dobrze wycentrowane i w oryginalnej folii... zobaczymy co z tego będzie.

A więc tak:

W drugiej sztuce którą otrzymałem pierścień był prosto i większość indeksów mniej więcej się zgrywała... niestety trzy indeksy były widocznie przesunięte w stosunku do pierścienia - jeden przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, dwa zgodnie. Wychodzi więc na to że w tym egzemplarzu indeksy są krzywo zamocowane i jak w pierwszym zegarku pomogłoby rozebranie zegarka i przesunięcie ringu, tak w drugim raczej tylko wymiana tarczy.

Zostawiłem go na parę dni, ale za każdym razem jak na niego patrzyłem mój wzrok wędrował na kopnięte indeksy i wiem, że nie pozwalałoby mi to cieszyć się z zakupu.

W związku z powyższym odesłalem zegarek do sprzedawcy, tam sprawdzili drugą sztukę, którą mają na stanie i ta druga ma IDENTYCZNIE zamocowane indeksy. Szkoda tylko, że przed zakupem byłem wielokrotnie zapewniany że wszystkie są idealnie wycentrowane.

W międzyczasie napisałem do centrali Citizena m.in pytanie czy mieści się to w normach produkcyjnych, zamiast odpowiedzi przekazano maila do osoby z serwisu w UK, która napisała żeby przysłać im zegarek do korekty pierścienia. Wytłumaczyłem im, że problemem są krzywo zamocowane indeksy na tarczy. Na dodatek na wskazówce minutowej jest widoczna skaza - przygniecenie na boku przez co daje dziwne odblaski pod różnymi kątami. Polecono mi więc odesłanie zegarka do sprzedawcy. Nie dostałem jasnej odpowiedzi czy mieści się to w tolerancjach produkcyjnych, ale odniosłem wrażenie że chcą i mogą pomóc.

Poprosiłem sklep aby odesłali zegarek do serwisu na sprawdzenie i spowodowanie aby indeksy na tarczy były prosto (poprzez wymianę tarczy?) + uwaga o skazie na wskazówce minutowej.

Zobaczymy co orzeknie serwis - czy mieści się to w normach czy jednak niekoniecznie i można to poprawić. Z rozmowy z pierwszym serwisem odniosłem wrażenie, że takie coś nie powinno mieć miejsca (ale wprost mi tego nie napisali), a nie wiadomo co powie serwis do którego sklep odesłał zegarek (nie wiem czy to ten sam z którym korespondowałem).

Dam znać jak będę miał kolejne info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Współczuję, masz niesamowitego pecha lub ten model po prostu tak ma, ale aż się wierzyć nie chcę   <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne faktycznie... Zegarek jest pierwszorzędny a wszystkie Signatury, które oglądałem wyły wykonane b. porządnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się wydaje aż niemożliwe  :ph34r:

Mam kilka Citizenów (też Signature)...widziałem na żywo i macałem też kilka i naprawdę nie widziałem żadnych baboli.

Fakt, że nie przez lupę czy makro jak co niektórzy tutaj ;)

Może oni jakimś drugim gatunkiem handlują ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może warto uzmysłowić sobie i dorosnąć, że to kolejny brand składany w Chinach a japoński będzie tylko mechanizm ? (nawet zgodnie z grawerem na deklu)

https://www.amazon.com/Citizen-NB0070-57E-Signature-Automatic-Movement/dp/B00E18O0Q2

http://watchreviewsbymcv.blogspot.com/2013/04/review-of-citizen-signature-series.html

Na początku zawsze bardziej się starają, może rzeczywiście jakaś cześć pochodzi z JP, ale później jadą już po bandzie aby nasycić rynek.

Ponieważ to już mój kolejny wpis o podobnym wydźwięku i ktoś mnie zaraz posądzi o brak 5 klepi to dodam co jeszcze do tego dochodzi:

- kalibracja maszyn raz góra dwa razy do roku. O częstotliwości nie dowiemy się, ale na pewno w styczniu!

- zegarki w tej cenie i z takimi lub podobnymi uchybieniami to drugi sort, który niestety nie jest niszczony a trafia do tak zwanych outlet:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=watch+outlet+in+japan

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=seiko+outlet+in+japan

i na pewno sporo tego trafia do min. PL 

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, ja mam made in Japan, cokolwiek to oznacza i nie stwierdzam żadnych baboli ani niedoróbek  :)

No chyba że GT to nie to co GTS  ;)

Kilka osób z tego forum, co ma GTS-a może to potwierdzić  :)

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na pewno mogę potwierdzić. GTS jest świetny.

Ma też dużo tańsze Citizeny i tam też nie widzę uchybień.

I dlatego też mi się nie chce wierzyć w takie niedoróbki, ale jak widać są :wacko:

Oby Burns nie miał racji...

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niedoróbki? Możliwe. Bardziej uchybienia produkcyjne. 90% ludzi tego nie zauważy zwłaszcza mając jeden ten sam zegarek na stanie a nie np 3 czy 10. Kto zauważy to serwis mu to poprawi - opłaca się im ? Poza tym nie wszystkie zegarki są złe a jakiś odsetek np 10%. To 10% z 10% to już naprawdę mało. Czyli jeszcze bardziej się opłaca poprawić niż. Zutylizować. I powiedzcie że przy zakupach nie kierujecie się niską ceną to czemu sprzedawca zwłaszcza ten nieautoryzowany ma tego nie robić!?!. A tym czasem pokażcie proszę na zdjęciach te napisy Made in Japan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znowu się zaczyna  :(

Najważniejsze żeby nam te zegarki sprawiały radość :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może warto uzmysłowić sobie i dorosnąć, że to kolejny brand składany w Chinach a japoński będzie tylko mechanizm ? (nawet zgodnie z grawerem na deklu)

Na początku zawsze bardziej się starają, może rzeczywiście jakaś cześć pochodzi z JP, ale później jadą już po bandzie aby nasycić rynek.

Burns, rzekłbym, że gdzieś już czytałem Twój post o podobnym wydźwięku i chyba brak Ci 5 klepki ;)

A poważnie, chyba poszukam jakiejś informacji, albo napiszę do CITIZEN pytanie: czy składają swoje zegarki w Chinach...

Bardziej podejrzewam to o czym piszesz, aczkolwiek głośno tego nie wyraziłem: drugi gatunek, po naprawach, po wadach - dostaje się na rynek i jest sprzedawany przez tych mniejszych - nie przez oficjalnych resellerów - tu podejrzewam problem. Podobnie jak na rynku komputerów używanych poleasingowych ;)

Cholera przyjadę do domu to obejrzę dokładnie te Signature, ale rozkręcać nie będę - co to to nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic się nie zaczyna i nic nie kończy - tylko jak widać nie wszystkim się podobają i to ze względu na uchybienia!

A zdjęcia d*py wstawię za Was:

Citizen-Signature-Grand-Touring-Sport-5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

https://www.amazon.com/Citizen-NB0070-57E-Signature-Automatic-Movement/dp/B00E18O0Q2

http://watchreviewsbymcv.blogspot.com/2013/04/review-of-citizen-signature-series.html

Ponieważ to już mój kolejny wpis o podobnym wydźwięku i ktoś mnie zaraz posądzi o brak 5 klepi to dodam co jeszcze do tego dochodzi:

- kalibracja maszyn raz góra dwa razy do roku. O częstotliwości nie dowiemy się, ale na pewno w styczniu!

- zegarki w tej cenie i z takimi lub podobnymi uchybieniami to drugi sort, który niestety nie jest niszczony a trafia do tak zwanych outlet:

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=watch+outlet+in+japan

https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=seiko+outlet+in+japan

i na pewno sporo tego trafia do min. PL 

Nie wiem co ma uwaga o dorośnięciu, ale zdaję sobie sprawę gdzie to jest składane i ogólnie jak wygląda, jednak w tej kategorii cenowej wydaje mi się to trochę słabe (nie składanie w Chinach, a babole produkcyjne/niedokładność montażu). W Chinach jak się zapłaci więcej - będzie dokładniej zrobione. Fajnie gdyby maszyny były trochę częściej kalibrowane i ktoś zwracał na to uwagę.

A ja chcę prosty zegarek. Zresztą tak jak pisałem wcześniej - zaakceptowałbym jakby był gorzej wykonany, brzydko obrobiony, z gorszym szkłem, mniej dopracowany, brzydszy, ale krzywego nie przeżyję bo widzę to za każdym razem jak na niego patrzę.

niedoróbki? Możliwe. Bardziej uchybienia produkcyjne. 90% ludzi tego nie zauważy zwłaszcza mając jeden ten sam zegarek na stanie a nie np 3 czy 10. Kto zauważy to serwis mu to poprawi - opłaca się im ? Poza tym nie wszystkie zegarki są złe a jakiś odsetek np 10%. To 10% z 10% to już naprawdę mało. Czyli jeszcze bardziej się opłaca poprawić niż. Zutylizować. I powiedzcie że przy zakupach nie kierujecie się niską ceną to czemu sprzedawca zwłaszcza ten nieautoryzowany ma tego nie robić!?!. A tym czasem pokażcie proszę na zdjęciach te napisy Made in Japan.

No właśnie wydaje mi się że jest gorzej niż piszesz - w obu sklepach żaden z tych zegarków nie był dobrze wycentrowany (ani na bransie, ani na pasku).

Ciężko trafić na zdjęcie (albo filmik) zegarka zrobione idealnie z przodu (a nawet na takich nie zawsze widać bo GT ma wysoki pierścień i lekko oddalone od niego indeksy więc nawet minimalna perspektywa nie pomaga w ocenie), ale z tych zdjęć i filmików które udało mi się zobaczyć jest dokładnie odwrotnie - czyli 90% z mniejszymi lub większymi przesunięciami i 10% idealnych.

Niektórym to nie przeszkadza - ja nie mogę na to patrzeć. Na pewno nie mam się czego przyczepić do tych z początku produkcji.

Co do ceny - bardzo chętnie zapłaciłbym za ten zegarek i 30-40% więcej - gdybym miał tylko pewność że będzie ok.

Poza tym obaj sprzedawcy od których brałem są autoryzowani i cena nie ma tu nic do rzeczy.

Z tego co widzę - problem nie dotyczy NB1031 - ma inne indeksy.

Edytowane przez M.Mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie było osobiście skierowane do Ciebie, więc nie stawaj okoniem - pisałem ogólnie! bardziej do tych co określają to słowem pech  :D

a jak pech to pech  :P  :lol:

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak pech to pech  :P  :lol:

Z tego co widzę to nie pech, a norma. Za to jak ktoś trafi na prosty, to jest szczęście i jest się z czego cieszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówi się jeszcze: "pech z przypadku"  :lol:

teraz pytanie ile jest tego przypadku (a ile "chińszczyzny")  :D

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojęcia i nie za bardzo mnie interesuje  gdzie był składany mój GTS, ale tak jak u pozostałych kolegów nie widzę jakichkolwiek niedoróbek w moim egzemplarzu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Burns, rozumiem że do mnie pijesz? :)

Nie do końca mnie zrozumiałeś z tym pechem ale spoko, nie będę tego wyjaśniał, bo ja nie mam tak spiętych pośladków a więc luz ^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak na szybko, to tylko branzoleta jest w Chinach robiona chyba :)

Na watchuseek.com przewijał się wątek swego czasu także:

Speedmaster Pro's bracelets are also manufactured in China these days (package says China). At least Citizen doesn't hide it. 

Nothing to worry about. A lot of Citizen and Seiko bracelets are made in China.

Moim zdaniem jak ktoś kupuje od autoryzowanego sprzedawcy to nie powinien mieć innego problemu niż to, że "chińska branzoleta". Co innego Ebay, allegro... itd

Edytowane przez hezio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz pytanie ile jest tego przypadku (a ile "chińszczyzny") :D

Problemem nie jest to że to jest chinszczyzna, tylko że nadmiernie tną koszty. Jak zapłacisz Chińczykowi tak żeby zrobił prosto - zrobi prosto.

Nie mam pojęcia i nie za bardzo mnie interesuje gdzie był składany mój GTS, ale tak jak u pozostałych kolegów nie widzę jakichkolwiek niedoróbek w moim egzemplarzu.

Jak już wspomniałem, ze względu na konstrukcję tarczy i indeksów dotyczy to raczej nb0070 a nie nb1031.

Moim zdaniem jak ktoś kupuje od autoryzowanego sprzedawcy to nie powinien mieć innego problemu niż to, że "chińska branzoleta". Co innego Ebay, allegro... itd

Kupiłem u 2 autoryzowanych sprzedawców i żaden z posiadanych przez nich nb0070 czy to na bransie czy na pasku nie miał idealnie pokrywajacych się indeksów. Albo kopniety ring, albo nierówno rozmieszczone indeksy. Edytowane przez M.Mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi