Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Archi79

Ceny zegarków a kurs Franka

Rekomendowane odpowiedzi

Problem leży również w tym, że ludzie z lenistwa lub pod naciskiem pośpiechu ze strony pośrednika/doradcy lub pracownika banku, po prostu nie czytają umów! 

Ja już dwa razy wyciągałem moją mamę z "rewelacyjnych" kredytów inwestycyjnych... 

Na szczęście, te dwa razy, udało mi się również zmusić pośrednika do rezygnacji z prowizji. 

Ludzie często są naiwni i łykają wszystko. 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodzi.

Jak gada z nami wytresowany pośrednik to większość ludzi jest bezradna. Metody manipulacyjne i do tego w tym momencie jesteśmy tacy ważni jest milutko i cieplutko. Wiele osób tego potrzebuje i do tego ta "moc sprawcza" przez moment kiedy konto jest wypchane.

Potem czar pryska i zostaje czarna dziura w głowie i na koncie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem leży również w tym, że ludzie z lenistwa lub pod naciskiem pośpiechu ze strony pośrednika/doradcy lub pracownika banku, po prostu nie czytają umów! 

Ja już dwa razy wyciągałem moją mamę z "rewelacyjnych" kredytów inwestycyjnych... 

Na szczęście, te dwa razy, udało mi się również zmusić pośrednika do rezygnacji z prowizji. 

Ludzie często są naiwni i łykają wszystko. 

Tak samo, jak nieznajomość przepisów prawa szkodzi, kłopotliwy jest brak podstawowej wiedzy z finansów i ekonomii. Polski system edukacyjny kompletnie omija te dziedziny. Są tam niby "Podstawy przedsiębiorczości", ale uczniowie po takich zajęciach wiedzą jeszcze mniej niż powinni. Według badań, ponad połowa z nas, nie ma pojęcia co to jest RRSO.

O to chodzi.

Jak gada z nami wytresowany pośrednik to większość ludzi jest bezradna. Metody manipulacyjne i do tego w tym momencie jesteśmy tacy ważni jest milutko i cieplutko. Wiele osób tego potrzebuje i do tego ta "moc sprawcza" przez moment kiedy konto jest wypchane.

Potem czar pryska i zostaje czarna dziura w głowie i na koncie 

Piszesz, jakbyś brzydził się kapitalizmem i wolnym rynkiem. Niestety, ale w obecnym ustroju, należy być wyedukowanym i mieć stosowne przygotowanie, by poradzić sobie z przeciwnościami. Nosisz drogie zegarki, a z nostalgią chyba tęsknisz za starym ustrojem. Podaj lepiej przykład, gdzie nie uprawia się tego typu praktyk. Obawiam się, ze cały handel stroi na filarach czyjejś nieporadności i niewiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie wtrącić moje obserwacje ludzi biorących kredyty. Kiedyś znajomy chciał wziąć dosyć dużą kwotę na mieszkanie. Zarabiał dosyć słabo, na "lewiźnie" sobie odkuwał. Firma w której pracował była duża ale dowodzona przez skośnookich. Ze dwa razy mieli już ją zamykać, do tego robili takie numery, że aż nie wierzyłem (podobno przez pół roku nie płacili zusów części pracowników). Kolega żonaty, dwójka małych dzieci. Co jakiś czas miał pomysły typu zakup Renault, który zgodnie z obiegową opinią zepsuł się sto razy w ciągu pierwszego kwartału a naprawy kosztowały więcej niż mógł wydać.

Kolega przychodzi i pyta czy nie zatrudnię go na 3 miesiące za kwotę 2x większą niż pracuje obecnie. Oczywiście na papierze, ale wtedy będzie miał wg banku zdolność kredytową na kwotę która mu potrzebna do zakupu mieszkania. Zrezygnował jak pliczyłem jaka wyjdzie kwota podatku, którą musiałby mi zwrócić (oczywiście z góry). Nie docierało do niego, że skoro bank uważa, że nie ma wystarczającej zdolności kredytowej to zapewne tak jest. Do tego dla własnego bezpieczeństwa wypadałoby brać mniejszą ratę niż max co można (to był jeszcze czas, gdy banki chętnie rozdawały kredyty). Zero zastanowienia w co się ładuje, mówił że rodzice mu pomogą to sobie poradazi... Tyle rozumu mają niektórzy biorący kredyt na pół życia.

kredyt na mieszkanie we frankach oczywiście wziąłem kiedy pracowąłem na taśmie na umowę na rok,

a żona zaczynała w szkole.

Wzięliśmy na rodziców bo nie mieliśmy zdolności, czy to głupie posunięcie było? ,

dla analityka finansowego pewnie tak, ale ja potrzebowałem mieszkania,

teraz mieszkanie jest warte 200 000 a kredyt po dzisiejszym kursie franka to ok. 120 000.

Mieszkanie kuiłem za 95 000 i tyle wziąłem kredytu - 10 lat temu :(  (tutaj pojawia się mały grymas na twarzy).

Czasem takie decyzje dają po tyłku, dwa lata w londynie na bydowie, żeby nie trzeba było go sprzedawać.

Ale było minęło i nie żałuję.

W brew pozorom czasem, wydaję się, nie przemyślane decyzje są podjęte celowo i z premedytacją, bo w przeciwnym razie mieszkał bym w mieszkanku z rodzicami z trójką dzieci i nigdy nie zobaczył bym BigBena :) .

Kredytu na 20 – 30 lat nie można racjonalnie zaplanować i wziąć „odpowiedzialnie” – nie w tych czasach, mam 13 lat pracy i zakład w którym pracuję jest moim siódmym.

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie zostawcie te kredyty w spokoju , to temat o zegarkach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość norbie

Fatalnie dla wintydży, frank ciągnie za sobą euro i dolara. Coraz mniej super okazji na ebayu, zwłaszcza, że wintydże wciąż drożeją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do obniżania cen - jest jak piszesz - do obniżania nikomu nie śpieszno. Choć paliwo tankuje się teraz o wiele przyjemniej niż za 5,90

Bo wiedzą, że ludzki umysł działa tak:

a wszystko przez chęć posiadania :)

Planujesz zakup zegarka za 12k, ale błądzisz w obłokach czy aby twój wybór jest najlepszy z najlepszych (obawiasz się psychicznej porażki).

Nagle zegarek drożeje o 4-20% i sam sobie plujesz w kaszę, że tak długo się zastanawiałeś (niby niepotrzebnie), utwierdzasz się w przekonaniu, że skoro zdrożał to jest najlepszy z najlepszych i dobijasz się myślą, że lepiej kupić go i tak teraz za 14k nim zdrożeje na 17k.

W myśl wspomnianej zasady, chytry dwa razy traci

Jak obniżą, w zbyt krótkim czasie, to sami sobie strzelą w kolano, że ceny są często sztucznie nadmuchane (bo w jakimś tam stosunkowo niedługim odstępie czasu każdy jeszcze ceny kojarzy). Dzisiejsze ceny w kwietniu będą już historią a temat pewnie umrze śmiercią naturalną.

A wystarczy z reguły odczekać 6 miesięcy (oczywiście może być jeszcze gorzej, o czym wspomniałem wyżej).

Tylko kto tyle wytrzyma, na pewno nie maniak i nawet nie zwykły zjadacz chleba, który podjął decyzję, że dorósł do noszenie zegarka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem, że Adriatica już poszła w górę. Jeżeli chodzi o SWATCH GROUP to jak na razie żadnych zmian. Na razie bo coś czuję, że ceny wzrosną i to tylko kwestia czasu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akcje SWATCHA dalej nisko i nadal delikatnie spadają, podwyżka cen w Europie i USA z pewnością ceny akcji nie podniesie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak duży wpływ na kurs CHF będzie miała decyzjia o dodruku Euro?

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe jak duży wpływ na kurs CHF będzie miała decyzjia o dodruku Euro?

Ciekawe jak długo ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloomberg

Swatch and Richemont, which own some of the premium brands such as Breguet and Cartier, are more shielded than others as they’ve been reporting record cash positions. Richemont, which ended December with 4.9 billion euros ($5.7 billion), is considering price increases in Europe of 5 percent to 7 percent, while Swatch CEO Nick Hayek has said he is contemplating increases of as much as 10 percent for some brands.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak to będzie?

Zegarki zdrożeją o +/- 20% ze względu na uwolnienie i umocnienie CHF.

Dodatkowo Mr. Hayek myśli nad 10% podwyżką?

Które to marki pan Nick ma namyśli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z innego artykułu

“We will adjust prices in Europe for some brands between 5 to 7 percent, to 10 percent,” Chief Executive Officer Nick Hayek said by phone.

Swatch’s highest-end brands, Breguet and Blancpain, will be among those raising prices, along with Omega and Longines, which are more mid-range. The executive said he will be “more reluctant” to raise prices for Swatch and Tissot, which sell models at lower prices.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak to będzie?

Zegarki zdrożeją o +/- 20% ze względu na uwolnienie i umocnienie CHF.

Dodatkowo Mr. Hayek myśli nad 10% podwyżką?

Które to marki pan Nick ma namyśli?

Wszystkie marki .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie marki .

Czyli de facto zegarki zdrożeją 30% ?

To ,albo ja nie rozumiem takiej polityki,albo o czymś nie wiemy.

Może "wtajemniczeni" wiedzą ,że się frannio osłabi w stosunku do € i $.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bardziej rozumiem że rozważają podwyżkę do 10% w Europie, czyli cena w EUR o tyle wzrośnie. Nie sądze żeby się ktoś na 30 porywał, nawet dobra luksusowe mają granice wrażliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja rozumiem to inaczej. Firmy robia podwyżki o 10%. Dla zarabiających w euro czy chf taka de facto będzie podwyżka. Natomiast u Nas, z uwagi za zwyżkę kursu franka o ok. 20%, zegarek w takiej sytuacji będzie kosztował tak naprawdę o ok. 30% więcej. 10% wzrośnie cena liczona w euro czy w chf i o tyle będzie wyższa na "metce", a o 20% dla polskiego odbiorcy cena przez to, że dystrybutor a tyle zapłaci więcej za ten zegarek kupując droższego franka i przerzuci to na klienta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to sam się pogubiłem w zeznaniach tych zawodników. Z tego co wiem wszystkie ceny są w CHF (nawet za serwis). Aczkolwiek wpadłem na takie zeznanie:

"Roger Dubuis, a Swiss watchmaker owned by Cie. Financiere Richemont SA, (CFR) anticipates increasing prices in the euro zone by 7 percent in reaction to the Swiss National Bank’s Jan. 15 decision to exit a three-year-old euro cap.The brand will probably also cut Swiss prices by 4 to 6 percent, helping Switzerland maintain its advantage for tourists buying products while traveling in the Alpine nation, Chief Executive Officer Jean-Marc Pontroue said in an interview at the Salon International de la Haute Horlogerie in Geneva"

Znaczyłoby że ceny w EUR pójdą w górę 7% a w dół 4-6% w CHF.  Raczej na pewno ceny w Polsce nie są w PLN ale czy są w EUR czy CHF nie mam pojęcią. 

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jakiś procent komponentów zegarków jest wytwarzany poza Szwajcarią to taki ruch jest uzasadniony. Trochę taniej kupią, trochę drożej złożą, u siebie obniżą cenę, w EU i US kilkuprocentowe podwyżki bedą zaakceptowane przez rynek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja rozumiem to inaczej. Firmy robia podwyżki o 10%. Dla zarabiających w euro czy chf taka de facto będzie podwyżka.

To chyba źle to rozumiesz, bo jeśli przecież frank w stosunku do innych walut(czyli euro i $ też) się umocnił, to o te powiedzmy 20%. Czyli żeby dla klientów w euro ceny się podniosły o te 10%, to swiss producenci musieliby o te 10% ceny obniżyć(wziąć na siebie).

Także to nie chodzi wcale o ceny zegarków w pln- zresztą skąd Ci w ogóle przyszedł do głowy taki pomysł, że Szwajcarzy tak się przejęli cenami zegarków w Polsce? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z takimi firmami co już są przewartościowane np.wiele się mówi że Baume & Mercier za dużo sobie życzą za swoje zegarki i co jeszcze będą droższe.przecież to już jest totalne nieporozumienie jak jeszcze dźwigną ceny.No ale co poczniemy żyć trzeba dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam , przestaję już tę dyskusję rozumieć?

do czego te wywody zmierzają?

Może ktos ma konkretne wnioski gdzie teraz najkorzystniej kupić zegarek

to mnie ineresuje

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.