Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Archi79

Ceny zegarków a kurs Franka

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc od dawna się zastanawiam jaki jest sens kupowania zegarków w polskich sklepach. Z wysyłka z Niemiec jest już jakieś 30% taniej.

Na forum większość szuka alternatywnych źródeł zakupu .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum większość szuka alternatywnych źródeł zakupu .

Z wyższej pólki zapewne tak...

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najgorsze jest to, że jak za pół roku będzie np. obniżka CHF/PLN do poziomu 3,5 to jak świnia niebo zobaczymy jak w polskich sklepach Rolex, TH, Omega etc. obniżą ceny o 20% :-/ Ten poziom już zostanie.

Co do używek to normalne, że za jakiś czas zdrożeją. Nikt nie jest głupi i nie sprzeda np. rocznej Omegi 300M w ceramice w stanie 9/10 za 9000-10000 zł (jak obecnie) jak w sklepie na metce będzie 16 300 zł Sprzeda za 11000-12000 zł.

Nie licz za pół roku na 3,5 za CHF.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z wyższej pólki zapewne tak...

Nie tylko z wyższej półki , japońskie marki z niższych linii rownież są obiektami poszukiwanymi w niższych cenach .

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie licz za pół roku na 3,5 za CHF.

Nie chodzi o pół roku, tylko samo zjawisko.

Kiedy USD zjeżdżał z 3zł do 2zł, nie obniżano raczej salonowych cen wielu towarów importowanych tłumacząc to np. "chwilowym wahaniem kursu". Kiedy odskoczył do 3.7, natychmiast je podniesiono tłumacząc zwyżką kursu. Kiedy potem spadł do 3zł, oczywiście znowu nie było obniżki, bo to "chwilowe wahanie". I tak to pełza.

To taka sama gra jaką prowadzi większość banków czy ubezpieczycieli - oni zawsze wychodzą na swoje, oczywiście praktycznie nie ma działań które przypadkiem pomogłyby klientom (poza reklamami).

Ciekawe byłyby statystyki ebay.ch dla zakupów poza teren CH.

Z drugiej strony - opłaca się teraz sprzedawać _do_ Szwajcarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy USD zjeżdżał z 3zł do 2zł, nie obniżano raczej salonowych cen wielu towarów importowanych tłumacząc to np. "chwilowym wahaniem kursu". Kiedy odskoczył do 3.7, natychmiast je podniesiono tłumacząc zwyżką kursu.

Zgodnie ze starą prawdą, cena w górę idzie natychmiast a spada bardzo powoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Longines +10% od Środy. Chciałem nawet kupić Legend Diver ale nie mieli na stanie a trzeba czekać 1 tydzień na zamowienie.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc od dawna się zastanawiam jaki jest sens kupowania zegarków w polskich sklepach. Z wysyłka z Niemiec jest już jakieś 30% taniej.

Dla nas,zegarkowych maniaków to normalne.

Ile przeciętny człowiek kupi zegarków w przeciągu 5lat,a ile członek KMZiZ z ADHD :D

1 do 20-50szt - B)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywa różnie. Jak kupowałem Pama w kwietniu  to okazało się, że w Jansenie jest sporo tańszy niż na chrono. Nasz Kolega z pamem 233 też miał podobne spostrzeżenie, więc trzeba uważać i sprawdzać, bo tam gdzie zaczynają się pieniądze tam kończą się żarty  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem dzisiaj w Silesii. Odwiedziłem salon Kruka celem zbadania sytuacji z cenami Rolka. Miła Pani poinformowała mnie oczywiście o drastycznych podwyżkach cen wszystkich zegarków(tych na stanie tez). Z jej relacji sytuacja potoczyła się błyskawicznie, praktycznie po konferencji Banku Szwajcarii. Kilka szybkich telefonów i już decyzja. Pani mówi, że to decyzja z centrali, ze Szwajcarii! Zastanawiam się co Rolexa w Szwajcarii obchodzi kurs złotego do franka, tym bardziej jeśli chodzi o zegarki w salonie(w Katowicach mają ich sporo). Wiem oczywiście, że ceny artykułów luksusowych rządzą się swoimi prawami. Wiem, że nie kupują tego ludzie biedni ale wygląda mi to na ordynarną próbę łupienia klienta, wykorzystując bełkot medialny w temacie kursu walut i pewną dezorientację ludzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Bierzesz pod uwagę, że Kruk za te Rolexy, które ma na stanie mógł nie zapłacić jeszcze faktury Szwajcarom ;)

Teraz ma raczej inną kwotę do zapłacenia, stąd podniósł ceny. Nikt nie lubi być "w plecy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich zasadach Kruk prowadzi butiki Rolex'a? Franczyza? 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czy jest to franczyza to nie ma nic do rzeczy. Przychodzi prikaz ze Swiss że cena ma być taka a nie inna i już. I chcąc dalej mieć rolka w sprzedaży mają się do tego dostosować i już. Butiki sprzedające Omegę, Rolexa i pewnie inne marki mają tyle do gadania odnośnie cen co jak mawiał mój dziadek Żyd za Niemca.

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślą, że to może być tak jak jash napisał. Pewnie faktury nawet za te co mają na stanie nie sa opłacone więc jak przyjdzie im za nie zapłacić będą musieli franka kupić po obecnej cenie więc aby  wyjść na swoje jak do tej pory podnoszą ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tym ruchem dobili skutecznie sprzedaż Rolexa czy Omegi w Polsce. Zadzwonię do znajomego AD Rolexa we Włoszech jutro i zapytam jak u nich z podwyżkami ( o ile podnieśli).

Oczywiście Xpovoc, dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co, we Włoszech i Niemczech, DSSD, fabrycznie nowego, w foliach i z niewypisaną dokumentacją, można dorwać za 7-8kEUR. Pytanie jak długo... 

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest poziom podwyżek cen? Procentowo proporcjonalny do wzrostu Franka, czy niższy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki jest poziom podwyżek cen? Procentowo proporcjonalny do wzrostu Franka, czy niższy?

Jeśli Sub kosztował 32k pln, a kosztuje 38k to tak wychodzi ok 20% czyli tyle ile wahanie waluty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadałem się w Zurich dzisiaj - tam podwyżek nie ma. Wszystko tak jak było w CHF i przypomniał mi się Fin żalących się w butiku IWC że jest drożej niż w Amsterdamie jak frank był 1.2 do. EUR :-) Na znak protestu nic nie kupiłem :-)

Dla Szwajcarów nic nie zdrożało. Tyle że bilet do kina w Zurich osiągnął cenę 20 EUR....

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic, tylko zacząć im sprzedawać naszą kapustę kiszoną, kiełbasy i przetwory mleczne ;D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem tym ruchem dobili skutecznie sprzedaż Rolexa czy Omegi w Polsce. (...)

A ja sądzę, że scenariusz będzie taki jak zawsze - klienci ponarzekają, pomarudzą (...) a i tak wcześniej czy później kupią.

Każda podwyżka jest wkurzająca, obecna szczególnie z uwagi na skalę a w tym pojedynku zwyciężcą będą producenci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja sądzę, że scenariusz będzie taki jak zawsze - klienci ponarzekają, pomarudzą (...) a i tak wcześniej czy później kupią.

Każda podwyżka jest wkurzająca, obecna szczególnie z uwagi na skalę a w tym pojedynku zwyciężcą będą producenci.

No nie wiem, zazwyczaj podwyżki były ok 3-4% w ciągu roku a tu mamy 20% jednorazowo (to perspektywa 5 lat przy średniorocznym wzroście)! Myślę, że jest granica powyżej której klient czuje się poprostu nabijany w butelkę i odpuści, szczególnie, że grono ludzi mogących sobie pozwolić na zakup Rolexa czy Omegi w Polsce nie jest zbyt duże.

We Włoszech np przez ostatnie dwa lata Rolex nie podnosił cen z uwagi na problemy gospodarcze tego kraju a co za tym idzie jednak mniejszą sprzedaż dóbr luksusowych. Wiadomości ze Szwajcarii na pewno ich uszczęśliwiły. 

Moim zdaniem najmniej stracą tańsze marki (Tissot, Certina itp) bo jednak wzrost z 1500 na 1800zl wygląda nieporównywanie lepiej niż takiego SD który z 36tys podrożał na 44.200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szansa dla "innych" by zaproponowali coś ciekawego w 'dobrej' cenie.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem, zazwyczaj podwyżki były ok 3-4% w ciągu roku a tu mamy 20% jednorazowo (to perspektywa 5 lat przy średniorocznym wzroście)! Myślę, że jest granica powyżej której klient czuje się poprostu nabijany w butelkę i odpuści, szczególnie, że grono ludzi mogących sobie pozwolić na zakup Rolexa czy Omegi w Polsce nie jest zbyt duże.

We Włoszech np przez ostatnie dwa lata Rolex nie podnosił cen z uwagi na problemy gospodarcze tego kraju a co za tym idzie jednak mniejszą sprzedaż dóbr luksusowych. Wiadomości ze Szwajcarii na pewno ich uszczęśliwiły. 

To prawda, zgadzam się w pełni. 

To, że kogoś na coś stać, bez problemu, nie znaczy że kupi bez względu na wszystko. 

Chińczycy kupią, niezależnie od ceny, wystarczy spojrzeć na rynek win - w Chinach jest, w danym roczniku, 3 razy więcej Chateau Lafite niż słynna winnica francuska butelkowała i butelkuje... I to w cenach astronomicznych, nawet, jak na rzadkie wino. Ostatnie aukcje Sotheby's w Honk Kongu doskonale to pokazują.

Niech Rolex i Patek, odbijają sobie zmiany gospodarcze w Chinach, jak niegdyś w Rosji, a rozsądnym Europejczykom, niech pozwolą działać w miarę "rozsądnie" :)

Druga sprawa, że u nas, wciąż, nie ma zbyt dużo(a powinna przeważać) książkowej średniej klasy, która to właśnie kupuje Omegi i Rolexy. Jest jej procentowo więcej na Słowacji i w Czechach, co widać po obecności Patka i Mosera.

Tak ja to widzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.