Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
wocio19

Nowe nabytki szwajcarskie i niemieckie

Rekomendowane odpowiedzi

Wpisz kompletną nazwę, którą wyżej nadmieniłeś i szukaj w Google ;)

Odkrywanie historii Twojego zegarka, to przygoda, więc dla emcocji warto czasem samemu poszperać i odkryć o co chodzi. 

Domyślam, że to różnica jak w przypadku Blancpain'a Fifty Fathoms No Radiation dla Polskiej Marynarki Wojennej z oznaczeniem na deklu MW i numery, a egzemplarzem wyprodukowanym w regularnej produkcji, na rynek cywilny, lecz opatrzonym oznaczeniami typowymi dla wersji robionych na zamówienie.

IWC Schaffhausen Cal. 83 INCA, JLC Master Control Ultra thin, Audemars Piguet cal. 2003 i cal. 2001, ML Pontos Automatique PT6117

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpisz kompletną nazwę, którą wyżej nadmieniłeś i szukaj w Google ;)

Odkrywanie historii Twojego zegarka, to przygoda, więc dla emcocji warto czasem samemu poszperać i odkryć o co chodzi. 

Domyślam, że to różnica jak w przypadku Blancpain'a Fifty Fathoms No Radiation dla Polskiej Marynarki Wojennej z oznaczeniem na deklu MW i numery, a egzemplarzem wyprodukowanym w regularnej produkcji, na rynek cywilny, lecz opatrzonym oznaczeniami typowymi dla wersji robionych na zamówienie.

Robiłem to - nie ma żadnej informacji o tym modelu. Nic. Znalazlem zdjęcia i nic więcej.

Rozumiem więc, że to JEST oryginalny Longines - po prostu współczesna reedycja starszego modelu? Nieporozumienie wynikło z określenia "replika" :)... Reedycja brzmi godniej ;) Dziekuję za wyjaśnienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój egzemplarz nigdy nie był ani przeznaczony dla US Navy ani tym bardziej wykorzystywany przez ...

Poniżej egzemplarz w niezłym i w miarę oryginalnym stanie, tak na szybko, pierwszy lepszy z brzegu.

http://www.delcampe.net/page/item/id,169762008,var,LONGINES-Weems-US-Navy-Pilot-Navigator-Watch-1940-Rare,language,E.html

Co do historii to już sam musisz sobie poszukać w końcu to Twój zegarek, to jest replika, gdyż nawet patent został nieco zmieniony choć jest opisany na tarczy,nazwa reedycja może też być używana, choć w tym przypadku to raczej lużna wariacja na temat.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy nabytek, prosze o pomoc w identyfikacji.

post-48399-0-51944900-1394123931_thumb.jpg

post-48399-0-15957800-1394123946_thumb.jpg

post-48399-0-42886900-1394123960_thumb.jpg

post-48399-0-43175300-1394123986_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowy nabytek, prosze o pomoc w identyfikacji.

Koniu weż poczekaj aż ktos ci odpowie w jednym temacie - wkleiłeś ten zegarek w dziale radzieckim potem w vintygach w 2 miejscach , teraz tutaj i jeszcze w jednym tylko nie wiem gdzie teraz - poczekaj niech ktos odpowie przecież nikt nie siedzi i nie czeka aż koniu wklei zegarek żeby pogalopowac z odpowiedzią

Troche cierpliwości

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) "...pogalopować z odpowiedzią."  :) aleś mnie rozbawił.  +++ zgadzam się, to nie derby :D

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ja się i tu pochwale co zawitało na mym nadgarstku:D

post-69219-0-06128400-1394132806_thumb.jpg

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna Glycina :) tarcza "prawie jak" PAM Callifornia albo jeszcze starszy Rolex :P ale generalnie lubię zegarki na których dobrze widać czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny, sam mam incursore od niedawna i lubię te konie na cyferblacie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniu weż poczekaj aż ktos ci odpowie w jednym temacie - wkleiłeś ten zegarek w dziale radzieckim potem w vintygach w 2 miejscach , teraz tutaj i jeszcze w jednym tylko nie wiem gdzie teraz - poczekaj niech ktos odpowie przecież nikt nie siedzi i nie czeka aż koniu wklei zegarek żeby pogalopowac z odpowiedzią

Troche cierpliwości

Dawno sie tak nie uśmiałem, dzięki Paweł .......

Only vintage ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem więc, że to JEST oryginalny Longines - po prostu współczesna reedycja starszego modelu? Nieporozumienie wynikło z określenia "replika" :)... Reedycja brzmi godniej ;) Dziekuję za wyjaśnienie.

Gratuluję nabytku, Bardzo ciekawy zegarek, a ponieważ to reedycja ( choć bardziej pasuje tu jednak replika) to dochodzi jeszcze z pewnością ciekawa historia powstania i produkcji. Odnajdywanie tych wiadomości to wielka frajda. Miałem tak samo z LLD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem to - nie ma żadnej informacji o tym modelu. Nic. Znalazlem zdjęcia i nic więcej.

To już wiesz że najpierw się pyta ,póżniej kupuje.....[zawał :) ]

P.S Oryginalny natomiast masz avatar.....

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kolekcje zasiliły ostatnio dwa divery z komplikacjami skaczacej sekundy.Obydwa w słusznym rozmiarze 44mm, ale świetnie sie układaja. Victorinox mnie wyrwał z kapci jak otworzyłem pudełko! Jakosc wykonania naprawde górna półka. Atlantic powrocił do mnie po roku emigracji i juz chyba zostanie na bardzo długo.

post-33805-0-55345000-1394180741_thumb.jpg

post-33805-0-80830300-1394180923_thumb.jpg

Edytowane przez mazik77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluj obu, choć jak dla mnie Victorinox robi lepsze wrażenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję nabytku, Bardzo ciekawy zegarek, a ponieważ to reedycja ( choć bardziej pasuje tu jednak replika) to dochodzi jeszcze z pewnością ciekawa historia powstania i produkcji. Odnajdywanie tych wiadomości to wielka frajda. Miałem tak samo z LLD.

Dziękuje za słowa otuchy. Ale - zamiast najciekawszej nawet repliki wolalbym prawdziwego Longinesa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już wiesz że najpierw się pyta ,póżniej kupuje.....[zawał :) ]

P.S Oryginalny natomiast masz avatar.....

Na wygląd trzeba zapracować :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za słowa otuchy. Ale - zamiast najciekawszej nawet repliki wolalbym prawdziwego Longinesa...

Masz najprawdziwszego Longinesa. W czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć. Masz oryginalnego, prawdziwego Longinesa, mało tego jest to reedycja pięknego, rzadkiego modelu. Przeglądając całą ofertę Lonżina można łatwo zauważyć, że bardzo chętnie wracają do starych stylizacji, a w Heritage collection masz co chwile odwołanie do starych modeli. Najbardziej popularne, lub cenione modele bardzo często powracają w nowym wydaniu. Zdaję sobie sprawę, że oszuści zdewaluowali pojęcie repliki nazywając tak swoje fakes, ale na tym forum większość potrafi to rozróżnić w znaczeniu pojęciowym.

Głowa do góry, to piękny zegarek. Jeśli nie chcesz mogę go wziąć  :D

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć. Masz oryginalnego, prawdziwego Longinesa, mało tego jest to reedycja pięknego, rzadkiego modelu. Przeglądając całą ofertę Lonżina można łatwo zauważyć, że bardzo chętnie wracają do starych stylizacji, a w Heritage collection masz co chwile odwołanie do starych modeli. Najbardziej popularne, lub cenione modele bardzo często powracają w nowym wydaniu. Zdaję sobie sprawę, że oszuści zdewaluowali pojęcie repliki nazywając tak swoje fakes, ale na tym forum większość potrafi to rozróżnić w znaczeniu pojęciowym.

Głowa do góry, to piękny zegarek. Jeśli nie chcesz mogę go wziąć  :D

No, i o takie wyjaśnienie mi chodziło... Panowie, ja kocham zegarki mechaniczne, ale do niedawna seiko z lat 60. był moim szczytowym osiągnięciem :)) O Longines i reszcie piramidy mam pojęcie jak świnia o gwiazdach... Niestety. Zawsze uważałem, że wydawanie kilku tysięcy (kilkuset nawet!) na zegarek jest przejawem niezdrowej megalomanii - ileż dobra można za te pieniądze uczynić! Iluż osobom pomóc!

Teraz jednak, kiedy popatrzałem w "oczy" tego Weemsa... Światełko rozumu przygasło :) Kupiłem go z miłości, nie z rozsądku. Wątpię, czy będę go nosił na ręce. Raczej będę kontemplował go wieczorami przy kieliszku wina.

Jestem pogięty?... Być może! :))

Pozdrawiam i dziekuję za wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kolekcje zasiliły ostatnio dwa divery z komplikacjami skaczacej sekundy.Obydwa w słusznym rozmiarze 44mm, ale świetnie sie układaja. Victorinox mnie wyrwał z kapci jak otworzyłem pudełko! Jakosc wykonania naprawde górna półka. Atlantic powrocił do mnie po roku emigracji i juz chyba zostanie na bardzo długo.

Gratuluję  nabytków, w szczególności tego inoxa :)

AT vs. PO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem go z miłości, nie z rozsądku. Wątpię, czy będę go nosił na ręce. Raczej będę kontemplował go wieczorami przy kieliszku wina.

Z pierwszym zdaniem należy się zgodzić. Tu prawie wszyscy tak robią :D

Zdanie trzecie również słuszne. Ja też się chętnie napiję :D

Ale drugie zdanie to jakieś nieporozumienie. Nie idź tą drogą ;)

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz żeby zegarek przeżył Ciebie ? Chcesz zostawić coś dla potomków ? OK, Kup sobie drugi identyczny i trzymaj w szkatułce, albo używaj ten, który już kupiłeś z poszanowaniem!

"Wątpię, czy będę go nosił na ręce. Raczej będę kontemplował go wieczorami przy kieliszku wina."

Dobry sposób na zostanie alkoholikiem przez zegarki >>> czyli z jednego nałogu w drugi (niestety gorszy)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz żeby zegarek przeżył Ciebie ? Chcesz zostawić coś dla potomków ? OK, Kup sobie drugi identyczny i trzymaj w szkatułce, albo używaj ten, który już kupiłeś z poszanowaniem!

"Wątpię, czy będę go nosił na ręce. Raczej będę kontemplował go wieczorami przy kieliszku wina."

Dobry sposób na zostanie alkoholikiem przez zegarki >>> czyli z jednego nałogu w drugi (niestety gorszy)!

To tylko krok od : " jestem zegarkoholikiem " :)

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi