Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, przemekspce napisał(-a):

Gratki! Niech cieszy😉

Dzięki! Dobre te Tudory i cieszą bardzo (jak wszystkie takie fajne to ho ho ; )

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, Jan napisał(-a):

58 zawsze 🔥

1000009868_edited.jpeg

Ale czy na zawsze? 🤪

To jest moje zdanie i ja je całkowicie popieram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Dnlaie napisał(-a):

A ja wymyśliłem, że chciałbym (jeszcze) BB'58 w kolorze niebieskim ; )

IMG_20250319_223301.jpg

A może lekko przyhamuj? :) jest efekt wow, jest podjarka ale ponoś spokojnie, dozuj przyjemność :] a jak będzie spoko to cyk smerfa

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

A może lekko przyhamuj? :) jest efekt wow, jest podjarka ale ponoś spokojnie, dozuj przyjemność :] a jak będzie spoko to cyk smerfa

Dzięki za radę Ziom! 💪Faktoza, decyzja musi być przemyślana 🧠gdyż w grę, raczej nie wchodzą kolejne zakupy *przynajmniej nie na taką kwotę (jedynie sprzedaż kolejnych... Longinesów 🤷‍♂️)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
46 minut temu, Dnlaie napisał(-a):

Dzięki za radę Ziom! 💪Faktoza, decyzja musi być przemyślana 🧠gdyż w grę, raczej nie wchodzą kolejne zakupy *przynajmniej nie na taką kwotę (jedynie sprzedaż kolejnych... Longinesów 🤷‍♂️)

Spoko Daniel rozumiem ;) Tutaj trzeba czasem ochłonąć, żeby melanż człowieka nie poniósł bo zaraz skończysz bez Longinesów, bez nerki i z wieloma Tudorami :)))

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Spoko Daniel rozumiem ;) Tutaj trzeba czasem ochłonąć, żebyu melanż człowieka nie poniósł bo zaraz skończysz bez Longinesów, bez nerki i z wieloma Tudorami :)))

Spoko Jakub ;) póki co nie żałowałem żadnej sprzedaży zegarków - przynajmniej do czasu...kiedy kupiłem coś - co ucieszyło bardziej heh

Nie kwestionuje, że (zazwyczaj) 'najlepszy' sikor to ten - który kupiliśmy ostatnio / aczkolwiek aktualnie denerwuje mnie noszenie czegoś poza Tudorami : )

*a u mnie - divery to najbardziej praktyczne zegarki na co dzień / poza tym, redukcja kolekcji - z liczby na jakość, też wydaje mi się sensownym rozwiązaniem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Dnlaie napisał(-a):

Spoko Jakub ;) póki co nie żałowałem żadnej sprzedaży zegarków - przynajmniej do czasu...kiedy kupiłem coś - co ucieszyło bardziej heh

Nie kwestionuje, że (zazwyczaj) 'najlepszy' sikor to ten - który kupiliśmy ostatnio / aczkolwiek aktualnie denerwuje mnie noszenie czegoś poza Tudorami : )

*a u mnie - divery to najbardziej praktyczne zegarki na co dzień / poza tym, redukcja kolekcji - z liczby na jakość, też wydaje mi się sensownym rozwiązaniem...

Nie chciałem Cię pouczać ani nic :) tak, z reguły ten ostatni najfajniejszy :) divery kiedyś kochalem ale jakieś takie za duże mi się zaczęły wydawać stąd poszedłem w militarne :)))  I na razie daję sobie na wstrzymanie z zakupami chcę się pocieszyć tym co mam. Latanie ciągle do paczkomatu zaczęło mnie męczyć

A Tudory spoko, gratuluję i niech się noszą! Ten mniejszy bb świetny 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spooookooo, jesteśmy na forum a ja nie wstawiam zdjęć do folderu & nie piszę wiadomości do siebie heh 

Każdy może tu wyrażać własne opinie (z resztą, domyślam się - że nie piszesz tego w złej intencji ; )

Od jakiegoś czasu - przyśpieszyłem rotację / jednak dzięki temu, bujam się teraz w zegarkach o których kiedyś nawet nie śniłem!

*nie piszę, że mnie to nie męczy (i też chciałbym odpocząć), ale wciąż jest jeszcze tyle do zrobienia 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, wymieniamy doświadczenia i to jest fajne :) A w zegarkowej podróży, o czym sam się coraz mocniej przekonuję 

METY NIE MA 

:D to się nigdy nie skończy nie ma czegoś takiego jak definitywna kolekcja, jednozegarkowa kolekcja. Są za to ludzie, którym zegarki będą już zawsze w życiu towarzyszyć :)

A w temacie Tudora to sam myślałem o BB36 ale... No właśnie wskazówki snowflake i jakiś taki problem z tożsamoscią tego modelu. Nurek bez bezela... Do tego słaba dostępność skierowała mnie gdzie indziej

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

Oczywiscie, wymieniamy doświadczenia i to jest fajne :) A w zegarkowej podróży, o czym sam się coraz mocniej przekonuję 

METY NIE MA 

:D to się nigdy nie skończy nie ma czegoś takiego jak definitywna kolekcja, jednozegarkowa kolekcja. Są za to ludzie, którym zegarki będą już zawsze w życiu towarzyszyć :)

A w temacie Tudora to sam myślałem o BB36 ale... No właśnie wskazówki snowflake i jakiś taki problem z tożsamoscią tego modelu. Nurek bez bezela... Do tego słaba dostępność skierowała mnie gdzie indziej

BB' 36 to bardzo ciekawy zegarek. Przyznam, że chyba drugi w kolejności - pod względem moich zainteresowań tej marki (choć Tudor ma wiele fajnych modeli). 

Faktycznie, wygląda trochę jak nurek bez bezela heh także przez okrągłe indeksy...

*Wspomniałeś, że większość diverów - wydaje Ci się dużych (i masz rację!) / natomiast polecam BB'54 (zgrabny jak nie nuras - cienki & mały - choć wg mnie, nie mniejszy w odbiorze od Spirita '37)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Dnlaie zanim jeszcze wpadnie Ci ten pomysł do głowy to z wyprzedzeniem stanę w obronie Tuxedo 😂 To bardzo ciekawy zegarek, również na bransolecie. Wracając do Tudora to mi w BB36 przeszkadzał nieco brak ar przez co szkło bardzo odbijało światło. Z drugiej strony większy brat w Explorerze ar wprowadził dopiero teraz i nikt nie narzekał 😉 No i BB36 był na mnie nieco za mały, a przynajmniej wtedy tak uważałem. Oprócz tego to świetny zegarek. 

DSC05038-2.JPG

Edytowane przez wojtek91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtek91 dziękuję. 

Widzę, że przerobiłeś masę świetnych zegarków! Już Cię tu chwaliłem za gust i zrobię to raz jeszcze.

Faktycznie, Tuxedo - to bardzo ciekawy & wyjątkowy model (pod wieloma względami i długo by je wszystkie wymieniać).

Zastanawiam się również nad Vulcain'em Skindiver'em *który także od początku przykuwa moją uwagę (aktualnie nie mam kandydata do... piaskownicy heh)

Co do BB'36 - ostatnio nie mam przekonania do kopert z polerowaną lunetą (przez doświadczenia np. z Conquestem' 39 i Dolce Vita - które rysowały się od samego patrzenia!)

Odnośnie ar - Longines w nowszych modelach robi pod tym względem robotę (stosując obustronny ar, ale niestety - wiąże się to z ryzykiem porysowania zewnętrznej strony szkła / czego ja nie doświadczyłem, jednak inni Użytkownicy wklejali takie zdjęcia na forum)

*Oczywiście aluminiowy bezel - również można porysować / ale jak do tej pory (w moim przypadku) łatwiej łapały rysy zegarki z wypolerowanymi bezelami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Dnlaie napisał(-a):

@wojtek91 dziękuję. 

Widzę, że przerobiłeś masę świetnych zegarków! Już Cię tu chwaliłem za gust i zrobię to raz jeszcze.

Faktycznie, Tuxedo - to bardzo ciekawy & wyjątkowy model (pod wieloma względami i długo by je wszystkie wymieniać).

Zastanawiam się również nad Vulcain'em Skindiver'em *który także od początku przykuwa moją uwagę (aktualnie nie mam kandydata do... piaskownicy heh)

Co do BB'36 - ostatnio nie mam przekonania do kopert z polerowaną lunetą (przez doświadczenia np. z Conquestem' 39 i Dolce Vita - które rysowały się od samego patrzenia!)

Odnośnie ar - Longines w nowszych modelach robi pod tym względem robotę (stosując obustronny ar, ale niestety - wiąże się to z ryzykiem porysowania zewnętrznej strony szkła / czego ja nie doświadczyłem, jednak inni Użytkownicy wklejali takie zdjęcia na forum)

*Oczywiście aluminiowy bezel - również można porysować / ale jak do tej pory (w moim przypadku) łatwiej łapały rysy zegarki z wypolerowanymi bezelami...

Wygląda na to, że po prostu mamy zbieżny gust, ale dzięki! Coraz częściej w sytuacjach gdy ktoś opisuje jakiś zegarek, a ja odpisuję wrzucając moje zdjęcia i przemyślenia, utwierdzam się w przekonaniu że było ich za dużo i naprawdę najlepiej będzie wyluzować z zakupami 😅 

Vulcain jest naprawdę spoko, jednak jak dla mnie tylko w wariancie z białą lumą. Dodatkowo jest to dość kompaktowy zegarek, ale akurat dla Ciebie nie będzie to problemem. Ja do piaskownicy (dosłownie) mam SKX009 i Stowę Flieger 40, ale i tak najczęściej noszę DJa lub ostatnio Orisa.

Od Tudora w tym momencie ciekawi mnie jeszcze chyba tylko FXD Black, ale ostatnio przestałem nosić paski NATO, które kiedyś były moimi ulubionymi. Pewnie z tego względu bym go po jakimś czasie sprzedał. Odnośnie bezela to Mark XVIII czy DJ36 jakoś specjalnie nie łapią rysek na nim, ale pamiętam, że BB36 rysował się dosyć łatwo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, wojtek91 napisał(-a):

Vulcain jest naprawdę spoko, jednak jak dla mnie tylko w wariancie z białą lumą. Dodatkowo jest to dość kompaktowy zegarek, ale akurat dla Ciebie nie będzie to problemem. Ja do piaskownicy (dosłownie) mam SKX009 i Stowę Flieger 40, ale i tak najczęściej noszę DJa lub ostatnio Orisa.

Od Tudora w tym momencie ciekawi mnie jeszcze chyba tylko FXD Black, ale ostatnio przestałem nosić paski NATO, które kiedyś były moimi ulubionymi. Pewnie z tego względu bym go po jakimś czasie sprzedał. Odnośnie bezela to Mark XVIII czy DJ36 jakoś specjalnie nie łapią rysek na nim, ale pamiętam, że BB36 rysował się dosyć łatwo. 

Czemu Vulcain tylko z białą lumą? (kwestia własnych preferencji, czy efekt jakiś spostrzeżeń?)

Konstrukcja bezela w Mark XVII - jest chyba zbliżona do tej w Spiricie (za szkłem: płasko / cienka szczotka - potem polerowane skosy - następnie szczotkowana luneta wokół koperty *w Longines są dodatkowo polerowane krawędzie) / natomiast w Tuxedo praktycznie nie ma bezela (cieniutki, skośny & zaokrąglony / potem leci koperta).

W BB'36 (podobnie jak we wspomnianych Conquest'39 & DolceVita / czy omawianym przez nas na priv SBGX261) polerowany 'lustrzany' bezel jest szerszy i wydaje mi się, że stąd - łatwiej łapie rysy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi