Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Recommended Posts

W dniu 24.03.2025 o 09:29, Dnlaie napisał(-a):

Czemu Vulcain tylko z białą lumą? (kwestia własnych preferencji, czy efekt jakiś spostrzeżeń?)

Konstrukcja bezela w Mark XVII - jest chyba zbliżona do tej w Spiricie (za szkłem: płasko / cienka szczotka - potem polerowane skosy - następnie szczotkowana luneta wokół koperty *w Longines są dodatkowo polerowane krawędzie) / natomiast w Tuxedo praktycznie nie ma bezela (cieniutki, skośny & zaokrąglony / potem leci koperta).

W BB'36 (podobnie jak we wspomnianych Conquest'39 & DolceVita / czy omawianym przez nas na priv SBGX261) polerowany 'lustrzany' bezel jest szerszy i wydaje mi się, że stąd - łatwiej łapie rysy.

Tylko własne spostrzeżenia. Miałem kilka zegarków z postarzaną lumą i koniec końców był to aspekt, który nieco mnie uwierał. 

Czy była to Omega Railmaster, Seamaster 300 czy Oris Divers 65 - patrząc na nie zastanawiałem się jak by wyglądały z białą lumą ;-)

Dlatego tak długo utrzymał się u mnie BB58 w niebieskiej wersji i dlatego też kupiłem Divers 65 w wersji Movember - z białą lumą. 

W Mark XVIII LPP jest full polerka. Jeśli się nie mylę to w wariancie z czarną tarczą bezel jest w pełni szczotkowany. BB36 rzeczywiście ma sporą powierzchnię bezela i pewnie przez to łapał rysy. Ja z rysami na kopercie pogodziłem się już dawno, jednak z rysami na zewnętrznym AR miałbym już większy problem. 

IMG_20250330_114643.T.jpg

Wszystko zależne jest od czasu, ostatecznie od Boga

IMG_20250331_095829.jpg

IMG_20250331_130737.T.jpg

No to po premierach.
Nowy kolor BB58 i biały BB Pro - tu ubolewam że nie poradzili nic na grubość.

18556060e8228f59f3ce13b07592dcbb.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

9 minut temu, dudak napisał(-a):

ubolewam że nie poradzili nic na grubość

Właśnie się śmiałem do kolegi ze nie chcą zabić linii i żeby wsadzić BB pro do koperty 58 gmt musza najpierw sprzedać wyprodukowane grubasy a to najłatwiej zrobić wprowadzając nowy kolor tarczy 🙂

Szukam podstawki na zegarek (watchstand) 

Posted (edited)

Mnie się tylko Pelagos podoba, ale nie mój rozmiar. Szkoda, że nie dali czegoś bardziej utylitarnego w kopercie 40. Zaczynają też odświeżanie BB58, nowa bransoleta w tym czerwonym. 

Edited by tbn

2 hours ago, dudak said:

No to po premierach.
Nowy kolor BB58 i biały BB Pro - tu ubolewam że nie poradzili nic na grubość.

18556060e8228f59f3ce13b07592dcbb.png

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Biały BB Pro... skąd San Martin wiedział 😆

A tak na poważnie to rozczarowanie...

Na plus wzięcie się za odświeżenie BB58 (koronka, bezel, wskazówki, choć godzinowa mocno przesadzona), ale to w perspektywie kolejnych lat i uwalniania normalnych kolorów, reszta do zapomnienia, chyba że ktoś ma łapę 20+.

swoją drogą nowy pelagos ultra przy 43mm jest cieńszy (14,5mm) niż 39mm BB pro (14,6mm) :) 

Ludzie: dajcie jakieś inne warianty kolorystyczne Pelagosa 39, albo jakiś wariant z datą, może LHD

Tudor: Macie tu BB i Pelagosa w rozmiarze 43 i morda w kubeł

Posted (edited)
6 godzin temu, Kobuz napisał(-a):

Tudor: Macie tu BB i Pelagosa w rozmiarze 43 i morda w kubeł

To jest bardzo ciekawy ruch w kontekście "mody" na małe zegarki.

Przecież takim odświeżonym BB58 lub Pelagosem 39 w różnych kolorach (stonowanych) rozbiliby bank, a ci pokazują jakieś błyskotki dla nikogo i nowe rozmiary, których już prawie nikt nie nosi. Chyba mieli za mały spadek w ostatnim rankingu Morgan Stanley's (właśnie wylecieli poza TOP20).

Chyba że to my żyjemy w jakiejś bańce i wydaje nam się, że wszyscy chcą tego, o czym na forach pisze jakaś garstka (w porównaniu do całego rynku) czubków.

2 godziny temu, kkwpk napisał(-a):

A to moja nowość.

Czekałem na rozmiar 35-37 mm :) 

Edited by PKS

Też  mnie to dziwi ale żadna firma nie wypuszcza 43 mm zegarka nie sprawdzając czy sie sprzeda.

Co ciekawe Tudor nie ma ostatnio żadnej dyskontynuacji.

W ofercie jest:

9 typów Black Bay: BB One, BB, BB 54, BB 58, BB 64, BB Pro, BB GMT, BB Chrono, BB Bronze

4 typy Pelagosow: Pelagos FXD, Pelagos Ultra, Pelagos, Pelagos 39

A dodatkowo serie:

Ranger

1926 (kto to pamieta?)

Royal

Clair de rose

I w każdej kategorii X wariacji modelu - nie tylko kombinacje pasek / bransoleta czy kolor tarczy ale tez materiały: ceramika, złoto. srebro, TT czy brąz.

Zastanawiam sie ile oni jeszcze będą dodawać do katalogu zanim pękną.