Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko. Trafione idealnie w punkt. BB można kilka rzeczy zarzucić ale patrząc na wcześniejszą krytykę to mam wrażenie, ze pisana była na siłę lub dla żartu. Za płaski, za mały?

Wysłane z mojego ASUS_Z010D przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisalem ani dla zartu, ani na sile :)

Ciesze sie, ze znalezlsicie swoje idealne divery :)

Ja po przerobieniu ok 120 zegarkow, w wiekszosci sportowych opisalem tylko swoje wrazenia, ktore wzgledem tego modelu sa od lat takie same. Po BB spodziewalem sie zbyt wiele, a w dodatku wszyscy, ktorzy go maja mieli bardzo go chwala. Szczegolnie dobrze o nim sie wypowiadal Irek, ktory mial niebieskiego jako jeden z pierwszych, a ktorego opinia jest dla mnie miarodajna, jednak w tym przypadku niezbierzna z moja :), czy @karol1302 ktory ma wszystkie.

Jak dla mnie w tym stylu powinien miec 40mm, ale zjadalby suba,a tak jak wyszedl to powinni go pociagnac do 45 i pogrubic, ale od tego jest Pelagos chyba.

Ja z budzetowych diverow (za chronos24 ;) ) wybieram Orisa65 i Seiko SBDX001/017

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Werchinio

Jedyny minus ale minus w większości przypadków to pasek skórzany i NATO. Oba sa za cienkie ;) i dlatego NATO mam inne a pasek bede dorabiał.

Moge sie jedynie podpisac pod calym postem, a w szegolnosci tym fragmentem. Pasek moim zdaniem jest bardzo fajny... ale zbyt cienki. Na pasku 4-4.5mm zegarek wyglada i nosi sie lepiej. Grubosc paska wizualnie kompensuje wysokosc zegarka.

Jak dla mnie w tym stylu powinien miec 40mm, ale zjadalby suba,a tak jak wyszedl to powinni go pociagnac do 45 i pogrubic, ale od tego jest Pelagos chyba.

Ja z budzetowych diverow (za chronos24 ;) ) wybieram Orisa65 i Seiko SBDX001/017

W 40milimetrach, to bylby ideal. 45mm z kolei mozna wieszac na scianie:-) 

Oris tez ma cos w sobie, ale u mnie akurat bylo na odwrot. Poszedlem kupic Orisa, a wyszedlem z BB..

Edytowane przez Werchinio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skończcie puste rozmowy ;)

To zegarek do wszystkiego

sna_zpsl9ufzpyw.jpg

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pisalem ani dla zartu, ani na sile :)

Ciesze sie, ze znalezlsicie swoje idealne divery :)

Ja po przerobieniu ok 120 zegarkow, w wiekszosci sportowych opisalem tylko swoje wrazenia, ktore wzgledem tego modelu sa od lat takie same. Po BB spodziewalem sie zbyt wiele, a w dodatku wszyscy, ktorzy go maja mieli bardzo go chwala. Szczegolnie dobrze o nim sie wypowiadal Irek, ktory mial niebieskiego jako jeden z pierwszych, a ktorego opinia jest dla mnie miarodajna, jednak w tym przypadku niezbierzna z moja :), czy @karol1302 ktory ma wszystkie.

:-) Żeby było jasne. To "na siłę i dla żartu" sam napisałem trochę dla żartu. Cenię sobie opinie innych ale po prostu ciężko mi zrozumieć te dwa zarzuty względem BB. W szczególności jeżeli chodzi o grubość (mam na myśli wersje ETA- nowej nie przymierzalem). Ale to dobrze, że są różne zdania, bo byśmy wszyscy nosili to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Werchinio

Skończcie puste rozmowy ;)

To zegarek do wszystkiego

Niby na bogato, ale kanapka bez masla...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

41 mm BB jest fajną propozycją dlatego że zbiera w sobie smaczki z różnych okresów produkcji diverów Tudora, dlatego że daje sporo kombinacji kolorystycznych i paskowych , jest w rozsądnym rozmiarze i przedziale cenowym ( a teraz nawet z własnym mechanizmem) i także dlatego że sam Tudor ma swoje własne inetersujące dziedzictwo . Sam zastanawiałem się nad którymś ale mając SUBa, PAMa czy kolorowego Seamastera obawiam się że nie nosiłbym go często. Mały BB to zupełnie inny zegarek...ale faktycznie leży tak blisko 36 mm Explorera że budżet i miłość do logo powinny decydować co wybrać.

A co do Orisa czy Tudora - gdyby Tudor miał taki śliczny brązowy zegarek ( a nie swoją 43 mm krowę ) jak limitka Orisa - bez wahania wybrałbym Tudora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Koledzy mogą się wypowiedzieć na temat wysokości koperty BB z MT? Znalazłem informację, że ten z ETĄ ma 13.3mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja z Etą ma ok. 12,7mm, ta na MT jest 2mm grubsza - ok. 14,7mm.

I'm not myself, but not dead and not for sale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja z Etą ma ok. 12,7mm, ta na MT jest 2mm grubsza - ok. 14,7mm.

Dank. Faktycznie, źle popatrzyłem. Według: http://www.watchtime.com/cms/wp-content/uploads/2013/09/WT_Spotlight_Tudor_2013_fin.pdf "stara" - 12.8mm.

Odnośnie do toczącej się dysputy, jako że jest ona dla mnie na czasie (i pewnie jak dojrzeję na kupnie ;)), dwie rzeczy w BB mi nie pasują po oględzinach: wysokość bezela (jak wygodne jest jego użytkowanie?)) i polerowane boki (czy szybko łapią ryski?)). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wysokość wersji na Ecie jest ok, nie jest niska w stosunku do całości koperty, ale wyglada naprawdę fajnie. W nowej wersji imo ju tak fajnie nie jest i koperta jest bardziej nieproporcjonalna. Polerowane boki są świetne, a łapanie rys jest wprost proporcjonalne do sposobu użytkowania zegarka ;) a poważnie, to jakieś mikroryski zawsze szybciej takie polerowane elementy łapią, to nieuniknione. Ale nie zauważyłem, żeby szybciej, niż w innych zegarkach.

Generalnie, jeśli się zastanawiasz, to śmiało polecam. To jeden z moich ulubionych zegarków (pewnie u mnie będzie podejście nr 3).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie wysokość wersji na Ecie jest ok, nie jest niska w stosunku do całości koperty, ale wyglada naprawdę fajnie. W nowej wersji imo ju tak fajnie nie jest i koperta jest bardziej nieproporcjonalna. Polerowane boki są świetne, a łapanie rys jest wprost proporcjonalne do sposobu użytkowania zegarka ;) a poważnie, to jakieś mikroryski zawsze szybciej takie polerowane elementy łapią, to nieuniknione. Ale nie zauważyłem, żeby szybciej, niż w innych zegarkach.

Generalnie, jeśli się zastanawiasz, to śmiało polecam. To jeden z moich ulubionych zegarków (pewnie u mnie będzie podejście nr 3).

Nadal go poważnie rozważam ale... jako EDC/GADA, a że nie lubię sobie komplikować życia codziennym wyborem zegarka stąd pytania. :) Jako tzw. zegarek do wszystkiego skłaniam sie ku wersji czarnej. Wersja na MT zraziła mnie właśnie zaburzeniem proporcji przez wys. koperty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal go poważnie rozważam ale... jako EDC/GADA, a że nie lubię sobie komplikować życia codziennym wyborem zegarka stąd pytania. :) Jako tzw. zegarek do wszystkiego skłaniam sie ku wersji czarnej. Wersja na MT zraziła mnie właśnie zaburzeniem proporcji przez wys. koperty.

Czarna wersja tez jest fajna i może rzeczywiście bardziej uniwersalna niż czerwona. Obie są za to świetne :) powodzenia w wyborze i zakupie - koniecznie się tu pochwal :)

iP7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie to jeden z najlepszych bezeli :) najbardziej yrzekla mnie jego praca

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czarna wersja tez jest fajna i może rzeczywiście bardziej uniwersalna niż czerwona. Obie są za to świetne :) powodzenia w wyborze i zakupie - koniecznie się tu pochwal :)

Ha! Nie dziękuję. Z racji, że jest to próba znalezienia złotego środka, nie będzie to tak szybko.

Wg mnie to jeden z najlepszych bezeli :) najbardziej yrzekla mnie jego praca

Próbowałeś go obsługiwać w rękawicach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie tutaj kilka fot porównawczych Ex I i BB. Moim zdaniem tarcza lepsza w Tudorze, nie jestem fanem tych arabskich indeksów, ale ta koronka odstająca na pół metra od koperty wygląda w tym zestawieniu tragicznie, co w ogóle nie przeszkadza w pełnowymiarowym BB.

http://forums.watchuseek.com/f23/rolex-explorer-tudor-heritage-black-bay-36-comparison-4080490.html

Całkowicie zgadzam się z Toba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, czerwony BB to jeden z najpiękniejszych nurków i jeden z niewielu, który najlepiej wygląda na dobrze dobranym pasku.

Tylko tak jak piszą przedmówcy - musi być gruby. A dodatkowo najlepiej jeśli ma chropowatą fakturę skóry, pasującą do tarczy.

Mi idealnie pasował do niego Kain:

20f86tj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez dwoch zdan wyglada za***iscie, ale...

Zbyt duza dziura pomiedzy paskiem, a koperta. Mozna to przeskoczyc zamawiajac customa pod ten zegar konkretnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później, już po wykonaniu tego zdjęcia wcisnąłem tam znacznie grubsze teleskopy od Seiko, które spokojnie się zmieściły, bo fabrycznie w Kainach są tulejki do Pamów. Pasek wtedy prawie dotykał koperty i było idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez dwoch zdan wyglada za***iscie, ale...

Zbyt duza dziura pomiedzy paskiem, a koperta. Mozna to przeskoczyc zamawiajac customa pod ten zegar konkretnie

Zgadzam sie w 100%. Kiedyś zamontowałem do HCH świetny pasek od Sinna z pomarańczowym przeszyciami. Teoretycznie fajnie ale szpara była ogromna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby na bogato, ale kanapka bez masla...:-)

Brak masła dla zdrowotności! Poza tym według moich wyliczeń jeśli nie będę kupował tego tłuszczu to dzięki oszczędnościom uzbieram na rolka submarinera za jakieś 128 lat.

Jak dla mnie jako edc najlepiej by się sprawdził niebieski bb. Czarnego i inhałsa jeszcze nie mierzyłem więc się nie wypowiadam.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak masła dla zdrowotności! Poza tym według moich wyliczeń jeśli nie będę kupował tego tłuszczu to dzięki oszczędnościom uzbieram na rolka submarinera za jakieś 128 lat.....

Nie rób dziadowskich oszczędności wszyscy wiedzą, że prawdziwe oszczędności daje tylko pasztetowa :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi