Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Tommaso

Klub Miłośników Zegarków Tudor

Rekomendowane odpowiedzi

Intryguje mnie strategia Rolexa w zakresie mechanizmów dla Tudorow. Przecież tak naprawdę mogli przeciągnąć temat Ety parę - paręnaście miesięcy dłużej, w międzyczasie wprowadzić 32xx do wszystkich Rolexów po czym włożyć 31xx do Tudorow. Zapewne byłoby to tańsze niż tworzenie nowego mechanizmu oraz również podniosłoby rangę Tudorow. Być może nawet bardziej niż nowe mechanizmy Rolexa ze znakiem Tudor.

Nie sprawrawdzilo by sie to, pamietaj ze od poczatku powstania firmy zamysl był jeden, udostepnic mniej zamoznej czesci spoleczenstwa zegarki o jakosci wykonania Rolexa z tanszym mechanizmem za mniejsze pieniadze.

Roleksowi nie zalezy na zwiekszeniu prestizu marki poprzez zakladanie mechanizmow Rolexa, ich klientela sa ludzie z budzetem Tag Heuer I tym podobnych marek

Beware the fury of a patient man.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrozumiałe choć jednocześnie przecież praktycznie oczywistym jest, że nowe kalibry MTxxxx to wytwór know how Rolexa i jego konstruktorów. 3135 zmieniony wizualnie oraz przechrzczony na MTxxxx spełniałby warunek o którym mówisz - byłby naturalnie tańszy gdyż wynika to naturalnie z jego fazy życia produktu - już dawno się zwrócił i przygotowanie jego wcielenia MTxxxx kosztowałoby Rolexa pomijalnie mało. Do tego nowy 32xx miałby nad nowym-starym naturalną przewagę techniczna. Zresztą można by ją ewentualnie pogłębić przez delikatne okrojenie 3135.

Wg mnie byłaby to sytuacja idealna.

Rolex jednak podjął trud i koszt stworzenia nowego MT.

Ciekawe. Byłoby to pierwsze pytanie które zadałbym komuś z kadry zarządzającej firmy, mając sposobność rozmawiać.

Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Założenie mechanizmu Rolexa, wg mnie oczywiście, bardziej "rozwodnilo by" prestiż Rolexa niż firma jest w stanie to zaakceptować.

Kurcze łatwiej by mi to było po angielsku napisać, ale mam nadzieję że będzie to zrozumiałe.

Koszty związane z projektem napewno były niewspółmiernie niskie w porównaniu ze stratą wizerunkowa spowodowana tym.... " eee, teraz nawet mechanizm Rolexa można w Tudorze mieć" i nagle zacząć łączyć nazwę firmy z odpowiednikami Taga, Baume itp

Edit

Jeszcze dodam że..

Rolex wydał kupę kasy i "effort " żeby znaleźć się w sytuacji w której są teraz a jest to... Dla większość ludzi, obojętnie czy nam pasjonatom się to podoba czy też nie, najlepszy, najdroższy, najbardziej prestiżowy zegarek jakie pieniądze są w stanie zanabyc. Ludzie kupuja zegarki tej marki jako nagrodę dla siebie za osiągnięcie finansowego sukcesu, Gustaw ja mam ludzi którzy dzwonili do mnie ze maja tyle i tyle kasy i chcą Rolexa, na moje proste pytanie jakiego, nie byli w stanie odpowiedzieć. Nie miało to znaczenia chodziło tylko o nazwę i ich przeświadczenie że "this is the best"

Gdybyś był właścicielem takiej firmy, chciałbyś w jakikolwiek sposób zgubić takie postrzeganie Twojej firmy?

Zaznaczam już na wszelki wypadek dla tych co chcą ewentualnie mi wytłumaczyć że Rolex jest fundacja a nie firma prywatna, wiem o tym fakcie. To jest tylko przykład

Edytowane przez irekm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że możesz mieć rację - taka obawa mogła im przyświecać.

Natomiast transfer schyłkowych technologii do własnych- tańszych marek to dość znana praktyka. Stąd moje zdziwienie, że nie poszli tą drogą. Przykłady motoryzacyjne - opona Dębica Navigator 2 to stary model Goodyear, silniki 1,8T Seata Exeo w czasie gdy nie były już używane w VW czy Audi.

Dla mnie naprawdę włożenie do Tudora kalibru MT coś tam, coś tam, będącego starym mechanizmem Rolexa, w dodatku np z rezerwa chodu skrócona do 40h nie byłoby ujmą na prestiżu dla firmy- matki .

Natomiast jestem bardzo ciekaw osiągów nowego MT. Wyczuwając w nim zapach Rolexowej szkoły konstrukcyjnej - jest to jednoznacznie przyjemny zapach.

Edytowane przez gustaw6666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się ale w Maserati nie masz tych samych silników co w Ferrari, są one przez ferrari zaprojektowane i pewnie wykonane ale nie są montowane cross platform, wg mnie z tego samego powodu dlaczego Rolex nigdy nie udostępni swojego mechanizmu Tudorowi, pomimo tego że kasa idzie do jednej kieszeni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak mówisz- dlatego myślałem o użyciu 3135 jako MT dopiero po wejściu do Rolexów czegoś lepszego.

Myślę, że obawa mogła być jeszcze jedna.

Mianowicie, znając konserwatywna naturę dużej części swoich klientów- mogli założyć, że spora ich cześć mogłaby stawiać MT ( bazujący na sprawdzonym i przecież wciąż świetnym 3135) wyżej niż nowy 3235.

A tak oba są nowe i powyższy dylemat z głowy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i chyba w tym momencie możemy zakończyć nasze rozważania, właściciele Tudora ( jestem ogromnym sympatykiem /fanem tej marki) mogą się cieszyć z tego że w końcu jest in house a nie jakaś zwykła pospolita ETA (która można znalezc w IWC, UN czy też Omedze :D, sorry nie mogłem się powstrzymać) . A ci od Rolexa też się cieszą bo widzą jakiś ruch i progress.

Disclosure

Lubie Rolexa i to nawet bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak słowo Tomasso ciałem się stanie i Rolex też mi się znudzi to podejrzewam, że oprócz Omegi i Heuera będę szukał inspiracji właśnie u Tudora.

Żeby jeszcze włożyć kij w mrowisko- dodam, że właściwie to takie marki jak Hamilton, Tissot, Omega czy Certina - wszystkie mają przecież inhouse :)

Zważywszy na fakt, że zarówno ETA jak i np. Omega oraz wymieniona reszta to jedna firma - SG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, zapomniałem że czekasz na Rolexa, mogę cię zapewnić że......

napewno ci się znudzi,to jest tylko kwestia czasu.

Przeleciałem od Tissota do PP, nie mam już żadnego z tych zegarków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurczę, mam nieśmiała nadzieję że Exploder na brązowym pasku, Senna i Batman na bransoletach stworzą tercet kompletny na kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ci życzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłem na Basel to pamiętam, że było bardzo różnie. Cześć zegarków miała werki, część atrapy, a w innych w środku latały elementy mechanizmu :D

Też zwróciłem na to uwagę.

Na 99% to atrapy. Jak Tudor wchodził np. do Polski to na evencie Chronosa i Kruka nowa wersja Fastridera to też była jeszcze atrapa bez werku więc i tu myślę jest podobnie..

I jest to moim zdaniem dziwne, czyżby bali się, że ludzie którzy biorą na targach taki zegarek zaczną się nim bawić i coś popsują?

Z drugiej strony widać jak zwiedzający biorą do ręki turbiliona który działa...

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego ci życzę :)

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

In-house to przedsprzedaż czy są ogólnie dostępne?

I czy w 3mieście jest szansa przymierzyć Tudora BB? Nie mam ochoty zasuwać do Wa-wy.

Edytowane przez RoKoKo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ruch, super nowosci - tez kibicuje tej marce na rowni z Panerai B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tbn

Dokładnie tak jak mówisz- dlatego myślałem o użyciu 3135 jako MT dopiero po wejściu do Rolexów czegoś lepszego.

Myślę, że obawa mogła być jeszcze jedna.

Mianowicie, znając konserwatywna naturę dużej części swoich klientów- mogli założyć, że spora ich cześć mogłaby stawiać MT ( bazujący na sprawdzonym i przecież wciąż świetnym 3135) wyżej niż nowy 3235.

Obstawiam, ze werk w nowym BB będzie tym samym co w Pelagosie, ale bez komplikacji daty, co przekłada się na niższą cenę. Mechanizm Pelagosa jest dobrze opisany w poniższym artykule, także podobieństwa konstrukcyjne do rozwiązań w Rolexach, także w najnowszym 3255. Przekładanie starszych mechanizmów Rolka do Tudora, umacniałoby etykietkę marki jako "poor man's Rolex", a tego firma chce z pewnością uniknąć. Z drugiej strony byłyby to w jakimś sensie degradacja dla modeli Rolexa, które mają stare mechanizmy jeszcze. Przecież to dwie różne półki cenowe. Oferuje zatem nowoczesny werk, mocno inspirowany bardziej prestiżowym bratem, ale jako niezależny mechanizm. Chyba win-win dla fanów obu marek. :)

U mnie się rozwija choroba na nowego BB lub Pelagosa. :<

http://timelessluxwatches.com/reviews/tudor-pelagos-review

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm mechanizmem, ale wskazówkę godzinową mogliby zmienić ;)

Edytowane przez Bartekk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wskazówka godzinowa to jest gwóźdź programu, tak jak mercedes w Rolku :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny wysyp Tudorów na bazarku :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny wysyp Tudorów na bazarku :D

na nową Daytonę zbierają :);) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te Tudory są na bazarku już od jakiegoś czasu - żaden wysyp :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka wcale nie jest zła, nawet mi się podoba i silnie utożsamia z marką :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Semafor kształtowy musi być :)

Ale gwoli sprawiedliwości - taki kształt broni się fantastyczna użytecznościa - zwłaszcza w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja swojego nie bede sprzedawał :) bo to juz prawie vintage i zabytek z takim logo ;)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi