Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Recommended Posts

Czemu? :)

 

Bo mi smaka narobiłeś a nie mam ani kawałka krówki w lodówce........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lisć laurowy, pieprz, sol, rozmaryn swieży, ziarno jałowca, czerwone wino,oliwa z suszonych pomidorów :), czosnek.

I taka ładna, czerwona wyszła? Dzięki za przepis i natchnienie. Zgrzałem się na ten specjał jak pedofil w sierocińcu. Muszę niebawem zrobić.


Trzyzegarkowiec. No niestety już jednak ośmio-...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I taka ładna, czerwona wyszła? Dzięki za przepis i natchnienie. Zgrzałem się na ten specjał jak pedofil w sierocińcu. Muszę niebawem zrobić.

O, kur...a :wacko:


Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niektórzy ludzie są jak gołębie - najpierw jedzą ci z ręki a potem srają na głowę 

 

 

Dobre :)

Życie ...... samo życie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierś z kaczki jak zrobić pieczoną - każdy przepis mówi inaczej ile czasu piec - żonka kupiła i się głowimy żeby nie wyszła twarda 

Pomóżcie bo ona już ja ponacinała 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kładziesz na zimną patelnię !!! od strony skóry , nastepnie smażysz ok 3 min aby tłuszcz się wytopił i skóra zrobiła się chrupka

potem na drugą stronę tez ok 2-3  min , potem wykładasz najlepiej na kratkę w piekarniku nagrzanym do 120-150 stopni na ok 5-8 min aby doszła 

a robisz te czynnosci przy użyciu szczypiec !!! nigdy widelcem nie dziab bo sok wypłynie i bedzie podeszwa

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Własnie opiekamy na patelni - pryska k.....a że szok - moja potem do rękawa chce ja dać i do piekarnika 

Niech robi nie wpierniczam się dam znać co wyszło 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Pierś powinna być nieco krwista w środku. Ja np. robię tylko na patelni. Wcześniej nacinam skórę w kratkę i zaczynam smażyć tak, jak napisał seiken. Odwracam, jak tluszczyk ze skóry się wytopi. Wtedy odwracam. Nie opiekam.

 

Podaję np. z puree z białych ziemniaków i surówką z pora i żurawiny:

 

DSC_0430.jpg

 

Dodatkowo pozostały na patelni tłuszcz wykorzystałem do zrobienia sosiku na bazie pomarańczy. ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 min w piekarniku to nie jest opiekanie tylko odpoczynek aby stopniowo doszła - kaczka jak stek musi wypocząć inaczej straci soki i bedzie twarda

opiekanie na patelni  jest po to aby zamknąć pory

zostawiona na patelni zassie tłuszcz ,a w rekawie zrobi się twarda :lol:

ale ja amatorszczyznę domową uprawiam :P niech się lepiej Marek wypowie

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja nie na widzi krwistego mięsa 

Na razie tak to wygląda - żona powiedziała że jestem nie normalny fotografując to  :D

post-68206-0-70964100-1478965977_thumb.jpg

post-68206-0-76193900-1478965983_thumb.jpg

post-68206-0-40930400-1478965989_thumb.jpg

post-68206-0-24178800-1478965995_thumb.jpg

post-68206-0-37297700-1478966002_thumb.jpg

post-68206-0-47519500-1478966007_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 min w piekarniku to nie jest opiekanie tylko odpoczynek aby stopniowo doszła - kaczka jak stek musi wypocząć inaczej straci soki i bedzie twarda

opiekanie na patelni  jest po to aby zamknąć pory

zostawiona na patelni zassie tłuszcz ,a w rekawie zrobi się twarda :lol:

Dokladnie tak.

Pozdrawiam, Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 min w piekarniku to nie jest opiekanie tylko odpoczynek aby stopniowo doszła - kaczka jak stek musi wypocząć inaczej straci soki i bedzie twarda

opiekanie na patelni  jest po to aby zamknąć pory

zostawiona na patelni zassie tłuszcz ,a w rekawie zrobi się twarda :lol:

ale ja amatorszczyznę domową uprawiam :P niech się lepiej Marek wypowie

Mięso się już robi zobaczymy najwyżej pies się nażre 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eeee wyszło bardzo dobrze - nie było twarde

W rękawie piekło się 10min w 200C

Bury jest zadowolony ;)

post-68206-0-74156200-1478968462_thumb.jpg

post-68206-0-11501500-1478968476_thumb.jpg

post-68206-0-32714000-1478968500_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaczka na "szaro" :D

a żurawina gdzie ?

Edited by seiken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaczka na słodko była tak jak w Chińskiej restauracji do której czasem chodzimy tam też jest na szaro bo jednak większość ludzi nie lubi krwistego mięsa ja też.


A propos żurawiny nie wiem czy wiecie że wszystkie serki z grilla podawane na deptakach górskich miast zwane oscypkami podawane z żurawiną są naprawdę z dżemem porzeczkowym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne a 90% oscypków jest z krowiego mleka , a cwaniaczki pod Gubałówką sprzedają żurawinę kupioną w sklepie tylko naklejki odklejają i swoje własne przyczepiają i sprzedają 3x drożej  :D oscypki czy ser Koryciński to sam robię /podpuszczka 5 zyli na 100l mleka kosztuje/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Za to nad morzem sprzedają z przyczep kempingowych bułki prosto z biedry (z ziarnem dyni na wierzchu) za 1,50 szt. Wały na turystach kręcą od morza po góry. ;)

Edited by Guest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasne a 90% oscypków jest z krowiego mleka , a cwaniaczki pod Gubałówką sprzedają żurawinę kupioną w sklepie tylko naklejki odklejają i swoje własne przyczepiają i sprzedają 3x drożej  :D oscypki czy ser Koryciński to sam robię /podpuszczka 5 zyli na 100l mleka kosztuje/

Jak juz chcecie kupić to lepiej brać te wędzone lub białe bo na grilla wędrują te które już zaczynają się ......... a zresztą zapraszam w góry do Karpacza  :lol:

A że z krowiego to wiadomo  :lol:

Krótko mówiąc jak napisał Marcin powyżej - jesteśmy dupczeni na maksa byle tylko piniondze wyciągnąć 

Edited by Paweł Bury.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ja tylko te białe kupuje a jak pisałem w domu robię sobie sam oscypki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak kaczucha wygląda na deczko przeciągniętą, nie jest sucha ?


Only Fools Do Not Fear The Sea

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak kaczucha wygląda na deczko przeciągniętą, nie jest sucha ?

Nie była sucha ale też nie była tak delikatna jak tam gdzie chodzimy do knajpy - tyle że tam 100% oryginalny chiński chińczyk je robi  :lol:

Żonka w biedronce była na zakupach i kaczkę rzucili to kupiła - naprawdę smaczne było, kocham żonę 

 

 

ED: Choć kochanie zobacz co napisałem  :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.