Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Master Yoda

Kulinaria, co jeść, jak to zrobić.....? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja polecam Thermomixa - poza niedogodnością w postaci wysokiej ceny sprzęt jest bardzo przydatny i uniwersalny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja się pochwale ostatnim specjałem. Zdjęcie na roboczo.

 

Wieprzowina al pastore.

 

Mięso najlepiej karczek łopatka lub inna z większa zawartością tłuszczu.

 

Marynata:

 

1. Łyżeczka czosnku granulowanego

2. Łyżeczka pieprzu

3. Łyżeczka soli

4. Łyżeczka chili

5. Łyżeczka kminu zmielonego

6. łyżeczka suszonego oregano

7. Szklanka soku ananasowego

8. 3 łyżeczki octu np. jabłkowego

9. 5 -7 łyżeczek papryki słodkiej

10. Ananas

 

Całość mieszamy, dodajemy kawałki wieprzowiny pokrojone w kawałki 5x5 cm i zostawiamy na 2h. Potem wszystko na szpadę. Mięso przeplatamy ananasem. Pieczemy ok 1,5 h co jakiś czas podlewając resztą zalewy z dodatkiem soku ananasowego. Najpierw termoobieg na 45 min, potem gril górny na 45 min co jakiś czas przekręcając szpadę. Ważne żeby mięsa nie przesuszyć. Po upieczeniu zdobimy całość świeżą kolendrą. Podajemy z ryżem albo tortilą.

post-57415-0-94923000-1511985344_thumb.jpeg


pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaka temperatura???

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Obieg 170 grill 200-220. Generalnie skórka musi być chrupiąca.


pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nl generalnie musi :D Jaka wysokosc w piecu obieg/grill?

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

Zapewne środkowa półka...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, środkowa półka. Palce lizać, w weekend powtórka ;)

 

Ten ananas z marynaty po 1,5 pieczenia rozpływa się w ustach :D. Smaku potrawie nadaje sok i kmin. Dla mnie bomba :D

Edytowane przez marcines

pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobię w niedziele na kacobiad, nie mam szpady ale do tego czasu cos ogarnę. Ile mięsa zużywasz na taką szpadę??


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja znalazłem kawałek szpady którą oparłem na dwóch końcach brytfanki. Wydaje mi się ze wyszło ok 500-750 g mięsa ale wiadomo im dłuższa szpada i mniej ananasa to mięsa schodzi więcej.


pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje bardzo Wszystkim za rady i podpowiedzi, dziękuję również za wyrafinowane poczucie humoru w wykonaniu Kosmy i 70 - bardzo mi pomogło w merytorycznym podejściu do tematu.

Edytowane przez to tamto

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś w Lidlu po dwie i pół stówki nic tylko za te cenę brać :)

141i6hj.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze wiec, za pozwoleniem zadam pytanie w wątku głównym:

Pytanie dotyczy sprzętu do domu który "ogarnie" 3 osobową rodzinę.

Proszę o podpowiedzi w temacie co kupić? (jeśli możecie polecić konkretne modele lub firmę producenta) lub czym się kierować przy wyborze takiego sprzętu. Dodam że ma to być prezent użytkowy (i na cechy użytkowe, funkcjonalność i praktyczność kładę nacisk) dla żony, który odciąży ją w codziennościach gotowania i weekendowych szaleństw w kuchni.

 

Żona wspominała chciała by żeby w/w sprzęt posiadał cechy:

 

1. kroić, szatkować, "ścierać warzywa/owoce"

 

2. blendować

 

3. wyrabiać ciasto

 

4. ubijać np. białko jaj

 

5. krojenie w kostkę * - byłoby super,ale to nie warunek, jestem wielkim entuzjastą sałatki warzywnej ale zawsze brakuje chętnych do krojenia warzyw 

 

może w/w załatwi jakaś przystawka itp. ?

 

 

Szukam urządzenia wielofunkcyjnego które będzie stało w zaciszu kuchni, jak pisałem ma spełniać swoje funkcje nie wyglądać na ładny i drogi gadżet-to bez znaczenia.

 

Jaką moc wybrać?

 

Czy powinien być cały stalowy czy by był cięższy i bardziej stabilny?

 

Zależy mi na tym by można było myć w zmywarce.

 

Czy lepiej kupić "wszystkomający" kombajn? czy np. podstawowy model i dokupić do niego np. stalową miskę?

 

Jakiej wielkości miskę wybrać ? 

 

No i oczywiście cena, nie chciałbym wydawać fortuny, ale z drugiej strony chcę kupić coś o dobrym stosunku cena/jakość.

 

Wszelkie podpowiedzi i sugestie mile widziane.

2v9w1t5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś w Lidlu po dwie i pół stówki nic tylko za te cenę brać :)

 

 

Jakieś ciekawe zastosowania tego?

Kłopotliwe?

Chyba trzeba np. mięso jeszcze potem podsmażać....?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakieś ciekawe zastosowania tego?

Kłopotliwe?

Chyba trzeba np. mięso jeszcze potem podsmażać....?

Nie kłopotliwe

nic nie trzeba odsmażać ale można

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Kwiatek

Dziś w Lidlu po dwie i pół stówki nic tylko za te cenę brać :)

 

Co to takiego?!

 

Dobra już wiem ;)

Edytowane przez Kwiatek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cyrkulator Sous Vide

 

wkładasz do gara z wodą ustawiasz temperaturę i czas 

i gotujesz w torbie próżniowej ,mięso , warzywa itp

możesz np steka delikatnie obsmażyć potem do wora i do gara na ok 25 min w temp 50 stopni i masz idealny stek

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

jakos srednio sobie wyobrazam steka, gotowanego(!) w 50c przez 25 minut. ale co ja tam wiem...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To stara metoda amerykanskich osadnikow. Jak uwaznie bedziesz ogladal westerny to zauwazysz, ze prawie wszyscy na swoich wozach wiezli przez prerie te termomixy z Lidla ;)


Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

:)

szczerze, to wolalbym zjesc ten kawalek wolowiny na surowo, niz tak ja podle traktowac ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spisałam przepis na wieprzowinkę z ananasem. Zabiorę się za to jutro może tylko ładne mięsko trzeba upolować.

 

Dzisiaj robiłam rybę w bułce tartej i na patelnię, ale taki marny filet mi się kupił, że bardziej panierką się najadłam niż rybą ;/ Zdjęć nie będzie, bo to jeden wielki żal ;/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

:)

szczerze, to wolalbym zjesc ten kawalek wolowiny na surowo, niz tak ja podle traktowac ;)

W 50% dobrych knajp tak robią tylko o tym nie wiesz :) najpierw do gara a potem na chwilę na ruszt lub opalarka , smak o wiele lepszy niż z patelni

pierwszy mój stek -super wyszedł

2qlwrv5.jpg

2eybdb6.jpg

Edytowane przez seiken

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

 

widac mamy zupelne inne wyobrazenie steka.

dla mnie prawdziwy stek, to kawal dobrej wolowiny, najlepiej poledwicy, wrzucony doslownie na chwilke na ruszt lub patelnie, doprawiony po obrobce jedynie paroma platkami soli i szczypta grubo mielonego pieprzu, bez gotowania go metodą sous-vide przez pare godzin. oczywiscie opinie na ten temat sa podzielone, ja osobiscie jestem purysta i uwazam ze to w duzym stopniu zabija aromat i smak swiezego miesa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próbowałeś taki slow cooked steak ?

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość jarozlaw

a pislabym ze wole klasycznego jakbym nie probowal?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe ile razy jadles nie wiedzac, ze jest z worka, a nie po 2min lewa/prawa

 

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka


Only Fools Do Not Fear The Sea

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.